روشهای سنتی پاسخگوی نیازهای شهر نیست
- شناسه خبر: 17592
- تاریخ و زمان ارسال: 9 مرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش ولایت و به نقل از سپهر غرب، ناصر براتی با بیان اینکه در خصوص شهر دوستدار سالمند بحث سر عدم اطلاع از استانداردهای شهرهای اینچنینی نیست بلکه در لایههای پایین ساختار شهری ما با یک نظام مدیریت و برنامهریزی مواجهیم، گفت: به علت پیچیدگی بسیار زیاد شرایط شهری و تغییر ماهیت آن دیگر روشهای سنتی پاسخگوی نیاز شهر نیست.
وی با تاکید بر اینکه در سطح بینالملل شهرها برای 50 سال آینده خود برنامه دارند، افزود: یعنی در این شهرها روند تغییرات جمعیت شهرها مشخص بوده و میدانند در چند دهه بعد ساختار جمعیت شهر چگونه است و بهلحاظ زیرساختی باید به کدام سمتوسو حرکت کنند تا با شرایط محیطی، انسانی و کالبدی آن مقطع همخوانی پیدا کنند اما متاسفانه مدیریت و برنامهریزی شهری در ایران فاقد چنین ویژگی است.
وی تاکید کرد: در واقع برنامهریزی شهری در ایران یک چارچوب انتزاعی و مستقل است، به طوری که یک عدهای در شهر پشت درهای بسته مینشینند و بر اساس اولویتها و اهدافی که خودشان تعریف کردهاند شهر را مدیریت و در عین حال هدایت میکنند.
دانشیار دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه این شهر نهتنها برای سالمندان بلکه برای سایر اقشار همچون معلولان، زنان، کودکان استانداردهای لازم را نخواهد داشت، افزود: علاوه بر این شهر به لحاظ استانداردهای زیستمحیطی نیز همخوانی ندارد.
براتی با تاکید بر اینکه مدیریت و برنامهریزی شهری در ایران مستقل و مجزا از شهر بوده و بهنوعی خود را از شهر منفک کرده، تشریح کرد: در واقع عدهای برای شهر از بالا تصمیم میگیرند و تنها در مقاطعی که شهر دچار مشکل شود ممکن است برخی به عنوان مدعی نسبت به امور وارد عمل شده و انتقاد داشته باشند مثل قضیه ریختن ساختمان متروپل اما در کل از قبل برنامهای برای مدیریت و برنامهریزی درست در شهر وجود ندارد.
وی با بیان اینکه شاید شما فکر کنید من بخواهم برای رسیدن به این برنامهریزی درست، ایران را با سایر کشورهای توسعهیافته مقایسه کنم، اینگونه نیست، زیرا ایران خیلی پیشتر از این کشورها در شهرهای با تمدن خود، دارای چنین برنامهریزی درست بوده، اذعان کرد: در این شهرهای سنتی ایران قدیم مردم در تصمیمسازیهای شرکت داشته و در قالب محله، نیازها احصاء و تامین میشد.
این شهرساز با ابراز اینکه اکنون راهکار پیش رو بازگشت به آن نوع از مدیریت است، اظهار کرد: مردم باید به صورت واقعی شورای محلات را انتخاب کرده و افراد کارآمد در این شوراها نسبت به استقرار شورای ناحیه، منطقه و در نهایت پارلمان شهری اقدام کنند.
وی گفت: مساله این است که در حال حاضر برای شورای شهر شهروندان به یکباره دست به انتخاب زده و بدون شناخت، نسبت به انتخاب افراد اقدام میکنند حال آنکه از تخصص و تجربه مرتبط با فضای شهر اطلاع کافی ندارند؛ بنابراین نمیتوان انتظار داشت که فرد کارآمدی برای آنها در سطح کلان تصمیمسازی کند.
براتی با بیان اینکه در سطح برنامهریزی نیز دیگر طرحهای جامع و تفضیلی جوابگوی نیاز شهر در بخشهای مختلف نیستند و حتی از ابتدا نیز چنین ادعایی نداشتند، افزود: مساله این است که باید در برنامهریزی شهر از تمرکز و تصمیمسازیهای یکسان در سطح کشور حذر کرد و بهصورت بومی تصمیم گرفت.
وی با تاکید بر اینکه حتی شهردار باید به صورت مجزا و مستقل از شورای شهر، توسط مردم انتخاب شود، گفت: بازگشت به محلهمحوری با درنظر گرفتن نیاز روز جامعه شهری پاسخگوی همه اقشار است./ب