صنعت اسب در استان، پر ظرفیت اما مهجور و ناشناخته است
- شناسه خبر: 55253
- تاریخ و زمان ارسال: 21 اسفند 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

ارتباط تنگاتنگی با دامپزشکی استان داریم
گفتوگو ـ محمد بهرامی: سوارکاری استان جزو رشتههایی بود که شاید بیشتر فعالیتش به حوزه پرش خلاصه شده بود در حالیکه ورزشکاران و اسبهای استان نشان داده بودند که استعداد و توانایی درخشش و مدالآوری در دیگر رشتهها را نیز دارند. این رشته نیز مانند بسیاری از رشتهها، زیرشاخههای زیادی دارد که در استان ما کمتر فعال بودند اما در سالهای اخیر، فعالیتهای صورت گرفته در این رشته دوچندان شده و تقریبا در تمام شاخهها نیز برنامه و مسابقاتی اجرا و برگزار شده است. باشگاهها نیز نسبت به گذشته تمایل بیشتری برای حضور در مسابقات و برنامههای هیات دارند و به نوعی میتوان گفت که از شرایط موجود راضی هستند. برای اطلاع از چند و چون اتفاقات سوارکاری به سراغ «بهزاد درویشی» رئیس هیات استان رفته و گپوگفتی با وی در این زمینه داشتهایم.
n وضعیت فعلی سوارکاری استان چگونه است؟
هیات سوارکاری استان پس از برگزاری انتخابات در آبانماه سال جاری و تعیین تکلیف مدیریت هیات تا ۴سال آینده، ادامه ساماندهی ساختاری و برنامهریزی مدون کوتاه مدت و ۴ ساله خود را در دستور کار قرار داده است، همانگونه که مستحضرید قبل از این از اوایل تیرماه سال 1402 هیات سوارکاری استان با تغییر مدیریت و انتصاب سرپرست، وارد دور جدیدی از فعالیتهای خود شد و با شناخت ظرفیتها و نقاط قوت کار را آغاز کرده به نحوی که در مدت ۹ ماه سرپرستی در سال 1402 موفق شدیم با همکاری جامعه سوارکاری و اتحاد و انسجامی که ایجاد کردیم رتبه اول در بین کلیه هیاتهای سوارکاری کشور را به لحاظ عملکردی و با وجود هیاتهای برخورداری همچون تهران، البرز، خراسان، گرگان، اصفهان، یزد، کرمان و…. کسب کنیم که این نشان از ظرفیت بالای سوارکاری استان و تلاشهای موثر هیات و جامعه سوارکاری دارد و در حال حاضر هم پیگیر ادامه روند رو به رشد سوارکاری هستیم.
n چه تعداد باشگاه در استان فعالیت دارند و فعالیت باشگاهها در چه شرایطی قرار دارد؟
همانطور که بارها تاکید کردیم، علاقه مردم قزوین به اسب، صنعت اسب و سوارکاری به عنوان یک ظرفیت بزرگ و فرصت کمنظیر برای توسعه سوارکاری است به نحوی که بخش خصوصی و مردمی ورود خوبی را به این حوزه داشته و سرمایه کلانی را به این حوزه گسیل داشتهاند اما متاسفانه تا قبل از یک سال اخیر بسیار ناشناخته و در خلاء فعال بوده که خوشبختانه در یکسال اخیر تلاش کردیم با ارتباط موثر با رسانهها و بدنه مردمی استان و برنامهریزی و برگزاری رویدادهای مختلف و معرفی باشگاههای مراکز پرورش اسب و پخش مستقیم رویدادها از صداوسیما تاحدی خلاء چند ساله را پر کنیم؛ ولی این کافی نیست باید تلاش خود را دو چندان کنیم و با برگزاری نشستهای مختلف با مسئولین تراز اول استان این ظرفیت عظیم و گسترده را که میتواند نقش بیبدیلی در رونق اقتصاد، اشتغالزایی، افزایش شور و نشاط عمومی استان، و بویژه توسعه گردشگری داخلی و خارجی در استان را ایفا نماید. خوشبختانه در حال حاضر بیش از ۳۲ باشگاه و مرکز پرورش اسب ریز و درشت در سطح استان داریم که اعلام این رقم برای خیلی از مسئولین و مردم به همان دلیلی که عرض کردم «کمتر معرفی شدن این حوزه» تعجب را به همراه خواهد داشت. البته با توجه به رغبت و علاقه به حوزه اسب، سوارکاری و صنعت اسب در استان در یک ماه گذشته نیز ۶ موافقت اصولی و مجوز باشگاه جدید صادر شده به نحوی که بهترین مکانها را به لحاظ موقعیت برای سرمایهگذاری معرفی کردهاند که آینده سوارکاری و صنعت اسب استان را بسیار روشن پروژه جلو و به نوعی تضمین خواهد کرد.
