زیر بار زخمها
- شناسه خبر: 36507
- تاریخ و زمان ارسال: 16 خرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
آرزو سلخوری
در سومین جلسه شورای اجتماعی استان قزوین که در استانداری برگزار شد، اسدا… شاهمحمدی رئیس مجتمع اردوگاهی متکدیان شهرداری قزوین در حالی گزارشی از وضعیت متکدیان استان ارائه میدهد که به این نکته تلخ اشاره میکند «اگر معتادی بالای 60 سال یا زیر 18 سال سن داشته باشد ما نمیدانیم باید چه کار کنیم، چون قانونی برای نگهداری آنها وجود ندارد.»
وقتی میگویند فردی معتاد است، احتمالا تصور فردی جوان یا میانسال به ذهنمان میآید، کمتر کسی با شنیدن جمله «او معتاد است» تصور میکند یک کودک یا سالمند مخاطب سخن باشد، مسئولین و قانونگذاران ما نیز همین تفکر را دارند، بنابراین در برنامههایشان جایی برای کودکان و سالمندان معتاد در نظر نگرفتهاند.
کودکان زیر ۱۸ سال و سالمندان بالای۶۰ سال دو گروه از اقشار جامعه هستند که باید در امان و امنیت باشند، اما گاهی اوقات پای جلسات آسیبشناسی اجتماعی که مینشینی، متوجه میشوی، این افراد در جامعهای که باید حامی آنها باشد، بیپناه و بیسرپرست رها شدند به خصوص وقتی که معتاد باشند.
احتمالا حاضرین در جلسه نیز به این مسائل فکر میکنند که جو جلسه تغییر میکند؛ مدیران و مسئولان اجتماعی نهیبی به خود میزنند که چه باید کرد؟ مدیرکل بهزیستی استان قزوین به ماده قانون اشاره میکند که طبق آن بهزیستی نمیتواند این افراد را نگهداری کند و کودکان برای درمان باید به بیمارستان منتقل شوند و برای افراد بالای 60 سال برنامهای وجود ندارد.
قوانین و مرور بخشنامهها من را به فکر فرو میبرد که در دل شهر پرزرق و برق، در بین خندههای کودکانی که شادی زندگی هستند، گروهی از افراد وجود دارند که نه تنها فراموش شدهاند، بلکه گویی هرگز دیده نشدهاند.
کودکانی که باید در آغوش گرم خانوادههایشان بزرگ شوند و سالمندانی که سزاوار احترام و مراقبت در دوران طلایی عمرشان هستند، اکنون در سکوت و تنهایی روزگار میگذرانند و در پس پردههای نادیده گرفته شدن، روزها و شبهای خود را سپری میکنند.
گویا این آمار و اطلاعات تلخ، همه اعضای جلسه را به تکاپو میاندازد و محمد خورشیدی دبیر جلسه از بهزیستی میخواهد که طرحی برای نگهداری آنها تهیه کند، مدیرکل بهزیستی هم پیشنهادی میدهد که طبق آن مرکزی برای نگهداری آن ها ایجاد شود و از او میخواهند که طرحش را بنویسد و ارائه دهد.
انگار قوانین اینجا پای بهزیستی را لنگ میکند، تاسیس این مرکز بر اساس کدام قانون باشد که مشکلی ایجاد نشود!
اعتیاد در این سنین واقعیتی تلخ است که شاید بسیاری از ما ترجیح میدهیم آن را نادیده بگیریم. اما حقیقت این است که این افراد، بخشی از جامعه ما هستند و نیازمند توجه، مراقبت و محبتاند. آنها نیاز به یک دست گرم دارند که آنها را از این تاریکی به سوی نور هدایت کند، به سوی جایی که در آن میتوانند با عزت و احترام زندگی کنند.
