در کشور بخش خصوصی مورد عنایت دولت نبوده است
- شناسه خبر: 8658
- تاریخ و زمان ارسال: 17 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: به گفته نماینده تاکستان در مجلس شورای اسلامی، شرایط آب و هوایی و اقلیم کشور ما به گونهای است که در صورت توجه به بخش کشاورزی و تقویت صادرات این حوزه سود آن از فروش نفت بیشتر خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ولایت، نشست کشوری «میز توسعه صادرات محصول کشمش و صنایع تبدیلی» با حضور رجب رحمانی نماینده تاکستان در مجلس شورای اسلامی، علی رحمانی معاون اقتصادی استانداری، مهدی بخشنده رئیس اتاق بازرگانی و جمعی از بازرگانان، تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشمش از استانهای مختلف در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی قزوین برگزار شد و در آن علاوه بر برسی چالشهای مهم در زمینه تولید و صادرات کشمش، قطعنامه و مصوبات میز توسعه کشمش به عنوان سند راهبردی پنج ساله این حوزه نیز قرائت شد.
ـ صادرکنندگان مانند افسران نبرد اقتصادی هستند
رجب رحمانی در این نشست اظهار داشت: اگر مجلس و دولت در تمامی دورهها به دیدگاههای فعالان حوزه تولید و بخش خصوصی توجه میکردند بسیاری از مشکلات حوزه اقتصادی تاکنون حل شده بود و اکنون با این حجم از چالشها روبرو نبودیم.
او با بیان اینکه هر جا کارها به مردم سپرده شده و به بخش خصوصی اعتماد شد به نتایج خوبی رسیدیم؛ تصریح کرد: مصداق بارز این موضوع در دوران دفاع مقدس رقم خورد؛ در آن دوران اگر همراهی مردم صورت نمیگرفت، دستگاههای نظامی به تنهایی نمیتوانستند پیروزی را از آن ایران کنند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: متاسفانه باوجود اهمیت توجه به نقش مردم در پیشبرد اهداف در سالهای اخیر بخش خصوصی جدی تلقی نشد و مورد اعتماد دولتمردان قرار نگرفت.
رحمانی با بیان اینکه صادرکنندگان مانند افسران نبرد اقتصادی هستند که برای استقلال کشور فعالیت میکنند؛ عنوان کرد: بسیار ناراحتکننده است که در این شرایط سخت تحریم و تورم بالا تولید کنندهای نتواند محصول خود را در این بازارها به فروش برساند از اینرو انتظار داریم با کمک مجلس و دولت موانع تولید و صادرات برطرف و سختگیریها حذف شوند تا تولید و اقتصاد هرچه سریعتر رونق پیدا کنند.
او با تاکید بر اینکه در شرایط سخت اقتصادی نباید به مدیرانی نالایق و بدون تدبیر که توان مدیریتی ندارند مسئولیت دهیم که با گذشت چهل و چهار سال از استقرار این نظام همچنان شاهد هزینههای سنگین مردم و نارضایتی آنها باشیم؛ عنوان کرد: پسندیده نیست که مدیران نسبت به موضوعات مهم اقتصادی کشور مانند تولید و صادرات و اشتغال بیتوجه باشند به همین منظور هر فردی که مسئولیتی را میپذیرد باید وظایف خود را به درستی انجام دهد و در این مسیر نیز به همافزایی و همدلی نیاز داریم.
نماینده تاکستان در خانه ملت با تاکید براینکه در شرایطی که محصولات کشاورزی ایران در بازارهای جهانی به لحاظ کیفیت جایگاه بالایی دارند نباید در صادرات مشکل داشته باشیم؛ یادآور شد: محصولات کشاورزی بسیار خوبی داریم. در اروپا پستهای مانند پسته کرمان و قزوین پیدا نمیشود؛ اما کشاورزی را مورد توجه قرار ندادهایم. اگر هزینههایی که برای صنعت شده در کشاورزی بود امروز شرایط بهتری رقم میخورد.
