ساخت بزرگترین پردیس فناوری کشور؛ درگیر تخصیص زمین است
- شناسه خبر: 15870
- تاریخ و زمان ارسال: 14 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
زمین پردیس فناوری آبیک در ابتدا 40 هکتاری بود
7 آبانماه سال 1399 بود که مصطفی مافی رئیس وقت پارک علم و فناوری از اختصاص 40 هکتار زمین برای احداث ساخت پردیس علم و فناوری استان در آبیک و در جوار شهرک صنعتی کاسپین 2 واقع در شمال آزادراه آبیک ـ تهران خبر داد.
مصطفی مافی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به کمبود شدید فضا، امکانات و زیرساخت مناسب جهت استقرار شرکتهای دانشبنیان و فناور استان در پارک علم و فناوری گفته بود: طبق درخواست پارک علم و فناوری قزوین قرار شد که پردیس علم و فناوری استان در شهرستان آبیک ساخته شود تا شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور استان قزوین در آن مستقر شوند.
وی افزوده بود: بنابراین طبق مصوبه کارگروه پژوهش، فناوری و نوآوری استان قزوین و با دستور استاندار 40 هکتار زمین برای احداث ساخت پردیس علم و فناوری استان قزوین در آبیک اختصاص یافت. این زمین در بخشی از اراضی محل توسعه شهرک صنعتی کاسپین 2 واقع در شمال آزادراه آبیک ـ تهران قرار دارد و بنابراین برای احداث پارک علم و فناوری آبیک به مشارکت جدی و کمک همهجانبه مدیریت شرکت شهرکهای صنعتی استان نیاز داریم.
به گفته مافی اداره کل راه و شهرسازی شرایط واگذاری زمین تعیینشده را باید تسهیل کند تا بتوان عملیات عمرانی ساخت پردیس یاد شده را هر چه زودتر آغاز کرد.
فقط 5 هکتار زمین در اختیار پروژه قرار گرفت
اما معاون پشتیبانی پارک علم و فناوری استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره آخرین وضعیت احداث بزرگترین پردیس علم و فناوری کشور در آبیک اظهار داشت: پس از تحویل کامل اسناد مطالعات طرح جامع پردیس فناوری از طرف مشاور، پیگیریهای لازم درباره تحویل زمین از طرف اداره راه و شهرسازی استان قزوین صورت گرفت.
پیمان حیدریان اضافه کرد: ماحصل این پیگیریها تحویل زمین 5 هکتاری بود که طی صورتجلسه مورخ 20 آذرماه سال 1401 به پارک علم و فناوری منتقل شد. بلافاصله پس از تحویل گرفتن زمین مورد نظر، فرآیند انتخاب مشاور جهت طراحی فاز یک و 2 عملیاتی طرح جامع پردیس فناوری آبیک در دستور کار قرار گرفت و بعد از بررسیهای لازم قراردادی با موضوع مطالعه و طراحی احداث طرح جامع پردیس فناوری آبیک با یک شرکت مهندسین مشاور تهرانی منعقد شد.
وی ادامه داد: پس از ارائه اطلاعات اولیه درباره احجام خاکی پردیس فناوری آبیک توسط شرکت مشاور، قرارداد خاکبرداری خیابانهای اصلی سایت در 5 هکتار به پارک علم و فناوری قزوین تحویل و منعقد شد و در حال حاضر خاکبرداری این مجموعه به پایان رسیده است.
معاون پشتیبانی پارک علم و فناوری استان قزوین با بیان اینکه خرید جدول خیابانهای اصلی انجام شده و قرارداد اجاره عملیات جدولگذاری منعقد شده است، گفت: با توجه به اینکه ساخت فاز نخست پردیس آبیک به 15 هکتار زمین نیاز دارد و از آنجایی که ایجاد زیرساخت و انجام کارهای عملیاتی در کل 15 هکتار دارای پیوستگی است، با این حال فقط 5 هکتار زمین در اختیار پارک قرار گرفته است.
حیدریان تصریح کرد: بنابراین پارک علم و فناوری تقاضا دارد که به منظور تسریع عملیات ایجاد زیرساختها و کارهای عمرانی، عملیاتی و همچنین کاهش هزینههای مربوطه تمام 15 هکتار در اختیار پارک علم و فناوری قزوین قرار گیرد.
اعطای انشعابات به زمین نیاز به مجوز تغییرکاربری دارد
به گفته معاون پارک علموفناوری این نهاد در جلسه 11 اردیبهشتماه کمیته اقتصاد دانشبنیان استان قزوین به منظور تسریع عملیات، درخواست در اختیار گرفتن 10 هکتار باقیمانده را داشته که مورد موافقت این کمیته واقع شده است.
