در حوزه کشمش نیازمند بازنگری و عبور از نگاه سنتی هستیم
- شناسه خبر: 8537
- تاریخ و زمان ارسال: 12 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید : 29
به گزارش خبرنگار ولایت؛ نشست کشوری میز توسعه صادرات کشور در سالن جلسات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی استان برگزار شد و مشکلات موجود در زمینه تولید، فروش صنایع تبدیلی و صادرات این محصول مورد بررسی قرار گرفت.
مهدی بخشنده در این نشست با تاکید بر اینکه در حوزه کشمش به یک بازنگری نیاز داریم؛ اظهار کرد: اگر به این محصول توجه نشود و از نگاه سنتی در تولید و فروش این محصول عبور نکنیم قشر زیادی از کشاورزان و سرمایهگذاران این حوزه به ناچار باید شغل خود را تغییر دهند.
وی با بیان اینکه سرعت تغییرات در دنیا بسیار بالا رفته و بعد از کرونا دنیا درحال بازیابی است؛ امروزه ساختار اقتصاد تغییر کرده است و به نظر میرسد صادرات صنایع کشاورزی صادرات اقتصادی نباشد و باید تغییراتی حاصل شود.
این مسئول اضافه کرد: بازار کشمش را در حوزه صادرات از دست دادهایم و صادرات این محصول با سختی درحال انجام است و وضع خوبی ندارد.
بخشنده بیان کرد: سال گذشته 18 میلیارد دلار صادرات محصولات پتروشیمی داشتهایم؛ ولی صادرات کشمش حدود یکصد دلار بوده که رقم اندکی است و باید تغییراتی در این حوزه روی دهد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان با بیان اینکه باید در حوزه کشاورزی رویکرد صادرات به سمت صنایع تبدیلی و سرانه مصرف تغییر پیدا کند؛ تاکید کرد: باید در تولید کشمش بهرهوری را بالا ببریم و از 10 تا 15 تن در هکتار را به سه برابر برسانیم.
بخشنده با بیان اینکه استان قزوین بزرگترین صادرکننده کشمش درکشور است: گفت: در پی این موضوع اتاق بازرگانی استان قزوین به عنوان متولی میز کشمش ملی انتخاب شده تا برای موضوعات تولید، صنایع تبدیلی و صادرات این محصول در کشور بررسی شوند و برای رفع موانع در این زمینهها برنامهریزیهای کارشناسانه صورت گیرد.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر به محصول کشمش و صادرات توجه لازم نشده است؛ اضافه کرد: در کشور در حوزه صادرات مواد غذایی عقب ماندهایم و باید با برنامههای مدون این عقبماندگیها را جبران کنیم.
این مسئول عنوان کرد: باقیمانده آفات یکی از آسیبهای مهم در حوزه محصولات کشاورزی بود که برای این موضوع تدابیری صورت گرفت. اکنون درحال احصاء دیگر موانع هستیم تا برای رفع آنها نیز تدابیری اندیشیده شود.
بخشنده درباره موانع صادراتی موجود در مسیر صادرات کشمش ابراز کرد: تحریم یکی از چالشهای اصلی صادرات است؛ در پی تحریمها، صادرکنندگان برای نقل و انتقال پول با تنگناهای زیادی روبرو هستند. تصمیمات بانک مرکزی در زمینه بازگرداندن ارز و فروش ارز در سامانه نیمایی سود صادر کننده را از بین میبرد و در این میان تنها وارد کنندهها سود خواهند برد.
رئیس پارلمان بخش خصوصی استان همچنین یادآور شد: در حوزه صادرات انتظار داریم بانک مرکزی برای صادرات حوزه کشاورزی بازگشت ارز حاصل از صادرات را معاف کند.
ـ خرید و فروش کشمش از طریق بورس صورت گیرد
رئیس انجمن کشمش استان نیز در این نشست اظهار کرد: برای اینکه ببینیم یک کشور پیشرویی همچون ترکیه چه کاری انجام میدهد از این کشور بازدید داشتیم تا یک سند راهبردی ارایه دهیم.
مجتبی شهرام یار تصریح کرد: در تولید کشمش عواملی چون: بهرهوری پایین باغات انگور، وضعیت نامطلوب بارگاههای سنتی شیوه جمعآوری و انبایش کشمش موجب کاهش تولید و صادرات این محصول در استان ما شده است.
این مسئول بیان کرد: برای افزایش بهرهوری در محصول کشور باید میان مسئولان استان انسجام ایجاد شود بخش خصوصی پای کار بیاید و وظایف افراد مشخص شود.
شهرام یار بیان کرد: با ایجاد راهکارهایی برای اصلاح پسابها، برطرف شدن چوب خوشهها بهرهوری در زمین کشمش افزایش مییابد که این کارها در ترکیه انجام شدهاند.
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه متاسفانه هیچ مکانیزم شفافی برای قیمتگذاری کشمش وجود ندارد و برخی دخالتها اجازه نمیدهد که سیستم شفاف عمل کند از اینرو برای صادرات کننده توجیه اقتصادی ندارد؛ اضافه کرد: در این راستا پیشنهاد بورس داده شده الزامات آن استخراج شده است تنها به فرهنگسازی نیاز هست که در استان مسئولان ذی ربط بپذیرند خرید و فروش کشمش از طریق بورس انجام شود./ ی