رحمانی با بیان اینکه امکانات زیادی داریم که از آنها غافل بودهایم؛ مطرح کرد: اگر به صادرات کشاورزی توجه شود همین کشورهای اطراف خلیجفارس برای ما فرصت درآمدزایی بالایی دارند؛ اگر راندمان تولید بالا برود و نرخ فروش کاهش پیدا کند، بدون تردید تولید برای کشاورز مقرون به صرفه و اقتصادی خواهد شد؛ ولی در صورتی که شیوههای سنتی را دنبال کنیم، سودآوری و بهرهوری نخواهیم داشت.
این نماینده مجلس تصریح کرد: برای رونق صادرات در مجلس ششم که تمام توجه آن به موضوعات سیاسی بود، تعداد 230 امضا برای تسهیلگری صادرات کشمش جمعآوری کردیم که در آن به مشوقهای صادراتی تاکید شده بود، ولی امروز همچنان در این محصول چالش داریم.
رحمانی با بیان اینکه از ایدههای کارشناسی تولیدکنندگان و صادرکنندگان استقبال میکنیم و انتظار داریم مطالبات خود را ارائه کنند تا در کمیسیون تلفیق مطرح کرده و برای رفع موانع اقدام کنیم؛ خاطرنشان کرد: بخش مهمی از استقلال اقتصادی بخش کشاورزی، تولید و صادرات است؛ بازاریابی هم یک علم است که باید در حوزه اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
نماینده مردم تاکستان همچنین تاکید کرد: برای رونق اقتصاد کشمش و افزایش صادرات این محصول باید موضوع سموم ریشه کن شود و نباید محصولاتی که سموم آن بیش از حد استاندار هستند، خریداری شوند. در این صورت کشاورزان توجیه میشوند که محصولات باکیفیت تولید کنند تا سلامت مصرفکنندگان در معرض تهدید قرار نگیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین نیز در این نشست با تاکید بر ضرورت توجه به صادرات کشمش اظهارکرد: در سیستم بازرگانی خارجی به صادرات کمتر توجه شده است در حالیکه باید سیکل تولید تا صادرات و ایجاد بازارهای ثابت صادراتی مورد توجه قرار گیرند تا اقتصاد کشور رونق پیدا کند.
علی رحمانی با تاکید بر تقویت صنایع تبدیلی کشمش تصریح کرد: متاسفانه این مهم در بسیاری از تولیدات کشاورزی و غذایی مورد غفلت قرار گرفته است در حالیکه همین محصول کشمش میتواند جایگزین بسیاری از شیرینیها شود.
ـ صنایع تبدیلی در محصولات کشاورزی مورد توجه قرار گیرد
رئیس اتاق بازرگانی نیز دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنانی اظهارکرد: کشمش و زیتون دو محصول استراتژیک در استان است و ضرورت دارد تولید، صنایع تبدیلی و صادرات این محصولات با جدیت مورد توجه قرار گیرند تا صادرات این محصولات افزایش پیدا کند.
مهدی بخشنده تصریح کرد: معنا ندارد در کشوری که با کمبود آب مواجه هستیم محصولات آببر تولید و به کشورهایی صادر کنیم که برای ما چالشهایی ایجاد و به بازرگانان آسیب وارد میکنند.
او با اشاره به برخی قوانین سختگیرانه و موانع موجود برای صادر کنندگان توضیح داد: پسندیده نیست که صادرکننده با زحمت کالایی را صادر کند و نتواند جابجایی پول داشته باشد؛ در این راستا به منظور توسعه صادرات کشمش در این اولین میز ملی کشمش انتظار داریم بانک مرکزی، پیمان ارزی محصولات کشاورزی به ویژه صادرات کشمش و محصول را بردارد و این محصولات را از بازگشت حاصل از صادرات معاف نکند زیرا در این صنعت با چالشهای جدیدی روبرو میشویم.
ـ اقتصاد دولتی زنگ خطر است
رئیس پارلمان بخش خصوصی قزوین تاکید کرد: اگر به داروخانههای گیاه پزشکی و توزیع سموم غیر مجاز توجه نشود علاوه بر صادرات، عموم مردم جامعه آسیب میبینند؛ چرا که محصولات در صورت بازگشت از بازارهای صادراتی در داخل کشور به فروش میرسند و این روند تهدیدی برای سلامت هموطنانمان محسوب میشود.
