خروج از وقفیت اراضی بیدستان؛ همچنان در نقطه صفر
- شناسه خبر: 10180
- تاریخ و زمان ارسال: 21 اسفند 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ موقوفه بودن املاک بیدستان موجب کاهش سرمایهگذاری در این شهر شده است
یکی از شهروندان بیدستانی در گفتوگو با خبرنگار ولایت موقوفه بودن زمینهای این شهر را یکی از مهمترین مشکلات این شهر دانست و گفت: مهمترین مشکل این شهر موقوفهبودن املاک بیدستان است که دغدغه خاطری در اذهان ساکنان شهر بهوجود آورده و متاسفانه سبب شده سرمایهگذاران تمایلی به مشارکت در طرحهای سرمایهگذاری این شهر نداشته باشند.
حسن میرولدی با اشاره به ضرورت برطرف شدن این مشکل به دست مدیران ارشد استان افزود: خروج از این مشکل مستلزم نگاه مدبرانه و دلسوزانه مسئولان ذیربط است و ضرورت دارد تا در اسرع وقت به این موضوع رسیدگی کرده و زمینهای فراهم شود تا سرمایهگذاران با اطمینان خاطر نسبت به سرمایهگذاری طرحهای رفاهی و صنعتی در این شهر اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه محصولات کشاورزی این شهر که یکی از شاخصترین آنها هندوانه اصلاح نژادشده است، تصریح کرد: در کشورهای دیگر میبینیم که برای تبلیغات و شناساندن محصولات خود به بازارهای جهانی جشنوارهای به نام آن محصول برپا میکنند که این موضوع خود سبب بهدست گرفتن بازارهای جهانی میشود.
میرولدی بیان کرد: این ظرفیت در شهر بیدستان هم وجود دارد و میتوان با راهاندازی «جشنواره هندوانه» این محصول را که بسیار باکیفیت تولید میشود به بازارهای جهانی عرضه کرد. این کار نیاز به ایجاد برند قوی دارد که باید توسط شرکتهای معتبر صادرات انجام شود.
وی با اشاره به موقعیت شهر بیدستان خاطرنشان کرد: جمعیت این شهر حدود 30 هزار نفر است که بیشتر آمار جمعیت این شهر هم جوان هستند؛ چرا که بیدستان یک شهر استراحتگاهی بوده و به دلیل همجواری با قطبهای صنعتی استان مانند شهر صنعتی البرز سیل جمعیت در سالهای اخیر به این شهر چشمگیر بوده است.
ـ تخفیف حداقل 70 درصدی برای تبدیل به احسن املاک موقوفه بیدستان
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه فقط 17درصد مردم در بیدستان حقوق و اجاره املاک وقفی را پرداخت نمیکنند، اظهار داشت: بنابراین چون قاعده وقف در بیدستان رعایت نمیشود، به مصلحت وقف است که تبدیل به احسن شود و در همین رابطه آیتا… سیدمهدی خاموشی ریاست سازمان اوقاف از مقام معظم رهبری اذن تبدیل به احسن را گرفتند.
حجتالاسلام سیدمصطفی مجیدی با بیان اینکه 3 قطعه 157، 158 و 159 در بیدستان وقفی هستند، اضافه کرد: بر اساس توافقی که بین نمایندگان مردم و سازمان اوقاف شده، قرارمان این است که هزینه خرید و تبدیل به احسن هر قطعه طبق کارشناسیهایی که انجام دادند، گردآوری شده و پول به حساب موقوفه واریز و اسناد از وقف خارج شود.
وی ادامه داد: در نهایت هر قطعهای که مردم به طور کامل هزینههایش را داده باشند، از مالکیت آن برخوردار خواهند شد. یعنی سندشان آزاد میشود و پول به حساب موقوفه میرود.
مجیدی با ذکر اینکه با این پولی که از بیدستان میآید، اجرای نیت واقف نمیشود، بلکه دوباره ملکی خریداری میشود افزود: این ملک میتواند کشاورزی و کارخانه باشد، اما نگاهمان این است که این تبدیل به احسنها در حوزه اشتغال و تولید استان خدمت کند. چون آیتا… خاموشی نماینده مقام معظم رهبری از حضرت آقا اذن گرفتند که این تبدیل به احسنها در حوزه اشتغال و تولید اثرگذار باشد.
وی ادامه داد: هر چقدر موقوفات را تبدیل به احسن کنیم، با آن کشتوصنعت راه خواهیم انداخت که امنیت غذایی مردم را تأمین کنیم یا آن را در حوزه صنعت و مولدهای صنعتی سرمایهگذاری میکنیم که عایدی آن به مردم استان قزوین میرسد.
