صادرات استان قزوین 12 درصد افزایش یافت
- شناسه خبر: 11301
- تاریخ و زمان ارسال: 29 فروردین 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
ولایت وضعیت صادرات و واردات استان قزوین را در سال 1401 بررسی میکند
آرش صالحی ـ سیاستهای مختلف دولت برای تشویق صادرکنندگان به صادرات بیشتر در سال 1401 به ویژه بعد از پشت سر گذاشتن بحران اپیدمی ویروس کرونا تا حدودی جواب داد و در نهایت ارزش صادرات استان قزوین در مقایسه با سال 1400 حدود 12 درصد رشد کرد. با این حال همچنان کفه واردات حدود 300 میلیون دلار از صادرات سنگینتر شد که در این میان ارزش بالای کالاهای وارداتی و صادرات محصولات با ارزش افزوده کمتر میتواند دلیل اصلی عدم توازن بین صادرات و واردات استان قزوین باشد که منجر به منفی شدن تراز تجاری قزوین شده که البته این منفی شدن تراز تجاری یکی از مشکلات همیشگی اقتصادی استان قزوین در دهههای اخیر بوده است. بنابراین به نظر میرسد باید با سیاستهای تشویقی در حوزه صادرات محصولات دانشبنیان و باارزش افزوده میتواند علاج رفع مشکل تراز تجاری قزوین باشد.
صادرات قزوین به 643 میلیون دلار رسید
مدیرعامل گمرک استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره میزان صادرات استان قزوین در سال 1401 اظهار داشت: در سال گذشته در مجموع 953 هزار تن به ارزش 643 میلیون دلار از مبادی گمرکی استان قزوین به کشورهای مختلف جهان شد و ارزش صادرات استان قزوین نسبت به سال 1400 هم از نظر ارزش و هم وزن 12 درصد افزایش پیدا کرده است.
رضا نیکروش با بیان اینکه بیشترین میزان صادرات استان قزوین در تیرماه سال گذشته به کشورهای هدف صورت گرفت، اضافه کرد: در 3 ماه خرداد، تیر و مرداد به ترتیب 67، 65 و 61 میلیون دلار صادرات به کشورهای مختلف داشتیم و کمترین میزان صادرات ما هم در فروردینماه و دیماه 1401 رقم خورد که به ترتیب 34 و 42 میلیون دلار کالا به کشورهای هدف صادر کردیم.
نیکروش ادامه داد: از نظر وزنی هم بیشترین صادرات ما در آبانماه و مردادماه 1401 رقم خورد که به ترتیب 99 و 94 هزار تن صادرات به کشورهای مختلف داشتیم و در فروردینماه، بهمنماه و دیماه هم کمترین میزان صادرات از نظر وزنی را داشتیم که در فروردینماه 54 هزار تن و در بهمنماه و دیماه هم به ترتیب 66 و 67 هزار تن محصول به کشورهای دیگر صادر شد.
عراق و ترکیه مقاصد اصلی صادرات استان قزوین
مدیرکل گمرک استان قزوین در بخش دیگری از این گفتوگو با بیان اینکه سال قبل به 63 کشور مختلف جهان کالا صادر کردیم، گفت: در بین این کشورها مقاصد اصلی صادراتی استان قزوین کشورهای عراق و ترکیه بودند که بالای 100 میلیون دلار به آنها صادرات داشتیم و امارات متحده عربی، افغانستان و پاکستان هم در ردههای سوم و پنجم بیشترین میزان صادرات استان قزوین قرار گرفتند.
نیکروش افزود: میلگرد آجدار، مفتول مسی، روغنهای پایه، مواد شستوشو و پاککننده و ورق فولادی سرد 5 محصول عمده صادراتی استان قزوین در سال 1401 بودهاند که میزان صادرات میلگرد آجدار از استان قزوین به سایر کشورها به ویژه کشورهای همسایه از 100 میلیون دلار در سال فراتر رفته است.
وی یادآور شد: با توجه به نامگذاری سال 1402 به عنوان «مهار تورم و رشد تولید» از سوی مقام معظم رهبری باید مدیران اقتصادی و بخش خصوصی استان قزوین باید برای رونق صادرات بیش از گذشته تلاش کنند، چرا که صادرات مهمترین محرک تولید محسوب میشود و اگر صادرات ما یک میلیارد دلاری شود، نقش مهمی در مهار تورم و افزایش اشتغال خواهد داشت.
واردات استان 940 میلیون دلار شد
معاون بازرگانی سازمان صمت استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره میزان واردات کالا به استان قزوین در یک سال اخیر اظهار داشت: در سال 1401 در مجموع حدود 940 میلیون دلار واردات کالا به استان قزوین از گمرک استان قزوین صورت گرفته و واردات کالا به استان در مرز یک میلیارد دلار قرار گرفته است. در ضمن میزان واردات ما در مقایسه با سال ماقبل 18 درصد افزایش یافته است.
