جام جهانی برایم حکم دستگرمی دارد
- شناسه خبر: 27721
- تاریخ و زمان ارسال: 16 دی 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
اوج آمادگیام برای المپیک خواهد بود
گفتوگو ـ پوریا تابان: ورزش ایران تاکنون به ترتیب در شش رشته کشتى آزاد، وزنهبردارى، تکواندو، کشتى فرنگى، تیراندازى و کاراته موفق شده با تلاش چشمگیر ورزشکاران خود ٢۴ طلاى ناب از سى و دو دورهى برگزار شده بازیهاى المپیک به دست بیاورد اما در این بین شاید و حتى احتمال دارد، شگفتى بزرگى براى ورزش ایران در ٢٠٢۴ پاریس با درخشش ویژه رشتهاى جدید، قهرمانى پرافتخار و شناخته، در راه باشد.
سنگنوردى در مادهى سرعت با نابغه و اعجوبهاى به نام «رضا علیپور شنازندى فرد» که از سال ٢٠١٧ تا ٢٠٢١ چهار سال و یک ماه رکورد دنیا را در اختیار داشته و با کسب ٢١ مدال قهرمانى جهان، بازیهاى جهانى و جامهاى جهانى، جزو چهار سنگنورد برتر تاریخ این رشته ورزشى در دنیا از منظر افتخارات و عناوین به شمار مىرود، توانسته علاقمندان بسیارى را در ایران به خود جذب کند.
رشتهى سنگنوردى براى اولین بار دورهى گذشته المپیک وارد این بازیها شد تا سنگنوردان زن و مرد جهان در ٢٠٢٠ توکیو در ماده کمباین در دو بخش لید (سر طناب) و بولدر (سنگ کوتاه) به رقابت بپردازند اما در المپیک پیش روى بر عکس ٢٠٢٠ توکیو، پیکارهاى سنگنوردى در دو بخش سرعت و کمباین زنان و مردان برگزار مىشود. یعنى چهار فرصت کسب مدال براى هر کشور.
بىشک ناهید کیانى و رضا علیپور در دو رشتهى تکواندو و سنگنوردى سرعت، ورزشکارانى هستند که مىشود با حمایتهاى اصولى، روى کسب مدالهاى آنها در آوردگاهى حساب باز کرد که ورزش ایران نگران ثبت نتایجى شبیه به ٢٠٠٨ پکن است.
ناهید کیانى سهمیه المپیک را کسب کرده اما رضا علیپور روزانه بین ۶ تا ١٠ ساعت در همدان و اردوى تیم ملى در حال تمرینهاى سخت و طاقت فرساست تا در اردیبهشت و خرداد ١۴٠٣ مأموریت خود براى کسب سهمیهى ٢٠٢۴ پاریس را به نحوى بىنقص ممکن کند.
پسر قزوینى و طلایى سنگنوردى ایران که متنفر است او را با لقب یوسین بولت عمود پرواز ورزش جهان بشناسند یا با قهرمانان سرشناس دیگرى در دنیا مقایسه کنند، در گفتوگویی تأکید کرد؛ «من فقط رضا علیپور هستم، فرزند کوچک ورزش و سنگنورد ایرانى از روستاى شنازند استان قزوین.»
¢ در بازیهاى آسیایى هانگژو یک بار دیگر با نمایش خیرهکننده و کسب طلاى مادهى مهیج سرعت در رشتهى سنگنوردى خیلىها را عاشق این ورزش کردى، این روزها شک ندارم همهى فکر و ذکر تو شده کسب سهمیه المپیک.