بخشنده همچنین با بیان اینکه بازرگانان ارزها را درجاهای غیر اقتصادی هزینه نمیکنند و ارزها را به کشور باز میگرداند؛ افزود: ما به سمت اقتصاد دولتی در حرکت هستیم و این در حالی است که اقتصاد دولتی یک زنگ خطر است بنابراین باید شرکتهای دولتی تاثیرگذاری خود را بر بخش خصوصی به حداقل برسانند و همکاری خود را با این بخش افزایش دهند تا رونق اقتصادی شتاب پیدا کند.
ـ افزایش بهرهوری تولید انگور و کشمش در اولویت است
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در این نشست با بیان اینکه افزایش میزان بهرهوری تولید محصول انگور و کشمش با هدف توسعه صادرات در اولویت کارهای استان قرار دارد؛ اظهار کرد: در این طرح کیفیسازی افزایش تولید محصول انگور و کشمش را هم در دستور کار قرار دادهایم تا در بازارهای صادراتی جایگاه بهتری کسب کنیم.
محمدحسین عطایی بای بیان اینکه یکی از پروژههای مهم در جهاد کشاورزی انگور و کشمش بوده که برای آن مدیر انتخاب کردیم تا به پیشران بودن این طرح کمک کند؛ تصریح کرد: درحال حاضر تمرکز وزارت جهاد کشاورزی بر روی تولید محصولات کمآببر است از آنجایی که انگور و کشمش از جمله محصولات کم آببر و ارزآور هستند؛ افزایش تولید و بهرهوری از این محصولات باید با جدیت مورد توجه قرار گیرند.
او در ادامه سخنانش با اشاره به پایدارسازی تولید محصولات کشاورزی مثل انگور و کشمش تاکید کرد: لازم است که بر پایداری سازی تولید محصولات کشاورزی تامل کنیم و در این راستا باید برنامهریزی صورت گیرد؛ البته به عنوان مثال برای پایدارسازی تولید انگور و سایر محصولات کشاورزی درصدد تهیه طرح احیا و پایداریسازی دشت قزوین هستیم تا این محصولات برای ما اقتصادی باشند.
این مسئول با بیان اینکه پایداریسازی تولید علاوه برای حفظ امنیت غذایی زمینه تجاریسازی و صادرات هر چه بیشتر محصولات کشاورزی را افزایش میدهد؛ عنوان کرد: سیاستهای تولید و ظرفیتهای بازار و تجارت باید در حوزه تولید با جدیت پیگیری شوند تا به رشد اقتصادی دست پیدا کنیم.
عطایی با بیان اینکه در صنایع مرتبط انگور و کشمش با توجه به وجود 33 کارخانه فرآوری با 108 هزار تن ظرفیت مشکل خاصی وجود ندارد و اگر لازم باشد نیز به توسعه آنها نیز اقدام خواهیم کرد؛ تشریح کرد: قزوین اولین استانی بود که آبیاری تحت فشار در باغات انگور را به شکل تجمیع شده انجام داد و این کار سبب شد تا متوسط مالکیت از یک تا 2 هکتار به چند ده برابر افزایش یابد.
او همچنین بیان کرد: عاملی که در صادرات ما بسیار مهم بوده و کمتر مورد توجه قرار گفته است و میتواند آن را تحت تاثیر منفی قرار دهد، فقدان تمرکز صادرکنندگان، خریداران و پراکندگی در این محصول است که این باید در دستگاههای متولی اقتصاد و تجارت مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
ـ تهیه سند جامع راهبردی کشمش در قزوین
در ادامه این نشست دبیر میز ملی توسعه صادرات کشمش استان از تهیه سند جامع راهبردی کشمش در قزوین خبرداد و درسخنانی اظهارکرد: با تهیه سند جامع راهبردی کشمش در استان، زمینه افزایش راندمان تولید و صادرات و ورود محصول به بازار بورس را مهیا میکنیم.
