ساخت اولین شهرک انرژی کشور در استان قزوین
- شناسه خبر: 7268
- تاریخ و زمان ارسال: 17 دی 1401 ساعت 08:00
- بازدید :

گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی کشور از تولید 5 هزار مگاوات برق در سقف سولههای صنعتی در راستای تامین انرژی بخش صنعت خبرداد.
به گزارش خبرنگار ولایت، «همایش ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر در شهرکها و نواحی صنعتی استان با رویکرد تسهیل زیرساختهای مورد نیاز برای استقرار پنلهای خورشیدی در واحدهای تولیدی و صنعتی» با حضور علی رسولیان معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا، رجحانی معاون عمرانی استانداری، رضا صفاری مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان، عزیزا… افضلی رئیس سازمان صمت، بارگاهی مدیرکل دفتر جذب و سرمایهگذاری استانداری در سالن اجتماعات صنعت پلاست آبیار در شهرک صنعتی کاسپین قزوین برگزار شد.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی کشور با اشاره به ضرورت استفاده از انرژی خورشیدی اظهارکرد: از آنجایی که در زیرساختهای مورد نیاز برای تامین برق به ویژه در پیک تابستان برای واحدهای صنعتی با مشکلات متعددی روبرو هستیم و این واحدها در برخی از ساعات روز ناچار به تعطیلی فعالیتهای اقتصادی خود هستند و از سویی دیگر نیز با توجه به اینکه روشهای تولید برق در کشور با ایرادهایی همراه است و این روشها منجر به ایجاد آلایندگی هوا میشود از اینرو برای تامین نیاز انرژی برق صنایع از سوی دولت و وزارت نیرو روشهایی اتخاذ شده است که امیدواریم اثربخش واقع شوند.
علی رسولیان با بیان اینکه در صدد هستیم برای رفع مشکل کمبود برق در کشور، با همکاری وزارت نیرو در تولید بیش از 14 هزار مگاوات انرژی برق در قالب نیروگاههای برزگ و کوچک مقیاس در شهرکهای صنعتی کوچک و بزرگ مشارکت کنیم؛ تصریح کرد: در این راستا برای احداث نیروگاههای CHP یا تولید همزمان برق و حرارت که مزایای زیادی در مقایسه با تولید کنندههای انرژی الکتریکی و حرارتی سنتی دارند؛ علاوه بر مشوقهای وزارت نیرو از سوی شرکت شهرکهای صنعتی نیز زمین رایگان در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهیم.
رسولیان با بیان اینکه تولید برق به روش CHP مزایایی چون بازدهی بالا و سریع، منافع زیست محیطی، منافع اقتصادی و قابلیت اطمینان بالا به همراه دارد؛ اضافه کرد: در دولت مصوب شده است هرکه از این طریق برق تولید کند میتواند مازاد تولید برق خود را به دیگر واحدهای صنعتی بفروشد؛ البته برای تامین سوخت گاز این نیروگاهها و آلودگی آن باید تدابیری صورت گیرد تا بتوان بهرهوری بیشتری از این روش داشت.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی کشور یکی از بهترین روشها در تولید برق به روشCHP را مشارکت در تولید انرژی خورشیدی در شهرکهای صنعتی دانست و اضافه کرد: در حال حاضر در سقف سولههای واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی بیش از 5 هزار مگاوات ظرفیت تولید انرژی برق وجود دارد که بهرهوری از این از این فرصت در دستورکار قرار دارد.
رسولیان ادامه داد: علاوه بر سقف سولهها، فضاهای مازادی نیز در شهرکهای صنعتی وجود دارد که بهترین مکان برای ایجاد نیروگاههای خورشیدی است؛ در این راستا 92 نقطه در شهرکهای صنعتی کشور شناسایی شده است که به تغییر کاربری و تامین زیرساخت نیازی ندارد و میتوان بدون استعلامهای متعدد وارد فاز اجرایی آن شد.
وی با بیان اینکه در گذشته برای احداث یک نیروگاه بیش از 16 نوع استعلام دریافت میشد که با طرح ساخت شهرکهای تخصصی انرژی میتوانیم با حذف این بوروکراسی مسیر اجرای طرحهای تولید انرژی تجدیدپذیر را تسهیل کنیم؛ اعلام کرد: استان قزوین توانسته است موافقت لازم را برای ساخت اولین شهرک انرژی دریافت کند و امیدواریم به زودی کلنگ ساخت آن را به زمین بزنیم.