از این تعداد دو مجموعه باشگاه و مجموعه پرورش اسب «دوران قزوین» که تکمیل و بهرهبرداری غیررسمی آن شروع شده و «برهان تاکستان» که فاز اول آن مورد بهرهبرداری قرار گرفته و با سرمایهگذاری بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان مطابق با استانداردهای روز در تولید، نگهداری، پرورش، آموزش و به تاییدیه فدراسیون سوارکاری ظرفیت برگزاری رویدادهای فراملی را هم دارد و در باشگاه دوروان برای اولین بار نیز بحث انتقال جنین نیز صورت میگیرد.
همچنین دو باشگاه «سروش و البرز» ظرفیت رویدادهای داخلی را دارند و باشگاههای کوهستان، ژاله، ارتش، آریایی، رایمون بوئینزهرا ظرفیت رویدادهای استانی را دارند و بقیه باشگاهها از جمله کرمی، رخش تاکستان، قرهباغ تاکستان، بهشت پنهان اوج، پناهی زیاران آبیک، ارمان و… ظرفیت آموزشی در رشتههای مختلف سوارکاری را دارند.
n وضعیت قزوین در حوزه پرورش اسب چگونه است؟
این نکته مهمی است که در حوزه پرورش نیز قزوین پیشرو میباشد به نحوی که تولیدات مجموعههای آقایان زرنگار، محمدزاده، احسانی، خیرخواه، اسماعیلی و پناهیها در سطح کشور مطرح هستند که در زیبایی اسب عرب و ترکمن در دو سال گذشته تولیدات آقای محمدزاده و خانم احسانی رتبههای اول، دوم و سوم کشوری را کسب کردند و در اسب ورزشی از جمله کورس، پرش و.. هم تولیدات مجموعه زرنگار و پناهیها و آریانا بهرام در سطح کشور مطرح میباشند که همه اینها گوشهای از ظرفیت سوارکاری و صنعت اسب استان را نشان میدهد که باید بیش از پیش معرفی و شناخته شود و به نوعی از مظلومیت و خلاء خارج گردد .
n استان قزوین به لحاظ امکانات در این رشته چه شرایطی دارد؟
امکانات قزوین همانطور که به گوشهای از آن اشاره شد در بخش پرورش و آموزش سوارکاری به لطف و همت باشگاهها نسبتا وضعیت مناسبی دارد ولی در بخش سختافزاری از جمله ابزار و تجهیزات برگزاری مسابقات از جمله پارکور… . متاسفانه وضعیت مناسب نیست. مهمترین نکته در حوزه سوارکاری اینکه باوجود ظرفیت بالقوه، برخلاف استانهای دیگر که دولت، وزارت ورزش و جوانان و اداره کل امکانات خوبی دارند، فاقد هرگونه امکانات اولیه است در حالیکه استانهای مختلف از جمله البرز، گیلان، قم، یزد، همدان و… دارای میدانها و اماکن و مانژهای سوارکاری در رشتههای کورس، پرش، درساژ و… است که توسط وزارت ورزش احداث شده و در اختیار هیاتهای سوارکاری قرار گرفته است اما استان قزوین از این موضوع محروم است و هیچگونه اقدامی در این خصوص نشده که بنا داریم پیگیریهای جدی در این خصوص داشته باشیم. در استان در حال حاضر میدان کورس نداریم که تاکنون پیگیریها به سرانجام نرسیده، مانژ برگزاری رقابتهای پرش، هنرهای رزمی درساژ هم خود هیات نداشته و با کمک باشگاهها این نقیصه را رفع کردیم؛ در بحث حمل و نقل اسب هم کمبود اسبکش داریم که در مسابقات و رویدادهای داخلی واقعا سوارکاران و مالکین و مربیان مشکل دارند پیگیریهایی با شرکت کانتین در شهرک صنعتی در حال انجام است تا بتوانیم با مشارکت این شرکت قدمهایی در این خصوص برداریم.