سعید یوسف زادگان تصریح کرد: این سند به عنوان نقشه راهبردی این محصول در 5 سال آینده تهیه شده است و به امضاء نمایندگان مجلس خواهد رسید تا عملیاتی شود؛ براساس بندهای این سند مصوبات انجمن کشمش قابل پیگیری، ردیابی و کارشناسی خواهد بود؛ تجربیات و خواستهها به خوبی شناسایی و در سند لحاظ شده است.
او یادآور شد: در این سند جامع موضوع افزایش تولید کشمش با محوریت وزارت جهاد، انجمن کشمش و اتاق بازرگانی مورد توجه واقع شده و طرحهای آسیبشناسی زنجیره کشمش و ایجاد شتابگر انگور و ممنوع شدن استفاده از سموم پرخطر در باغات انگور و اصلاح بارگاههای خشککن کشمش تاکید شده است.
دبیر میز ملی توسعه صادرات کشمش استان با بیان اینکه تغییر روشهای قدیمی با نوین و شرکت فعال صادرکنندگان در نمایشگاههای داخلی و خارجی، حضور در نمایشگاه آلمان، از دیگر مواردی است که در سند جامعه کشمش مورد توجه قرار گرفتهاند؛ تشریح کرد: ثبت برند کشمش در استانهای تولیدکننده کشمش و تعیین استاندارد مخصوص کشمش، تشکیل میز مشترک کشمش و دعوت از بازرگانان برای بازدید از کارخانجات کشمش، ورود محصول کشمش به بازار بورس و ایجاد آزمایشگاههای تخصصی نیز در سند جامع مورد تاکید میباشند.
ـ تاکستان پایتخت کشمش ایران است
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی تاکستان نیز در سخنانی در این نشست با اشاره به اینکه تاکستان پایتخت کشمش ایران است و 26 هزار هکتار باغات انگور استان را دارا میباشد و بخش عمده باغات استان است؛ اظهارکرد: باغات تاکستان به دو صورت سنتی و داربستی میباشد که ضریب تبدیل انگور به کشمش در روش داربستی 30 درصد است.
امیر لشگری تصریح کرد: 25 هزار هکتار از باغات تاکستان تحت پوشش صندوق حمایت قرار دارد که بزرگترین تشکل انگور و کشمش ایران است و صندوق تاکستان هم کانون توجهات کشمش در سراسر کشور محسوب میشود.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی تاکستان هدف از تشکیل این صندوق را ایجاد زنجیره در تولید برشمرد و افزود: اولویت صندوق، خرید محصول درجه یک است و همین موضوع موجب شده کیفیت تولیدات ارتقا پیدا کند علاوه براین نیز برند سازی کشمش تاکستان به مظور صیانت از نام تاکستان صورت گرفته و کشمش تاکستان شناسنامهدار شده است.
لشگری با بیان اینکه در سال 98 قیمت کشمش تثبیت شد و در سال گذشته و جاری هم در ابتدای فصل با قیمت مناسب کشمش را از باغداران خریداری کردیم؛ یادآورشد: نحوه عمده خرید صندوق، خرید نقدی است که مطالبات هم پس از یک هفته پرداخت میشود. خرید امانی هم انجام میشود که نوعی از بورس محلی است.
ـ اعتبار داربستی کردن باغات انگور اندک بوده است
در ادامه مدیر پروژه پیشران انگور استان در سخنانی با بیان اینکه در پنج سال گذشته اعتبار داربستی کردن باغات انگور اندک بوده است و در صورت عدم تخصیص اعتبار این طرح به سرانجام نمیرسد؛ اظهارکرد: در استان قزوین شش هزار متقاضی داربستی کردن باغات داریم در حالیکه به برای توسعه به اعتبار نیاز داریم.
حامد رحمانی با تاکید بر ضرورت آموزش در حوزه جهاد کشاورزی به منظور جلوگیری از استفاده بیرویه از سموم بیان کرد: استان قزوین در تولید کشمش پس از استان همدان دارای مقام دوم است ولی به دلیل عدم وجود کلینیک تخصصی کشمش و نهالستان تخصصی و تولید غیرمجاز نهال، توسعه این محصول را با چالش روبرو کرده است؛ کشاورزان همچنین از سموم فاقد کیفیت استفاده میکنند و این روند به کیفیت محصول آسیب وارد میکند./ی