معاون وزیر صمت یادآورشد: با احداث شهرک تخصصی انرژی و واگذاری 10 ساله آن به متقاضیان با این روش تقریبا واگذاری زمین رایگان میشود و سرمایهگذار قادر خواهد بود به سرعت وارد فاز اجرایی شود.
ـ تولید انرژی جدید در دولت برنامه ریزی شده است
معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا در این همایش اظهارکرد: پیک مصرف برق در تابستان به 70 هزار مگاوات رسید و در زمستان نیز پیک 40 هزار مگاواتی را شاهد هستیم و این روند نشان میدهد مصرف برق در کشور سالانه 4 تا 5 درصد رشد دارد که این رقم با افزایش نرخ رشد اقتصادی در کشور بیشتر هم میشود؛ از این رو افزایش سرمایهگذاری برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر ضروری به نظر میرسد.
محمود کمانی با بیان اینکه تفاوت 30 هزار مگاواتی مصرف برق در فصول گرم نشانگر مصرف قابل توجه انرژی برای سرمایش ساختمانها است؛ تصریح کرد: اگر در گذشته در فصل تابستان در تامین انرژی مشکل داشتیم در حال حاضر در زمستان نیز با توجه به افزایش مصرف سیستم گرمایشی منازل با چالش روبرو میشویم و این به تولید انرژی برای صنایع آسیب وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه مصرف روزانه گاز در بخش خانگی حدود 600 میلیون مترمکعب است که در زمستان باید حدود 200 میلیون مترمکعب گاز برای نیروگاهها تامین شود؛ توضیح داد: با شرایط موجود تنها نیمی از این میزان قابل تامین است و برای این ناترازی باید از مازوت و گازوئیل در نیروگاهها استفاده شود که آن نیز آلودگی به همراه دارد.
وی با بیان اینکه در سال گذشته حدود 5 هزار مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاهی کشور اضافه شد که ناترازی در فصل تابستان حدود 10 هزار مگاوات بود که در این راستا برای تولید انرژی جدید در دولت برنامهریزی صورت گرفته است؛ تشریح کرد: در این برنامه پیشبینی شده در چهار سال آینده قرار است 35 هزار مگاوات انرژی برق جدید در کشور تولید و وارد شبکه شود که 10 هزار مگاوات آن در بخش انرژیهای تجدیدپذیر است.
مدیرعامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق با بیان اینکه بهینهسازی مصرف تا میزان 30 هزار مگاوات هدفگذاری شده است؛ اضافه کرد: در کنار تولید انرژیهای جدید با احداث نیروگاههای تجدیدپذیر یکی از راهکارهای مدیریت منابع در شرایط کنونی، بهینهسازی مصرف انرژی است؛ به عنوان مثال؛ اگر موتور کولرهای آبی را تعویض کنیم با همان میزان سرمایش قادریم 70 درصد در مصرف برق صرفهجویی کنیم و با جایگزینی لامپهای کم مصرف به جای پر مصرف در بخش روشنایی معابر و منازل هم میتوان یکهزار مگاوات انرژی صرفهجویی کرد که اینها ظرفیتهای نهفته و ارزان برای صرفهجویی در انرژی بهشمار میروند.
ـ10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث شود
کمانی با بیان اینکه راه دوم توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر است که در این راستا وزارت نیرو برنامهریزی کرده تا 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور احداث شود که تاکنون یکهزار مگاوات آن نصب شده است؛ در استان قزوین تاکنون یکصد و 70 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نصب شده که بیشتر آن بادی است و 50 مگاوات انرژی خورشیدی هم در حال نصب است.
این مسئول ادامه داد: در روشهای دیگری که برای تامین انرژی پیشبینی شده قرار است با کمک صنعت نیروگاههای تجدیدپذیر را در شهرکهای صنعتی احداث کنیم که در این راستا تاکنون 2500 مگاوات مجوز صادر شده است. در روش « خودتامین» مکاتباتی صورت گرفته و تفاهم نامههایی امضا شده تا ضمن خرید تضمینی و تامین زمین در سایر مراحل به سرعت انجام شود.
این مسئول ادامه داد: بر اساس قانون جهش تولید دانشبنیان نیز همه صنایع با قدرت مصرف بیشتر از یک مگاوات موظف هستند ظرف مدت 5 سال معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر تامین کنند.
