سایه سنگین قیمتها بر بازار شب عید
- شناسه خبر: 54691
- تاریخ و زمان ارسال: 13 اسفند 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

آرش صالحی ـ در روزهای پایانی سال قرار داریم و به روال همیشگی این ایام مردم دوست دارند، در بازار عید بگردند و خرید کنند، اما متاسفانه روند قیمتها طوری شده که خیلیها جرأت رفتن به بازار و حتی قیمت گرفتن را ندارند. گرانی که بر کسی پوشیده نیست و به تبع بالا رفتن بیرویه نرخ ارز بسیاری از کالاها گران شدهاند که این در جای خود موجب نارضایتی مردم و مشکلات به ویژه در آستانه سال جدید شده است. اما در این میان برخی نیز با سوء استفاده از این شرایط قیمتهای نجومی و مندرآوردی را عنوان میدارند یا به احتکار اقلام مورد نیاز مردم دست میزنند، به خاطر همین معتقدیم نظارتهای نمایشی و بیتاثیر را اگر هر روز انجام دهید، فقط خودتان را خسته کردهاید، مردم نظارتهایی را میخواهند که جلوی دلالبازی عدهای منفعت طلب که در واقع جیب مردم را میزنند، بگیرید. قیمتهای مصوب دولت به اندازه کافی بر مردم و سفرههایشان فشار آورده است. حداقل جلو چند تا دلال بازار را بگیرید که کمتر با روح و روان مردم بازی کنند و بتوانند با تهمانده حقوقشان به یک خرید جزئی برای شب عید برسند.
معنویت رمضان تحتالشعاع گرانیها
یک شهروند قزوینی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به افزایش شدید قیمتها در آستانه سال جدید گفت: موضوع وقتی مهمتر میشود که ماه رمضان نیز با عید نوروز تقارن یافته و این موضوع میطلبد که توجه ویژهتری به تغذیه و معیشت مردم صورت بگیرد. ماه رمضان ماه شادی معنوی است و نباید این شادی تحت تاثیر قیمتها قرار بگیرد و دغدغه مردم سفره سحری و افطاری باشد.
حسن کریمی اضافه کرد: در ماه رمضان باید کنترل بیشتری به ویژه بر قیمت خرما و زولبیا، بامیه و لبنیات صورت بگیرد تا شاهد تصمیمات عدهای خارج از مدیریت مسئولین بر بازار و افزایش قیمتها نباشیم.
وی ادامه داد: مردم، بازارگردی و قیمت گرفتن مسئولان نظارتی جلو دوربین را نمیخواهند، بلکه کنترل و مدیریت بازار در استان قزوین را میخواهند که همیشه جزو اولینهای تورم در کشور بوده است و کسی هم خود را مسئول جواب به این چرایی بزرگ نمیداند!
ترسی از اعمال مجازات نیست
اما یک کارشناس حقوق در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه قانون تعزیرات حکومتی برای بازدارنده بودن، نیاز به بازنگری اساسی دارد، گفت: از سوی دیگر ضعف در اعمال این قانون، عدم مطالبه قوه مجریه و یا کم بودن تعداد نمونههای رسیدگی و بهروز نبودن قانون درباره مجازاتهای مقرر، علتهای اصلی بیتوجهی و عدم احساس ترس کسبه متخلف از اعمال این قانون در قبال تخلفاتشان است.
مجید میرزامحمدی تصریح کرد: به هر صورت شاهد این هستیم که برخی از فروشندگان کالاهای اساسی (به خصوص پوشاک) قیمتهایی باورنکردنی و تعجب برانگیز را برای فروش اجناسشان لحاظ میکنند که با برخوردهای قانونی چندانی هم مواجه نمیشود.
وی افزود: باید ضمن اجرای کامل قانون تعزیرات حکومتی مجازاتهای پیشبینیشده در این قانون روزآمد و کارآمدتر شده کرد تا دستگاههای نظارت بر بازار بتوانند متناسب با تخلفهای صنفی امروزی به مجازات متخلفان بازار بپردازند و البته این دستگاهها باید خودشان عزم جدی برای اجرای قانون داشته باشند.
پیامدهای نبود نظارت بر بازار
این حقوقدان با تاکید بر اینکه نبود نظارت و رسیدگی جدی و دقیق بر بازار تبعات و عواقب ناگواری دارد، گفت: جبران و بازگشت آن به حالت سابق بسیار دشوار بوده و در برخی موارد نشدنی خواهد بود.
میرزامحمدی اضافه کرد: از جمله آن میتوان به افزایش ناگهانی قیمتها در سطح بازار و جا افتادن قیمتهای خلاف واقع در میان جامعه و به وجود آوردن آشفتگی روانی و در نهایت کم شدن قدرت خرید مردم اشاره کرد.
وی ادامه داد: از اینرو چنین اتفاقاتی موجب هرج و مرج در بازار شده و علاوه بر اینکه هرکس از چنین آب گل آلودی ماهی خود را شکار میکند و اجناس بیکیفیت و ضعیف خود را به مردم میفروشد، این عمل هم موجب بالا رفتن سطح نارضایتی مردم شده و این اتفاق خود زنگ خطر برای بحران امنیتی در کشور خواهد بود.
این کارشناس حقوق بالا بودن نرخهای اجاره را عامل اصلی در افزایش قیمت کالاها دانست و تصریح کرد: این نرخ بالای اجاره مغازه و فروشگاه در مواردی گرانفروشی، احتکار، کمفروشی و سایر تخلفات را درپی دارد.