این روزها در همدان و اردوى تیم ملى هستم آنهم با انجام تمرینات فوق سنگین، روزى سه جلسه صبح، ظهر و شب تمرین مىکنیم. در مجموع بین شش تا ١٠ ساعت مىجنگم تا همه چیز روى برنامه پیش برود. آمادگى بدنىام خیلى خوب است، حدود سه ماه دیگر جام جهانى در پیش است که من به این رقابتها فقط نگاهى تدارکاتى دارم، دیدى تمرینى از منظر آمادگى ذهنى. هدف اول و اصلى من کسب سهمیه المپیک است. جورى تمرین مىکنم که به اصطلاح بدنم براى بعد از جام جهانى و رقابتهاى کسب سهمیهى المپیک ٢٠٢۴ پاریس در دو شهر شانگهاى و بوداپست به پیک خود برسد.
¢ پس به جام جهانى و مدال آن که در کارنامه ورزشىات طلایش به وفور وجود دارد، توجهى ندارى و رقابتهاى کسب سهمیهى المپیک براى تو مهم است؟!
جام جهانى را رقابتهاى دستگرمى در نظر گرفتهام براى موفقیت در پیکارهاى کسب سهمیه. اوج آمادگى هم بماند براى المپیک پاریس. روى کسب مدال جام جهانى حسابى باز نکردهام و نمىکنم، ریسک هم نخواهم کرد که تمام توانم را بگذارم. بالاخره احتمال هر اتفاقى در ورزش هست، براى همین امسال در شش ماه اول ٢٠٢۴ تنها دو هدف بزرگ در سر دارم؛ اول کسب سهمیه، بعد حضور و درخشش در المپیک پاریس.
رقابتهاى دیگری مثل جام جهانى را تنها تدارکاتى براى رسیدن به این دو هدف اصلى قرار دادهام.
¢ به کسب سهمیه توسط خودت که امید زیادى وجود دارد، هر چند که الناز رکابى و محیا دارابیان هم شبانهروز تمرین مىکنند براى کسب مجوز حضور در پاریس.
در ماده سرعت مردان ١۴ نفر به المپیک راه خواهند یافت که تا امروز ٩ نفر از جمله یک سهمیه براى میزبان المپیک ٢٠٢۴ مشخص شده است. تنها شش سهمیه باقى مانده که تمام تجربه و توانم را خواهم گذاشت تا یکى از این شش نفر باشم. خانم رکابى و دارابیان هم تمام تلاش خود را براى کسب سهمیه به کار بستهاند و به سختى دارند زحمت مىکشند. خانم رکابى باید یکى از ١١ سهمیه باقى مانده را کسب کند و خانم دارابیان هم یکى از پنج سهمیه را.
وزنهبردارى، کشتى آزاد، تکواندو، دو و میدانى، کشتى فرنگى، تیراندازى و کاراته به ترتیب مدالآوران ایران در المپیک هستند، به نظر رضا علیپور جدى قصد کرده تا سنگنوردى را به هشتمین رشته ورزش ایران تبدیل کند که در المپیک مدال مىگیرد و حتى شاید هفتمین رشتهاى که طلا را کسب خواهد کرد.
برسم به المپیک و سهمیه را کسب کنم، مدال را به چنگ آورده و مىآورم. کسب مدال از المپیک را در خودم مىبینم. رکورد جهان را هم مىتوانم دوباره بشکنم همانطور که قبلا شکستم و بیش از چهار سال رکورد دنیا را در اختیار داشتم. در بازیهاى آسیایى هانگژو هم کنترل شده رقابت کردم تا به طلا برسم و اصلا برایم رکوردشکنى مهم نبود. براى کسب مدال باید استراتژى خاصى داشت، نباید به رکوردشکنى فکر کرد. باید جورى رقابت کرد که کمترین ریسک در مسابقه اعمال شود و صددرصد، کسب مدال تضمین شود نه اینکه بىمهابا هجوم برد براى رکوردشکنى.
من رکوردار جهان بودهام اما ارزش مدال طلا بیشتر از رکوردشکنى است. رکورد را مىشود در رقابتهاى مختلف شکست اما من فعلا اول از هر چیز به کسب مدال فکر مىکنم بعد اگر شرایط مناسب بود به فکر رکوردشکنى دوبارهام. قبلا که به رکورد فکر مىکردم، خیلى مدال از دست دادم الان در هر مسابقهاى، مىروم که مدال بگیرم و کسب آن به جاى رکوردشکنى برایم مهمتر است.
