تحقق تدریجی رویای نوسازی «هادیآباد»
- شناسه خبر: 27205
- تاریخ و زمان ارسال: 9 دی 1402 ساعت 07:45
- بازدید :

آرش صالحی ـ طرح نوسازی بافت فرسوده و ناکارآمد محله «هادیآباد» قزوین از حدود 9 سال قبل در دستور کار شهرداری قزوین قرار گرفته، اما با توجه به مشکلات مالی شهرداری قزوین در دورههای مختلف اجرای این طرح به صورت نیمهکاره رها شده که تبعات اجتماعی فراوانی برای اهالی این محله داشته است. محله هادیآباد ۵۶ هکتار وسعت دارد و ۳۴ هزار نفر در این محله ساکن هستند. متاسفانه در این محله مشکلات کالبدی و آسیبهای اجتماعی بسیاری وجود دارد که ریزدانه بودن واحدها، نداشتن سند، سند قولنامهای و عدم همکاری برخی شهروندان برای تجمیع از جمله موانع موجود جهت نوسازی بافت مسکونی در این محله از جمله این مشکلات کالبدی به شمار میروند. همچنین نوسازی بافت ناکارآمد محله هادیآباد یکی از دغدغههای همیشگی مدیران استان قزوین بوده که البته رسانهها با پرداختن به این موضوع بغرنج در دغدغهمندی مسئولان در این بخش نقش مهمی داشتند؛ هر چند که همواره بعد از به نتیجه رسیدن چنین طرحهایی نقش رسانهها فراموش میشود. با این حال شورای ششم شهر قزوین و مدیریتشهری این روزها اخبار خوبی برای احیا و نوسازی هادیآباد مغفول، گزارش میدهند. محلهای که یکی از نمایندگان فعلی مردم قزوین در مجلس هم از آن برخاسته و با وجود محرومیت و حاشیهنشینی، افراد اثرگذاری را به جامعه قزوین و ایران معرفی کرده است.
وضعیت تابآوری هادیآباد مناسب نیست
نایبرئیس شورای شهر قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان وضعیت محله «هادیآباد» به لحاظ تابآوری اصلا مناسب نیست، اظهار داشت: لازم است تا مدیریت شهری در تعیین تکلیف تملک پلاکهای باقیمانده در این محله تسریع داشته باشد، چرا که با توجه به تورم موجود هر چقدر دیرتر اقدام شود، کار تملک سختتر و سنگینتر میشود.
محسن حقشناس اضافه کرد: وضعیت عمومی این منطقه به لحاظ تابآوری شهری به گونهای است که باید با سرعت به سمت عمران و آبادی پیش برویم و در زمینه اجرای طرح تملک محله «هادیآباد» وجود شرکت کارگزار میتواند مفید و راهگشا باشد.
وی با تاکید بر لزوم انعقاد سریعتر تفاهمنامه بین شرکت مجری طرح و شهرداری قزوین ادامه داد: البته باید مفاد تفاهمنامه بین شرکت مجری و شهرداری قزوین پیرامون قیمتگذاری پلاکها به رویت اعضای شورا برسد. همچنین ضرورت دارد شهرداری قزوین نسبت به تامین اعتبار تملک پلاکها از طریق منابع مالی و اعتباری موجود به سرعت اقدام کند.
نایبرئیس شورای شهر قزوین با تاکید بر لزوم حساسیت شهرداری در حوزه قیمتگذاری پلاکها و در نظر گرفتن حقوق مردم تصریح کرد: ضرورت دارد در بحث قیمتگذاری پلاکها و تملک نظارت و دقت زیادی صورت گیرد تا حقی از شهروندان ضایع نشود.
حقشناس یادآور شد: با توجه به شعار شورای شهر ششم در حوزه محرومیتزدایی و توجه به نقاط محروم شهر باید ساماندهی محلات پرآسیبی مانند «هادیآباد» در دستور کار مدیریت شهری و شهرداری قزوین قرار بگیرد و در این زمینه جا دارد که از درآمدهایی که از محلات مرفه شهر قزوین کسب میکنیم برای ساماندهی محلات پرآسیب هزینه نماییم.
فقط 3 درصد هادیآباد نوسازی شده است
از سوی دیگر، رئیس کمیسیون املاک شورای شهر قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت در قزوین با اشاره به طرح نوسازی بافت فرسوده هادیآباد اظهار کرد: در دهههای ۳۰ و ۴۰ شمسی مهاجران زیادی وارد شهر قزوین شدند و بر این اساس محله هادیآباد به عنوان یکی از قدیمیترین محدودههای حاشیهنشینی و بافت فرسوده در کنار بافت تاریخی قزوین شکل گرفته است.
حسین صلحجوی منفرد با بیان اینکه این محله جمعیت زیادی را در خود جای داده است، افزود: محله مذکور نزدیک به ۵۵ هکتار وسعت دارد که دو هکتار آن در سالهای اخیر نوسازی و ۳۶۰ واحد مسکونی در آن احداث شده است. بنابراین فقط 3 درصد آن نوسازی شده است.
عضو شورای اسلامی شهر قزوین با اشاره به لوایح شهرداری قزوین در راستای نوسازی بافت فرسوده هادیآباد اضافه کرد: ساخت مسکن در بافت فرسوده هادیآباد با مشارکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و در زمینی به مساحت ۷۸۷۹ متر مربع در قالب ۳۱ قطعه حدود ۲۵۰ متر مربعی از جمله لوایحی است که به تصویب رسید.
