تورم افسارگسیخته؛ جیب خالی کارگران
- شناسه خبر: 12209
- تاریخ و زمان ارسال: 16 اردیبهشت 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
آرش صالحی ـ هر سال با فرارسیدن هفته جهانی کار و کارگر همه مسئولان و مدیران به یکباره به یاد مشکلات کارگران میافتند، اما بعد از مدتی باز هم این مشکلات فراموش شده و بیان آنها به یکسال بعد موکول میشود و این چرخه باطل همیشه ادامه دارد. با این حال امسال با وجود تورم سنگین بالای 50 درصد در نهایت افزایش دستمزد بیش از 27 درصد برای کارگران محقق نشد؛ هر چند برخی اعتقاد دارند که افزایش دستمزد 57 درصدی سال قبل هم با تورم افسارگسیخته بیاثر شد، اما به نظر میرسد امسال با توجه به تشدید وضعیت تورم از افزایش حقوق دلخوشکنک سال قبل هم خبری نیست و هشدارهای نمایندگان تشکلهای کارگری نشان میدهد که اگر حقوق و دستمزد کارگران ترمیم نشود، بخش تولید با مشکل تأمین کارگر و بدتر از آن با بحران کارگران بیانگیزه و غیربهرهور روبهرو میشوند.
با این حقوق کارگر تن به کار نمیدهد
نماینده کارگران در شورای عالی کار در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه امسال جامعه کارگری در حوزه دستمزد ناراضی است، اظهار داشت: با وجود تلاشهایی که برای ترمیم دستمزد و حقوق کارگران انجام شد، اما در نهایت جامعه کارگری کشور اقناع نشد و در حضور وزیر کار هم مسائل امنیتی ناشی از تعیین دستمزد پایین را تشریح کردیم و به صراحت گفتیم که کارگر با این حقوق تن به کار نمیدهد و قطعاً هم نیروی کار، بهرهوری نخواهد داشت.
آیت اسدی با ذکر اینکه با وجود تلاشهای دولت کارگر همیشه ته خط بوده و امروز هم همین شرایط برقرار است، ادامه داد: با وجود اینکه در سال مهار تورم قرار داریم، اما شاهد هستیم که در بخشهایی مانند شهرداریها، حوزه حملونقل، دارو و خودرو تصمیمات جزیرهای گرفته میشود و تورم بسیار بالاتر از میزان افزایش دستمزد کارگران را به آنها تحمیل میکنند و گمان میکنند که از بدنه دولت و حاکمیت جدا هستند.
وی تصریح کرد: در ضمن شاهد این هستیم که گروهی مانند پزشکان تصمیمهایی برای افزایش دستمزد خود میگیرند که هیچ هماهنگی با تصمیمهای دولت ندارد. بنابراین انتظار دارم در استان قزوین این موضوع رعایت شود و بخشهای یادشده در چارچوب سیاستهای دولت و نظام برای مهار تورم حرکت کنند.
زمین رایگان به ساخت مسکن کارگری اختصاص یابد
نماینده کارگران در شورای عالی کار با بیان اینکه مسکن جایگاه ویژهای در معیشت کارگران دارد، گفت: در استان همجوار ما یعنی استان البرز 4 قواره زمین بزرگ از وزیر کار به صورت رایگان برای تعاونیهای مسکن کارگری خود گرفتند، چرا که 50 درصد هزینههای زندگی کارگران را هزینههای مربوط به مسکن تشکیل میدهد.
اسدی افزود: انتظار دارم که استاندار قزوین از نفوذ خود در دولت استفاده کند تا استان قزوین دومین استانی باشد که زمین رایگان از دولت دریافت کرده و در اختیار ساخت مسکن کارگری میگذارد.
افزایش دستمزد 27 درصدی با شعار سال مغایرت دارد
دبیر اجرایی خانه کارگر استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با انتقاد از اینکه امسال دستمزد کارگران بر اساس تورم واقعی افزایش نیافته است، گفت: با توجه به اینکه حقوق و دستمزد زیر 50 درصد افزایش پیدا کرد، امروز همه کارگران و بازنشستگان ناراضی هستند. با توجه به اینکه تورم نقطه به نقطه ما 55 درصد است، اما حداکثر افزایش دستمزد 27 درصد است که با شعار سال هم مغایرت دارد.
عیدعلی کریمی با بیان اینکه رشد تولید باید با دست توانمند کارگران تحقق پیدا کند، تصریح کرد: با این شرایط کارگران رغبت و تمایلی برای اینکه سرکار بروند، ندارند؛ مگر اینکه کارفرمایان به صورت شخصی مبالغی را به حقوق کارگران اضافه کنند.