¢ پس فکر همه جا و همه چیز را کردهاى، با این اوصاف مىشود روى مدال المپیک تو و حتى رنگ طلایىاش حساب باز کرد؟
آن چیزى که از خودم مىشناسم و در خود مىبینم این است که در رقابتهاى مهم، معمولا طلا مىگیرم و گرفتهام؛ مثل بازیهاى آسیایى، قهرمانى جهان و بازیهاى جهانى. در فینالها کار سخت است، اینکه بتوانى ذهن، فکر، روح و مغزت را جمع و جور کنى و تمرکزت بهم نخورد. خیلىها وقتى مىرسند فینال، اشباع مىشوند و به نقره راضىاند. من که به فینال مىرسم نه اینکه آرام نمىشوم بلکه تازه جنگ واقعى اصلى برایم آغاز مىشود.
سهمیه بگیرم، بروم المپیک، به فینال برسم، طلا را خواهم گرفت.
اسم المپیک آنقدر سنگین است که خیلى ورزشکارها در وهلهى اول به اسم بزرگ آن مىبازند. المپیک قلهى رقابتهاى ورزشى جهان و دنیاست. برسم به المپیک طلا را خواهم گرفت.
¢ صددرصد؟ یعنى قول صددرصدى مىدهى براى مدال و طلاى المپیک؟!
صددرصدى که وجود ندارد اما من بین ٨٠ تا ٩٠ درصد با شناختى که از خود و رقیبانم با توجه به همهى شرایط دارم، شدنى است. مىروم که اول سهمیه بگیرم قطعا از الان هم نمىشود چیزى را پیشبینى کرد.
بیست سال صبر کردهام براى المپیک. حسم مىگوید ٢٠٢۴ سال من است، به حسم خیلى اعتماد دارم. البته مسابقههاى زیادى هم بوده که رفتهام و باختهام.
¢ ولى مسابقههاى بسیارى هم بوده که رفتهاى و بردهاى، ٢١ مدال جهانى آمار بسیار ارزشمندى است، تو طلاى آسیا، بازیهاى آسیایى، قهرمانى جهان، بازیهاى جهانى و جامجهانى را در کارنامه دارى و فقط مانده یک طلاى المپیک.
بله درست مىگویى اما من بىکسترین ورزشکارى هستم که به مسابقههاى بینالمللى مىروم. کسى را غیر از خدا ندارم و اوست که همه چیز را براى من مىچیند. تمام باختنها و شکستهاى من براى این بوده که به المپیک برسم و مدال بگیرم و رنگش هم طلا باشد. این باورى است که در اندیشهام موج مىزند.
¢ چرا بىکسترین ورزشکار؟ تو این همه افتخار به دست آوردهاى و همیشه مدالآورى با تمرینات مداوم و طاقتفرسا، همت و پشتکار خودت تضمین شده.
بىکسى من زبانزد دنیاست، اما در ایران به نفع کسى نیست که آن را به زبان بیاورد و بیان کند. مربى معروف روس که همیشه شاگردانش مطرح هستند در جواب ورزشکارانش که امکانات بیشترى براى رسیدن به قهرمانى مىخواهند، جواب خیلى جالبى مىدهد که در بین سنگنوردان سرعتى دنیا معروف است. به شاگردان خودش مىگوید: این امکانات است که شماها را مطرح کرده، ما همه جور امکانات برایتان فراهم مىکنیم که بروید با کسى رقابت کنید که با یک ساک ورزشى، بدون مربى، سرمربى، امکانات و شرایط خاصى مىآید و شماها را شکست مىدهد. من جز خدا کسى را ندارم.
