تعاونیهای مسکن و چالش نظارت بر ساختوساز
- شناسه خبر: 2223
- تاریخ و زمان ارسال: 12 مهر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
¢ هزینه تمدید نظارت برای ساختمانهای تعاونیساز بالاست
رئیس اتاق تعاون استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت مدت زمان نظارت بر پروژهها را یکی از مشکلات اصلی تعاونیها دانست و گفت: مدت زمان 18 ماهه برای نظارت، جوابگوی نیازهای تعاونیهای مسکن نیست؛ چرا که پروژههای تعاونیهای مسکن زمان بیشتری میبرد.
روحا… زارعی با اشاره به افزایش شدید هزینههای تمدید نظارت افزود: با وجود پرداخت هزینه تمدید، ناظران نمیتوانند مشکلات فنی ساختمانها را برطرف کنند و به همین خاطر اعضای تعاونیها باید علاوه بر پرداخت حق نظارت، ناظرهای مقیم هم استخدام کنند و به همین خاطر باید 2 بار هزینه پرداخت کنند.
وی ادامه داد: این در حالی است که اعضای تعاونیها عمدتاً کارگر، کارمند و افراد با بضاعت مالی محدود هستند و به همین خاطر باید هزینه نظارت بر ساختمانهای تعاونیها را کاهش دهیم.
¢ هزار نفر در قزوین درگیر مشکلات تعاونیها هستند
رئیس اتاق تعاون استان با اشاره به افزایش بالای میزان شکایتهای اعضای تعاونیهای مسکن مهر گفت: بسیاری از مجتمعهای مسکونی در طرح مسکن مهر مشکل آسانسور دارند، اما هیات مدیره تعاونیهای مسکن مهر از استان مهاجرت کردهاند و برای نظارت بر مجتمعهای مسکن مهر و صدور پایان کار برای آنها مشکلات جدی داریم.
زارعی با بیان اینکه داوران و کارکنان ما توان پاسخگویی به مراجعات بیشمار اعضای تعاونیهای مسکن را ندارند، اضافه کرد: در حال حاضر هزار نفر از اعضای تعاونیهای مسکن از بیش از 3 دهه قبل درگیر مشکلات این تعاونیها شدهاند، اما اعضای هیات مدیره آنها فقط ساختمان را تحویل داده و رفتهاند؛ در حالی که طبق قانون باید پاسخگوی شکایتها باشند.
¢ افزایش 333 برابری تعرفه نظارت مهندسی
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسکن فرهنگیان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به هزینه بسیاربالای تمدید نظارت سازمان نظام مهندسی گفت: 4 سال قبل برای نظارت 15 میلیون تومان پرداخت کردیم و امروز هزینه تمدید نظارت 5 میلیارد تومان شده که نشاندهنده افزایش 333 برابری تعرفه نظارت مهندسی است.
داوود آقاجانی با بیان اینکه 30 درصد هزینههای مسکن در کارهایی غیر از ساختوساز مصرف میشود، افزود: بخشی از این هزینهها مربوط به سازمان نظام مهندسی است. البته به نظارت فنی و مهندسی اعتقاد داریم، اما برای مدیریت پروژه یک مدیر نمیتواند همه تخصصها را داشته باشد و باید از متخصصان دیگری هم بهره برد.
داوود آقاجانی با اشاره به کم بودن زمان لحاظشده برای نظارت افزود: در حال حاضر در طرح تعاونی مسکن فرهنگیان مشغول احداث 9 هزار واحد مسکونی هستیم که فقط عملیات خاکبرداری آن بسیار زمانبر است. برای همین پروژه سال 88 نقشه طراحی شد که 2 سال بعد نظام مهندسی آن را تایید کرد، اما سال 98 اعلام شد که مقررات ایمنی در نقشه رعایت نشده است.
¢ تعارض منافع در تعرفهگذاری خدمات نظارت مهندسی برطرف شود
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسکن فرهنگیان استان با اشاره به ساخت 3 هزار و 500 واحد مسکونی توسط تعاونیهای مسکن استان قزوین گفت: با وجود اینکه ادعا میشود تعاونیهای مسکن تخصصی کار نمیکنند، اما همه این 3 هزار و واحد مسکونی همه دارای سند تکبرگ و پایان کار هستند، در حالی که حتی یکی از برجهای درون شهر قزوین پایان کار ندارد.
آقاجانی با تأکید بر ضرورت برطرفسازی تعارض منافع در تعرفهگذاری خدمات نظارت مهندسی ادامه داد: نرخ نظارتها توسط اشخاصی تعیین میشود که خودشان در این حوزه صاحب منافع هستند و به همین خاطر باید این رویه تغییر کند.
¢ تمدید نظارتها اجباری نیست
از سوی دیگر، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان قزوین با بیان اینکه بر اساس قانون، تمدید نظارتها اجباری نیست، گفت: اگر تعرفههای نظارتی نظام مهندسی بالاست، اشخاص یا تعاونیها میتوانند از ناظران ارزانتری استفاده کنند. در ضمن هزینه تمدید نظارتها زیاد نیست و طبق قانون 30 درصد هزینه روز محاسبه میشود.
امیر کلهر با اشاره به انتقاد تعاونیهای مسکن درباره بالا بودن هزینه نظارت عنوان کرد: وزارت راه و شهرسازی برای تعیین هزینه نظارت، قیمت ساخت هر متر مربع را 4 میلیون و 200 هزار تومان در نظر گرفته، در حالی که هزینه واقعی ساخت 2 برابر این مبلغ است و کل دستمزدی که ناظران سازمان میگیرند، حتی یک درصد هزینههای ساخت یک ساختمان هم نیست.
