انتخابات فرصتی برای تعیین سرنوشت کشور
- شناسه خبر: 30309
- تاریخ و زمان ارسال: 24 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
یک روحانی سیاسی: مردم رغبتی به مشارکت در انتخابات ندارند
مقدمه:
با توجه به اینکه رکن اصلی نظام جمهوری اسلامی بر پایه مردمسالاری است و مشارکت در انتخابات و رای دادن از مؤلفههای اساسی رفتار سیاسی شهروندان محسوب میشود؛ اکنون که کمتر از یک ماه تا برگزاری دوازدهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره از مجلس خبرگان رهبری باقی مانده است آنچه بیش از هر موضوع دیگری در این عرصه حایز اهمیت بوده، مشارکت حداکثری مردم است که به اذعان کارشناسان سیاسی و اجتماعی این نیز با جلب اعتماد مردم محقق میشود. رهبر انقلاب هم مشارکت حداکثری را از مؤلفه مهم و اثرگذار در انتخابات، میداند و تاکید دارد مشارکت مردم در این رویداد سیاسی زمینه را برای اقتدار نظام در عرصههای بینالمللی و رفع مشکلات جامعه هموارتر مریکند.
به همین منظور روزنامه ولایت قزوین در راستای عمل به رسالت خود، اهمیت انتخابات و ضرورت شرکت مردم در این رویداد سیاسی، تحقق انتخابات پرشور را از دیدگاههای فعالان فرهنگی و سیاسی مورد بررسی قرار میدهد.
«حجتالاسلام علی عمران رضایی نویسنده، طلبه فرهنگی، دبیر شورای روحانیت الموت غربی، مسئول انجمن اسلامی معلمان الموت غربی و از فعال سیاسی و اجتماعی استان، همچنین نقی رحمانی، متخصص گوش، حلق و بینی و از رزمندگان 8 سال دفاع مقدس و علاقمند به ملت ایران» دو چهره مطلع سیاسی هستند که در این هفته میهمان روزنامه ولایت بودند، نگرش خود را نسبت به انتخابات امسال مطرح کردند. آنها معتقد بودند؛ هر چه مردم در انتخابات حضور فعال و نقش بیشتری ایفاء کنند افراد اصلح روی کار میآیند و انتخاب افراد توانمند نیز منجر به تشکیل مجلسی کارآمد خواهد شد.
آنها همچنین تاکید داشتند؛ دانشگاهیان، اساتید و نخبگان دانشگاهی در این زمینه نقش مهمی دارند؛ چرا که دانشگاه به عنوان موتور محرک جامعه، جریان سازتر و ویژهتر است. جامعه هم تحت تاثیر آنها قرار دارد و بسیاری از مردم نیز از دانشگاهیان تاثیر میگیرند.
ماحصل نگاههای این دو چهره فرهنگی، سیاسی و علمی نسبت به ماراتن بهارستان را در ادامه میخوانیم….
مریم بهبهانیفر
انتخابات فرصتی برای تعیین سرنوشت یک کشور است
حجتالاسلام علی عمران رضایی در گفتوگو با ولایت درباره اهمیت شور حضور مردم در انتخابات اظهار میکند: انتخابات برای تعیین سرنوشت یک کشور لازم و ضروری است و با انتخابات میتوان رضایت مردم را نسبت به نوع اداره کشور جلب کرد.
او با بیان اینکه هنوز تنور انتخابات امسال گرم نیست؛ تصریح میکند: اگر مردم احساس کنند که رای آنها در تعیین سرنوشت جامعه موثر هست و فضا برای ابراز نظر آنها فراهم شده و حق انتخاب از آنها سلب نشده است به طور حتم در صحنه حاضر خواهند شد.
این طلبه سیاسی و اجتماعی درباره شرایط معیشتی، وجود تنگناهای اقتصادی و مسایلی چون گرانی، و بیکاری و تاثیر آن بر عدم مشارکت مردم در انتخابات مطرح میکند: مشکلات مردم بیتردید در مشارکت آنها در عرصههای سیاسی و اجتماعی جامعه تاثیرگذار است؛ مردم وقتی میبینند ثبات اقتصادی وجود ندارد و تورم افسارگسیخته و بیحساب کتاب، زندگی آنها را تحتشعاع قرار میدهد به طور حتم آنگونه که باید و شاید رغبتی به انتخابات نشان نمیدهند.