n چه تعداد سوارکار سازماندهی شده در استان داریم؟
زمانی که هیات را تحویل گرفتیم ۶۴ سوارکار سازماندهی شده داشتیم که بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی هیات پزشکی استان تا آخر دی ماه سال جاری به ۶۸۴ نفر رسیده است، نکته قابل توجه اینکه ۵۸ درصد این تعداد از بانوان میباشند که نشان از علاقمندی بانوان استان دارد و در حوزه باشگاهها هم از بدو ورود اینجانب به هیات، ۴ باشگاه دارای مجوز داشتیم که خوشبختانه طی ۹ ماه اخیر دارای ۲۲ باشگاه دارای مجوز و ۶ مرکز پرورش اسب دارای مجوز و۳ باشگاه هم میبایست مجوز لازم را دریافت کنند.
n چه شاخههایی از زیرمجموعه سوارکاری در استان فعالیت دارند؟
قبل از حضور بنده توجه هیات استان صرف به رشته پرش بود که این یک نقص بزرگ محصوب میشد و در پرش هم با توجه به زیرساختها فاصله ما با سطح یک کشور زیاد است و بایستی با حداقل یک پروسه زمانی ۶ ساله، این فاصله را کم کرد البته تکچهرههای شاخصی هم داریم بویژه در رده نوجوانان و جوانان که به سطح یک کشور نزدیک شدهاند، مثل آرمان طلاییان، حیدرزاده که ناچار جهت ادامه رشد خود با توجه به سطح پرش استان، به استان تهران یا البرز مراجعه میکنند و در حال حاضر این دو سوارکار از تهران در رقابتهای قهرمانی کشور شرکت میکنند. البته خوشبختانه در یک سال اخیر توانستیم رشتههای استقامت، درساژ، پارا سوارکاری را فعال کنیم که خوشبختانه رقابتهای استانی هم برگزار گردید و در رشته استقامت هم در رقابتهای کشوری در البرز نماینده داشتیم و حضور موفق آقای مهدی رازینی از آوج و اخیرا هم کمیته پارا راهاندازی شده، که بسیار فعال هست. کمیتههای مختلف هیات علاوه بر رشتههای فوق، فعال شده از جمله ایونتینگ (سهروزه) که رشته المپیکی میباشد علاوه بر پرش و درساژ، پونیسواری که ابتدای سال آینده رقابتهای این دورشته هم برگزار میشود .
n در حوزه آموزش در سوارکاری چه اقداماتی انجام دادهاید؟
در حوزه آموزش اقدامات بیسابقهای داشتیم. در یک سال گذشته دو دور مربیگری درجه ۳ پایه که تعداد مربیان از ۱۴مربی به۷۰ مربی رساندیم و کمبودی در این خصوص نداریم فقط باید در بروزرسانی مربیان و ارتقا تلاش کنیم.
در داوری و کلانتری هم اعزام به دورهها داشتیم تعداد ۱۴داور و کلانتر به داوران و کلانتران فعال گذشته که ۸ نفر بودند اضافه شده است، در حوزه گویندگی و طراحی مسیر و مدیریت برگزاری مسابقات ضعف داریم اما به دنبال جذب و معرفی افراد به دورههای آموزشی هستیم .
