تصمیمگیریها در فوتبال ما بر اساس روابط سیاسی اتفاق میافتد!
- شناسه خبر: 55175
- تاریخ و زمان ارسال: 20 اسفند 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

کاپیتان تیم ملی فوتبال کشورمان با بیان اینکه شبی نبوده که بدون درد بخوابم گفت: برخی اوقات انتقادهایی به ما میشود که بیش از ۷۰ یا ۸۰ درصد آنها بهجا نیست.
جهانبخش درباره الگویش در فوتبال، توصیه به بازیکنان جوان برای بازی در اروپا، نگرانیها بابت نتایج نهچندان خوب نمایندگان ایران در آسیا، جو ورزشگاهها در ایران، عملکرد مهدی طارمی در اینتر، فاصله گرفتن سردار آزمون از فوتبال اروپا، رویایش برای ادامه اروپا و … با تسنیم گفتوگو کرد.
n تاکنون به بازیکنان جوانتر تیم ملی که پتانسیل بالایی دارند، توصیه کردهای که برای ادامه فوتبالشان به لیگ هلند یا فوتبال اروپا بروند؟ آیا از ارتباطاتت در آینده برای معرفی این استعدادهای جوان به باشگاههای اروپایی (حداقل هلندی) استفاده خواهی کرد؟
در چهار یا پنج سال اخیر چه در جلسات تیم ملی، چه به صورت انفرادی که صحبتهایی با بازیکنان جوانتر تیم انجام میدادم، دائما به آنها گفتهام هر طور شده فوتبالتان را در اروپا دنبال کنید. نهتنها من، بلکه بازیکنانی مثل مهدی طارمی و کریم انصاریفرد هم، چنین چیزی را به آنها گفتهاند. با احترام به لیگ خودمان که آن هم سقفی برای پیشرفت دارد به بازیکنان جوانتر میگویم هر جای اروپا شد، بروید و بازی کنید تا مسیر فوتبالیتان را هموارتر کنید و به باشگاههای بزرگتر برسید.
n نتایج تیمهای ایرانی در آسیا واقعا نگرانکننده شده و اختلاف ما با تیمهای عربستانی و برخی دیگر از کشورهای آسیایی روز به روز بیشتر میشود. مشکل کجاست؟ عدم سرمایهگذاری کافی یا مدیریت نادرست؟
اگر بخواهیم به طور کلی به فوتبال خودمان نگاه کنیم، مساله مدیریت بیشترین تاثیر را داشته است. در همین اروپا و در همین هلندی که سالها در آن هستم، باشگاههایی که از نظر ساختار و مدیریت خیلی ثبات بیشتری دارند، در طولانی مدت در مقایسه با باشگاههایی که مدام در حال تغییر مربی و مدیر هستند؛ خیلی موفقترند. بر اساس تجربهای که در این سالها کسب کردهام، به اعتقاد من بزرگترین ایراد فوتبال ما مدیریت است.
همه فوتبالیها در خانه نشستهاند و یکسری روابط از جمله روابط سیاسی در فوتبال تاثیرگذار شده و تصمیمگیریها بر این اساس اتفاق میافتاد. تا موقعی که این روند (ادامه حضور غیرفوتبالیها در فوتبال) ادامه داشته باشد، روند فوتبال ما همینطور خواهد بود. شاید پول و امکانات هم به فوتبال ما بیاید و شرایط بهتری فراهم شود، اما آن پیشرفتی که لازم است، محقق نمیشود.
پرسپولیس، استقلال، سپاهان و تراکتور در این سالها بعضا به خاطر بازیکنان و مربیانشان که تاثیرگذار بودند توانستند موفق شوند. در سالهای اخیر، تعداد مدیرانی که در فوتبال ما توانستهاند موفق و تاثیرگذار باشند، واقعا انگشتشمار بوده است. بر این باورم که در وهله اول مدیر خوب خیلی میتواند تاثیرگذار باشد اما با اینکه اختلاف فوتبال ما با کشورهای دیگر روز به روز بیشتر میشود، موافق نیستم. عربستان با فوتبال آسیا فاصله گرفته که آن هم به خاطر هزینههایی است که انجام میدهند، بازیکنانی که جذب میکنند و پروژهای که در پیش گرفتهاند.
