رویکردهای نوین در سازمان نهضت سوادآموزی
- شناسه خبر: 28958
- تاریخ و زمان ارسال: 3 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
سعید اعتمادی
نهضت سوادآموزی در کشور ما یکی از نظامهای آموزش غیررسمی است که توانسته است تحولات شگرفی را در امر آموزش رقم بزند و به جرات میتوان گفت در دنیا الگوی بسیاری از کشورها شده است. کسب هفت جایزه بینالمللی در حوزههای مختلف آموزش توسط این نهاد حجت نوشتار فوق است.
بدون دلایل این توفیقات را باید در سیاستگذاریهای این نهاد ریشهیابی کرد. سیاستهای اجرایی سازمان بر مدار سیاستهای استمراری یعنی اجرای طرحها و برنامههای سنواتی با اصلاح روشها و رویهها و کمک به نصیب برابر آموزشی، از مسیر سوادآموزی به ویژه در مناطق محروم، مرزی و حاشیه و توسعه سوادآموزی اتباع و مهاجرین خارجی و نیز بر مدار سیاستهای تحولی با باز تعریف مفهوم سواد با توجه به اقتضائات و نیازهای جامعه بیان شد و نهضتی شدن با استفاده از مفهوم حلقه میانی و تغییر رویه سازمان برای تبدیل شدن سازمان نهضت سوادآموزی به عنوان حلقه میانی سوادآموزی و ارتقای سواد بزرگسالان کشور و تدقیق، پایش و پالایش آمار بیسوادی و کمسوادی کشور خواهد بود.
با این وجود ادامه پژوهش و تحقیقات در این حوزه مورد نیاز است و در جهت استمرار و ادامه مسیر مأموریتهای نهضت در وهله اول باید سواد را آرمانی آموزش داد و در گام بعد بیسوادی ریشهکن شود و در نهایت به سمت آموزش سواد نوین حرکت کنیم.
به کارگیری روشهای جدید یادگیری در نهضت سوادآموزی یکی از راهبردهای این سازمان است و در همین راستا طراحیهایی در سیر برنامههای سازمان سوادآموزی از قبیل بازیوارههای آموزشی، آموزشها بر مبنای دیجیتال، تولید محتوای الکترونیکی و آموزشهای غیرمستقیم با استفاده از فضای مجازی برنامهریزی شده است.
بنابراین باید اذعان داشت استفاده از فناوریهای نوین یکی از راهبردهایی است که میتواند که در مواقعی که امکان حضور بعضی از افراد در کلاسهای درس وجود ندارد، از آن استفاده کرد و خلاءهای موجود را برطرف ساخت.
استفاده از ظرفیتهای سایر نهادها و سازمانها نیز از دیگر راهکارهای توسعه این نهضت ملی است.
سازمان نهضت سوادآموزی باید در رویکرد نوین خود تلاش در جهت حرکت به سمت مردمی و نهضتی شدن با استفاده از ظرفیتهای موجود در جامعه و شیوه بکارگیری نیروی انسانی آغاز کند. استفاده اصولی از آموزش دهندگان (طبق مقررات جدید) و بهرهمندی از ظرفیت دستگاههای دیگر و جریانهای مردمی از جمله این راهکارهاست. استفاده از ظرفیت دستگاههای دیگر این فرصت را به ما میدهد که با تنوعی از نیروی انسانی نیز روبرو باشیم و این تنوع علاوه بر توسعه دایره نیروی انسانی، تنوع در دستگاههای همکار را نیز به دنبال دارد. مهمترین نتیجه استفاده از این راهبرد میتواند نهضتی و فرا دستگاهی شدن امر سوادآموزی باشد. ناگفته نماند در طول سالهای اخیر سازمان نهضت سوادآموزی تفاهمنامههایی با دستگاههای مختلف از جمله سازمان زندانها، امور عشایری و کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان برای والدین کمسواد و بیسواد منعقد کرده است که قطعاً اثرات مثبت این راهبرد را در سالهای آتی خواهیم دید.