داشتن علم کوهستان، ضرورتی جدی برای همه کوهنوردان است
- شناسه خبر: 28294
- تاریخ و زمان ارسال: 24 دی 1402 ساعت 07:45
- بازدید :
افسانه حسامیفرد، بانوی کوهنورد کشورمان است که موفق شد به عنوان نخستین زن ایرانی قله ۸۶۱۱ متری «کی ۲» را فتح کند. او که یک پزشک است، 31 تیرماه 1402، ساعت ۵ و ۴۰ دقیقه صعود خود را اطلاع داد تا افتخاری دیگر برای کوهنوردی ایران ثبت شود. «کی ۲» به عنوان دومین قله بلند جهان در منطقه قراقوروم پاکستان قرار دارد. اگر چه قله اورست در ارتفاع بالاتری قرار دارد، اما «کی 2» یک صعود دشوارتر و خطرناکتر است.
افسانه حسامیفرد، همچنین اولین زن ایرانی فاتح قله کی۲ است. او چهارمین زن کوهنورد ایرانی است که در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ قله ۸۸۴۸ متری اورست را فتح کرد. وی در ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ قله دماوند را فتح کرده بود. او پزشک تیمهای ورزشی و مدرس پزشکی کوهستان و مربی کوهپیمایی است.
با حضور این بانوی کوهنورد مطرح در قزوین، فرصتی دست داد تا گفتوگوی کوتاهی با وی پیرامون مسائل و ضرورتهای کوهنوردی داشته باشیم که از نظرتان میگذرد.
در دورههایی که اینجا برگزار کردید چه چیزهایی را آموزش دادید؟
در این دوره بیشتر مباحث مربوط به علوم پزشکی در کوهستان به حاضران ارائه شد. با توجه به اینکه کوهنوردی همیشه با خطر همراه است هر چقدر علم و آگاهی کوهنورد افزایش یابد، ایمنی او در کوهستان افزایش خواهد یافت؛ چرا که معلوم نیست کوهنورد در ارتفاع با چه خطراتی مواجه میشود مثل افت دما و سرمازدگی یا کمبود اکسیژن و یا مسائل دیگر و یا اتفاقی که طی هفته گذشته برای کوهنوردان ما در سبلان رخ داد و دو کوهنورد زن به دلیل سرمازدگی جان باختند متاسفانه این اتفاقات در حال تکرار شدن است و برگزاری چنین کلاسهایی میتواند سطح آگاهی افراد را بالا ببرد تا در کوهستان با حوادث کمتری مواجه شوند و بدانند که باید چه اقدامات پیشگیرانهای انجام دهند. کوهستان شرایطی دارد که در آن دسترسی به امکانات درمانی دیر است و تا گروه امداد به افراد حادثه دیده برسد، مدتی طول میکشد، پس افراد باید با اطلاعات درست و کامل پا به کوهستان بگذارند تا با حوادث احتمالی کمتری مواجه شوند.
مهمترین مباحث مطرح شده چه مواردی بود؟
پزشکی کوهستان شامل همه موارد پزشکی از جمله ارتفاع زدگی، سرمازدگی، شکستگیها و یا پیشگیری از این اتفاق، آفتاب سوختگی، استفاده از داروها و تغذیه در کوهستان میشود که به حاضران آموزش داده شد.
مهمترین اطلاعاتی که یک کوهنورد باید قبل از صعود از آنها آگاهی داشته باشد چیست؟
ببینید، این تصور که کوهستان محیطی زیبا، جذاب و امن است و اتفاقی در آن رخ نمیدهد، اشتباه است. نیروهای طبیعت همیشه هستند. گرما، سرما و حوادث همیشه وجود دارند حتما باید با این دیدگاه وارد کوهستان شویم که همیشه خطر در کمین است. با این تصور، آمادگیمان بالا میرود و بهتر میتوانیم با مشکلات و حوادث احتمالی روبرو شویم.
داشتن تجهیزات مناسب در کوه چقدر اهمیت دارد؟
نخست اینکه مهمترین نیاز یک کوهنورد، تجهیزات مناسب است. اینکه بخواهیم با یک تجهیزات معمولی به کوه برویم کاملا اشتباه است. تجهیزات ما در کوه، حکم جان ما را دارد باید وسایل ایمن و استاندارد به کوه ببریم.
دوم اینکه باید علم استفاده درست از تجهیزات را هم داشته باشیم. اگر ابزار و تجهیزات خوب هم باشد ولی طریقه استفاده درست از آنها را بلد نباشیم، جانمان در کوه در خطر است. پس باید بدانیم که وجود تجهیزات و علم استفاده از آنها برای یک کوهنورد فوقالعاده مهم است.
برای پیشگیری از اتفاقات احتمالی در کوه چه باید کرد؟
متاسفانه همیشه هشدارها در این رشته مورد غفلت قرار میگیرد. همیشه باید حوادث را جدی بگیریم. هر کدام از ما در هر سطحی که باشیم، نیاز به افزایش علم داریم و همیشه باید به آن توجه داشته باشیم باید مسیریابی بلد باشیم، باید چگونگی برخورد با برف و یخ را بدانیم باید آموزشها لازم را دیده باشیم.
و در آخر؟
هر کسی که میخواهد وارد کوهستان شود باید آموزشهای لازم در مواجهه با مشکلات احتمالی را دیده باشد. قطعا اگر کسی بدون توجه به هشدارها و بدون داشتن اطلاعات کافی از حوادث احتمالی وارد کوهستان شود با مشکل مواجه خواهد شد. پس داشتن علم کوهستان یک ضرورت جدی برای همه علاقهمندان به کوه و کوهنوردان است.