حجتالاسلام عمران رضایی درباره مسایل سال گذشته کشور و تاثیر آن بر مشارکت مردم در انتخابات توضیح داد: اتفاقات سال گذشته به هر دلیلی که صورت گرفت، نیازمند تألیفقلوب بیشتری بوده و هست؛ باید نسبت به مردم خودمان مهربانتر باشیم و مشکلات آنها را حل کنیم.
او درباره نقش احزاب و تشکلها در انتخابات میگوید: احزاب و تشکلها در جوامعی که از پشتیبانی مردم برخوردار هستند در انتخابات نقش تعیین کنندهتری دارند؛ اما وقتی احزاب و سازمانهای مردم نهاد تنها در هنگام انتخابات فعال میشوند؛ نمیتوانند آنچنان در این حوزه موثر واقع شوند. عدم موثر بودن آنها نیز به خاطر عدم میدان دادن به آنها میباشد. وقتی حزبی، کاندیدایی برای ورود به مجلس ندارد؛ انگیزه فعالیت آن هم کاهش پیدا میکند.
رد صلاحیتها باید مستند به قانون باشد
دبیر شورای روحانیت الموت غربی درباره ردصلاحیتهای صورت گرفته و تاثیر آن بر سرد بودن فضای انتخابات توضیح میدهد: ردصلاحیتها باید مستند به قانون باشد؛ اگر ردصلاحیتها سلیقهای، حزبی، جناحی شود و در اینباره هم پاسخگویی صورت نگیرد؛ در حضور مردم در صحنه اثرگذار است؛ البته من معتقد هستم هیأتهای نظارت و اجرایی در این دوره خوب عمل نکردهاند؛ آنها باید براساس استعلامات عادلانه تصمیم میگرفتند نه از این و آن سوال کنند؛ فلانی چگونه فردی است. قطعاً افرادی که جریانی و حزبی نیستند پاسخهای منفی خواهند داد.
کشور متعلق به یک گروه خاص نیست
او با اشاره به ضرورت مشارکت تمامی دیدگاههای سیاسی در عرصههای مختلف ابراز میکند: من معتقد هستم اگر یک طیف برجامعه حاکم میشود باید مجالی برای سایرین نیز فراهم کند؛ چون کشور متعلق به یک گروه خاص نیست؛ همه مردم صاحبان این کشور هستند و حق دارند برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند؛ چه بسا ما از تصمیم آنها خوشمان نیاید اما مردم و خِرد جمعی اشتباه نمیکنند.
این کنشگر فرهنگی درباره چگونگی تقویت مشارکت مردم در انتخابات تاکید میکند: راه مشارکت گسترده مردم در عرصههای سیاسی، توجه به خواست و اراده آنان است؛ اگر مشارکت افزایش یابد مسئولان قاطعتر با بیگانگان و دشمنان کشور سخن میگویند؛ اگر مشارکت پایین باشد تهدیدهای دشمن با گستاخی بیشتری همراه خواهد بود.
حجتالاسلام عمران رضایی درباره اجماع جریانهای سیاسی و بالا رفتن سبد رای آنها بیان میکند: اگر اجماع صورت بگیرد به طور حتم اثر قابل توجهی بر افزایش مشارکتهای مردمی و سبد رای یک جریان خواهد داشت؛ اما باید شرایط اجماع هم فراهم باشد که متاسفانه در حال حاضر فراهم نیست.
او درباره عملکرد نمایندگان فعلی استان در مجلس شورای اسلامی توضیح میدهد: شاید برخی از نمایندگان، عملکرد نسبتاً قابل دفاعی داشته باشند؛ اما در مجموع نمایندگان نتوانستند درباره مشکلات مردم که برای آن وعده میدادند راهکار درستی داشته باشند. باید دید که برنامههای نمایندگان جدید برای تورم بالای ۴۰ درصد، افزایش ۲۰ درصدی در بودجه سال آینده مناسب افزایش سن بازنشستگی با این همه استرس مناسب هست؛ آیا اینها زندگی مردم را با چالش روبرو نمیکند. نمایندگان مجلس یازدهم گاهاً بر روی لوایحی وقت صرف کردهاند که جز نارضایتی مردم، دستاورد دیگری به همراه نداشت.
