حرص و آز نوخاستگان و خرسندی درویشان!
- شناسه خبر: 8569
- تاریخ و زمان ارسال: 16 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
وحید حاجسعیدی
بیزاری جستن از حطام و زخارف بیارزش دنیا و دل نبستن به مال دنیا یکی از رویکردها و سرفصلهای اساسی در داشتن یک زندگی راحت و بیدغدغه است که هم مورد تائید همه بزرگان و آدم حسابیها است و هم نیازی به پر کردن اظهارنامه مالیاتی ندارد! نویسندگان و شعرای گرانسنگ عصر قدیم هم در طول چند هزار سال تلاش کردند این رویکرد و فرهنگ را در سطح جامعه نهادینه کنند یا به زبان سادهتر مردم را شیر فهم کنند؛ اما توفیری نکرد و خلقا… یک گوش را در کردند و گوش دیگر را دروازه!
خدا بیامرز بیهقی از دست مردم دنیادوست زمانهاش چنان دلش خون بود که جایی فرمود: ندانم تا این نوخاستگان در این دنیا چه بینند که فردا خیزند و مشتی حطام مردم گرد کنند و ز بهر آن خون ریزند. من از آن حساب و توقف و پرسش قیامت بترسم اما ایشان را هراسی نیست و آنچه دارم از اندک مایه حطام دنیا حلال است و کفایت است. (تاریخ بیهقی ص 522)
از این دست گلایهها و شکوهها و «بسا مالا که گردن وبال است» توسط مورخان و شعرا و بزرگان در تاریخ به دفعات ثبت شده است و حتی در مقطعی افشای اموال مسئولان جرم و مستوجب مجازات های سخت دانسته شد!
اما خدا را شکر این روزها بدون نیاز به تدبر و تفکر در آثار بزرگان و نوشتن جملات شان با آب طلا، ملت به صورت خودجوش و پیش فرض در مسیر قناعت و صرفهجویی و بیزاری از گردآوری ریز و پاش دنیوی قرار گرفتهاند و سرمایهشان مانند برف در برابر آفتاب تموز، در حال آب رفتن است!
کار یک جوری از خرک در رفته، ببخشید! کار طوری روی غلطک افتاده و مال دنیا چنان بیارزش و ناچیز شده که با پولی که چند سال قبل میشد خانه خرید الان نمیتوان همان خانه را رهن کرد! یا با مبلغی که میشد دو سه سال قبل با آن ماشین خرید، الان ماشین شارژی هم نمیتوان خرید!
هر چند در تبیین این رویکرد عوامل متعددی تاثیر داشتهاند اما خدا وکیلی نباید از نقش اساسی دولتها غافل شد.
یعنی در طول همین چند سال اخیر دوستان جوری خواص نفرتانگیز پول را با رسم شکل توضیح دادند و نظریه زیمل دانشمند آلمانی را که تاکید دارد تصاحب پول احساس امنیت و آرامش به وجود میآورد و ما را متقاعد میکند که همه ارزشها به آن ختم میشوند در نفت سیاه فرو کردند که الان کمتر کسی است که به دنبال پسانداز و سرمایهگذاری و … باشد!
فقط دوستان عنایت داشته باشند ما به همین مقدار درویشی و خرسندی، منعم هستیم و خط فقر فعلی کفایت است. فلذا رویکرد برخی حضرات در خصوص نان خشک سق زدن و لنگ بستن را عجالتاً بیخیال شوید!