n طارمی با توجه به فصل اول حضورش در اینتر و تجربه لیگ و فرهنگی جدید، عملکرد بدی در این تیم نداشته، اما در امر گلزنی آنطور که باید نتوانسته انتظارات را برآورده کند. به نظرت مهدی میتواند اوضاع را تغییر دهد؟
پیش از هر چیزی نباید فراموش کنیم که همپستیهای مهدی در اینتر مهاجمان سطح بالا و در کلاس جهانی هستند. در کنار این، فوتبال ایتالیا دفاعی است و اکثر مهاجمانی که به آنجا میروند، کمی زمان میبرد تا بتوانند خودشان را جا بیندازند. با توجه به شرایط فوتبالی ما و روابط سیاسی و اجتماعی که وجود دارد، حضور مهدی در چنین باشگاه بزرگی افتخار بزرگی است.
مگر ما چند بازیکن ایرانی و حتی آسیایی داریم که در این سطح بازی کردهاند، به همین خاطر میگویم که باید به حضور بازیکنانمان در این سطح از فوتبال دنیا افتخار کنیم و در کنارش مطمئن هستم که مهدی در اینتر موفق خواهد شد. در کنار رابطه خیلی خوبی که با مهدی دارم، مطمئن هستم که او موفق خواهد شد چون به لحاظ فنی به او اعتقاد دارم. با توجه به همپستیهایی که مهدی دارد، فرهنگ فوتبالی جدیدی که تجربه میکند و انتظاراتی که از او میرود، تا همین جا هم در اینتر خوب کار کرده است و دیدیم که در فینال سوپرجام ایتالیا مقابل میلان هم چقدر تأثیرگذار بود، اما متاسفانه نتوانستند قهرمان شوند. فوتبال، لحظهای است و وقتی که هفته بعد گلزنی کند، نظرات تغییر میکند. جذابیت فوتبال هم همین است و بازی به بازی پیش میرود و اگر اینتر در آن بازی در عربستان قهرمان میشد، هیچ یک از ما حالا در مورد این موضوع صحبت نمیکردیم.
n سردار آزمون بعد از درخشش در زنیت و در ادامه پس از بازی در بایرلورکوزن و رُم ترجیح داد به لیگ امارات برود. این یک تصمیم شخصی است، اما بهتر نبود بازیکنی با این پتانسیل بالا در اروپا به بازیاش ادامه میداد؟
سردار بازیکنی است که در این سالها تاثیرش را بر فوتبال ما گذاشته، درست مثل نفراتی همچون کریم انصاریفرد، سعید عزتاللهی، مرتضی پورعلیگنجی، علیرضا بیرانوند. همه این بازیکنان در سطح خوبی در فوتبال اروپا و غیره بازی کردهاند و من به همه آنها علاقه دارم. باید به تصمیماتی که بازیکنان میگیرند، احترام گذاشت. در تمامی نسلها چه در ایران چه در اروپا، بوده که بازیکنان به آینده و زندگی شخصیشان و بخش مالی نگاه کردهاند چون در نهایت این حرفه ما است و آینده ما را رقم میزند. فوتبالیستها معمولا تا 36 یا 37 سالگی بیشتر نمیتوانند فوتبال بازی کنند و بعد از آن مسیر زندگیشان کاملاً متفاوت است. به همین دلیل باید به تصمیم سردار آزمون احترام بگذاریم و این در مورد سعید عزتاللهی و سامان قدوس هم صدق میکند. باید پای حرف آنها بنشینیم چون حتما دلایل خاص و نگاهی شخصی برای انتخابهای خود داشتهاند و باید به تصمیمشان احترام گذاشت.
