تئاتر قزوین در انتظار سالنی برای اجرا
- شناسه خبر: 5875
- تاریخ و زمان ارسال: 19 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
بیست و چهارمین دوره جشنواره تئار قزوین به کار خود پایان داد و نفرات برتر با رای هیات داوران معرفی شدند و دو گروه نیز جهت راهیابی به جشنواره تئاتر به فجر به دبیرخانه این جشنواره معرفی شدند.
هیات داوران از میان 17 اثر حاضر در جشنواره 7 اثر را جهت حضور در بخش رقابتی معرفی کرد که اسامی آنها به شرح بود:
«دریازدگی» به نویسندگی عباس جمالی و کارگردانی میثم ملازینل از قزوین. «داستانهای عامیانه» به نویسندگی و کارگردانی کمال زارعی از تاکستان. «غروب غرب» به نویسندگی و کارگردانی محمدمهدی شهرتی از محمدیه. «هنر زمانه» به نویسندگی و کارگردانی جواد مافی مقدم از قزوین. «خوان خون» به نویسندگی مهدی خدایی و کارگردانی میلاد شهرتی از الوند. «روی داد» به نویسندگی پویان اصغری و کارگردانی علی رئیسی از قزوین. «پاییز نگفته بود» به نویسندگی رضا گشتاسب و کارگردانی سعید چگینی از قزوین. «وقتی صدای سوت میاد سرتو بدزد» به نویسندگی مهدی صالحیار و کارگردانی داوود امامقلی از قزوین.
ـ راهیابی 8 اثر به بخش رقابتی جشنواره
در آیین اختتامیه بیست و چهارمین جشنواره تئاتر استان قزوین که در سالن کتابخانه امام خمینی برگزار شد رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان که مجریگری این مراسم را بر عهده داشت گفت: از میان 17 اثر نمایشی که از شهرهای قزوین، الوند، تاکستان و محمدیه به دبیرخانه رسیده بود، 8 نمایش جهت شرکت در جشنواره به دبیرخانه بیست و چهارمین جشنواره تئاتر استان قزوین معرفی شدند و در نهایت این 8 اثر در سه روز به رقابت پرداختند و 2 اثر به دبیرخانه منطقهای جهت حضور در جشنواره تئاتر فجر معرفی شدند.
کیوان حبیبی با اشاره به استقبال گرم مردم از این جشنواره افزود: خوشبختانه جشنواره با استقبال پر شور مردم مواجه شد و طبق دورههای پیشین، آثار گروهها در سالن علامه رفیعی که تنها تماشاخانه قزوین است و 98 صندلی دارد به روی صحنه رفت.
حبیبی در بخش دیگر صحبتهایش از هیات داوران که متشکل از استاد محمد ساربانها، ولیا… شالی و فرزاد معافی مقدم بودند تشکر و قدردانی کرد که با توجه به مشغله کاری فراوان داوری جشنواره را پذیرفتند.
وی خاطرنشان کرد: افرادی بودند که امسال کار تولید نکردند و ما چشم انتظار حضورشان بودیم البته ما به این موضوع اعتراضی نداریم؛ هرکسی میتواند نظر خودش را داشته باشد در واقع ما باید بتوانیم نظرات همدیگر را تحمل کنیم. افرادی که کار تولید کردند نباید غایبن در جشنواره را مورد نقد قرار دهند و همچنین افرادی که نخواستند در جشنواره حضور داشتند باشند نیز نباید همکاران خود را مورد نقد قرار دهند.
ـ حمایت اداره ارشاد از اجراهای خیابانی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان که به عنوان سخنران دوم جشنواره پشت تریبون رفته بود، گفت: در چند روزی که جشنواره تئاتر قزوین برگزار شد عمیقا احساس خوبی داشتم. اجرای گرم هنرمندان و حضور مخاطبان در تماشاخانه علامه رفیعی مملو از انرژی بود؛ هنرمندان و مخاطبان تئاتر این احساس را به ما که به عنوان سیاستمدار حوزه فرهنگ و هنر و خادم مردم مشغول به خدمت هستیم، به خوبی منتقل کردند.
محمدحسین فائزی بیان کرد: امیدوارم امسال هم در جشنواره فجر مثل پارسال خبرهای خوبی از هنرمندان قزوینی دریافت کنیم.
وی با اشاره به حمایت از گروههای تئاتر قزوینی اظهار کرد: درخواست دارم نمایشهایی که جلوه بیرونی دارند و از جنس کارهای خیابانی و شهری هستند به صورت عمومی و در محلهای مناسب اجرا شوند و اداره ارشاد قزوین هم از این موضوع حمایت میکند.
فائزی خاطرنشان کرد: در ماههای آینده مناسبتهای ملی و میهنی متعددی داریم. اگر گروههای نمایش برای این ایام ایدهای دارند، اداره ارشاد ضمن حمایت، کلیه مجوزهای لازم را صادر میکند تا آثار این هنرمندان بهتر دیده شود. ما اعتقاد داریم پرچم تئاتر قزوین باید رفیع تر و بالاتراز جایگاه امروزش باشد و این موضوع منوط به همت شما هنرمندان است.
