دگزامتازون پرمصرفترین داروی تجویزی قزوینیها
- شناسه خبر: 34589
- تاریخ و زمان ارسال: 17 اردیبهشت 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
لیلا طیبی در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: هر مادهای که برای درمان، تسکین علایم، تشخیص بیماری یا پیشگیری از آن به کار رود و بر ساختار یا کارکرد ارگانیسم زنده اثر بگذارد و پس از ورود به بدن عملکرد آن را تصحیح کند، در دانش پزشکی به آن دارو گفته میشود.
وی ادامه داد: به طور معمول باور اجتماعی از دارو فقط جنبه بیخطر و شفابخشی آن را میبیند، در حالی که در متون پزشکی دارو را به مشابه تیغ دو لبهای تصور میکنند که یک لبه آن متوجه عوامل بیماریزا بوده و لبه دیگرش، به علت عدم آگاهی در مصرف صحیح آن جان انسان را مورد تهدید قرار میدهد.
طیبی خاطرنشان کرد: مصرف نابجای دارو به جهت عوارض جانبی، خطرات، مرگ و میر و همچنین هزینههای بسیار سنگین آن در بودجه دارویی دولتها، شرکتهای بیمه و جمعیت عمومی مردم از مسایل مهم جوامع به حساب میآید.
این مسئول با بیان اینکه بسیاری بر این باورند خرید و مصرف آنی دارو موجب بهبود آنان میشود، توضیح داد: این مورد بستگی به نوع بیماری و عامل ایجاد کننده آن دارد اما در اکثر برخی بیماریها مثل سرماخوردگی که عامل ایجادکننده آنها ویروسها هستند، دوره بیماری باید طی شود و مصرف بلافاصله دارو تاثیری در کوتاه شدن دوره بیماری ندارد.
وی در خصوص اثرات سوء مصرف خودسرانه دارو، هشدار داد: مصرف خودسرانه دارو میتواند منجر به عوارض ناخواسته دارویی، تداخلات دارویی، مقاومت آنتیبیوتیکی، سمیت دارویی و پوشاندن علایم بیماری شود.
طیبی یادآور شد: از آنجا که مصرف بیرویه دارو تبعات زیادی را برای جامعه و اشخاص به دنبال دارد، اقدامات مربوط به کنترل این امر حائز اهمیت است که به این منظور داروسازان و پزشکان بهعنوان محافظان سلامت سعی در کنترل و فرهنگسازی هرچه بیشتر این مساله دارند.
وی افزود: در همین خصوص در استان تجویز و یا مصرف سرخود و بیرویه داروهایی مانند آنتیبیوتیکها، داروهای کورتونی و یا سایر داروهای تزریقی در حال پایش است و امید میرود به مرور به وضعیت بهتری هم در این زمینه دست پیدا کنیم.
کارشناس امور دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان کرد: نسخ پزشکان در کمیته دانشگاهی تجویز و مصرف منطقی دارو مورد بررسی قرار میگیرد و چنانچه میزان دارو از میانگین معمول بالاتر باشد، گزارش آن به پزشکان ارسال میشود.