رفع آلودگیهای زیست محیطی نیروگاه نیازمند افزایش سهمیه گاز است
- شناسه خبر: 9238
- تاریخ و زمان ارسال: 1 اسفند 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: به گفته معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور نیروگاه شهید رجایی قزوین مصرف سوخت مازوت زیادی دارد که باید با تخصیص اعتبارات، سهم سوخت گاز آن افزایش یابد که این وضعیت اصلاح شود.
به گزارش خبرنگار ولایت، علی سلاجقه به منظور حضور در آیین کلنگزنی مرکز کنترل و پایش محیط زیست استان، افتتاح یک طرح پایشی، بازدید از نیروگاه شهید رجایی و سایت پسماند محمدآباد و دیدار با خانواده شهید به استان قزوین سفر کرد.
وی در این سفر یک روزه به استان قزوین در جمع خبرنگاران درباره چالشهای زیست محیطی ناشی از آلودگی هوا اظهارکرد: متاسفانه آلودگیهای زیست محیطی در کشور ما دیگر تنها در یک منطقه نیست و گستره وسیعی از کشور را در برگرفته تا آنجایی که امروزه شاخصهای آلایندگی در شهرهای کوچک مانند اشکذر یزد و کویر ایران نیز بالارفته است که نشان میدهد با طبیعت برخورد خوبی نداشتهایم.
رئیس سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه مشکلات ناشی از ریزگردها، پساب و پسماند در اولویت برنامههای این سازمان قرار دارد؛ تصریح کرد: در استانی مانند قزوین که صنعتی و کشاورزی است و دشت حاصلخیزی دارد اگر در زمینه نهاده اصلی چون آب، خاک و ظرفیتهای آن مدیریت شوند میتواند در تامین غذای نیمی از جمعیت کشور نقش موثری ایفا کند.
سلاجقه عنوان کرد: استان قزوین ظرفیت خوبی در حوزه محیط زیست دارد؛ اما با توجه به اینکه در یک دالان باد قرار گرفته تمام آلایندههای صنعتی و ریزگردها را در منطقه منتشر میکند، حدود 40 درصد از جمعیت کشور به ویژه استانهای البرز و تهران را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با بیان اینکه براساس قانون در شعاع 120 کیلومتری پایتخت نباید واحد صنعتی مستقر میشد؛ اما این کار اتفاق افتاده و اصلیترین واحدهای صنعتی در این منطقه شکل گرفته است تا جایی که در سمت قزوین تا شرق تهران، تاسیسات آلاینده زیادی در حال فعالیت هستند؛ اضافه کرد: با توجه به وزش بادهای غالب منطقه اگر آلایندهها در استان قزوین بیشتر شود به طور حتم شرق تهران را تحت تاثیر قرار میدهند.
وی درباره آلایندگیهای موجود در نیروگاه شهید رجایی عنوان کرد: باید به سمتی حرکت کنیم که نیروگاه شهید رجایی همچنان به صورت سیکل ترکیبی فعالیت کند؛ البته این نیروگاه از لحاظ راندمان یکی از نیروگاههای برتر کشور و جهان است که در بحث راندمان تولید هیچ مشکلی ندارد؛ اما در ایجاد آلودگی مشکلاتی دارد که باید سال آینده با تخصیص اعتبارات ویژهای برای حل آلایندگیهای این نیروگاه اقدامات اساسی صورت گیرد.
این مسئول بیان کرد: متاسفانه درحال حاضر نیروگاه شهید رجایی سوخت مازوت زیادی مصرف دارد که امیدواریم با کمک نمایندگان و سایر مسئولان کشوری در سال آینده اعتبار مناسبی پیشبینی شود تا بتوانیم سهم نیروگاه را از مصرف سوخت گاز بیشتر کنیم تا هرچه سریعتر این وضعیت اصلاح شود.
رئیس سازمان محیط زیست کشور در ادامه سخنانش درباره موضوع پسماندها در سایت محمد آباد مطرح کرد: در این مجموعه دو خط پردازش ایجاد شده است؛ اما باید بتوانیم پسماند را به ارزش افزوده تبدیل کنیم و اجازه ندهیم پسماندها در یکجا انباشته و موجب آلودگی شوند.
سلاجقه توضیح داد: حجم ورودی پسماند در سایت محمدآباد حدود 700 تن در روز است که تنها 300 تن آن در فرایند پسماند به کمپوست تبدیل شده و 400 تن آن انباشت میشود که آثار زیست محیطی دارد و در دفینههای دیگر مدفون میشود. در حالی که این زباله در واقع نوعی سرمایه است که قرار شد با کمک شهرداری قزوین و دریافت اعتبارات صندوق توسعه برای ساماندهی این پسماندها اقداماتی صورت گیرد.
وی گفت: قزوین همیشه به عنوان یک مرکز ویژه مورد توجه بوده چرا که میتواند در حوزههای محیط زیستی به ویژه پایتخت نقش مستقیمی داشته است؛ اگر مشکلات این استان حل شود به طور قطع بخشی از مشکلات البرز و پایتخت نیز کاهش مییابد.
