جایگاه برتر ایران در حوزه علم سلولهای بنیادی در دنیا
- شناسه خبر: 9303
- تاریخ و زمان ارسال: 2 اسفند 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
پیشبینی میکنیم در سه ماهه اول سال آینده بتوان این پالایشگاه را به بهرهبرداری برسانیم.
به گزارش خبرنگار ولایت؛ دکتر مرتضی ضرابی در نشست خبری که در سالن جلسات مرکز درمان جهاد دانشگاهی قزوین برگزار شد؛ گفت: در حال حاضر کشور ما در حوزه علوم مربوط به سلولهای بنیادی در جایگاه اول منطقه و در جایگاه دوازدهم دنیا قرار دارد.
وی با اشاره به پیشرفت علوم مربوط به سلولهای بنیادی از ایجاد بانک خون بند ناف رویان در کشور گفته و ادامه داد: این بانک خون با هدف جمعآوری و ذخیرهسازی سلولهای بنیادی از سال 84 کار خود را آغاز کرده است.
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان با اشاره به اینکه تاکنون در این بانک، بیش از 185 هزار نمونه خونی جمعآوری و ذخیرهسازی شده است؛ ادامه داد: خون موجود در بند ناف دارای سلولهای بنیادی است که میتوان از آن برای درمان بخش زیادی از بیماریها که فعلا راه درمانی برای آن وجود ندارد، استفاده کرد.
وی یادآور شد: از زمان آغاز به کار این بانک تاکنون، اقدامات تحقیقاتی گستردهای برای درمان برخی از بیماریها، انجام شده است که خوشبختانه نتایج رضایت بخشی را نیز به دنبال داشته است.
ضرابی با بیان اینکه دو نوع سلول در خون بندناف وجود دارد؛ گفت: یک گروه از سلولها، سلولهای بنیادی خونساز هستند و گروه دیگر را سلول بنیادی غیرخونساز تشکیل میدهد.
ـ این پتانسیل وجود دارد که حدود 80 بیماری با استفاده از سلولهای بنیادی درمان شود
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان با اشاره به اینکه بر اساس گفته محققان، با استفاده از سلولهای بنیادی خون بند ناف، پتانسیل درمان بیش از 80 نوع بیماری وجود دارد؛ توضیح داد: منظور این است که در هر بیماریای که ناشی از آسیب سلولی باشد، میتوان از سلولهای خون بندناف برای درمان آن بیماری، استفاده کرد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر بیشترین بیماریهایی که با استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف امکان درمان دارد، بیماریهای خونی مثل تالاسمی، انواع سرطانهای خون، بیماری نقص سیستم ایمنی، کمخونیهای مادرزادی است.
ـ اقدامات خوبی در حوزه درمان بیماریهای خونی انجام شده است
ضرابی اظهار داشت: خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است؛ به طوری که گامهای موثر و رضایتبخشی در مسیر درمان کودکان دچار سرطان خون، تالاسمی، فلج مغزی، کم خونی مادرزادی و … با استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف برداشته شده است.
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان از اقدامات مختلف در حوزه درمان برخی از بیماریها و همچنین کارهای تحقیقاتی در بانک خون بند ناف خبر داده و افزود: یکی از اقدامات درمانی، امکان پیوند سلولهای بنیادی خونساز به بیماران نیازمند است که بر اساس آمار موجود، سالانه بیش از هزار مورد پیوند سلولهای بنیادی خونساز برای بیماران در کشور انجام میشود.
ـ ایجاد اولین پالایشگاه محصولات زایمانی در کشور
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان در ادامه سخنانش از جمعآوری و استفاده از ضمایم زایمانی همچون پرده جنینی، رگهای خونی داخل بند ناف و مایع آمنیوتیک گفته و افزود: هر یک از ضمایم زایمانی که دور ریخته میشود، مجموعهای ارزشمند است که میتواند در درمان برخی از بیماریها مورد استفاده قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان یادآور شد: به عنوان مثال در صورت فرآوری پرده جنینی این امکان وجود دارد که از آن در درمان سوختگی و یا جراحی قرنیه استفاده کرد و یا مایعی که جنین در آن قرار میگیرد، حاوی پروتئینیهایی است که در حال جداسازی هستیم تا به عنوان محیط کشت استفاده شود.
دکتر ضرابی با بیان اینکه نزدیک به 20 محصول زایمانی که به عنوان زباله دور ریخته میشود، امکان جمعآوری و فرآوری دارد؛ گفت: منتهی از این تعداد، در حال حاضر امکان فرآوری برای 5 محصول در کشور ایجاد شده است.
وی در ادامه از ایجاد اولین پالایشگاه محصولات زایمانی در کشور خبر داده و افزود: پیشبینی میکنیم در سه ماهه اول سال آینده بتوان این پالایشگاه را به بهرهبرداری برسانیم.
این محقق تصریح کرد: در قالب این پالایشگاه، ضمایم زایمانی همچون پردههای جنینی، رگهای موجود در بندناف، بافت بند ناف، مایع آمنیوتیک و … جمعآوری و با فرآوری آن امکان استفاده آن در درمان برخی از بیماریها محقق میشود.
وی با اشاره به اهمیت این ضمایم در درمان برخی از بیماریها گفت: حتی با جمعآوری و فرآوری میتوان امکان صادرات را برای کشور فراهم کرد.
وی با اشاره به اینکه با توسعه سلول درمانی آینده روشنی برای درمان بخش زیادی از بیماریها متصور هستیم؛ گفت: یکی از مهمترین مسائل آن است که فرهنگسازی و اطلاعرسانی بیشتری صورت گیرد تا مردم آشنایی بیشتری از ذخیرهسازی خون بند ناف داشته باشند.
ضرابی تصریح کرد: کسانی که قصد ذخیرهسازی خون بند ناف را دارند و میخواهند از خدمات آن استفاده کنند، حتما بایستی قبل از زایمان هماهنگیهای لازم را با بانک خون بند ناف داشته باشند.
وی افزود: علاوه بر این به خانوادههایی که عامل خطری دارند، در صورت باردار شدن مجدد مادر خانواده توصیه ما آن است که نسبت به ذخیرهسازی خون بند ناف اقدام کنند.
ـ ذخیرهسازی حدود دو هزار و 500 مورد خون بندناف از استان قزوین
مدیرعامل شرکت فناوریهای بن یاختههای رویان با اشاره به ظرفیتهای موجود در استان قزوین؛ تصریح کرد: تاکنون از سطح استان قزوین حدود دو هزار و 500 مورد خون بند ناف در بانک مربوطه ذخیرهسازی شده است که امیدواریم با آگاهسازی و اطلاعرسانی بیشتر شاهد استقبال بیشتر خانوادهها از این اقدام باشیم.
وی ابراز امیدواری کرد در نهایت با این اقدامات امکان معالجه و درمان بخش زیادی از بیماریهایی که امروز به عنوان بیماریهای صعبالعلاج شناخته میشود، فراهم شود./ق