شهر در آیینه خبرنگاران
- شناسه خبر: 40525
- تاریخ و زمان ارسال: 17 مرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
آرزو سلخوری
خبرنگاران نقش مهمی در مدیریت شهری ایفا میکنند، زیرا آنها با گزارشدهی دقیق و بهموقع، مشکلات و نیازهای جامعه را به مدیران شهری منتقل میکنند. این انتقال اطلاعات به حل سریعتر و بهتر مسائل شهری کمک میکند. بنابراین، مدیران شهری باید به نقش و نظرات خبرنگاران توجه ویژهای داشته باشند تا بتوانند با همکاری موثر، کیفیت زندگی در شهرها را بهبود بخشند.
همزمان با روز خبرنگار و با توجه به اهمیت نقش آنها در حل مشکلات شهری و توسعه امور شهری، روزنامه ولایت در گزارشی ویژه به بررسی این موضوع در شهر قزوین پرداخته است. از خبرنگاران محلی دعوت کردهایم تا نظرات خود را درباره چالشهای گزارشدهی، و نقش رسانهها در آگاهسازی و جلب مشارکت شهروندان بیان کنند.
شهردار به عنوان مهمترین رکن مدیریت شهری پاسخگوی خبرنگاران نیست
محمدحسن سلیمانی، سردبیر ماهنامه تقاطع با اشاره به نقش خبرنگاران در مدیریت شهری قزوین، تصریح کرد: نقش خبرنگاران در انعکاس عملکرد و دیدگاههای مدیریت شهرداری و اعضای شورای شهر یک نقش بدیهی است. در بخش کاستیها، انتقادات و اعتراضات مردم در حوزه شهری نیز خبرنگاران نقش مهمی در تهیه گزارشهای تحلیلی دارند که این نقش خود را به درستی نشان دادند.
وی ادامه میدهد: امروز در حوزه شهری مشکلات فراوانی از قبیل خدمات شهری، وضعیت پروژههای نیمه تمام، سهام شهرداری در بانک شهر تا معضلات فراوان در انباشت نیروها وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. برخی از مشکلات شهری مانند مشکل خیابان پیغمبریه که میتوانست یک ماهه حل و فصل شود به خاطر مشکلات و اختلاف نظرهای روی داده مورد توجه خبرنگاران قرار گرفته اما جای کار بیشتری دارد و انتظار ما از خبرنگاران این است که نقش پویاتری داشته باشند .
این روزنامهنگار تاکید میکند: شاید مهمترین مساله امروز مدیریت شهری قزوین، اختلاف عمیق مدیریت شهری و شهردار با بخشی از اعضای شورای شهر است که مردم را خسته کرده است، نمونه آن را در پروژه میدان دفاع مقدس میبینیم که رییس شورای شهر مستأصل از اقدام شهردار میگوید من چادر میزنم، این مدیریت نیست و ضعف بزرگی است که نشان از چالش عمیق ناهماهنگی و ساز ناکوک مدیریت شهری دارد.
وی یادآور میشود خبرنگاران میتوانند نظرات مردم و کارشناسان را بازتاب دهند که تصور نشود در این شهر همه چیز گل و بلبل است و مشکل خاصی وجود ندارد؛ برای مثال از اواسط تیرماه با زرد شدن برگ درختان در خیابانها روبرو هستیم، شهرداری به مسئولیت خودش در شهر توجه نمیکند و مشکلات مختلفی در حوزه مسئولیت شهری وجود دارد که برای علت آن با ابهامات روبرو هستیم و عدم پاسخگویی شهردار مهمترین مساله است. شهردار در یک جلسه سال گذشته خبرنگاران را تشویق کرده است اما نشست خبری برگزار نمیشود؛ آن هم در حالی که انتظار میرود شهردار به صورت تلفنی پاسخگوی خبرنگاران باشد اما گویا رابطه حسنهای وجود ندارد و در این میان مدیران شهری نیز به تبعیت از شهردار پاسخگو نیستند.
سلیمانی اظهار میکند: تا زمانی که شهردار صریح، شفاف و صادقانه با خبرنگاران صحبت نکند، عملکرد مثبت مدیریت شهری هم دیده نمیشود، ما در رسانه زمانی به خوبی عمل کردیم که مدیریت شهری تن به پاسخگویی صریح به خبرنگاران به عنوان نمایندگان افکار عمومی بدهند، اگر شهرداری میخواهد رابطه خود با مردم را تقویت کند نیازمند پاسخگویی است در غیر این صورت تلاش جامعه رسانهای در اصلاح وضعیت موجود راه به جایی نمیبرد.