میرزامحمدی افزود: در نتیجه دولت باید راهکاری قابل قبول و فوری در مهار قیمت اجاره واحدهای تجاری تعبیه کند که همراه با نظارت دقیق بر بازار میتواند عاملی مهم در کاهش قیمتهای کاذب کالا باشد.
عرضه کالاهای بیکیفیت در نمایشگاههای بهاره
اما یکی از مسکنهای موقتی دولت برای مدیریت تورم در بازار شب عید، برگزاری نمایشگاههای موسوم به بهاره است که در آن وعده عرضه کالاها به پایینتر از نرخ بازار به مردم ارائه میشود و البته بر این ادعا نقدهای جدی نیز وجود دارد.
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه یکی از مهمترین نقدهایی که در سالهای اخیر به نمایشگاههای بهاره وارد شده، عرضه کالاهایی با کیفیت پایین است، گفت: برخی مصرفکنندگان از خرید اجناسی که استانداردهای لازم را ندارند یا کیفیت آنها نسبت به بازار پایینتر است، ابراز نارضایتی کردهاند.
مسعود کثیریفر اضافه کرد: همچنین با وجود ادعای عرضه کالاها با نرخ پایینتر برخی گزارشها نشان میدهند که در بعضی غرفهها قیمتگذاریها چندان شفاف نیست و در برخی موارد کالاهای خارجی بهجای تولیدات داخلی عرضه میشوند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر بسیاری از اتحادیهها و اصناف معتقدند، برگزاری نمایشگاههای بهاره باعث کاهش فروش در واحدهای صنفی میشود و به کسبوکارهای کوچک آسیب میزند که بهویژه در شرایط اقتصادی کنونی این موضوع به دغدغهای جدی برای اصناف تبدیل شده است.
به گفته این کارشناس اقتصادی کمبود امکاناتی مانند پارکینگ، سرویسهای بهداشتی مناسب و فضای استراحت از دیگر مشکلاتی است که همواره در نمایشگاههای بهاره دیده شده و نارضایتی مردم را در پی داشته است.
اجرای طرح نظارت ویژه بر بازار شب عید و رمضان
اما مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به اجرای طرح ویژه نظارت بر بازار شب عید و ماه رمضان گفت: اجرای طرحهای نظارتی ویژه در مقاطعی خاص از سال به منظور ایجاد ثبات نسبی، ممانعت از افزایش بیرویه و خودسرانه قیمتها و جلوگیری از برخی سو استفادههای احتمالی تاثیرگذار است.
محسن رستمی افزود: با توجه به افزایش تقاضای خرید شهروندان برای انواع کالا و خدمات در آستانه ماه مبارک رمضان و ایام پایانی سال طرح نظارتی ویژه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ از روز چهارشنبه هشتم اسفندماه امسال آغاز شده و تا ۱۵ فروردینماه ۱۴۰۴ در استان قزوین اجرا خواهد شد.
مدیرکل صمت استان قزوین تشدید بازرسی و تسریع در رسیدگی به تخلفات را محور اصلی این طرح دانست و گفت: در این طرح با رویکرد پیشگیرانه ضمن مراقبت و پایش مستمر بازار و نظارت بر عملکرد واحدهای تولیدی، توزیعی و خدماتی با تخلفات احتمالی برخورد خواهیم کرد.
رستمی اضافه کرد: در این طرح با همراهی و همافزایی جهاد کشاورزی، تعزیرات حکومتی و بازرسان اصناف استان قزوین بر واحدهای خردهفروشی با انجام گشتهای بازرسی مشترک بههنگام و هدفمند نظارت خواهد شد.
وی ادامه داد: اقلام لبنی، پروتئینی، برنج، روغن، قند و شکر، خرما، میوه و شیرینیهای پر مصرف و مرسوم، کیف و کفش، پوشاک و لوازم یدکی خودرو جزو کالاهای الویتدار طرح نظارتی ویژه نوروز و رمضان هستند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان قزوین تصریح کرد: البته برگزاری نمایشگاه بهاره و سایر نمایشگاههای فروش فوقالعاده به همراه نظارت بر توزیع میوه شب عید و توزیع اقلام پروتئینی تنظیم بازاری از دیگر برنامههای ما برای تنظیم بازار شب عید و ماه رمضان خواهد بود.
رستمی افزود: مردم میتوانند تخلفات و شکایات صنفی از جمله درج نشدن قیمت، گرانفروشی، کمفروشی و صادر نشدن فاکتور را به صورت حضوری یا از طریق سامانه تلفنی ۱۲۴ به اطلاع کارشناسان ما برسد تا در اسرع وقت به موضوع رسیدگی شود.
راهکارهای برونرفت از آشفتگی بازار شب عید
برای مدیریت درست بازار شب عید و نوروز ابتدا باید برای بهوجود آوردن وضعیت مناسب و مورد قبول زیرساختهای اصلاحی را فراهم کنیم، به این مضمون که اولاً باید این فرهنگ در میان مردم به وجود آید که روحیه انتقاد و مطالبهگری داشته باشند و با مواجهه با چنین تخلفاتی اقدام به ارائه گزارش واحد متخلف به سازمان تعزیرات حکومتی کنند. این خود همراهی صداوسیما را در کناردولت میطلبد و ثانیاً دستگاه قضائی باید عزم جدیتری در این رابطه نشان دهد، چرا که این نهاد با استفاده از ظرفیتهای خود میتواند وضعیت فعلی را سروسامان دهد.