این فعال سیاسی و اجتماعی همچنین یادآور میشود: از مردم انتظار داریم به خاطر حفظ مجاهدتهای شهیدان و برای سرافرازی ایران عزیز یک بار دیگر به صحنه بیایند و به افرادی رای بدهند که در میان داوطلبین مفیدتر هستند؛ امیدوارم با تصمیمهای کارشناسانه و انتخاب افراد اصلح، کشور عزیزمان از همه مشکلات و گرفتاریها عبور کند.
انتخابات وسیلهای برای تعیین سرنوشت مردم
نقی رحمانی متخصص گوش و حلق و بینی و از چهرههای مطلع سیاسی استان نیز در گفتوگو با ولایت درباره اهمیت مشارکت مردم در انتخابات اظهار میکند: انتخابات فرصتی برای تعیین سرنوشت مردم است؛ اگر مردم احساس کنند که میتوانند در تعیین سرنوشت خود دخالت کنند انگیزه آنها برای مشارکت فعال در انتخابات تقویت میشود. به عبارتی اگر انتخابات وسیلهای برای تعیین سرنوشت ملت باشد مردم با همه وجود در صحنه حضور خواهند یافت و مشارکت بالایی را رقم خواهند زد. بنده برای انتخابات پیشرو به عنوان یک ایرانی و معتقد به اصلاح جامعه، پیشبینی میکنم که این دوره حضور مثمری از مردم نخواهیم داشت.
او با بیان اینکه مردم باید دخالت در تعیین سرنوشت خود را با جدیت احساس کنند؛ تصریح میکند: در غیر این صورت اگر مردم متوجه شوند که با سیاستهای خاص به حاشیه رانده شدهاند، در صحنه حضور نیافته و خطرات بزرگی آفریده خواهد شد. اولین راهکار بنده به عنوان شاه کلید حضور مردم در انتخابات، ایجاد این احساس است که متاسفانه تاکنون این احساس به وجود نیامده است.
مردم با مسئولین احساس یگانگی ندارند
این چهره مطلع سیاسی اضافه میکند: ما باید خوب بدانیم که مسئولین، نمایندگی تمام ملت را نداشته و به همین خاطر مردم با مسئولین احساس یگانگی ندارند؛ مصداق آن نیز حضور کمتر از ۵۰ درصدی مردم در انتخابات ریاست جمهوری است. اگر خواهان حضور حداکثری مردم هستیم باید زمینه مشارکت حداکثر مردم را فراهم کنیم.
رحمانی ادامه میدهد: شائبه مهندسی انتخابات، ضربه مهلکی بر حضور مردم در صحنه خواهد بود؛ باید بدانیم دور زدن مردم به هر شکل و به هر روشی موجب عدم حضور مردم و به خاک سیاه نشاندن دموکراسی در کشوری است که به نام جمهوری اسلامی شناخته میشود.
او تشریح میکند: وقتی ما اقتصاد را از رژیم گذشته تحویل گرفتیم؛ دلار ۷۲ ریال بود و امروز ۵۷۰ هزار ریال شده است. در نگاه کارشناسانه، سقوط ارزش ریال، مصیبتی به وجود آورده است که تمام ارکان زندگی مردم را تحتالشعاع خود قرار داده است و حاصل آن گرانی، بیکاری، طلاق، سقوط خانواده و سقوط ارزشهای انسانی بوده است؛ همچنین شاهد جامعهای هستیم که با شعارهای جمهوریت و اسلامیت همخوانی کافی ندارد.
این چهره مطلع سیاسی استان یادآور میشود: آنچه امروز در جامعه رخ داده است؛ شبهه دور شدن نظام به معنای کلیت کلمه را از مبانی جمهوریت و اسلامیت تقویت میکند. به عنوان یک ایرانی مسلمان تحصیلکرده این خطر را با همه وجود احساس کرده و اعلام میدارم که تا فرصت هست باید برای اصلاح وضع موجود اقدام شایستهای رقم بزنیم.
