طرح «بازار آب» روند خشک شدن دشت قزوین را به تاخیر میاندازد
- شناسه خبر: 9031
- تاریخ و زمان ارسال: 25 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش خبرنگار ولایت، داراب بیرنوندی در نشست مشترک مدیران عامل صنعت آب و برق استان با خبرنگاران که در سالن اجتماعات شرکت توزیع برق قزوین برگزار شد در سخنانی اظهارکرد: در دهه فجر امسال 15 پروژه در حوزه آب و فاضلاب استان با اعتباری بالغ بر 25 میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید که از این تعداد 10 پروژه در روستاها و 15 پروژه در شهرها افتتاح شد.
وی تصریح کرد: در این ایام هشت مخزن ذخیره آب با ظرفیت 2 هزار 250 مترمکعب، ایجاد 2 حلقه چاه و اجرای 18 کیلومتر شبکه، خط و بهبود فرآیند تصفیه فاضلاب شهر تاکستان و قشلاق نیز به بهرهبرداری رسید.
مدیر عامل شرکت آبفای استان قزوین در تشریح عملکرد این دستگاه در یکسال گذشته عنوان کرد: در این مدت حدود 25 حلقه چاه در شهرها و روستاها حفر، 15 مخزن زمینی و هوایی ذخیره آب با ظرفیت یکهزار 885 مترمکعب احداث و یکصد و 50 کیلومتر اصلاح شبکه توزیع و خط انتقال آب و 13 کیلومتر توسعه، اصلاح و بازسازی شبکه فاضلاب در شهرهای استان انجام شده است.
بیرنوندی در مقایسه وضعیت تاسیسات آب شرب در قبل و پس از پیروزی انقلاب با وجود همه مشکلات و تحریمهای اعمال شده تشریح کرد: پیش از انقلاب در بخش آب روستایی تقریبا هیچ جمعیت بهرهمندی از آب شرب نداشتیم و شبکهای ایجاد نشده بود؛ ولی اکنون با وجود محدودیتهایی که در دو سال گذشته در کاهش نزولات جوی روبرو بودهایم شاخص بهرهمندی روستاها از آب آشامیدنی حدود 86 درصد است که از میانگین متوسط کشوری که 82 درصدی میباشد؛ بالاتر هستیم.
وی با اشاره به اینکه در زمینه انتقال آب، میزان اقدامات انجام شده بیش از 5 برابر، احداث شبکه آب بیش از 5/8 برابر، تعداد قنوات و منابع آبی ایجاد شده تا 5 برابر افزایش داشته و ساخت مخازن آب در روستاها 10 برابر شده است؛ اضافه کرد: در زمینه آب شهری پیش از انقلاب تنها یک شهر دارای شبکه پایدار بود در حالیکه اکنون در استان قزوین 29 شهر از این شبکه برخوردار هستند؛ تعداد مشترکین و خطوط انتقال آب نیز 15 برابر شده یعنی بیش از یکهزار 500درصد رشد داشتهاند.
مدیرعامل آبفای استان قزوین ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب همه تاسیسات آبرسانی اصلاح و بازسازی شدند و اکنون حفر چاه 20 برابر شده است؛ و مخازن ذخیره آب نیز که پیش از انقلاب کمتر از 3 هزار و 500 مترمکعب بود درحال حاضر به 280 هزار مترمکعب رسیده است.
رئیس شورای هماهنگی صنعت آب و برق استان با بیان اینکه پیش از پیروزی انقلاب در زمینه شبکه فاضلاب هیچ اقدامی در قزوین انجام نشده بود؛ یادآور شد: درحال حاضر در سطح استان شاخص بهرهمندی فاضلاب حدود 66درصد شده و از متوسط کشوری که 52 درصد است؛ بالاتر هستیم.
بیرنوندی در ادامه مطرح کرد: براساس آمار اداره کل هواشناسی استان با وجود بارش نزولات آسمانی در روزهای اخیر اما هنوز در بلندمدت، 68 درصد کاهش بارندگی داریم که این میزان در آبیک 54 درصد، در آوج 80 درصد، در بوئینزهرا 50 درصد و در تاکستان 46 درصد نسبت به بلند مدت کاهش بارش ثبت شده است.
وی ابراز کرد: در دو سال گذشته با تنش آبی شدیدی مواجه شدیم و اکنون با وجود بارش نزولات جوی همچنان نسبت به بلند مدت کاهش 50 درصدی داریم از اینرو در صنعت آب و برق نیازمند رعایت الگوی مصرف توسط مشترکین هستیم تا با بحران روبرو نشویم.
مدیرعامل آبفای قزوین درباره طرح بازار آب با اشاره به اینکه دشت قزوین در گذشته از آبادترین دشتها بوده است اما درحال خشک شدن است؛ تاکید کرد: اگر برای هزینه، فایده و بهرهوری آب برنامهریزی نشود این دشت مشکلدار خواهد شد؛ در این راستا بازچرخانی آب در بازار مطرح شده است و اگر این طرح درست انجام شود راهی موثر برای حفظ دشت قزوین خواهد بود و روند خشک شدن آن را به تاخیر میاندازد.
بیرنوندی درباره تامین و ایجاد تاسیسات آبرسانی به شهرکهای اندیشه، عظیمیه نیز بیان کرد: برای حل این مشکل عزم جدی در استان وجود دارد تا آنجایی که در مصوبات سفر ریاست جمهور یکهزار میلیارد تومان برای ایجاد تاسیسات آبرسانی به شهرک عظیمه مصوب شد؛ اما منابع آبی آن باید از سد طالقان تامین شود.
وی عنوان کرد: قزوین چهارمین یا پنجمین استان صنعتی است و با آب رایگانی که در اختیار صنایع قرار دادیم موجب استقرار صنایع بیشتر از ظرفیت سند آمایش شد و امروز پسابهای زیادی داریم که مشتری ندارند و به مشکل تبدیل شدهاند از اینرو برای حفظ دشت قزوین باید ریل را تغییر دهیم.
این مسئول در پاسخ به سئوال خبرنگار ولایت درباره شناسایی استخرها درباغ ویلاها و جلوگیری از فعالیت آنها با توجه به محدویت منابع آبی گفت: شناسایی انشعابهای غیرمجاز به طور جدی مطرح است و در 9 ماهه امسال بیش از یکهزار و 15 مورد انشعاب غیرمجاز شناسایی شد، استفاده از آب شرب در باغ ویلاها هم به هیچ عنوان مجاز نیست و اجازه نخواهیم داد بویژه در فصل تابستان افراد از آب شرب برای استخرهای خانگی استفاده کنند.
بیرنوندی درباره تنش آبی در روستاها تصریح کرد: تابستان گذشته یکصد و 60 روستا با تنش آبی مواجه بودند که با آبرسانی با تانکر به صورت سیار بخشی از مشکلات را حل کردیم.
وی همچنین با بیان اینکه در کشور با مشکل شبکه فرسوده آبرسانی در برخی مناطق روبرو هستیم؛ مطرح کرد: درحال حاضر هدر رفت آب در شبکه حدود 25 درصد است که این میزان در شهرها تا 18 درصد گزارش شده است. در این راستا یکی از سیاستهای دارای اولویت شرکت آبفا اصلاح شبکههای فرسوده آبرسانی در سایر شهرها و روستاها است تا با نوسازی این شبکهها از این هدر رفت جلوگیری شود./ی