ضرورت پرهیز از تبلیغات مواد و کالاهای آسیب رسان به سلامت
- شناسه خبر: 14702
- تاریخ و زمان ارسال: 28 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
از سوسیس و کالباس و فرآوردههای گوشتی به عمل آمده در گروه مواد غذایی گرفته تا دخانیات بخشی از این مواد هستند که در عین حال که تولید میشوند ولی برای سلامت مضر نیز هستند.
به هر حال هر چند به دلایل و سیاستهایی امکان منع تولید این مواد وجود ندارد، ولی وزارت بهداشت هرساله لیستی از این کالاها ارائه کرده و با رویکرد ممنوعیت تبلیغات آن در صدد آن بر میآید تا زمینه تمایل و رغبت مردم به مصرف آن را کاهش دهد.
بر اساس قانون، تبلیغات مواد، کالاها و خدمات آسیبرسان ممنوع است.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت قزوین با اشاره به عوامل خطر در بروز بیماریها، گریزی به بخشی از این مواد آسیبرسان داشته و گفت: در حال حاضر انواع بیماریهای غیرواگیر همچون دیابت، فشار خون بالا، چربی، سرطانها و … در کشور و دنیا شیوع بالایی داشته و هر ساله نیز بر تعداد مبتلایان به این بیماریها افزوده میشود.
مریم ستاری با اشاره به اینکه هماکنون بیش از ۷۰ درصد از مرگها در دنیا به دلیل ابتلا به این بیماریهاست؛ ادامه داد: از این رو آگاهی از عوامل خطرساز مشترک بیماریهای غیرواگیر به منظور پیشگیری از بروز آن، بسیار حائز اهمیت است.
تغذیه ناسالم، از دلایل اصلی شیوع بیماریهای غیرواگیر
کارشناس مقابله با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت قزوین یکی از عوامل خطرساز در بروز بیماریهای غیرواگیر را تغذیه ناسالم عنوان کرده و افزود: مواد غذایی حاوی مقادیر زیاد قند، چربی، نمک و سدیم، مواد غذایی سرخ شده و دودی شده، مواد غذایی فرآوری شده حاوی نیترات و مواد افزودنی و نگهدارندهها میتوانند تاثیرات سویی بر سلامت داشته و زمینهساز ابتلا به بیماریهای غیرواگیر شوند.
ستاری کمتحرکی، مصرف الکل و استعمال دخانیات را نیز به عنوان یکی دیگر از عوامل خطرساز در بروز بیماریهای غیرواگیر عنوان کرده و افزود: علاوه بر آن اقداماتی همچون سولاریم و برنزه کردن پوست و استفاده از مواد آرایشی نیز عاری از خطر نبوده و خطر ابتلا به سرطانها را افزایش میدهد.
وی با اشاره به انتشار هر ساله فهرست کالاها و اقلام آسیبرسان به سلامت و داروهای با احتمال سوءمصرف از سوی وزارت بهداشت؛ یادآور شد: یکی برنامههایی که در واحد مبارزه با بیماریها مورد توجه قرار گرفته است، ممانعت از تبلیغات این محصولات است تا مردم به استفاده بیشتر از آن ترغیب نشوند.
ستاری این امر را نیز به عنوان یک نوع مداخله برای پیشگیری از بروز بیماریهای غیرواگیر عنوان کرده و با اشاره به اهمیت داشتن رژیم غذایی سالم در تامین سلامت؛ اظهار داشت: فرآوردههای گوشتی و غذاهای آماده مصرف از جمله این مواد غذایی هستند.
مضرات استفاده از سوسیس، کالباس و ژامبون
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت قزوین انواع سوسیس و کالباس گوشت گوشت و مرغ با درصدهای متفاوت، انواع فرآوردههای گوشتی به عمل آمده پخته شده با درصدهای متفاوت (ژامبون) و همچنین انواع ساندویچ و پیتزای دارای سوسیس، کالباس و ژامبون آماده مصرف منجمد و غیرمنجمد را از جمله این مواد غذایی مضر عنوان کرده و یادآور شد: پنیر پیتزای پروسس و تاپینگ پیتزا از دیگر مواد غذایی هستند که مضر بوده و نیاز است از تبلیغات آن پیشگیری شود.