رحمانی عنوان میکند: در شرایط موجود، مردم احساس یگانگی با نظام را زیر سوال دانسته و انگیزهای برای مشارکت همهجانبه دیده نمیشود. کوبیدن بر طبل رویه قبلی و عامل فاصله گرفتن بیشتر مردم از نظام خواهد شد؛ جای تعارف هم ندارد قطعاً با سخنرانی و تهیج نیازهای سطحی، مشکلی برطرف نخواهد شد.
این پزشک مردمی در تحلیل مسایل سال گذشته توضیح میدهد: در سال گذشته اتفاق نامیمونی، قلوب تمام ملت ایران را جریحهدار نمود و با اقدامی ناشایست، جامعه را در مهلکهای دردناک فرو برد و «مهسا امینی» سندی شد بر جدایی قسمتی از جامعه، از آنهایی که ادعای دفاع از حقوق ملت را داشتند. قطعاً در آینده، مورخین اگر فرصتی دور از تهدید داشته باشند و اقدام به ثبت وقایع سال گذشته نمایند ما چهرهی رو سفیدی از خود نخواهیم داشت.
رحمانی یادآور میشود: هر انسان عاقلی، امروز برای حضور در انتخابات، در مورد موضوع «مهسا امینی و جریان زن، زندگی، آزادی را به تحلیل خواهد نشست»؛ واقعاً چرا مسئولین در قضیه مهسا امینی آنقدر غیرکارشناسانه برخورد کردند که موجب بهکف خیابان کشاندن مطالبات مردم شد.
تشکیلات حزبی واقعی در جامعه نداریم
او درباره نقش احزاب و تشکلهای سیاسی در انتخابات، تاکید میکند: متاسفانه تاکنون در ایران به معنای واقعی کلمه، حزب شناسنامهداری تشکیل نشده است و آنچه در فعالیتهای اجتماعی و سیاسی دیده میشود به معنای واقعی کلمه حزب نیست؛ از آنجایی که تشکیلات حزبی واقعی در جامعه نداریم تاثیر احزاب نیز به صورت کشورهای صاحب دموکراسی در کشور ما ملموس نیست. در ایران آن چه که دیده میشود؛ نیاز به تجمع حزبگونه و نزدیکیهای انتخابات بوده است پس از آن، اساسنامه و اصولی برای ادامه حرکت و نظارت بر کاندیداهای مورد نظر حزب وجود نداشت. امیدوارم که برای برپایی اصول واقعی دموکراسی، احزاب شناسنامهدار در کشور شکل گرفته و مدافع اصولی باشند که به عنوان اساسنامه به مردم معرفی کردهاند.
این پزشک مردمی تبیین میکند: به یاد دارم؛ در یک مناظره در «صدای قزوین» به یکی از دوستان اعلام داشتم؛ اگر شورای نگهبان با اصول علمی و قانونی وارد ارزیابی صلاحیت داوطلبان شود نتیجه بهتری خواهیم داشت. برای مثال «مرحوم آیتا…رفسنجانی» از همین شورای نگهبان برای ریاست جمهوری تاییدیه گرفت و بعدها او را «پدر فتنه» نامیدند یا «حجت الاسلام محمد خاتمی» از همین شورای نگهبان برای ریاست جمهوری تاییدیه گرفت؛ ولی او را «فتنهگر» مینامند؛ «احمدی نژاد» نیز مورد تایید بسیاری از مسئولان نظام بود و امروز او را «منحرف» میدانند در مورد «حجتالاسلام روحانی» نیز که طرفدار و غیر طرفدار او را را نمیپسندند؛ اگر قدری تامل در معرکه حساب قرار دهیم به خود خواهیم آمد که کجای کار اشکال دارد که نتیجه این چنین رقم خورده است.