ـ مشکل آلودگی سیمان آبیک با ایجاد فرآیند فیلتراسیون حل میشود
این مسئول درباره وضعیت آلایندههای سیمان آبیک نیز تصریح کرد: در سیمان آبیک باید با ایجاد فرآیند فیلتراسیون مشکل آلودگی آن حل شود و در بازدیدی که از این کارخانه داشتیم و با جلساتی که با مسئولان 2 استان برگزار شده، تدابیری برای نصب فیلترهای آن در سه ماهه سال آینده اتخاذ شده است.
سلاجقه یادآور شد: در دولت سیزدهم با رویکردی که ریاست جمهوری دارد و در سفرهای استانی آن را دنبال میکند توجه به موضوع ساماندهی پسماندها در اولویت قرار گرفته است و در گام اول در سراوان در حال انجام اقدامات موثری هستیم و امیدواریم بتوانیم با تجربههای حاصل از آن مشکلات سایر مناطق را هم با همین روش برطرف کنیم.
وی ادامه داد: در این روش در یک دوره 4 ساله از ورود پسماند به سراوان جلوگیری شده است و پسماندها را محصور کردهایم و همه زبالهها پوشش دارد و نسبت به محیط اطراف ایزوله شده و فرآیند تبدیل شیرابه آن به آب قابل استفاده در کشاورزی در حال انجام است.
این مسئول در بخش دیگری از سخنانش مهمترین اولویت سازمان محیط زیست را رفع مشکل ریزگردها عنوان و اظهارکرد: در نشستی که با حضور 15 کشور در تهران برگزار شد؛ سازمان ملل متحد براساس تجربیات موفق ایران در زمینه مبارزه با ریزگردها در قطعنامه نهایی خود، ایران را به عنوان میزبان نشست بینالمللی گرد و غبار جهان معرفی کرد؛ هماهنگی این کار با وزارت امور خارجه انجام شده است و در تیر ماه سال آینده نشستی در تهران با وزرای محیط زیست کشورهای جهان برگزار میشود.
معاون رئیسجمهور خاطرنشان کرد: به منظور تحقق وعدههای دولت مقرر شد در اسفندماه امسال هیاتی از کشور ما برای رایزنی و بررسی مشکلات ریزگردها به کشور عراق سفر کند تا تصمیماتی در خصوص منشأ ریزگردها اتخاذ شود.
سلاجقه یادآور شد: در حوزه دیپلماسی، سازمان محیط زیست نشستهای خود را با کشورهای همسایه افزایش داده است تا جایی که کشور مصر نیز برای حضور در نشست گرد و غبار تهران اعلام آمادگی کرده است.
ـ آغاز عملیات اجرایی ساخت مرکز کنترل و پایش محیط زیست قزوین
گفتنی است؛ در جریان سفر معاون رئیس جمهور به استان عملیات اجرایی ساخت مرکز کنترل و پایش محیط زیست قزوین واقع در شهرک مینودر آغاز شد.
این مرکز قرار است در زمینی به مساحت یک هزار متر مربع و با زیربنای 1400 مترمربع در 5 طبقه احداث شود؛ برای ایجاد این مرکز که به تجهیزات مجهز و پیشرفته سنجش و کنترل آلودگی هوا مجهز خواهد شد؛ 30 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
این مرکز به منظور راهبری ایستگاههای پایش محیطی سنجش آلودگی هوا و آب شامل: جانمایی، برنامهریزی جهت توسعه سیستمهای پایش، اطمینان از عملکرد سیستمهای کنترل، حفظ و نگهداری و کالیبراسیون و تعمیر دورهای، جمعآوری اطلاعات و آمار مربوط به ایستگاههای پایش آلودگی هوا و صنایع آلاینده و تقویت بانک اطلاعاتی ارائه هشدارهای لازم راهاندازی خواهد شد.
سلاجقه در این سفر همچنین از نیروگاه شهید رجایی قزوین بازدید کرد؛ موتابها مدیر عامل نیروگاه شهید رجایی در این بازدید بیان کرد: استفاده از سوخت مایع مازوت برای نیروگاه مقرون به صرفه نیست و استهلاک دستگاهها را به شدت بالا میبرد و هیچ تمایلی برای استفاده از این سوخت نداریم؛ اما تابع سیاستهای کلان کشور هستیم تا تامین سوخت سایر بخشهای جامعه از جمله بخش خانگی و صنعت و تولید دچار چالش نشود.
وی درباره پیشنهاد نصب فیلتراسیون که از سوی محمدبیگی نماینده قزوین مطرح شد؛ عنوان کرد: نصب فیلتراسیون کار پیچیدهای است اگر یک پلنت فیلتراسیون متناسب با سیستم نیروگاه بخواهد شکل بگیرد حدود 310 میلیون دلار هزینه دارد که بیش از 70 میلیون دلار نیز هزینه بهرهبرداری سالانه آن است و به مواد اولیه و آب زیادی هم نیاز داریم که تامین این منابع ممکن نیست.
موتابها اضافه کرد: این روش همچنین پسماندهای گچی و شیمیایی هم دارد؛ از همینرو بهترین روش این است که در سطح کلان و پالایشگاهها بتوان آلایندگی مازوت را کاهش داد تا سوخت تحویلی با کمترین آسیب باشد.
معاون رئیس جمهور در ادامه نیز از سایت پردازش پسماند محمدآباد بازدید کرد که مهدی صباغی شهردار قزوین در توضیحاتی درباره آخرین وضعیت این سایت اظهارکرد: خط لندفیل سایت محمد آباد دیگر کارایی مناسبی ندارد و باید تعویض شود./ی