¢ سنگنوردى ایران این توانایى را دارد که در المپیک ٢٠٢۴ پاریس شگفتىساز ورزش کشورمان لقب بگیرد؟
سنگنوردان ایران همه تلاش خود را انجام مىدهند که شگفتىساز المپیک ٢٠٢۴ پاریس در ورزش کشور نام بگیرند البته اگر حمایت شوند. من خودم براى طلا مىخواهم به المپیک بروم. اگر از سنگنوردى حمایت کنند این رشته بسیار آیندهدار است. ما هنوز سالن اختصاصى سنگنوردى نداریم. کسى هم این ورزش را یارى نمىکند، نه کمپ تیمهاى ملى داریم نه بودجه مناسبى ولى به جاى آن تا دلتان بخواهد مدالهاى متعدد کسب کردهایم.
تا دلتان بخواهد در این رشته و کشورمان استعداد وجود دارد. من تنها مدالآور این رشته نیستم، مدال برنز خانم الناز رکابى در جهان را فراموش کردهاید؟ سنگنوردى در دختران، معلولان با غیرتمان و ردههاى سنى مدالهاى بسیارى کسب کرده که نشان مىدهد باید این رشته ورزشى را واقعى حمایت کرد.
¢ بالاترین رقم قرارداد تو با ٢١ مدال جهانى باید جالب باشد، بالاترین رقمى که تا به حال در یک سال گرفتهاى چقدر بوده است؟
بالاترین قراردادم براى یک سال ٢۵٠ میلیون تومان بوده که اختصاص داشت به هزینههاى اعزام به مسابقهى برونمرزى. از پول هتل تا هزینهى بلیت و مابقى شرایط که در آخر کمى بیش از صد میلیون آن براى خودم ماند. هزینهاى که کارخانه شیشهى قزوین چند سال قبل پرداخت کرد.
حمایتکنندههاى مالى زیادى از سراسر دنیا براى بحث اسپانسرى پیشنهاد دادهاند، حتى بزرگترین کارخانجات و برندها اما به خاطر تحریمها، نمىشود قراردادى بست. در داخل ایران هم که حمایتى صورت نمىگیرد. اگر سرمایهگذارى و توجه مناسبى روى همه بچهها انجام گیرد، مىتوان در المپیک خوش درخشید.
گوشهاى از افتخارات مهم رضا علیپور در رشتهى سنگنوردى سرعت:
بازیهاى جهانى سنگنوردى ٢٠١٧
قهرمانى ٢٠١٨ جهان
قهرمانى ٢٠١۶ جهان، قهرمانى ٢٠١۴ جهان، بازیهاى آسیایى ٢٠١٨ جاکارتا، بازیهاى آسیایى ٢٠٢٢ هانگژو
قهرمانى ٢٠١٧ آسیا
قهرمانى ٢٠١۵ آسیا
قهرمانى ٢٠١٣ آسیا، قهرمانى ٢٠١٢ آسیا
رقابتهای سنگنوردی انتخابی و کسب سهمیهى المپیک پاریس در دو مرحله برگزار میشود. مرحله اول ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در شانگهاى بندر بزرگ کشور چین و مرحله دوم ۳۱ خرداد تا سوم تیر به میزبانی بوداپست در مجارستان.
رضا علیپور براى رسیدن به المپیک باید در مجموع دو رقابت شانگهاى و چین در اردیبهشت و خرداد ١۴٠٣، جمع امتیازاتش بین شش نفر برتر متقاضى کسب مجوز ورود به المپیک ٢٠٢۴ پاریس قرار بگیرد.
رکورد رضا در جهان پنج ثانیه و ١۶ صدم ثبت شده که رکورد جهان چهار ثانیه و ٩٠ صدم است. هر چند رضا علیپور در تمرینات درون اردویى رکورد چهار ثانیه و ٩٨ را هم قبل از بازیهاى آسیایى هانگژو به ثبت رسانده است.
ورزش ایران تاکنون از سى و دو دوره بازیهاى المپیک ٧۶ مدال به دست آورده که ٢۴ عدد آن طلا، ٢٣ نقره و ٢٩ عدد برنز است.