رحمانی خاطرنشان میکند: چرا تاکنون نتیجه مطلوبی از اوضاع اقتصادی، اجتماعی، سیاسی فرهنگی در تمام زمینهها ندیدهایم. باز هم تکرار میکنم که بر طبل رویه قبلی نکوبیم زیرا کاری کردهایم که صدای همه و رهبری هم به اعتراض درآمده و نسبت به وضعیت موجود معترض هستند. اگر مردم، داوطلبی که خصوصیات نمایندگی را نداشته باشد در لیست داوطلبان نبینند در صحنه حضور نخواهند یافت؛ این امری طبیعی و قطعی است.
او میگوید: در استانها و شهرهای کوچک، آش شورای نگهبان شورتر از آنیست که هیچ انسان عاقلی به آن نزدیک شود و مزه آن را نخواهند چشید؛ عقلای قم تا فرصت از دست نرفته به خود آیند و از وظیفه الهی و مردمی خود غافل نباشند؛ ثناگویی و مدیحهسرایی هنر مردان خدا نیست. پر واضح است اگر چینش هیأتهای اجرایی و نظارت از همه جناحها و مردم نباشد؛ نتیجه مطلوبی نخواهیم داشت؛ از همین بنده وضعیت کنونی را نمیپسندم.
این کنشگر سیاسی معتقد است: در این فضا، مردم احساس نمیکنند که از میان داوطلبان، وکیلی که بتواند از حقوق همه مردم دفاع کند را نمییابند؛ بنابراین فضای سرد انتخابات بر جامعه حاکم شده و اگر مسئولین به دنبال حضور حداکثری هستند در تصمیم خود تجدیدنظر کنند.
نقی رحمانی توضیح میدهد: ایران عزیز در دنیا اگر پشتیبانی داخلی را از دست دهد؛ قطعاً مورد هجمه خارجی قرار خواهد گرفت. اگر قدری اهل مطالعه باشیم و نقشه راهی که وزیر خارجه آمریکا معرفی کرده بود را مطالعه کنیم؛ خواهیم دید که نقشه بسیار بدی برای ایران عزیز دارد. بیکفایتی بزرگتر از این نداریم که کاری کنیم مردم در صحنه حضور نیابند و تهدید خارجی گریبانگیر ملت شریف ایران شود.
او اضافه میکند: جریانهای سیاسی با رویه فعلی، تنها خود را خسته میکنند یا به سمت مردم آمده و با فشار با شورای نگهبان، تاییدیه اکثر داوطلبین را خواهان گرفت و یا اینکه باید به مشارکت حداقلی تن دهند.
این چهره مطلع سیاسی درباره عملکرد نمایندگان استان در مجلس یازدهم اظهار میکند: مجلس به نظر بنده، نتوانست خواسته بهحق مردم را به شکل مناسب پیگیری کند؛ نمایندگان فعلی در موضوعات کلان کشور که در حوزه اختیارات رهبری است هیچگاه وارد نشدند و شاید با خود این گونه کنار آمدهاند که در این قضیه نباید دخالت کنند؛ در حالیکه بنابر اذعان بسیاری از کارشناسان، مشکلات کلان مملکت مورد مداقه و سوال است. اینکه ما خود را مرید رهبری دانسته و در این موضوع دخالت نکنیم را من نمیپسندم.
رحمانی ادامه میدهد: اگر خواهان عزت کشور ملت و انقلاب هستیم باید در اینباره، اقدام عاقلانه مدبرانه و شجاعانه داشته باشیم و به دور از هرگونه جانبداری و براساس کارشناسی علمی، وارد شده و نظر خود را اعلام نماییم ولو اینکه به مذاق عدهای خوش نیاید. انتظار میرفت مجلسی شجاعتر از این، در صحنه کشور حضور پیدا میکرد.
او همچنین اظهار میکند: در آخر با چشمانی اشک آلود، اعلام میدارم که رویه فعلی برای نجات کشور عاقلانه نیست و بدانیم که کشور نیاز به تصمیمات پختهتری دارد. اکنون باید با مشورت با نخبگان ملت، راه بسته فعلی را به روی مردم گشوده و زمینه حضور همه آحاد مردم را فراهم نماییم تا کشوری آزاد و آباد داشته باشیم.