n شهرستانهای استان در این رشته چه شرایطی دارند؟
علاوه بر البرز، تاکستان و بوئینزهرا که فعال و نیمهفعال بودند در یک سال گذشته کلیه شهرستانها فعال هستند به نحوی که علاوه بر شهرستانها، هیات سوارکاری را در سه شهر و بخش فعال کردیم. در حال حاضر در شهرستانهای قزوین، البرز، آوج، تاکستان، آبیک هیاتها ساماندهی شده و دارای مسئول هیات و ساختار اداری میباشند و در اقبالیه، خاکعلی و بخش محمدیه نیز هیات فعال داریم به گونهای که در بخشها و شهرها گاها هیاتها از مرکز شهرستان جلوتر و فعالترند از جمله اقبالیه در رشته استقامت. بخش محمدیه هم از جمله هیاتهای نوپا و فعال ما میباشد فقط در حال حاضر هیات شهرستان بوئینزهرا را داریم که باوجود اینکه سوارکاری در این شهرستان فعال هست اما هیات شهرستان هنوز فعال نشده و دنبال این هستیم گزینه مناسبی را برای فعال کردن این هیات شناسایی کنیم.
n ارتباط هیات با باشگاههای سوارکاری چگونه است؟
خوشبختانه ارتباط بسیار خوبی با باشگاهها داریم و تعامل دوطرفه است. همکاری لازم از سوی باشگاهها با هیات برقرار است به طوری که کلیه مسابقات دورههای آموزشی با همکاری باشگاهها برگزار میشود که جای تقدیر و تشکر دارد و اکثر اعزامهای سوارکاری با مساعدت و همکاری مالکین و باشگاهها صورت میگیرد که نشان از همکاری و ارتباط خوب باشگاهها با هیات است.
n همکاری هیات با دامپزشکی برای بحث واکسینه کردن اسبها ضروری به نظر میرسد، ارتباط هیات استان با دامپزشکی و باشگاهها چگونه است؟
ارتباط تنگاتنگی با دامپزشکی داریم و جا دارد از دکتر جلوخانی و دکتر جوادی رئیس و معاون دامپزشکی تقدیر کنیم. کلیه رویدادها با کسب مجوز دامپزشکی صورت میگیرد و در حال حاضر دکتر جوادی معاونت محترم دامپزشکی، عضو کمیته دامپزشکی هیات است و در برگزاری دورههای آموزشی همکاری بسیار خوبی با هیات و باشگاهها دارند در بحث واکسیناسیون نیز هیات و باشگاهها کاملا هماهنگ با برنامهها و دستورالعملهای دامپزشکی پیش میروند.
n سوارکاران استان امسال به چه عناوینی دست یافتند؟
سوارکاران شایسته ما در استقامت،پرش، و پارا درساژ کشوری حضور بیسابقهای داشتند. در استقامت مهدی رازینی ۶۰ کیلومتر را با موفقیت به پایان رساند و مجوز حضور در ۸۰ کیلومتر را به دست آورد در پارادرساژ زینب یکتایی حضور موفقی داشته، کسب عنوان دوم قهرمانی کشور اسبهای زایچه آیران را توسط محمدرضا معمارنیا در سال 1402 و عنوان سوم علی رحمانی را در سال 1403 داشتیم.
n صحبت پایانی؟
در پایان مجددا بر ظرفیت خوب و قابلیت مناسب توسعه سوارکاری و صنعت اسب استان که مهجور و ناشناخته مانده است تاکید میکنم که ضرورت اطلاع و آشنایی مسئولین ارشد استانی با این حوزه میتواند مکمل قابل اتکایی برای موفقیت استان در حوزههای اقتصادی، گردشگری و گردشگری ورزشی، فرهنگی و اجتماعی باشد، چرا که در حال حاضر سوارکاری و صنعت اسب از دومین تا ششمین یا هفتمین صنعت پردرآمد خیلی از کشورها معرفی شده است و قطعا اندکی توجه و سیاستگذاری کلان استانی در این حوزه میتواند موجب جهش استان در مولفههای ذکر شده گردد به همین به دلیل دنبال برگزاری نشست کاربردی بزرگان و متخصیین سوارکاری و صنعت اسب استان با استاندار، معاونین استاندار و نمایندگان هستیم تا بتوانیم گامهای موثری در این خصوص برداریم.