تعداد کم تشکل کارگری
دبیرخانه کارگر استان قزوین با اشاره به کمبود جدی تشکلهای کارگری در استان قزوین افزود: با وجود اینکه 3 هزار و 600 واحد تولیدی و صنعتی داریم، اما تعداد تشکلهای کارگری و شوراهای کار ما در این واحدها کمتر از 10 درصد تعداد این واحدها است. برای نمونه در همین شرکت نیرومحرکه 1000 نفر نیروی کار داریم، اما این شرکت تشکل کارگری ندارد.
کریمی در ادامه بهکارگیری پیمانکاران برای استخدام کارگران را به ضرر تولید دانست و گفت: با بهکارگیری پیمانکاران هم کیفیت تولید پایین میآید و هم حق و حقوق کارگران داده نمیشود. بنابراین باید پیمانکاران را از بخش تولید حذف کنیم یا نظارت را بر آنها افزایش دهیم.
بیمارستانهای خصوصی بیمه درمانی کارگران را نمیپذیرند
کریمی افزود: با توجه به اینکه امنیت شغلی به دلیل قراردادهای موقت در بخش کارگری وجود ندارد، امروز 63 درصد نیروی کار استان قزوین به بخش خدمات رفته است و اگر بتوانیم نیروی کار را در واحدهای تولیدی جذب کرده و امنیت شغلی آنها را تضمین کنیم، به رشد تولید خواهیم رسید.
وی با بیان اینکه بالای 65 درصد جمعیت استان قزوین را کارگران و خانواده بیمهشدگان تأمیناجتماعی تشکیل میدهند، ادامه داد: با این حال در استان قزوین فقط 2 بیمارستان و 6 درمانگاه تأمیناجتماعی داریم و به ناچار باید به سمت درمان غیرمستقیم و بیمه تکمیلی برویم. ضمن اینکه بیمارستانهای خصوصی با کارگران همراهی ندارند و بیمه درمانی تأمیناجتماعی را نمیپذیرند.
حضور نمایندگان فرمانداران در هیاتهای حل اختلاف کارگر و کارفرما کمرنگ است
نماینده انجمن صنفی کارفرمایان استان قزوین هم با بیان اینکه کمیسیون کارگری استان به صورت ادواری و منظم تشکیل میشود، گفت: روند کاهشی واحدهای دارای بحران کارگری مؤید این است که تعامل بسیار خوبی بین تشکلهای کارگری و سایر بخشهای دولتی وجود دارد و آمار ما نشان میدهد که در دولت سیزدهم کمترین مشکل را در بخش کارگری داریم.
مجید آهنگریان اضافه کرد: در حال حاضر شاهد حضور کمرنگ نمایندگان فرمانداران در هیاتهای حل اختلاف کارگران و کارفرمایان هستیم و نمایندگان دولت باید به شکل بهتری در این جلسات شرکت کرده و مشارکت بیشتری داشته باشند.
سیاستهای اقتصادی به سمت توسعه رفاه در جامعه کارگری متمایل شود
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه 59 هزار بنگاه اقتصادی در استان مشمول قانون کار هستند، گفت: از این تعداد 3600 بنگاه واحد تولیدی و صنعتی هستند که در عرصه صنعت و معدن فعال میباشند و همچنین 5 هزار واحد کشاورزی و حدود 50 هزار واحد صنفی هم در استان قزوین داریم.
عینا… کشاورز ترک با بیان اینکه همه این واحدها در راستای صیانت از نیروی کار وظایفی دارند، اضافه کرد: سال گذشته 9 هزار و 100 فقره بازرسی از واحدهای یادشده داشتیم که 165 هزار نفر از نیروهای کار استان قزوین پایش شدند.
وی ادامه داد: در سال گذشته کاهش 16 درصدی حوادث ناشی از کار را داشتیم و همچنین حوادث و سوانح کاری منجر به فوت 40 درصد کاهش یافت. اما باز هم آمارهای ما بالاست و تلاش میکنیم در سال جاری وضعیت حوادث کار را با آموزش و پیشگیری بهتر کنیم.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان با بیان اینکه عمده جمعیت استان قزوین را کارگران شکل میدهد، گفت: به همین خاطر سیاستهای اقتصادی استان قزوین باید به سمت توسعه رفاه در جامعه کارگری متمایل شود و به همین خاطر به دنبال راهاندازی یک بیمارستان تخصصی برای کارگران در شهرستان البرز هستیم.