حضور خبرنگاران در صحن شورا کمرنگ است
پروین شهسواری، خبرنگار فعال حوزه شهری با اشاره به نقش خبرنگاران در مدیریت شهری، میگوید: خبرنگاران در همه عرصهها تاثیرگذار هستند؛ چراکه با واکاوی لایههای پنهان و بررسی ابعاد و زوایای یک موضوع میتوانند هم راهکار بدهند و هم باعث شفافسازی امور شوند و به نوعی بازوی خوبی برای مدیریت شهری باشند. البته اینکه تا چه حد میتوانند نقش خود را در این حوزه به خوبی ایفا کنند مستلزم نگاه تخصصی آنان و همچنین تعامل دوسویه مدیریت شهری است.
وی ادامه میدهد: در اکثر حوزههای شهری ارتباط و تعامل خوبی با خبرنگاران وجود دارد؛ البته برخی مدیران هنوز هم در پاسخدهی، خبرنگاران را به روابط عمومی حواله داده و پاسخ شفافی نمیدهند! بنده پس از ۱۶ سال کار خبری برخی اوقات در تهیه اخبار و گزارشات به سختی توانستهام جواب روشن و درستی از مدیران دریافت کنم؛ این درحالی است که در برخی از گزارشات که نیاز به کارشناس و یا مسئولین کشوری داشتم به راحتی پاسخها را دریافت کردم.
شهسواری بیان میکند: بنده حدود ۶ سال است که به عنوان مسئول تهیه اخبار در شورای شهر قزوین حضور دارم، حضور خبرنگاران را درصحن شورا بسیار کمرنگ میبینم درحالی که شورا، سیاستگذار تمامی برنامههای شهرداری است و حضور در این جلسات میتواند مسیر راه خوبی برای خبرنگاران در تهیه اخبار و گزارشات آنان باشد. تقریبا دغدعهها و مطالبات شهروندان در این جلسات مطرح میشود و راهکار هم به شهرداری داده میشود.
وی عنوان میکند: شاید بتوان دغدغه مردم در افزایش جرایم کمیسیون ماده صد، عوارضات شهرداری، مشکلات نواحی منفصل شهری، افزایش تراکم شهر، مشکلات آمیختگی بافت فرسوده و بافت تاریخی شهر را ازجمله موارد مهم برای پوشش خبری و پرداختن بیشتر به آنها ذکر کرد. البته تکمیل پروژههای نیمهتمام در حوزه فرهنگی، ایجاد پروژههای تفریحی در قزوین، علت عدم رغبت سرمایهگذار به سرمایهگذاری در این شهر هم از دیگر مواردی است که میتواند خوراک خوبی برای خبر رسانی و تهیه گزارش برای خبرنگاران باشد .
وی ادامه میدهد: مردم تمام رسانهها را در فضای مجازی و مکتوب رصد میکنند آگاه هستند که رسانه دغدغهها و مطالبات آنان را پیگیری میکند پس رسانهای قدرتمند است که ارتباط و تعامل با مردم را داشته باشد و این ارتباط با پیگیری مطالبات آنان تقویت میشود، اگر در این بند ارتباط قویتر شود میتوانیم آنان را در امور شهری مشارکت دهیم و از آنان در بهبود و مدیریت شهری بهره ببریم.
خبرنگار فعال حوزه شهری ادامه میدهد: برای بهبود ارتباطات میان مدیران شهری و خبرنگاران میتوان پیشنهاد تورهای رسانه و بازدید از پروژههای شهری و همچنین حضور خبرنگاران در مناطق شهری و آشنایی با مدیران و کارشناسان را ارائه داد.
مدیریت شهری ارتباط خوبی با خبرنگاران برقرار نکرده است
میثم مالمیر، خبرنگار خبرگزاری ایرنا با اشاره به نقش خبرنگاران در مدیریت شهری ادامه میدهد: خبرنگاران با توجه به ارتباطاتی که در سطح شهر یا جامعه دارند و از کاستیها و کمبودها در حوزه خدمات شهری مطلع هستند، باید به عنوان یک فرد مطالبهگر ظاهر شده و حتی با ارائه راهکار در راستای ارائه خدمات بیشتر به شهروندان به راهبری هرچه بهتر مدیریت شهری کمک کنند.
وی بیان میکند: نه تنها در این دوره از مجموعه مدیریت شهری بلکه از ادوار گذشته تاکنون ارتباط خیلی خوبی از سوی شورا و شهرداری با خبرنگاران و به طور کلی رسانهها در سطح شهر صورت نگرفته و ظرفیت عظیم رسانه در مباحث شهری بلااستفاده مانده و حتی خاک میخورد.