ـ تفاهمنامه ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر با ساتبا در استان امضا شده است
معاون عمرانی استانداری قزوین نیز در این همایش یا اعلام این خبر که برای عملیاتی شدن تولید 2800 مگاوات انرژی تجدیدپذیر در استان از سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای خورشیدی و بادی حمایت میشود؛ اظهارکرد: از سال 2015 استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر رو به افزایش بوده و تا سال 2030 این میزان تا سه برابر کنونی افزایش مییابد و به 9 هزار گیگاوات میرسد.
مهدی رحجانی تصریح کرد: مدیریت استان در دوره جدید با تامین زیرساختها و تسهیل در زمینه ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر تفاهمنامهای با ساتبا امضا کرده است که بخشی از آن در راستای حمایت از خانوادههای نیازمند است.
وی با بیان اینکه برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر به سه عامل مهم زمین، زیرساخت و صدور مجوز نیاز داریم و در کنار آن دادن مشوقهای دولتی و کاهش بوروکراسی ضروری است؛ تشریح کرد: از آنجایی که ساخت نیروگاه هزینه زیادی دارد و دریافت مجوز طولانی است؛ موضوع احداث شهرک انرژی مطرح شد و اکنون ساخت اولین شهرک انرژی کشور در استان قزوین در دستور کار قرار گرفته است تا شاید این طرح بتواند هزینههای اجرا را به شدت کاهش دهد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار با تاکید بر اینکه از آنجایی که در استان قزوین با محدودیت زمین مواجه هستیم باید دنبال طرحهای دیگری هم باشیم که به زمین نیاز ندارند؛ عنوان کرد: در این راستا طرح نصب پنل خورشیدی بر سقف سولههای صنعتی و ایجاد نیروگاه تجدیدپذیر در فضاهای بلااستفاده شهرکهای صنعتی در دستور کار قرار گرفته است تا بتوان با سرعت بیشتری وارد فاز عملیاتی و اجرایی این طرح شد و از این انرژی پاک و ارزان بهره بیشتری گرفت.
رجحانی همچنین تاکید کرد: ایجاد بازار مکمل در این عرصه نیز در حمایت از اجرای طرحهای سرمایهگذاری در توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر یک ضرورت به شمار میرود و باید جدی تلقی شود.
ـ اولین شهرک تخصصی انرژی خورشیدی در شال احداث میشود
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان نیز دیگر سخنران این همایش بود و در سخنانی از احداث اولین شهرک تخصصی انرژی خورشیدی در فضایی به مساحت 786 هکتار در شهر شال خبرداد و اظهارکرد: با توجه به اینکه منابع انرژی دارای قیمت بالا و در حال اتمام هستند و به محیط زیست نیز آسیب وارد میکنند باید برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر تدابیری بیاندیشم که احداث طرح شهرک انرژی در همین راستا است تا بتوانیم انرژی پایدار و محیط زیست سالم داشته باشیم.
رضا صفاری با بیان اینکه در دولت سیزدهم برای توسعه ظرفیت نیروگاهی برنامههای خوبی پیشبینی شده است که میتوانند نیازهای بخش صنعت را در تامین انرژی نیز برطرف کنند؛ تصریح کرد: حرکت کشور در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر با حمایت وزارت نیرو رو به گسترش است و وزارت نیرو علاوه برحمایت از فعالان تولید برق انرژی تجدیدپذیر از سایر تولیدکنندگان این بخش مانند تولیدکنندگان سلول و پنل سایر تجهیزات خورشیدی و بادی نیز حمایت میکند.
وی درباره احداث اولین شهرک تخصصی انرژی خورشیدی در شهر شال یادآور شد: این شهرک ظرفیت تولید 400 مگاوات انرژی خورشیدی را دارد؛ همچنین با استقرار دفتر ساتبا در شهرک صنعتی کاسپین از این پس استعلام و کارهای اداری بدون نیاز به مراجعه به تهران در استان انجام میشود.
گفتنی است؛ جعفر محمدنژاد مدیرکل دفتر مقیاس کوچک ساتبا نیز در این همایش گزارشی درباره «مزیتهای ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر» ارائه کرد؛ همچنین در کنار برگزاری این همایش، دفتر ساتبا در محل شهرک صنعتی کاسپین افتتاح شد و در ادامه آن تفاهمنامه همکاری 4 جانبه برای ایجاد شهرک تخصصی انرژی خورشیدی میان استانداری قزوین، سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق، سازمان صنایع کوچک و شهرک صنعتی ایران و شرکت برق منطقهای زنجان امضاء شد./ی