خلاصه استاندارد معاینه فنی موتورخانه با شماره استاندارد ملی (1-16000)
- شناسه خبر: 46864
- تاریخ و زمان ارسال: 20 آبان 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

کامران صالحی
رئیس اداره نظارت بر اجرای استاندارد اداره کل استاندارد قزوین
مقدمه:
در عصر کنونی مدیریت صحیح انرژی بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است. توسعه پایدار در حوزههای مختلفی از جمله اقتصاد، محیط زیست و سلامت مستقیما تحت تاثیر سیاستهای کلان و برنامههای اجرایی هر یک از نهادهای کشور در رابطه با مساله انرژی میباشند. در کشور ما، بخش ساختمان و مسکن با داشتن سهم قابل توجهی در مصرف انرژی، یکی از بخشهای عمده مصرفکننده انرژی بوده و میزان مصرف انرژی در این بخش چندین برابر استانداردهای جهانی است، به همین منظور جهت بهینه کردن مصرف انرژی در کشور اقداماتی به شرح ذیل در دستور کار قرار گرفت:
بند 2 ماده 2 تصویب نامه هیات محترم وزیران به شماره 38454/ت53172 ه مورخ 1395/04/02 با موضوع «تشکیل کارگروهی برای اجرای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای کلانشهرها» تحت عنوان احکام منابع ساکن، تمامی دستگاههای دولتی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری، مصوب 1386، موظفند ظرف دوازده ماه نسبت به اخذ معاینه فنی موتورخانههای خود طبق الزامات مندرج در استاندارد ملی استاندارد ملی 16000 از شرکتهای مورد تایید سازمان ملی استاندارد ایران اقدام نمایند.
مطابق بند 17 قانون هوای پاک مصوب مجلس شورای اسلامی با موضوع «تمامی بهرهبرداران منابع ثابت آلودهکننده هوا، ملزم به رعایت حدود مجاز انتشار آلایندهها در موتورخانهها و سامانههای احتراقی خود هستند. همچنین این مراکز مکلفند ضمن اتخاذ تدابیر لازم جهت جلوگیری از انتشار آلایندهها در هوای آزاد، از سوخت مناسب (ترجیحا گاز شهری) استفاده کنند و ملزم به انجام معاینه فنی سالانه موتورخانه و سامانههای احتراقی توسط شرکتهای تایید صلاحیت شده از سوی سازمان ملی استاندارد ایران، مطابق با حدود مجاز انتشار آلایندهها میباشند.
موتورخانهها در واقع قلب سیستمهای مرکزی گرمایشی و سرمایشی و تهویـه مطبوع در ساختمانهای مسکونی و تجاری محسوب میشوند و بنابراین جایگاه مناسب آنها در ساختمانها از نقش مهم و بسزایی برخوردار است و کوچکترین اختلالی در عملکرد موتورخانه باعث بروز مشکلات زیادی در ساختمانها میشود.
هدف از تدوین این استاندارد ملی (1-16000)، تعیین مقررات عمومی و روش معاینه فنی(بازرسی دورهای و بهینهسازی مصرف انرژی) موتورخانههای آب گرم و آب داغ ویژه تاسیسات گرمایشی و تهیه آب گرم مصرفی ساختمانها به منظور کاهش آلودگی هوا و ارتقای سطح سلامت، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، ایمنی و رفاه ساکنان، صرفهجویی در مصرف انرژی.
این استاندارد برای موتورخانههایی که با گاز طبیعی و گازوئیل کار میکنند، کاربرد دارد.
موتورخانه: فضا اتاقی که در آن سیستمهای تولید و توزیع حرارت، برودت یا هر دو جانمایی و نصب شدهاند.
دیگ: دستگاه گرمازای بسته است که برای تاسیسات گرمایی یا سیستم تامین آب، آب گرم یا بخار تولید میکند.
مشعل: وسیلهای که بر اساس ترکیب سوخت و هوا، احتراق لازم در دستگاه حرارتساز را به وجود میآورد.
1ـ ساختمان موتورخانه:
در این بخش باید به تهویه موتورخانه، ابعاد موتورخانه، تمیزی موتورخانه و روشنایی موتورخانه دقت شود که طبق استانداردهای مربوطه باشد.
چیدمان تجهیزات، عایقکاری لولهها، دودکشها باید طبق استاندارد باشد و وضعیت سوخت باید در شناسنامه فنی موتور خانه درج شود.
روش اجرایی معاینه فنی دورهای موتورخانه:
مرحله اول: تنظیم شعله
مرحله دوم: غلظت مونواکسید کربن خروجی، اکسید نیتروزن و عدد دود
مرحله سود: غلظت اکسیژن خروجی
مراحل اصلی معاینه فنی موتورخانه:
1ـ تهیه شناسنامه فنی موتورخانه
2ـ بازبینی خط سوخترسانی و سرویس مشعل
3ـ اصلاح درزبندی دیگ
4ـ تنظیم مشعل
5ـ بررسی وضعیت دودکش
معاینه فنی موتورخانه بر اساس (استاندارد ملی ۱۶۰۰۰) روشی بسیار سودمند، کمهزینه برای عیبیابی، کاهش مصرف انرژی و کاهش تولید گازهای آلاینده محیط زیست در بخش ساختمان است.