عباس کاظمی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار قزوین که مدیریت جلسه را بر عهده دارد نسبت به این موضوع واکنش نشان میدهد و میگوید: تصور اینکه یک موضوع اجتماعی علیرغم اینکه بارها مورد تاکید قرار گرفته، نادیده شمرده شده، برای او قابل درک نیست و حالا او چشمهایش را بر قوانین برخی دستگاهها میبندد که بتواند راهی برای نجات این افراد پیدا کند. در حالی که مدیران اجتماعی توپ رسیدگی به اعتیاد افراد در این سنین را به زمین دیگری میاندازند و ماده و قانونها را به خط میکنند تا دردسر جدیدی برای خودشان ایجاد نشود، کاظمی میگوید در صورت لزوم آیین نامه و مصوبه داخلی برای این اقدام اتخاذ میکنیم.
کاظمی معاون سیاسی استاندار که صریحاللحن است با یادآوری سخنرانی مالک رحمتی استاندار شهید تبریز، میگوید: از مدیران برخی از دستگاههای اجرایی انتظار میرود به جای اینکه بهانههای زیادی برای کار نکردن پیدا کنند به بهانه خدمت به مردم پای کار بیایند و برای حل مشکلات گام بردارند.
برخی مدیران ناراحت میشوند و میگویند این کار خارج از حیطه وظایفشان است و نباید ورود پیدا کنند اما کاظمی اصرار دارد که «ما این صندلیها را اشغال کردیم که کار کنیم نه اینکه دلیلهای زیادی بیاوریم تا کار نکنیم.»
وی ادامه میدهد: از مدیران حوزه اجتماعی انتظار میرود که نگاه جامعی به مسائل داشته باشند، گاهی بهانهها قابل هضم نیست، این امر درست است که مدیران براساس آییننامهها و قوانین وظایف مشخصی دارند اما گاهی نیاز است که همکاری بیشتری داشته باشند و ما به عنوان هماهنگکننده و تصمیمگیرنده میتوانیم آییننامهها را در جهت خدمت به مردم تغییر دهیم.
کاظمی خاطرنشان میکند: ما دور هم جمع میشویم که حلقههای مفقوده را پیدا کنیم و این امکانپذیر نیست مگر اینکه یک مدیر به کارش ایمان داشته باشد، اگر نیازی به مصوبه جدیدی باشد ما میتوانیم در این شورا تصمیمگیری و بعد از تایید اعضا، پیوستی جدید برای وظایف طراحی کنیم.
معاون سیاسی استاندار قزوین تاکید میکند: یکی از مشکلات موجود در حوزه آسیب اجتماعی، مساله معتادین زیر ۱۸ سال یا و بالای ۶۰ سال است، این افراد قیّم خاصی ندارند و در استان نهادی نداریم که مسائل آن را پیگیری کند. باید در این خصوص تصمیمگیری شود حتی اگر در قانون مواردی برای آن دیده نشده باشد.
وی یادآور شد: نمیتوانیم این افراد را رها کنیم، بهزیستی باید این مساله را مدیریت کند و تا زمانی که فرد خدمات درمانی میگیرد اگر موانعی وجود دارد باید برطرف شود، نباید بگوییم در این مورد خلا قانونی داریم و باید رها کنیم در حالی که ما بنبست نداریم و نباید رها کنیم.
گفتنی است، در ادامه این جلسه مقرر شد که مدیران متولی برای این اقدام طرح و برنامه طراحی کنند و آن را به ستاد ارائه دهند؛ نباید فراموش کنیم که کودکان و سالمندان معتاد نیازمند حمایت و مراقبت جامع و متناسب با نیازهای خاص خود هستند. توجه به این گروه از افراد و ارائه راهکارهای مناسب به آنها میتواند به بهبود وضعیت بیانجامد، این خلا قانونی در حوزههای آسیب اجتماعی، نشاندهنده نیاز به توسعه و بهبود شرایط مراکز موجود و ایجاد مراکز جدید با استانداردهای بالاتر است.