n 12 سال در فوتبال اروپا حضور داشتهای و به طور مشترک با مهدی مهدویکیا باسابقهترین فوتبالیستهای ایرانی شاغل در فوتبال اروپا هستی. منظورم آن دسته از بازیکنانی است که خودشان را از فوتبال ایران به اروپا معرفی کردهاند. راز این تداوم در فوتبال اروپا چیست؟ زندگی ورزشی سالم، پشتکار بالا یا ترسیم اهداف حرفهای؟
سختی زیادی را در مدتی که در فوتبال اروپا هستم، متحمل شدهام. همیشه به این اعتقاد دارم که بعد از یک سختی، دید آدم نسبت به مسائل مختلف خیلی وسیعتر میشود و این چیزی بوده که برای من وجود داشته است. در این سالها تجربههای مختلفی را در سطوح و باشگاههای مختلف داشتهام که هرکدام برایم لذتبخش بوده و چیزهای زیادی یاد گرفتهام. یکسری از آنها با پیروزی همراه بوده و یکسری با شکست، اما من همه آنها را در دورههای مختلف با آغوش باز پذیرا بودهام.
از 18 سالگی از خانوادهام جدا شدهام و الان که 31 ساله هستم، روزی نبوده که مادرم بگوید «دیگه بسه، برگرد». شنیدن این حرف شاید خودم را هم اذیت کند چون پدر و مادر بالاترین کسانی هستند که در زندگیمان داریم و واقعا من این شانس را ندارم آنقدر که نیاز است آنها را ببینم. این یکی از بزرگترین حسرتهای زندگی من است، ولی به خاطر تصمیمی که گرفتم و به خاطر مسیری که برای خودم ترسیم کردهام، از مسالهای به این بزرگی گذشتم یعنی بودن در کنار خانواده، اقوام و دوستانم.
n با توجه به اینکه در پایان فصل بازیکن آزاد میشوی، میتوانیم تو را بار دیگر در یکی از پنج لیگ برتر اروپا ببینیم؟
اگر بخواهم واقعیت را بگویم، آرزو و هدف بزرگم همین است و تمام تلاشم را میکنم تا این اتفاق محقق شود و نسبت به آن امیدوارم.
n فکر میکنی کدام بازیکنان جوان ـ منظورم بازیکنان زیر 23 سال است ـ میتوانند در آینده در تیم ملی تاثیرگذار باشند؟
اسم بردن برایم سخت است، اما در حال حاضر بازیکنان جوان خوبی در فوتبالمان داریم که هم به لحاظ فنی و هم به لحاظ شخصیتی خوب هستند و میتوانند بازیکنان بزرگی شوند و سالها به تیم ملی کمک کنند.
n چرا فدراسیون بازیکنان دو رگه و بااستعدادی که در فوتبال اروپا هستند را شناسایی نکرده و نسبت به حضورشان در تیم ملی ایران اقدام نمیکند؟
بازیکنانی از این دست که ما تاکنون در تیم ملی داشتهایم، قطعاً گزینه بازی در کشوری که در آن بزرگ شده را سنجیدهاند و علاقه خانواده ایرانیشان به بازی در تیم ملی ایران در انتخابشان تاثیرگذار بوده است. مثالی برای شما میزنم، خیلی از بازیکنان مراکشی در سنین کم به هلند میآیند و حتی اینجا متولد نشدهاند، اما اگر شرایط فراهم شود که بتوانند برای تیم ملی هلند بازی کنند، قطعا این کار را میکنند چون به لحاظ فرهنگی به کشوری که در آن بزرگ شدهاند نزدیکتر هستند.
از این دست بازیکنان ایرانی دو رگه در اروپا زیاد هستند که آوردنشان به ایران در این سن کم آسان نیست. شاید هم در سنین پایین در ردههای پایه بازیکنانی از این دست هم بودهاند که آمدهاند و بازی هم کردهاند، ولی جو فرهنگی و زبانی و بحث ارتباط برقرار کردن مشکلاتی را به وجود آورده، به همین دلیل شاید دیگر علاقهای برای بازگشت به آن کشور و بازی در ردههای بالاتر را نداشتهاند. بازیکنانی هم بودهاند که در اروپا با همان فرهنگ ایرانی بزرگ شده و برای بازی در ایران برگشتهاند. هر چقدر که بتوانیم از این بازیکنان بااستعداد که خانواده ایرانی دارند و در اروپا بزرگ شدهاند، استفاده کنیم، قطعا به نفع ما خواهد بود.