ضرورت کاهش و کنترل استرس در کودکان
- شناسه خبر: 2600
- تاریخ و زمان ارسال: 19 مهر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
محدثه کشاورز در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: خانواده نقش مهم و کلیدی در کنترل استرس و احساسات کودکان دارد. توجه به خلقوخوی کودک و همچنین نحوه برخورد با کودک از عواملی است که میتواند در مهار استرس کودکان موثر باشد.
وی بابیان اینکه، عدم تعادل و بیثباتی عاطفی یکی از بارزترین خصوصیات کودکان و نوجوانان است، افزود: در همین راستا خانواده باید مهارتهای صحیح کنترل احساسات، عواطف و کنترل استرس را برای کودک و نوجوان خود نهادینه کند. بیتوجهی خانوادهها به دوران کودکی و نوجوانی منجر به بروز بسیاری از آسیبهای روانی در دوران بزرگسالی میشود.
این کارشناس سلامت روان بیان کرد: در کنار تلاشی که برای سلامت جسمی کودکان و نوجوانان صورت میگیرد، باید عوامل آسیبرسانی به ساختار روحی و روانی آنها نیز توسط خانواده، مربیان مهد، دبیران مدارس و تمام افرادی که برای ساعاتی از شبانهروز با کودکان در ارتباط هستند، درک شود.
کشاورز بابیان اینکه سلامت روانی از سوی سازمان جهانی بهداشت، بهعنوان یکی از اصول اولیه مراقبتهای بهداشت روانی قلمداد میشود، اظهار کرد: بسیاری از کارشناسان سلامت روان معتقدند، شیوع بیماریهای روان در دهههای آینده، از نظر رتبه و جایگاه، جایگزین بیماریهای شایعی چون بیماریهای تنفسی، قلبی عروقی و سایر بیماریهای غیر واگیر میشود و در نتیجه آمار مرگومیرهای ناشی از خودکشی و قتل افزایش مییابد.
وی ادامه داد: توجه به سلامت روان کودکان و نوجوانان بسیار مهم است؛ اما متاسفانه این موضوع کمتر موردتوجه قرارگرفته و در سایهسار غفلت است. درحالیکه اگر دورهی نوجوانی بدون مشکل سپری شود، کودک و نوجوان در بزرگسالی زندگی سالمی را تجربه خواهد کرد.
این مدرس دانشگاه افزود: البته شیوع بیماریهای روانی در دوره کودکی نسبت به دوره نوجوانی کمتر است اما اگر در کودکی و خردسالی به سلامت روان کودک توجه نشود، اختلال و بیماری در دوره نوجوانی با شیب تندی افزایش مییابد و کنترل آن سخت و زمانبر خواهد شد.
ـ اختلالات روانی در دختران بیشتر از پسران است
وی بیان کرد: شیوع اختلالات روانی در دختران به نسبت پسران بالاتر است و چون دختران ازنظر عواطف و احساسات بیش از سایرین حساس هستند، بنابراین در معرض آسیبهای بیشتری قرار میگیرند.
کشاورز ادامه داد: بر اساس آخرین پایشهای صورت گرفته، میزان شیوع افسردگی در دختران 30 درصد، میزان استرس 27 درصد و میزان اضطراب نیز 28 درصد اعلام شده است.
این روانشناس قزوینی خاطرنشان کرد: شناسایی و بررسی نشانهها در کودکان مهمترین راه پیشگیری از بیماریهای روانی در بزرگسالی است. بسیاری از این نشانهها که گذری از آنان عبور میکنیم، رفتارهایی چون عصبانیت و موضعگیری نسبت به مسائل، گوشهگیری، عدم تمایل کودکان و نوجوانان با همسنوسالان، کشیدن مکرر نقاشیهای خطخطی و بدون مفهوم در کودکان، ناخن جویدن، کندن پوست دست و یا کندن مو، عدم تمایل به غذا خوردن و یا بیشفعالی است.
وی ادامه داد: درمجموع باید تزریق آرامش در کودکی و کنترل و مدیریت کودکان در دوره نوجوانی شکل گیرد.
این مدرس دانشگاه عنوان کرد: در کنار موضوعاتی که به آن اشاره شد، مهارت ارتباط فردی و رعایت حقوق شهروندی بر اساس آموزههای دینی، از دیگر موضوعاتی است که باید در دوران کودکی و خردسالی برای کودکان و نوجوانان نهادینه شود. چراکه اسلام بهترین و کاملترین دین در تمام امور و مهارتهای اکتسابی لازم برای کودکان است.
کشاورز در پایان بیان کرد: آموزشوپرورش در کنار خانواده کودکان موظف به ارائه آموزشهای مربوط به مهارتهای زندگی به کودکان است، چرا که امروز مسئله کمبود مهارتهای زندگی در جامعه پررنگ شده است.