حیدریان همچنین با اشاره به درخواست تامین موقت برق برای تجهیز کارگاه سایت پردیس فناوری آبیک گفت: با این حال مدیر برق شهرستان آبیک در جواب درخواست ما نوشته «با توجه به اینکه ملک مذبور بیرون از بافت شهر، روستا و یا شهرک صنعتی است، برای واگذاری انشعاب نیاز به مجوز کمیسیون تبصره یک ماده یک (تغییرکاربری امور اراضی) دارد.»
وی در پایان خواستار شد که ستاد اقتصاد دانشبنیان درباره تحویل قطعی 10 هکتار باقیمانده زمین پردیس فناوری آبیک مصوبه الزامآوری صادر کند.
انتقاد از نحوه واگذاری زمین پردیس فناوری
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه دهه فجر کلنگ ساخت پردیس فناوری آبیک به زمین زده شد، تصریح کرد: با این حال از ادارهکل راه و شهرسازی به شدت گلهمند هستیم. دوستان راهوشهرسازی فکر میکنند میخواهیم در این پردیس ساختمانسازی انجام دهیم، در حالیکه برنامه این است که آنجا زیرساخت ایجاد کنیم، یعنی جادهکشی و جدولگذاری انجام شود و بعد از گرفتن خدمات آب، برق و گاز واگذاری زمین به شرکتهای دانشبنیان آغاز شود.
جعفر احمدی اضافه کرد: حتی به بعضی از شرکتها قول واگذاری زمین در پردیس فناوری آبیک را در همین تابستان دادهایم. یکماه پیش خاکبرداری تمام شده و پیمانکار میگوید باید کارگاه را جمعآوری کنیم، زیرا تا امروز ماهانه 25 میلیون تومان برای نگهبان این کارگاه از بیتالمال هزینه میکنیم.
وی ادامه داد: بنده شفاهاً با مدیرکل راه و شهرسازی تماس گرفتم و به ایشان گفتم که اگر کارگاه را جمع کنیم، تجهیز کردن دوباره این کارگاه هزینه زیادی میطلبد و پیمانکار هم این موضوع را قبول دارد.
شرط راهوشهرسازی پیشرفت 50 درصدی طرح است
معاون املاک و حقوقی راه و شهرسازی استان قزوین هم درباره علت عدم واگذاری 10 هکتار زمین باقیمانده پردیس علم و فناوری آبیک عنوان کرد: طبق دستورالعملی که ابلاغ شد، مجموعاً 15 هکتار برای پردیس علم و فناوری آبیک در نظرگرفته شده بود که البته این زمینها در فازهای 5 هکتاری واگذار میشد، مشروط به اینکه 5 هکتار اولیه 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد.
میرزاعلی احمدی افزود: همکاران ناظر فنی ما از محل احداث پردیس فناوری آبیک بازدیدی داشتند و گفتند کل عملیات اجرایی پروژه را تحویل بدهند تا ببینند 50 درصد تا چه مراحلی اعمال میشود. ما دنبال این هستیم، نه اینکه اقدامی برای واگذاری زمین انجام نشده است.
وی ادامه داد: برای واگذاری باقیمانده زمین مصوبهای باید به ما ابلاغ شود، منوط به اینکه در فاز بعدی میزان پیشرفت طرح به 50 درصد رسیده باشد و اینگونه نباشد که ما 3 فاز زمین را واگذار کرده باشیم، اما پروژه هنوز در 50 درصد فاز نخست اجرای طرح باشد.
لزوم واگذاری زمین 10 هکتاری برای ساخت پردیس فناوری
معاون اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه مدیرکل راهوشهرسازی در جلسهای با واگذاری باقی زمین موافقت کرده، گفت: در ضمن تأسیسات پردیس علم و فناوری آبیک، داخل بخش 10 هکتاری قرار دارد.
علی رحمانی اضافه کرد: بنابراین اگر این زمین 10 هکتاری واگذار نشود، پارک علم و فناوری نمیتواند تاسیسات پردیس را احداث کند و البته مدیرکل راه و شهرسازی هم در این حوزه نظر مساعد دارد.
با این همه به نظر میرسد که اجرای طرح ملی پردیس علم و فناوری در آبیک اگرچه میتواند به مثابه بهاری برای استقرار شرکتهای دانشبنیان که دربهدر به دنبال مکان استقرار میگردند، باشد، اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که هر چقدر ابعاد اجرای طرح بزرگتر شود، زمان حصول نتیجه هم طولانیتر میشود و این همان مصداق سنگ بزرگ نشانه نزدن است.