ضرورت پرهیز از تبلیغات نوشیدنیهای گازدار
وی انواع نوشیدنیهای گازدار با قند یا بدون قند را از دیگر مواد غذایی مضر عنوان کرده و تصریح کرد: نوشابههای انرژیزا، انواع نوشیدنیهای میوهای گازدار یا بدون گاز با محتوای آب میوه ۲۵ درصد و کمتر، فرآوردههای یخی خوراکی، انواع پودرهای نوشیدنی فوری از دیگر مواد غذایی هستند که مضر بوده و باید از تبلیغات آن ممانعت شود.
ستاری از مصرف بالای روغنها در رژیم غذایی گفته و با اشاره به مضرات مصرف بالای آن؛ گفت: روغنهای نیمهجامد مصرفی در صنایع و خانوار، گروه دیگری از مواد غذایی هستند که مصرف آنها ضرر داشته و بر ضرورت منع تبلیغات آن تاکید میشود.
وی با اشاره به وجود مواد غذایی مضر دیگر، همچون سس مایونز و سس سالاد پرچرب، گفت: سس هزار جزیره، سس فرانسوی، سس تاتار، سس ایتالیایی و … به جز انواع کمچرب و بدونچربی با توجه به مضراتی که دارند، نباید برای استفاده تبلیغ شوند.
ستاری انواع فرآوردههای سرخ شده بر پایه سیبزمینی و غلات، انواع فرآوردههای حجیم شده بر پایه ذرت، شیرینیهای تر، فرآوردههای کاکائویی و تافی و آبنبات را از دیگر مواد غذایی عنوان کرد که استفاده از آنها برای سلامت آسیبرسان بوده و منع تبلیغ دارد.
با توجه به مضرات بالای دخانیات و آسیب آن به سلامتی، تبلیغات آن ممنوع است
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مضرات فراوان مصرف دخانیات؛ اذعان داشت: مصرف دخانیات، سیگار و تنباکو به هر شکل آن همچون قلیان و پیپ، چیزی جز ضرر برای بدن ندارد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت قزوین بیماریهای تنفسی، بیماریهای قلبی- عروقی، تضعیف سیستم ایمنی بدن، پوکی استخوان و بیماریهای دهان و دندان را از جمله عوارض مصرف دخانیات و سیگار عنوان کرده و خاطرنشان کرد: با توجه به مضرات این مواد، هرگونه تبلیغ آن نیز ممنوع است.
مضرات فرآوردههای تاتو و برنزه کننده پوست و منع تبلیغ آن
ستاری بخش زیادی از کالاهای آرایشی را به عنوان بخشی دیگر از موارد آسیبرسان به سلامت یاد کرده و ادامه داد: فرآوردههای آرایشی تاتو و فرآوردههای طراحی پوست، فرآوردههای آرایشی رنگی پوست و مو، انواع فرآوردههای برنزه کننده پوست، انواع محصولات آنتی سلولیت و لاغرکننده موضعی، فرآوردههای صاف کننده، فرکننده و کراتین کننده مو مضر است.
وی با تاکید بر ممنوعیت تبلیغات این کالاها افزود: خدمات برنزهسازی پوست از طریق اشعه ماوراء بنفش یا سولاریم آسیبزا بوده و نه تنها تبلیغ این خدمت ممنوع است بلکه ارایه این خدمت از سوی غیر پزشک به طور کلی غیرمجاز است.
وی یادآور شد: مواد و کالاهای نامبرده بخشی از کالاهایی هستند که به سلامت بدن آسیب میرساند از این رو مطابق بند «ج» ماده ۷ قانون احکام دایمی برنامههای توسعهای کشور، تبلیغ این نوع کالاها و خدمات ممنوع بوده و نیاز است از تبلیغ آن پرهیز شود.