صلحجوی منفرد از ارائه تسهیلات تشویقی برای نوسازی بافت فرسوده و خروج از ریزدانگی بافت هادیآباد خبر داد و گفت: به منظور رونق ساختوساز در بافت ناکارآمد هادیآباد تسهیلات تشویقی از جمله صدور رایگان پروانه ساختمانی، تامین پارکینگ محلی و تخفیف حداکثری در صدور پایان کار ساختمانی در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: در ضمن تخفیف حداکثری در انشعابات و تسهیل در واگذاری آنها، ایجاد بلوکهای شهری با هدف تامین نور کامل و اختصاص حداقل دو درِ پارکینگ در نظر گرفته شده است، همچنین استفاده از بستههای تشویقی در هادیآباد میتواند در تحول و رونقبخشی این منطقه تاثیرگذار باشد.
نوسازی حدود 8 هزار متر مربع از بافت هادیآباد
اما شهردار قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت در قزوین درباره جزئیات طرح بازآفرینی شهری در بافت فرسوده و ناکارآمد محله هادیآباد اظهار کرد: در این طرح که با مشارکت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اجرا میشود، متراژ زمینی که برای ساخت واحدهای مسکونی در نظر گرفتهشده ۷ هزار و ۸۷۹ متر مربع و در قالب ۳۱ قطعه حدود ۲۵۰ متری است.
مهدی صباغی همچنین به بستههای تشویقی شهرداری قزوین در بافت فرسوده هادیآباد به منظور رونق ساختوساز اشاره کرد و گفت: محله هادیآباد به عنوان یکی از قدیمیترین محدودههای حاشیهنشین و بافت فرسوده در کنار بافت تاریخی قزوین شکل گرفته است.
وی با اشاره به جزئیات تسهیلات تشویقی برای رونق ساختوساز در بافت فرسوده هادیآباد اضافه کرد: سیاست بر این است که این بافت از ریزدانگی و واحدهای مسکونی کموسعت خارج شده و در نهایت پلاکهای ملکی و مسکونی آن تجمیع شوند.
صباغی ادامه داد: صدور رایگان پروانه ساختمانی، تامین پارکینگ محلی، تخفیف حداکثری در صدور پایان کار ساختمانی و تخفیف حداکثری در انشعابات و تسهیل در واگذاری آنها از جمله تسهیلات تشویقی که برای نوسازی و بهسازی بافت فرسوده هادیآباد در نظر گرفته شده است.
رئیس شورای شهر قزوین یادآور شد: ایجاد بلوکهای شهری با هدف تامین نور کامل، اختصاص حداقل دو درب پارکینگ هم از دیگر تسهیلات تشویقی است که برای نوسازی بافت فرسوده و ناکارآمد موجود در محله پرآسیب و پرچالش هادیآباد لحاظ شده است.
شهردار قزوین در ادامه این گفتوگو از اعطای تراکم شش در طرح بازآفرینی شهری محله هادیآباد خبر داد و گفت: برای پلاکهای ۶۰ تا ۱۰۰ مترمربع تراکم سه طبقه روی پیلوت، بیش از ۱۰۰ تا ۲۰۰ مترمربع چهار طبقه روی پیلوت، بیش از ۲۰۰ تا ۵۰۰ مترمربع پنج طبقه روی پیلوت و از ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ مترمربع (با سطح اشغال ۶۰ درصد) تراکم شش طبقه روی پیلوت در نظر گرفته میشود.
صباغی با اشاره به برنامههای فرهنگی شهرداری برای بسترسازی اجرای طرح نوسازی و احیای این محله هم بیان کرد: استفاده از تبلیغات شهری و همچنین صدا و سیما و رسانهها در کنار حضور در مساجد محله هادیآباد از جمله برنامههای ما برای تشریح ظرفیت طرحهای تشویقی نوسازی بافت فرسوده هادیآباد هستند.
تصویب اعطای تسهیلات نوسازی هادیآباد
علی فرمانی در گفتوگو با خبرنگار ولایت در قزوین از تصویب اعطای تسهیلات تشویقی برای نوسازی محله هادیآباد خبر داد و اظهار کرد: در جلسه اخیر شورای اسلامی شهر قزوین دو لایحه پیرامون نوسازی و ارائه تسهیلات تشویقی برای تجمیع پلاکهای ریزدانه و رونق ساختوساز در منطقه هادیآباد را مورد بحث و بررسی قرار دادیم و به تصویب رساندیم.
وی افزود: جزئیات لایحه شهرداری قزوین پیرامون ساخت مسکن با عنوان پروژه هادیآباد در قالب مناقصه محدود و واگذاری پروژه به اداره کل بنیاد مسکن استان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و مشروط به نظرات کمیسیون عمران و زیربنایی شورای اسلامی شهر قزوین به تصویب رسید.
لزوم اراده معطوف به اجرا در نوسازی هادیآباد
حداقل در 3 دوره اخیر شورای شهر قزوین موضوع احیا و نوسازی محله پرآسیب هادیآباد به صورت جدی مطرح شده و به نظر میرسد که اگر شورای ششم شهر با همراهی شهرداری قزوین گام اجرایی و عملی برای احیای هادیآباد بردارد، بهترین پیشینه در جهت محرومیتزدایی در کارنامه شورای شهر ثبت شده است. محرومیتزدایی که بیتردید همواره از شعارهای جدی انقلاب اسلامی بوده است و تحقق محرومیتزدایی در هادیآباد بیش از هر چیز به اراده و پیگیری مدیریتشهری و شورای شهر ششم بستگی دارد.