رنج قزوین از نظام ناعادلانه مالیاتی
- شناسه خبر: 4610
- تاریخ و زمان ارسال: 25 آبان 1401 ساعت 08:00
- بازدید : 230

افزایش 73 درصدی میزان وصول مالیات در استان قزوین
آمار درآمدهای مالیاتی استان قزوین در سال جاری نشاندهنده مساعد بودن اوضاع این بخش است. مدیرکل امور مالیاتی استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به رشد قابل توجه درآمدهای مالیاتی استان قزوین در نیمه نخست سال 1401 اظهار داشت: در 6 ماهه ابتدایی سال جاری 3 هزار و 692 میلیارد تومان مالیات در استان قزوین وصول شده که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 73 درصد افزایش یافته است.
عزیزا… عباسپور از تحقق 103 درصدی درآمد مالیاتی پیشبینیشده در استان خبر داد و گفت: پیشبینی و هدفگذاری ما این بود که 3 هزار و 587 میلیارد تومان درآمد مالیاتی در 6 ماه اول سال 1401 داشته باشیم که با توجه به اخذ 3 هزار و 692 میلیارد تومان، 105 میلیارد تومان بیشتر از رقم پیشبینیشده مالیات دریافت کردیم و به همین خاطر رقم تحقق درآمد مالیاتی ما به 103 درصد رسیده است.
وی افزود: استان قزوین از نظر درصد تحقق مالیات پیشبینیشده در بین استانهای کشور در رده 18 قرار دارد. چرا که در برخی استانها میزان تحقق مالیات پیشبینیشده 115 درصد و بیشتر هم بوده است که البته دلیل آن این بوده که رقم پیشبینیشده برای تحقق مالیات در بودجه سالیانه این استانها پایین بوده است.
واریز 580 میلیارد تومان از محل مالیات ارزش افزوده به حساب شهرداریها
مدیرکل مالیاتی استان قزوین با یادآوری اینکه بیشترین درآمد دولت در استان قزوین از بخش مالیات تأمین میشود، گفت: سالیانه این درآمد در قالبهایی مثل مالیات ارزش افزوده به توسعه شهری اختصاص مییابد. به طوری که در نیمه ابتدایی امسال از محل مالیات بر ارزش افزوده 580 میلیارد تومان در اختیار شهرداریهای استان قزوین قرار گرفته است. ضمن اینکه کل مالیات ارزش افزوده ما در 6 ماهه اول سال 730 میلیارد تومان بوده است.
عباسپور همچنین درباره میزان رقم فرار مالیاتی در استان قزوین اضافه کرد: هیچکس نمیتواند رقم دقیقی درباره فرار مالیاتی اعلام کند، چرا که اگر سازمان امور مالیاتی از فرارهای مالیاتی خبر داشته باشد، جلوی متخلفان را گرفته و مالیات را به هر شکلی شده از آنها اخذ میکند.
وی ادامه داد: اینکه گفته میشود برخی اقشار مانند پزشکان فرار مالیاتی دارند، مورد تأیید سازمان امور مالیاتی هم قرار دارد. با این حال اعلام میزان فرار مالیاتی منطقی نیست و اگر شخص یا نهادی را شناسایی کنیم که فرار مالیاتی دارد، مالیات از او گرفته میشود و عملاً از دایره فرار مالیاتی خارج میشود.
ضریب برخورداری قزوین از درآمد مالیاتی باید 60 درصد باشد
رئیس مجمع نمایندگان استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به افزایش 100 درصد سهم قزوین از تأمین درآمدهای مالیاتی کشور در سال جاری گفت: مالیات استان قزوین در قانون بودجه سال 1401 نسبت به سال قبل تقریباً 2 برابر شده و امسال پرداخت 7 هزار و 329 میلیارد تومان مالیات برای استان قزوین تعیین شده که سال گذشته حدود نصف این عدد بود.
رجب رحمانی افزود: در حالی که از نظر رشد سهم مالیات در کشور رتبه سیزدهم را داریم، اما از نظر تخصیص اعتبارات عمرانی رتبه بیستم کشور هستیم و انتظار ما این است که ضریب برخورداری استان قزوین از مالیات پرداختی افزایش یابد و از 30 درصد به حداقل 60 درصد برسد.
وی ادامه داد: آنچه که به عنوان اعتبارات عمرانی برای استان قزوین در نظر گرفته شده، مبلغ خیلی کمی در حدود 1403 میلیارد تومان است و این اعتبارات نسبت به مالیاتی که مردم استان قزوین میدهند، خیلی اندک است.
مالیات 40 شرکت بزرگ در پایتخت وصول میشود
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت عنوان کرد: ما در استان قزوین شاهد دستهای پینهبسته کارگرانی هستیم که مالیات وصولی شرکتهای محل کار آنها در تهران هزینه میشود و سهم کارگران ما از صنعت بیماریهای شغلی، فرسودگی بدنی و هوای آلوده در صنایع مختلف است.