مدیرکل اوقاف استان در رابطه با متصرفانی که از نظر ریالی و معیشتی در تنگنا هستند هم گفت: برای این دسته و کلیه متصرفان مجوز خاصی گرفتیم که در کل کشور نظیر ندارد. بنابراین آن افرادی که بر اساس قانون اوقاف بین 1363 تا 1374 ساختوساز کردند، فقط 10 درصد قیمت زمین وقفی را پرداخت کرده و 90 درصد معاف هستند.
مجیدی اضافه کرد: افرادی که بین سالیان 1374 تا 1383 ساختوساز کردند، فقط 15درصد قیمت عرصه را پرداخت میکنند و 85 درصد معاف هستند و آنهایی که بعد از سال 1393 ساختند، فقط 30 درصد پرداخت میکنند؛ یعنی 70 درصد معاف هستند. بنابراین کلیه متصرفان از 70 تا 90 درصد قیمت عرصه را معاف هستند که تازه مبنا قیمت کارشناسی است، نه قیمت واقعی.
ـ یک مورد تبدیل احسن و خروج از وقفیت در بیدستان نداشتیم
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره آخرین وضعیت تبدیل به احسن موقوفات شهر بیدستان گفت: علیرغم دستور ویژه رئیس سازمان اوقاف کشور برای خروج از حالت وقفی اراضی مسکونی وقفی شهر بیدستان و اختصاص 1000 فقره وام از سوی بانک صادرات برای اهالی این شهر، اما بعد از یک سال حتی یک مورد تبدیل احسن و خروج از وقفیت صورت نگرفته است.
فاطمه محمدبیگی اضافه کرد: آسیبشناسی صورت گرفته نشان میدهد که درباره اجرای طرح خرید و خروج از وقفیت اراضی و املاک مسکونی با نقص اطلاعرسانی و تبیین موضوع برای مردم مواجه هستیم و موضوع تبدیل به احسن موقوفات بیدستان هنوز برای مردم این شهر جا نیفتاده است.
وی ادامه داد: در حالی که قسمتی از مردم بیدستان متقاضی خرید زمین املاک وقفی خود هستند، اما به این بهانه که باید این کار یکجا انجام شود، عملاً حتی یک پرونده برای تملک اراضی وقفی بیدستان تشکیل نشده است. از طرف دیگر مقررات سختی برای این موضوع درنظرگرفته شده است.
ـ خروج از وقفیت موقوفات بیدستان به صورت یکجا امکانپذیر نیست
محمدبیگی تصریح کرد: از حجتالاسلام خاموشی ریاست سازمان اوقاف و امور خیریه میخواهیم که با توجه به جمعیت چندهزار نفر افراد ساکن در اراضی وقفی بیدستان خرید این اراضی نه به صورت یکجا بلکه به شکل تدریجی انجام شود و از استاندار میخواهیم علت عدم تشکیل پرونده برای خروج از وقفیت را در یکسال گذشته بررسی کنند.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس با بیان اینکه با افزایش قیمت زمین و مسکن روبهرو هستیم و مردم بیدستان هم از قشر مستضعف هستند، گفت: از سازمان اوقاف انتظار داریم در این زمینه مردم را یاری کند و با قیمتهای کمتر خرید اراضی وقفی و خروج از وقفیت را انجام دهند.
محمدبیگی افزود: در ضمن شهرداری و شورای شهر بیدستان هم موظفند یک اتاق کامل در شهرداری اختصاص دهند و شروع به تشکیل پروندههای خروج از وقفیت برای اهالی بیدستان کنند. شهرداری بیدستان باید همه متقاضیان را به ادارهکل اوقاف استان معرفی کند و مجمع نمایندگان هم بر اساس تعداد متقاضیان به موضوع ورود کرده و اجرای این طرح را پیگیری میکند.
ـ لزوم تدوین یک طرح کارشناسیشده برای خروج از وقفیت بیدستان
با این همه به نظر میرسد که طرح تبدیل به احسن املاک و اراضی مسکونی در شهر بیدستان از حالت وقفی همچنان با چالشهای زیادی روبهرو است و اینکه همه مردم بتوانند هزینه تبدیل به احسن املاک وقفی را همزمان تأمین کرده و اسناد خود را آزاد کنند، تا حدود زیادی آرمانی به نظر میرسد. البته خروج هر کدام از اراضی به صورت جداگانه هم میتواند سرنوشتی مانند طرح ساماندهی امامزاده حسین(ع) به همراه داشته باشد. بنابراین خروج املاک بیدستان از حالت اوقافی نیاز به یک طرح کارشناسی دقیق دارد که همزمان منافع اقتصادی مردم و اوقاف در آن دیده شود.