¢ کاهش 25 درصدی تعرفههای نظام مهندسی
این مسئول با بیان اینکه تعرفههای نظام مهندسی با پیشنهاد سازمان و پس از تأیید وزارت راه و شهرسازی به استانها ابلاغ میشود، اضافه کرد: در هیات 4 نفره که متشکل از معاون عمرانی استاندار، مدیرکل راه و شهرسازی، شهردار قزوین و رئیس سازمان نظام مهندسی است، 3 نفر نماینده دولت و بخش عمومی هستند و فقط نظام مهندسی نماینده بخش خصوصی است، بنابراین تعارض منافع در این بخش وجود ندارد و نه تنها افزایش تعرفه نداشتیم، بلکه تعرفهها 25 درصد کمتر شده است.
کلهر ادامه داد: تعاونیها باید پیشنهادات خود برای تغییر تعرفهها را به این هیات 4 نفره ارائه دهند و شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی بر اساس قانون نمیتواند برای تعرفه سازمان نظام مهندسی تصمیمگیری کند و در حال حاضر تغییر تعرفهها فقط از مجرای بررسی در هیات یاد شده و در نهایت تصویب در وزارت راه و شهرسازی امکانپذیر است.
¢ مهندس ناظر قانونا نمیتواند مشاور پروژه باشد
رئیس نظام مهندسی ساختمان استان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مدت زمان تمدید نظارت بر بناهای بلندمرتبه گفت: این زمان برای همه ساختمانها یکسان نیست و بسته به نوع و گروه ساختمانی این زمان تمدید نظارت فرق میکند و البته همه این موارد بر اساس دستورالعمل صورت میگیرد.
کلهر همچنین بهرهگیری از مشاور برای اجرای طرحهای ساختمانی را اجتنابناپذیر دانست و تصریح کرد: ناظر سازمان نظام مهندسی ناظر غیرمقیم به حساب میآید و اگر یک برج، 1000 واحد مسکونی دارد، باید حتماً مشاور برای ساخت آن وجود داشته باشد؛ چرا که وظیفه ناظر غیرمقیم راهنمایی کردن نیست و مشورت دادن ناظر کاری غیرقانونی است.
¢ حذف تعاونیهای مسکن به بهانه عدم تخصص منطقی نیست
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه در کشور صنعت ساختمان نداریم، گفت: متأسفانه ساختمانسازی در کشور ما همچنان سنتی دنبال میشود و سازمان نظام مهندسی باید برای سروشکل دادن به صنعت ساختمان کشور کار جدی انجام دهد. چرا که ساخت مسکن ارزان و ایمن فقط با صنعتیسازی اتفاق میافتد.
لطفا… سیاهکلی افزود: بنابراین حذف تعاونیها از حوزه ساختمانسازی با این بهانه که تخصصی ندارند، منطقی نیست و اگر تعاونیها را کنار بگذاریم، بسیاری از مردم از رسیدن به مسکن و خانهدار شدن محروم میشوند. در ضمن لازم نیست سازنده بنا متخصص باشد؛ هر چند باید از متخصصان و مهندسان بهره بگیرد.
وی با ذکر اینکه افزایش بیش از 300 درصدی تعرفههای نظارت مهندسی، منطقی نیست؛ گفت: تعاونیها باید تقاضاهای خود را درباره تغییر در تعرفههای نظارتی به هیات 4 نفره ارائه دهند و ما هم کمک میکنیم که در تعرفهگذاریهای جدید حقوق تعاونیها مراعات شود.
¢ نظام مهندسی تکلیف مسئول ایمنی ساختمان را مشخص کند
سیاهکلی با تأکید بر لزوم تعیینتکلیف مسئولیت ایمنی ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی ادامه داد: اگر مهندسان ناظر مسئولیت ایمنی ساختمان را بر عهده بگیرند و عمر ساختمان را تضمین کنند، هر چقدر هم دستمزد برای نظارت بگیرند، قابل پذیرش است، چون تعهد سنگینی را قبول کردهاند.
وی تصریح کرد: اما وقتی ناظر فقط در پروژه حضور پیدا میکند و بلافاصله هم میرود، مورد قبول نیست و نباید هم با افزایش تعداد مهندسان ناظر برای مردم هزینهتراشی کرد.
¢ ضرورت تقویت تعاونیها برای تولید انبوه مسکن
با این همه به نظر میرسد که هزینههای نظارت فنی و مهندسی بر ساختوساز در پروژههای تعاونیهای مسکن باید بر اساس بضاعت اعضای این تعاونیها تعیین شود و نباید هزینه نظارت برای یک تعاونی مسکن کارگران آنقدر بالا باشد که منجر به توقف و رکود پروژه شود. از طرفی هم باید به حضور تعاونیهای مسکن در عرصه ساختوساز واحدهای مسکونی نگاه مثبتی داشت و در جهت تقویت این تعاونیها قدم برداشت؛ چرا که استان قزوین امروز با بحران بزرگی در حوزه کمبود مسکن روبهروست و در این زمینه باید از ظرفیت سرمایهگذاری تعاونیهای مسکن برای تولید انبوه مسکن بیشتر استفاده کرد و البته در بعد نظارتی هم با اعطای تسهیلات یادشده به تعاونیهای مسکن زمینه تولید مسکن باکیفیت و بادوام را فراهم کرد.