فاطمه محمدبیگی اضافه کرد: انتظار داریم 40 شرکت بزرگی که دفاتر مرکزی آنها در تهران است و مالیاتهایشان در مرکز وصول میشوند، به قزوین برگردند و وصول مالیات آنها در همین استان انجام شود.
وی در ادامه این گفتگو با اشاره به قانون مالیاتهای مستقیم گفت: طبق ماده 172 این قانون کمک به کتابخانهها، نهادهای آموزشی و فرهنگی میتواند منجر به کسر و تخفیف مالیات مؤدیان مالیاتی شود. استان قزوین یک استان فرهنگدوست است و در حوزه فرهنگ و آموزش نیازمند این هستیم که درآمد مالیاتی به این 2 حوزه اختصاص داده شود.
محمدبیگی ادامه داد: همچنین در حوزه آموزش و پرورش، شهرداریها و حوزه بهداشت و سلامت باید مبالغی از محل مالیات بر ارزش افزوده به صورت ماهانه و مستمر پرداخت شود، اما اگر پای صحبت شهردار، مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی و آموزش و پرورش بشینید، میبینید که هیچ اعتباری از این محل دست آنها را نگرفته است.
لزوم تعیین بودجه قزوین بر اساس درآمدهای مالیاتی
نماینده دیگر مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به افزایش 2 برابری مالیات استان قزوین در سال 1401 نسبت به سال 1400 گفت: با این حال شاهد این هستیم که از نظر هزینهکرد درآمدهای مالیاتی استان قزوین در ردههای آخر جدول قرار گرفته است.
لطفا… سیاهکلی افزود: مطالبه ما از دولت این است که بخشی از بودجه استان قزوین را به درآمدهای مالیاتی گره بزند تا به این ترتیب افزایش بودجه استانی حاصل شده و از آن بهرهمند شویم. در ضمن اگر بخشی از بودجه استان به مالیات گره بخورد، شاهد رشد درآمد مالیاتی هم خواهیم بود.
وی با انتقاد از رویه دولت در حوزه بازگرداندن درآمدهای مالیاتی به استانها ادامه داد: وقتی دولت به استانی که ثروت بیشتری تولید کرده، سهم کمتری از درآمد مالیاتی میدهد، به مرور رشد متوقف خواهد شد و پس از آن سقوط هم اتفاق میافتد و اگر این روند مستمر و مداوم باشد، افت درآمد مالیاتی کشور را شاهد خواهیم بود.
جلوی فرارهای مالیاتی بدهکاران میلیاردی گرفته شود
اما امام جمعه قزوین و نماینده ولی فقیه در استان هم معتقد است در حوزه اخذ مالیات باید دانهدرشتها در اولویت قرار بگیرند. آیتا… عبدالکریم عابدینی در این رابطه گفت: نگاه اجمالی در باب مالیات به ما نشان میدهد که بار سنگین مالیات روی دوش کارمندان، کسبه و کسانی که اموالشان جلوی چشم ماست، قرار دارد و در مقابل کسانی که بدهکاران چندین میلیاردی هستند، شیوههای فرار از مالیات را میدانند و از پرداخت مالیات فرار میکنند.
وی اضافه کرد: اگر رسالتهای حوزه مالیات به درستی انجام نگیرد و مالیاتهایی که باید پرداخت میشد، با شگردهایی به جیب بیتالمال نرود، نسبت به ۸5 میلیون نفر جمعیت ایران مدیون میشویم و باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم که بدهکاران میلیاردی از پرداخت مالیات فرار نکنند.
عابدینی ادامه داد: اینکه دولت در جمعآوری مالیات خوداظهاری را مبنا قرار میدهد، کار بسیار ارزشمندی است؛ چرا که کرامت انسانها حفظ میشود و مبنای نگاه شما به مردم همان نگاه صادقانه و به دور از تقلب است و این نگاه مناسب است؛ البته در کنار این نگاه چون امر حق الناس مطرح است، نظارتهایی هم باید اعمال شود.
«نظام مالیاتی هوشمند»؛ کلیدواژه رفع مشکلات اقتصادی
با وجود اینکه توزیع عادلانه مالیات با توجه به شعارهای محوری انقلاب اسلامی یک اصل غیرقابل انکار به حساب میآید، اما با نگاهی به تجربیات کشورهای پیشرفته در حوزه اخذ مالیات میتوان نتیجه گرفت که «نظام مالیاتی هوشمند» ترجمان امروزی حداقلبخشی از عدالت دینی در حوزه دریافت مالیات است. در چنین نظامی هر کس تولید کرد، کمتر مالیات داده و هر کس بدون تولید پول به دست آورد، بیشتر مالیات میدهد. بنابراین به نظر میرسد کلیدواژه رفع مشکلات اقتصادی ما به ویژه در عرصه تولید ایجاد «نظام مالیاتی هوشمند» است که این نظام مالیاتی با رصد فعالیتهای اقتصادی غیرمولد انگیزهها را اصلاح کرده و به سمت تولید واقعی ببرد.