خانهای که امن نیست
- شناسه خبر: 5659
- تاریخ و زمان ارسال: 15 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ خشونت خانگی یا خشونت علیه زنان در خانواده شایعترین شکل خشونت علیه آنان است
نتایج بررسیها حاکی از آن است که احتمال ضرب و جرح، تجاوز و قتل زنان توسط همسرانشان، بیش از هر کس دیگری است. خشونت خانوادگی پدیدای جدید نیست. بنابر آمارهای ارائه شده از هر سه زن در دنیا، یک زن مورد ضرب و شتم قرار گرفته یا به او تعرض شده است. خشونت علیه زنان در طول تاریخ جوامع بشری به اشکال و انواع گوناگون وجود داشته که در برخی جوامع این آسیب اجتماعی تشدید شده است. پدیده دردناک خشونت علیه زنان در ابعاد مختلف آن سلامت جسم و روان زنان را به خطر میاندازد و حقوق انسانی آنان را مورد تجاوز قرار میدهد.
خشونت علیه زنان پدیدهای است که در آن زن به خاطر جنسیت خود و به علت صرفاً زن بودن مورد اعمال زور و تضییع حق از سوی جنس مخالف قرار میگیرد. در مورد عواقب همسر آزاری و آسیبهای آن با مدیر کل بهزیستی استان به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه بیان میشود.
علی دهباشی در رابطه با همسرآزاری میگوید: همسر آزاری عبارت است از رفتاری در رابطه زناشویی که موجب صدمه فیزیکی، جنسی یا روانشناختی (عاطفی) شود و میتواند شامل پرخاشگری فیزیکی، اجبار یا تعرض جنسی، سواستفاده روانشناختی و رفتارهای کنترلی باشد. همانطور که در تعریف همسرآزاری قابل مشاهده است، ایجاد آسیبهای روانشناختی و عاطفی نیز جزو انواع رفتارهای آزارگرانه در مقابل همسر قرار میگیرد. این گروه رفتارها، که به آن همسرآزاری عاطفی گفته میشود شامل رفتارهایی است که هرچند به صورت فیزیکی و بر بدن طرف مقابل آسیب نمیرساند اما به صورت کلامی یا غیرکلامی، تهدیدها و آسیبهای هیجانی را به همسر وارد میکند.
وی با اشاره به انواع آسیبهای عاطفی میافزاید: ارعاب و تهدید، تخریب شخصیتی، محدودسازی، وابستگی اقتصادی، و کنارهگیری از جمله آسیبهای عاطفی است.
ـ مردان قربانی همسر آزاری به دلیل باورها از گزارش خودداری میکنند
مدیر کل بهزیستی استان اضافه میکند: هرچند تصور رایج و عمومی، همسر آزاری را پدیدهای از سوی مردان و قربانیان آن را خانمها میپندارد اما اعمال خشونت نسبت به همسر، در هر دو جنسیت وجود دارد و مردان نیز میتوانند قربانی همسر آزاری باشند. البته شیوع قربانی بودن در مردان نسبت به زنان کمتر است. معمولا در آمارهای جهانی، شیوع قربانی بودن در زنان را یک نفر از چهار نفر و این مساله را در مردان یک نفر در ازای هر نه نفر برآورد میکنند. اما مساله قابل توجه این است که مردان مبتلا، به دلیل باورها و فشارهای فرهنگی، کمتر مشکل خود را بازگو میکنند و لذا احتمال کمتری دارد که کمک حرفهای دریافت کنند.
دهباشی تصریح میکند: در مجموع به شیوههای مختلفی میتوان به کاهش همسر آزاری کمک کرد. البته روشهای که به پیشگیری و مداخلات سطح اول مربوط میشوند، معمولا شامل برنامههای راهبردی بلند مدتی است که باید به صورت آموزشی و حمایتی در سطح کلان جامعه اجرا شوند و نسلهای پیاپی را هدف و مخاطب خود قرار دهند.
وی یادآور میشود: روشهای درمانی نیز وجود دارد که در سطح دوم و سوم، در راستای کاهش آسیب و برای حمایت و درمان آسیبهای عاطفی افراد قربانی همسر آزاری و درمان اختلالات روانشناختی افراد آزاررسان طراحی شدهاند.
ـ 2درصد از ماموریت اورژانس اجتماعی مربوط به همسرآزاری است
دهباشی به روشهای پیشگیری از همسر آزاری و خشونت علیه زنان اشاره و بیان میکند: آموزش مهارتهای ارتباط سالم و شناخت روابط سالم به نوجوانان و جوانان و زوجین، درگیرسازی افراد موثر (نظیر والدین و معلمان) در فرایندهای آموزشی به افراد، حمایت از خانوادهها و سلامتسازی مسیر رشدی افراد (والدین، خانوادههای در خطر)، ایجاد محیط حامی برای افراد در معرض خطر، حمایت اقتصادی از خانوادهها و به ویژه زنان، درمان پیامدهای عاطفی در فرد قربانی و درمان اختلالات روانشناختی در فرد آزاررسان از جمله راههای پیشگیری خشونت علیه زنان و همسر آزاری است .
مدیر کل بهزیستی استان خاطرنشان میکند: در سال 1400 همسر آزاری 2% از مداخلات تیم سیار اورژانس اجتماعی را تشکیل داده است که 99% زنان، قربانی همسرآزاری بودهاند. لذا برقراری ارتباط حرفهای و مصاحبه و تشخیص اولیه ویژگیهای روانی ـ شخصیتی فرد آزاردیده جهت شناخت علت خشونت و ارجاع به مراکز تخصصی برای تشخیص دقیق و درمان از وظایف کارشناسان تیم سیار اورژانس اجتماعی میباشد.