مجید برزگر مجموع وزن واردات کالا به استان قزوین در مدت یادشده را 176 هزار و 311 تن بیان کرد و گفت: از نظر وزنی هم واردات کالا به استان قزوین 14 درصد افزایش پیدا کرده است و بنابراین وزن واردات ما در مقایسه با سال 1400 حدود 22 هزار تن افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در 12 ماهه 1401 در مجموع 7 هزار و 123 فقره اظهارنامه وارداتی به گمرک استان قزوین ارائه شده است، اضافه کرد: بنابراین حجم اظهارنامههای وارداتی ما هم در استان قزوین نسبت به سال ماقبل 10 درصد افزایش پیدا کرده است و در مجموع حدود 650 فقره اظهارنامه وارداتی نسبت به سال 1400 بیشتر به گمرک استان تسلیم شده است.
مدیرکل گمرک استان قزوین درباره عمده کشورهای مبدأ واردات به استان قزوین هم گفت: امارات متحده عربی با 38 درصد و چین با 30 درصد عمده کشورهای مبدأ واردات به استان قزوین بودند و بعد از این 2 کشور هم ترکیه با 16 درصد، آلمان با 3 درصد و روسیه با 2 درصد دیگر کشورهای اصلی واردکننده کالا به استان قزوین محسوب میشوند.
برزگر درباره فهرست کالاهای عمده واردشده به استان قزوین از کشورهای خارجی بیان کرد: قطعات منفصل کامیون کشنده، فن کولر خودرو، سیستم ترمز تریلر، رزین اپوکسی و دستگاه تزریق پلاستیک بیشترین ارزش وارداتی استان قزوین را به خود اختصاص میدهند که هر 5 محصول یادشده جزو نهادهها و مایحتاج تولید هستند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه عمده کالاهای وارداتی به استان قزوین جزو مواد اولیه تولید محسوب میشوند، بنابراین خودکفایی در تولید محصولات یادشده میتواند به کاهش واردات از کشورهای یاد شده کمک کرده و اختلاف تراز تجاری بین صادرات و واردات استان را به حداقل ممکن برساند.
صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر در دستور کار باشد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قزوین در این نشست با بیان اینکه «مهار تورم و رشد تولید» را نه شعار سال، بلکه فرمان سال میدانیم، اظهار داشت: بحران آب و خشکسالی در استان قزوین باید به سمت کشت محصولاتی که کمتر به آب احتیاج دارند، برویم و با توجه به شرایط اقلیمی که در استان داریم، باید بتوانیم محصولاتی را کشت کنیم که ارزش افزوده بالاتری برای صادرات داشته باشند.
مهدی بخشنده اضافه کرد: کالاهایی که تولید آنها آب بیشتری مصرف میکند و اقلیم ما پاسخگوی نیاز آبی آنها نیست را باید وارد کنیم و نباید اینگونه باشد که محصولات پرآببر را در خیابانها بفروشیم.
وی با انتقاد از اختصاص محدود منابع بانکی به بخش کشاورزی استان قزوین تصریح کرد: با توجه به اینکه تورم بالا تمدید پرداخت تسهیلات بانکی را به صرفه میکند، بسیاری از افراد منابع مالی که از بانک وام گرفتهاند را به نظام بانکی باز گرداندن و طبیعتاً امیدی برای پرداخت وامهای بانکی وجود ندارد.
بخشنده اضافه کرد: به همین خاطر پیشنهاد ما این است که تسهیلات و وامهای بانکی به واحدهای کشاورزی و دامی که نوآوری دارند، پرداخت شود تا این واحدها بتوانند صنایع تبدیلی را در کنار واحدهای بزرگ خود ایجاد کنند.
مافیا جلوی واردات ماشینآلات کشاورزی را گرفته است
وی با اشاره به وضعیت ماشینآلات کشاورزی ادامه داد: همانگونه که در حوزه خودروی سواری ما شاهد اتفاقات خوبی نیستیم، در حوزه کشاورزی هم شاهد هستیم که ماشینآلات و ادوات کشاورزی با کیفیت پایین و قیمت بالا به کشاورزان عرضه میشود و از طرفی هم محدودیت برای واردات ماشینآلات کشاورزی دستهدوم گذاشته شده است.
رئیس اتاق بازرگانی قزوین با بیان اینکه کانتینرهای دستهدوم در بازار اروپا بین 50 تا 60 هزار یورو قیمت دارد، گفت: قیمت این کامیون با حساب هر یورو 60 هزار تومان حدود 3 میلیارد و 600 میلیون تومان میشود، اما در بازار همین کانتینر را با قیمت 8 تا 10 میلیارد تومان یعنی حدود 2 تا 3 برابر قیمت واقعی به فروش میرسانند. متأسفانه در سال مهار تورم دستهایی در کار است که واردات را محدود میکند.
بخشنده تصریح کرد: امروز جلوی واردات «چاپر» را گرفتهاند؛ چرا که یکعدهای چاپر وارد کرده و امروز جلوی واردات آن گرفته شده تا قیمت چاپر بالا بماند. به نظر ما این شرایط باعث تغییر کند تا بتوانیم ماشینآلات کشاورزی را به شکل گسترده و بدون محدودیت وارد کنیم.
لزوم کاهش مالیات زنجیرههای تولید
با این همه به نظر میرسد آنچه که میتواند بازار صادرات استان قزوین را رونق ببخشد، اعطای معافیتهای مالیاتی بیشتر به تولیدکنندگان باشد و اگر تولید با هزینه کمتری صورت بگیرد، بدون شک صادرات ارزش افزوده بیشتری برای اقتصاد استان قزوین خواهد داشت.