کشاورز ترک افزود: فضای جامعه کارگری ما نیازمند خدمات درمانی ویژه با بهرهگیری از بیمه تأمین اجتماعی است که در این حوزه باید بیمارستانهای خصوصی را وادار به خدمترسانی درست به کارگران کنیم و نمیتوانیم کارگران را بعد از این همه زحمت و تلاش در عرصه تولید با خدمات درمانی گرانقیمت تنها رها کنیم.
برخی بنگاههای اقتصادی در تأمین کارگر با مشکل مواجه هستند
استاندار قزوین هم در گفتوگو با خبرگار ولایت با اشاره به کاهش جمعیت نیروی کار و کارگران گفت: با محدود شدن جمعیت منابع انسانی و نیروی کار رقابت برای جذب نیروی کار بین واحدهای تولیدی ایجاد شده و به همین خاطر باید درآمد و خدمات رفاهی کارگران بیشتر شود.
وی با یادآوری اینکه سرمایه، نیروی کار و فناوری 3 مولفه اصلی تولید هستند، اضافه کرد: در این میان سرمایه و فناوری هم باز به توان مدیریتی و ارزشآفرینی انسان به عنوان نیروی کار برمیگردند و به همین خاطر اساس ایجاد تولیدات و ارزش افزوده انسان و نیروی کار است. هر جایی که به تولید، درآمد، ایجاد ارزش افزوده، پویایی، توسعه و تعالی اقتصاد اشاره میکنیم، باید بدانیم که تحقق این موارد به دست کارگران اتفاق میافتد.
اعلایی با بیان اینکه تحولات در حوزه اشتغال توسط کارگران و نیروی کار رقم میخورد، ادامه داد: امروز کار کارگران هم فقط بعد یدی و دستی ندارد، بلکه در شرایط رقابتی امروز توجه به ابتکار، خلاقیت، مهارت، تحولآفرینی و کارآفرینی نیروی کار باید در دستور کار قرار گیرد.
وی تصریح کرد: امروز برخی بنگاههای اقتصادی و واحدهای تولیدی در تأمین نیروی کار با مشکل مواجه هستند و به همین خاطر خواست کارفرمایان باید این باشد که شرایط کاری در واحدها و بنگاههای خود را ارتقا دهند. اگر غیر از این باشد، افراد به جای اینکه کارگری در بخش صنعت و تولید را انتخاب کنند، به سراغ شغلهای جایگزین در سایر بخشها میروند.
استاندار قزوین با بیان اینکه کارفرمایان ما ادعا میکنند که مایل هستند شرایط رفاهی بهتری برای کارگران فراهم کنند، گفت: آن دسته از بنگاههای اقتصادی استان قزوین که ارزش افزوده بالایی تولید میکنند و از فناوری بهروز و کارآمد، مدیریت قوی و بهرهوری بالا برخوردار هستند، به طور طبیعی به سمت تعامل و فهم مشترک با کارگران میروند.
اعلایی با یادآوری اینکه وزن استان قزوین در حوزه تولید و اقتصاد بیشتر از وزن جمعیتی و جغرافیایی این استان است، افزود: اگر سیاستگذاری و رایزنیهای درستی در حوزه کارگری صورت گیرد میتوانیم برای کل کشور نقشآفرینی مثبت داشته باشیم.
کیفیت خدمت در تأمیناجتماعی ارتقا یابد
استاندار قزوین با اشاره به انتقادات کارگران از سازمان تأمین اجتماعی و ادارهکل کار و تعاون استان قزوین تصریح کرد: بنابراین ادارهکل تأمین اجتماعی استان باید در فرآیندهای کیفی خدمترسانی به جامعه کارگری بازبینی داشته باشد.
وی افزود: فردی که در این دستگاهها پشت میز نشسته، باید نگاه جانبدارانهای به کسانی داشته باشد که به او مراجعه میکنند و نباید اینگونه باشد که همواره به دنبال راههایی باشیم تا خواستههای مردم و کارگران را رد کنیم. باید برعکس عمل کنیم و به دنبال این باشیم که راهی پیدا کنیم که به کارگران کمک کنیم. چرا که سازمان تأمین اجتماعی یک مجموعه حاکمیتی صرف نیست و با توجه به اینکه نهاد عمومی غیردولتی است و به همین خاطر بقای این سازمان به کار کردن کارگران و پرداخت کردن حق بیمه از سوی کارفرمایان وابسته است.
با این همه به نظر میرسد نگاه به مشکلات و مصائب کارگران همچنان فصلی و موسمی است و همچنان بدنه اصلی مدیران استان قزوین به اهمیت کارگر برای رشد و رونق تولید پی نبردهاند.