شناسایی 21 چالش در مسیر فرزندآوری و افزایش جمعیت در کشور
- شناسه خبر: 4493
- تاریخ و زمان ارسال: 23 آبان 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش خبرنگار ولایت، «سمینار جمعیت و جوان و هویت ایرانی» از سوی جمعیت هلالاحمر استان در سالن اجتماعات سازمان نظام مهندسی ساختمان استان برگزار شد که در آن فاطمه محمدبیگی نماینده قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان و جمعی از کارشناسان این حوزه حضور داشتند.
نماینده قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی در این سمینار اظهار کرد: موضوع چالش جمعیت بسیار مهم است که اگر امروز به آن نپردازیم فرصتها را از دست خواهیم داد و در آینده در این حوزه با بحران روبرو میشویم.
او با تاکید بر اینکه تا 120 سال آتی با بحران جمعیت روبرو خواهیم شد از این رو باید برای آن تدابیری صورت گیرد؛ تصریح کرد: در فراکسیون جمعیت مجلس در پی دغدغههای مقام معظم رهبری برای سالمندی جمعیت اقدامات زیادی در دستور کار قرار دادهایم که امیدوارم با نتایج خوبی همراه باشد.
رئیس فراکسیون جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس عنوان کرد: در یک سال گذشته حدود 35 درصد از این قانون اجرایی شده است و از آنجایی حدود 33 درصد از قوانین برنامههای توسعه ای در کشور اجرایی شده در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از اجرای دیگر قوانین کمی جلوتر هستیم؛ البته با توجه به حساسیت این طرح، ضروری است همافزایی بیشتری صورت گیرد تا بتوانیم این میزان را به 100 درصد برسانیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: موضوع جمعیت و فرزندآوری باید بسیار جدی مورد توجه و پیگیری قرار گیرد؛ نمایندگان در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و بهداشت آن را به طور ویژه دنبال میکنند؛ ولی نیازمند اقدامات بیشتری است.
محمدبیگی در ادامه سخنانش با اشاره به شناسایی چالشهای پیش روی خانوادهها در تک فرزندی، ابراز کرد: گرایش مردم به چند فرزندی به ویژه سه تا چهار فرزند مثبت است؛ اما باید چالشها و موانع این مسیر را برطرف کنیم که خانوادهها از نگاه تک فرزندی خارج شوند.
او با تاکید بر اینکه باید 10 درصد خوابگاههای دانشگاه به افراد متأهل اختصاص یابد؛ عنوان کرد: متاسفانه در 20 ساله گذشته کمتر از یک درصد خوابگاههای دانشجویی در اختیار افراد متأهل بوده که این امر در کاهش ازدواج بسیار تأثیر داشته است.
این نماینده مجلس اضافه کرد: اگر بتوانیم حرکت نهضت کمک به تاهل، تامین خوابگاههای متاهل دانشجویی، توسعه مسکن اجاره به شرط تملیک را عملیاتی کنیم در ازدواج جوانان و فرزندآوری به نتایج خوبی میرسیم.
محمدبیگی یادآور شد: مسائلی همچون اشتغال، مسکن و معیشت خانواده در فرزندآوری نقش بسزایی دارند که باید با جدیت به آنها توجه شود و برای حل این چالشها برنامهریزی مدون صورت گیرد.
او با بیان اینکه آمارها نشان میدهد دو درصد به اشتغال سالانه کشور اضافه شده است؛ افزود: رشد شاخصهای اقتصادی با توافقنامهها و مبادلات بینالمللی و ایجاد واحدهای صنعتی بیشتر شده است و در صورت توسعهی بخش خصوصی و تقویت واحدهای دانشبنیان میتوانیم در حوزه اشتغال به نتایج بهتری برسیم.
ـ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سال گذشته در 74 ماده تصویب شد
رئیس کمیسیون جوانی جمعیت مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش درباره قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توضیح داد: این قانون در 74 ماده از آبان سال گذشته در پی تاکیدات مقام معظم رهبری و ضرورت توجه به مساله “بحران جمعیت” در دستور کار قرار گرفت؛ چراکه بدون داشتن جمعیت متناسب در کشور امکان توسعه پایدار وجود ندارد.
محمدبیگی تشریح کرد: قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانوادهها پس از گذشت هفت سال از ابلاغ سیاستهای جمعیتی به تصویب رسید و این قانون نخستین قانون دقیق و جامع حمایت از فرزندآوری در ایران محسوب میشود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: در قانون حمایت از خانواده، پرداخت تسهیلات و کمک به مادران و زوجهای جوان در راستای فرزندآوری تاکید شده است؛ چند بند از طرح “جوانی جمعیت و حمایت از خانواده” نیز به امنیت شغلی مادران شاغل اختصاص دارد.
محمدبیگی ادامه داد: در این قانون بندهایی از موضوعاتی همچون ایجاد مراکز نگهداری و مراقبت از کودک و مراکز “دوستدار مادر و کودک”، دورکاری، کاهش شیفتهای شب، امکان حساب نشدن مرخصی زایمان جزو سنوات مادران دانشجو، اضافه کردن ضریب افزایش حق اولاد و حقوق مادران شاغل مورد تاکید قرار گرفته است.
ـ هویت ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان نیز در سخنانی با بیان اینکه توجه به هویت ایرانی و اسلامی در شرایط کنونی بسیار مهم است و باید جدی تلقی شود؛ اظهار کرد: در این جمعیت توجه به جوانان با جدیت در دستورکار قرار گرفته است و با ارایه آموزشهای مختلف تلاش میکنیم موجب ارتقاء علمی و تقویت مهارتهای جوانان و خانوادهها شویم.
حسین خوئینیها با بیان اینکه برگزاری همایشهای تخصصی با محور جمعیت، فرزند آوری و تربیت دینی در جمعیت هلالاحمر با جدیت در دستور کار قرار گرفته است؛ تصریح کرد: جوانان موتور محرک امیدآفرینی و نشاط بخشی به جامعه هستند؛ همچنین هرگاه جوانان مورد اعتماد قرار گرفتهاند به نتایج خوبی دست یافتهایم از این رو جمعیت هلال احمر به این حوزه نگاه ویژهای دارد.
ـ جوانان با هویت ایرانی و اسلامی فاصله دارند
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در جمعیت هلال احمر نیز در سخنانی با تاکید براینکه باید راههای کارشناسی و علمی افزایش جمعیت و تقویت هویت ایرانی و اسلامی با دقت مورد بررسی قرار گیرند؛ اظهار کرد: سالها مردم مشغول سیاست غلط فرزند کمتر زندگی بهتر بودند و این تفکر همچنان در جامعه حاکم است و باید تغییر کند.
حجتالاسلام مفیدی کیا تصریح کرد: هرچند امور اقتصادی و معیشت نقش مهمی در فرزندآوری دارد در کنار این موضوعات باید ابعاد تربیتی و آموزشی هم مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه شاهد هستیم امروز جوانان جامعه ما با هویت ایرانی و اسلامی فاصله دارند.
گفتنی است؛ در ادامه این سمینار، برای شرکت کنندگان کارگاه آموزشی «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» با سخنرانی فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و « هویت ایرانی، برنامه درسی و آموزش در عصر پسا کرونا» با سخنرانی نگار صدریا رئیس مرکز آموزش علمی کاربردی جمعیت هلالاحمر استان برگزار شد./ی