وی بزرگترین چالش مسائل شهری در قزوین را تعدد متولیان برای یک مساله میداند و تاکید میکند: به عنوان مثال ترافیک مرکز شهر همچنان به عنوان یک خواسته مهم از سوی شهروندان مطرح میشود که به علت پیچیدگی طرح و وجود چندین متولی، نمیتوان به نحو مطلوب مسئول پاسخگو و تصمیمگیرنده را مشخص و مجاب کرد تا به اصلاح وضع موجود اقدام کند. از طرفی در خیلی از موضوعات ما شاهد مجریگری شهرداری هستیم که در نهایت مسئول مربوطه میگوید تصمیم از سوی فلان شورای فرمانداری و استانداری گرفته شده و ما کارهای نیستیم.
مالمیر بیان میکند: مجموعه مدیریت شهری و در راس آن شهرداری باید از ظرفیت رسانهها و ایدههای آنها در راستای بهبود خدمات به مردم استفاده کند. این امر میسر نخواهد نشد مگر با تدوین نظام پاداش برای خبرنگاران فعال و با انگیزه و دغدغهمند که بتواند زمینه همکاری و تعامل را افزایش دهد. اگر خبرنگاری حتی با رویکرد انتقادی به مسائل شهری میپردازد، باید با خبرنگار بیتفاوت به مسائل شهری تمییز داده شود، خبرنگار فعال میتواند از سوی شهرداری در حوزههای مختلف از تخفیفاتی مثل شهروند کارت رایگان اتوبوس، کتابخانه، بازدید از اماکن تفریحی برخوردار شود؛ همچنین میتوان با نظام توزیع مسائل بین خبرنگاران فعال، آنها را پای کار کشاند و به نوعی در بحث اطلاعرسانی دوسویه بین مردم و مسئول به آنها نقش و وظیفه سپرد.
وی تاکید میکند: خبرنگاران نیز باید از مسائل خرد و پیش پا افتاده در حوزه شهری فاصله گرفته و به موضوعات کلان و راهبردی توجه کنند، اگرچه پرداختن به برخی از موضوعات مثل آسفالت، فضای سبز، پسماند و حتی زیباسازی در جای خودش مهم بوده و برای شهروندان اهمیت دارد، اما همچنان مسائلی مثل شهر هوشمند، شهر پاسخگو، جایگاه نظام مسائل ایدهها که بتواند قزوین را در سیاستگذاری کلان هدایت کند، از چشم خبرنگاران پنهان مانده است.
مدیران خبرنگاران منتقد را به عنوان مشاور خود ببینند
طاهرهسادات موسوی، خبرنگار تیتر قزوین نیز با اشاره به نقش خبرنگاران در مدیریت شهری، بیان میکند: درصورتی که خبرنگاران تخصصی داشته باشیم که به موضوعهای مختلف تمرکز کنند و حوزه شهری تخصص آنها باشد، میتوانند در کنار نقاط قوت، مشکلات، نقاط ضعف و کمبودها را احصاء کرده و حتی با بررسیهای میدانی، کتابخانهای یا گفتوگو با کارشناسان راهکار هم ارائه دهند.
وی ادامه میدهد: از طرفی چون خبرنگاران در بطن جامعه و بین مردم هستند میتوانند نیازها و چالشهای موجود را (که گاهی دغدغههای یک مدیر اجازه و فرصت پرداختن به آنها ندارد) منعکس کنند.البته شاید چون در قزوین خبرنگاران تخصصی کم هستند که حوزه مشخص داشته باشند، این نقش هم کمرنگتر باشد.
موسوی خاطرنشان میکند: برگزاری نشستهای هماندیشی و ارتباط برقرار کردن با خبرنگار تاثیرگذار است، همیشه در مناسبتهای مختلف از اهمیت خبرنگاران حرف زده میشود اما در عمل چالشهای مختلفی پیش پای خبرنگاران قرار دارد که پرداختن به برخی موضوعها را برای آنها دشوار کرده و هنوز اهمیت و جایگاه رسانه برای مدیران تبیین نشده؛ شاید گاهی لازم است مدیران از برج عاج خود پایین آمده و خبرنگاران را بهعنوان مشاوران خود ببیند نه اینکه به خاطر نقد آنها را با چالش مواجه کنند و یا پاسخگو نباشند. وی تاکید میکند: درحال حاضر رسانه در آگاهسازی حوزههای مختلف نقش غیرقابل انکاری دارند، البته برای اینکه به اندازه کافی تاثیرگذار باشند لازم است به ابزار روز مجهز شوند؛ از روشهای قدیمی تولید خبر فاصله بگیرند و متناسب با نیاز مخاطب محتواها را تولید و منعکس کنند، اگر رسانهها بهترین محتواها را داشته باشند اما روش انتقال آنها کهنه و قدیمی باشد، نباید از آنها انتظار جذب مخاطب و تاثیرگذاری داشت.
