رواج اطلاعات نادرست در مورد بیضرر بودن سیگار الکترونیک
- شناسه خبر: 31708
- تاریخ و زمان ارسال: 16 اسفند 1402 ساعت 07:40
- بازدید :
کاهش سن آغاز مصرف سیگار و از طرفی افزایش مصرف این ماده دخانی در جامعه زنان، از مسائل پیش روی کنونی جامعه است که دغدغه و نگرانیها را دو چندان کرده است.
چندی پیش رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت به نقل از ایسنا با ابراز نگرانی از آنچه که «افزایش مصرف دخانیات بویژه در گروههای سنی حساس و همچنین از بین رفتن قبح مصرف دخانیات» خواند، گفت: مقایسه مصرف دخانیات در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال در سال ۱۴۰۰ نسبت به مطالعه قبلی در سال ۱۳۹۵، حاکی از آن است که مصرف روزانه سیگار در زنان این گروه سنی ۱۹۰ درصد افزایش یافته است.
بهزاد ولیزاده با اشاره به آخرین آمار مصرف دخانیات که مربوط به سال ۱۴۰۰ است، گفته است: بر اساس آخرین آمارها در ایران، ۲۵.۸۸ درصد مردان و ۴.۴۴ درصد زنان مصرف کننده دخانیات بودند و به طور متوسط ۱۴ درصد گروه سنی بالای ۱۸ سال مصرف کننده انواع محصولات دخانی بودند.
**
بیتردید افزایش جمعیت سیگاریها در جامعه، رواج این ماده دخانی در بین نوجوانان و جوانان و به ویژه افزایش آمار زنان سیگاری میتواند زنگ هشداری برای سلامت جامعه باشد که بایستی فکری به حال آن کرد. اما اگر گریزی به بررسی جمعیت مصرفکننده مواد دخانی به ویژه سیگار در جامعه داشته باشیم، باید گفت که حال و روز قزوین با توجه به جمعیت مصرفکننده مواد دخانی و سیگار چندان خوب نیست.
بر اساس پیمایشهای صورت گرفته، آمار سیگاریها در استان نیز کم نبوده و گفته میشود این استان از نظر جمعیت مصرفکنندگان سیگار جزو استانهایی است که جمعیت سیگاری آن بالاست. گفته میشود حدود ۲۳ درصد از مردم استان از مواد دخانی استفاده میکنند که بخش اعظم این مصرف را سیگار به خود اختصاص میدهد.
افزایش روزافزون مصرف سیگار تبعات بسیاری برای سلامت جامعه دارد که علاوه بر ناخوش شدن کوک زندگی و کوتاهی عمر برای سیگاریها و خانوادههایشان، باید شاهد هزینه میلیاردی بود که در پی استعمال دخانیات به ویژه سیگار بر دوش حوزه درمان تحمیل میشود.
در کنار سیگارهای سنتی، این روزها شاهد افزایش مصرف سیگار الکترونیکی در جامعه به ویژه قشر جوان و نوجوان هستیم.
عدهای از مصرفکنندگان این سیگارها ادعا میکنند که اینگونه سیگارها ضرری ندارند. اما این ادعا چقدر درست است؟
برای روشن شدن صحت و سقم این ادعا به سراغ پزشک متخصص داخلی و فوق تخصص بیماریهای ریه رفتهایم.
مصرف سیگار زمینه ساز بروز بسیاری از بیماریهاست
دکتر سارا سلطان محمدی با رد این ادعاها، سیگار را زمینهساز بروز بسیاری از بیماریها دانسته و اظهار داشت: رواج اطلاعات نادرست یکی از عوامل اصلی در طرح این ادعاهای بیپایه است.
وی در گفتوگو با ولایت گفت: سیگار حاوی رادیکالهای آزاد و مواد شیمیایی است که با طیف وسیعی از بیماریها ارتباط دارد. از جمله مهمترین و شایعترین بیماریهایی که به دنبال مصرف سیگار ایجاد میشوند، میتوان به بیماریهای قلبی- عروقی از جمله سکته قلبی و مغزی، بیماریهای ریوی، پوکی استخوان، انواع سرطانها از جمله سرطان خون، ریه، دهان، حنجره، مری، روده و … اشاره کرد.
عوارض مصرف سیگار دامنگیر اطرافیان فرد سیگاری هم میشود
این پزشک فوق تخصص بیماریهای ریه ادامه داد: همچنین ریسک عفونتهای تنفسی در افراد سیگاری بیشتری است. عوارض ناشی از سیگار نه تنها فرد سیگاری، بلکه سایر افرادی که در مواجهه با دود سیگار هستند را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
پزشک فوق تخصص بیماریهای ریه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «طرح ادعاهایی مبنی بر بیضرر بودن سیگارهای الکترونیکی در جامعه»؛ گفت: متاسفانه در مورد سیگارهای الکترونیکی اطلاعات غلطی در جامعه رواج دارد؛ برخی از عوارض سیگار در سیگارهای الکترونیک کمتر است و برخی عوارض مشابه سیگار است.
سیگار الکترونیک هم اعتیادآور است
وی تصریح کرد: سیگار الکترونیک مانند سیگار معمولی اعتیاد آور است؛ اگرچه که هنوز ارتباط مستقیم سیگارهای الکترونیک با سرطان ریه اثبات نشده است؛ اما برخی از عوارض سیگار نظیر سرفه مزمن، خلط، آسم و تنگی نفس و افزایش عفونتهای تنفسی و گاهی آسیبهای حاد ریوی که منجر به آسیب دائم و پایدار به ریه میشود با سیگارهای الکترونیک مشاهده شده است.
دکتر سلطان محمدی یادآور شد: اما از آنجایی که پدیده سیگار الکترونیک پدیدهای نوظهور است، هنوز زمان لازم برای اثبات سرطانزا بودن آن سپری نشده و ممکن است پس از گذشت چند دهه اطلاعات ما در مورد ارتباط سیگار الکترونیک با سرطان ریه کاملتر شود.
این پزشک فوق تخصص بیماریهای ریه با اشاره به افزایش تدریجی استفاده از سیگارهای الکترونیکی در جامعه؛ اذعان داشت: رواج اطلاعات نادرست در مورد بیضرر بودن سیگار الکترونیک و استفاده از ناآگاهی جامعه در جهت اهداف تجاری از مهمترین دلایل اقبال به این نوع از سیگار است.
هیچ دارو و روش درمانی به اندازه ترک سیگار در پیشگیری و درمان عوارض ناشی از سیگار موثر نیست
وی در ادامه توصیهای هم به استعمالکنندگان سیگار داشته و گفت: توصیهای که به تمامی افراد سیگاری دارم ترک سیگار است. هیچ دارو و روش درمانی به اندازه ترک سیگار در پیشگیری و درمان عوارض ناشی از سیگار موثر نیست و در بیماران قلبی عروقی و ریوی، ترک سیگار مهمترین اقدامی است که باعث افزایش طول عمر میشود.
سلطان محمدی تاکید کرد: حتی در بیمارانی که مبتلا به سرطان ریه هستند، ترک سیگار سبب پاسخدهی بهتر به درمان شده و احتمال عود سرطان را کم میکند.
وی اضافه کرد: مهمترین توصیه به این افراد تصمیم جدی برای ترک سیگار است؛ اگر ترک سیگار دشوار است، روشهای دارویی موثری برای کمک به ترک سیگار وجود دارد که افراد میتوانند با کمک گرفتن از پزشک ریه در راستای ترک آن برآیند.