مدیران شهری در پاسخگویی تبعیض قائل میشوند
مصعومه مهدوی، سردبیر نشریه ثنای مینودری نیز در این خصوص میگوید: خبرنگاران با ارائه گزارشهای درست از عملکرد مدیران شهری و بیان مطالبات شهروندان و دغدغههای آنها میتوانند کمک شایانی به مدیریت شهری داشته باشند.
وی ادامه میدهد: برخی مدیران شهری با تبعیض در پاسخگویی به خبرنگاران فقط از عدهای خاص در ارائه گزارشات خود استفاده میکنند و به نوعی خبرنگار ویژه دارند که شایسته است این فرصت را در اختیار همه رسانهها قرار دهند؛ چرا که بسته بودن مدیران در حیطه افراد خاص میتواند از ضعف آن مدیر باشد.
مهدوی خاطرنشان میکند: مشکلات حوزه شهری کم نیست و شاید نتوان به همه آنها رسیدگی کرد؛ چون پیچیدگیهای خاص خود را دارد ولی نحوه پوشش این مشکلات نباید خود به معضلی مضاعف تبدیل شود. باید پوشش خبری علاوه بر اطلاعرسانی درست و منطقی از بار منفی مشکلات کاسته و هدف رسانه باید متمرکز به ارائه راهکار و مشاوره درست باشد.
وی تاکید میکند: به عنوان خبرنگاری که بر حیطه امیدآفرینی اصرار دارم برخی مشکلات مثل گرههای ترافیکی و عدم اجرای زوج و فرد کردن خودروها در ورود به مرکز شهر را از چالشهای حل نشده میدانم که صبر شهروندان و مدیریت آنها را در ترددهای روزانه میطلبد.
مهدوی یادآور میشود: مدیریت شهری میتواند به طور مستمر از ظرفیت رسانهها استفاده کرده و تعامل دوسویه را حفظ کند. نظرسنجی مداوم از رسانهها در حوزه حل مسائل شهری با توجه به ارتباط رسانهها با مردم شاید کلید واژهای مفید در این زمینه باشد؛رسانهها با قدرت نفوذ و روشنگری خود در بین مردم در صورت حمایت مدیران شهری قادر خواهند بود که ارتباطی دوسویه بین شهروند و مدیران شهری برقرار کرده و پلی باشند برای تحقق اهداف مدیران در ساختن زیست بومی شایسته برای شهروندانی فهیم.
نگاه مدیریت شهری به خبرنگاران منصفانه نیست
زینب کلهر، خبرنگار خبرگزاری برنا نیز بیان میکند: خبرنگاران با انعکاس مشکلات به صورت واقعی و پاسخگو کردن مدیران میتوانند در پیگیری و حل مشکلات شهری قدم بردارند. از طرفی دیگر به نظر میرسد نگاه منطقی و متوازن و عادلانهای در توجه مدیریت شهری به خبرنگاران دیده نمیشود و بیتوجهی مدیران شهری به ویژه شهردار قزوین به رسانهها کاملا محسوس است.
وی با اشاره به مشکلات موجود در سطح شهر ادامه میدهد: فعالیتهای عمرانی قابل توجهی در شهر دیده نمیشود و شما کمتر کارگاه فعال عمرانی را در شهر مشاهده میکنید. شهر نورپردازی مناسب ندارد و شما رنگآمیزی مطلوبی را نمیبینید. همچنان آسفالت معابر نامطلوب و ترافیک رو به افزایش و خدمات شهری در حد ضعیفی است؛ طراوت و شادابی بویژه در مرکز شهر دیده نمیشود و شما از قدم زدن در شهر لذت نمیبرید.
کلهر ادامه میدهد: به دلیل ظرفیت کم انتقادپذیری مسئولان و مدیران شهری فضای خوبی برای انتقاد نیست و گوش شنوا هم کمتر است و این ظرفیت کم انتقادپذیری بویژه در مدیران ارشد استان به شدت محدود و کم شده و کار خبرنگاران را دشوار کرده است. اگر مدیران شهری به خبرنگاران منصف و کاربلد به عنوان چشم بینا و زبان گویای مردم نگاه کنند و رسانهها را بازوی خود در شناسایی و انعکاس مشکلات بدانند و از این ظرفیت برای تعالی کار خود استفاده کنند میتوان به بهبود شرایط امیدوار بود.
وی خاطرنشان میکند: بدون تردید امروز قدرت رسانه بینظیر است و مدیرانی موفق هستند که این جایگاه را درک کرده و باور کنند و از این ابزار قوی و تاثیرگذار برای رسیدن به اهداف سازمانی خود به شرط حمایت مادی و معنوی از خبرنگاران استفاده کنند. رسانه از مهمترین ابزارهای اطلاعرسانی است و کسانی که از آن بیبهره باشند و غفلت کنند هرگز در ارتباط با مردم و انعکاس عملکرد فعالیتهای خود موفق نخواهند بود.