ـ تئاتر یک مقوله اداری نیست
پیشکسوت تئاتر قزوین که به عنوان داور در این دوره از جشنواره حضور داشت گفت: از تماشا و داوری کردن کار هنرمندان قزوین بسیار خوشحالم. این جشنواره با دفعات گذشته تقاوت داشت زیرا هنرمندان جوان پای کار بودند.
استاد محمدعلی ساربان افزود: ایده تازه، فرم جدید متن تازه و… همه این موارد سبب شد تا این جشنواره به نسبت دورههای قبل متفاوت باشد. البته من کیفیت آثار و زحمات هنرمندان دورههای قبل را نفی نمیکنم.
وی اظهار کرد: تئاتر قزوین بیش از 50 سال سابقه دارد. از همه پیشکسوتان تشکر میکنم و یاد هنرمندان درگذشته ازجمله سیروس غیاثوند، رضا محمدی، میرفخرایی و… را زنده نگه میداریم. این هنرمندان بر تئاتر قزوین تاثیر مستقیم و مثبتی گذاشتند و امروز همه ما مدیون این پیشکسوتان هستیم.
ساربان خاطرنشان کرد: در راس هر جشنواره متولیانی هستند که باید از آنها قدردانی کرد و باید از آنها بخواهیم که به مقوله فرهنگ بیشتر توجه کنند. تئاتر یک مقوله اداری نیست و از مسئولین ذیربط تقاضا دارم به عنوان یک پروژه یا کار اداری به آن نگاه نکنند. از مسئولین تقاضا دارم که به این مقوله و مقولههای فرهنگی بیشتر بپردازند. تئاتر یک مقوله اداری نیست. به عنوان مقوله اداری به آن نگاه میشود!
ـ اجرای تئاتر نیازمند سالن اختصاصی و استاندارد است
عضو هیات داوران جشنواره نیز در ادامه آیین اختتامیه گفت: در ابتدا از طرف اعضای هیات داوران تشکر میکنم و همچنین از مسئولان محترمی که در اختتامیه حضور دارند. یادآوری کنم که جشنواره را باید انجمن نمایش برگزار کند و در همه استان ها هم به همین روال است؛ گرچه دلیل برگزاری جشنواره توسط اداره ارشاد، یک سیاست حمایتی بوده است برای برگزاری بهتر جشنواره ولی در نهایت امیدوارم در سال بعد خود انجمن مسئولیت برگزاری جشواره را بر عهده داشته باشد.
وی افزود: باید تشکر ویژه ای داشته باشیم از عزیزانی که بیش از یک دهه است در تماشاخانه علامه رفیعی مشغول تلاش هستند و متاسفانه انگار قرار است که اداره کل کتابخانهها این سالن را پس بگیرد ـ در واقع تنها سالن تئاتر شهر قزوین ممکن است که تعطیل شود ـ این سالن مربوط به فضای جمعی 30 سال پیش قزوین است ولی هنوز تنها سالن برای اجرای تئاتر در قزوین میباشد.
از مدیر ارشاد، شورای شهر و شهردار قزوین و دیگر مسئولین فرهنگی تقاضا دارم کمک کنند که یک سالن برای تئاتر ساخته شود. دوستان عزیز تئاتر حرف اول و آخرش به اجرا میرسد. حتی ما که مشغول در حوزه تدریس و پژوهش فعالیت داریم مثل یک جریان فرعی هستیم؛ اصل کار شما هستید که زحمت میکشید و خون دل میخورید و در جسلسات تمرین شرکت میکنید. گشنگی میکشید، صرفهجویی میکنید که بالاخره به اجرا برسید. اصل و اساس همه چیز در تئاتر به تولید و اجرای ختم میشود. همه فعالیتهای ما باید متمرکز شود بر تولید و اجرا و بدیهی است که برای اجرا به سالن نیاز داریم. امیدوارم سالن تئاتر شهر قزوین زودتر ساخته و تکمیل شود. دوستانی هم هستند مثل آقای شالی که بیش از 15 سال است که عاشقانه مشغول کارند. خودشان تئاتری هستند و از هیچ کمک و تلاشی دریغ نمیکنند. این عزیزان آنقدر متانت به خرج میدهند که حتی هیچ وقت درخواست مالی ندارند ولی به هر حال هرچقدر هم که ما به جنبه هنری و معنوی کار بپردازیم اما باز هم نمیشود از جنبههای مادی صرف نظر کنیم. امیدوارم این بخش قضیه هم درست شود.
ـ به یاد استاد فقید، روانشاد ناصر ایزدفر
در خاتمه کیوان حبیبی رئیس انجمن نمایش استان ضمن بیان خاطرهای از مرحوم ناصر ایزدفر پیشکسوت تئاتر قزوین، با قرائت نظر هیات داروان به معرفی نفرات برتر جشنواره پرداخت که به شرح زیر میباشد:
بخش پوستر و بروشور: لوح تقدیر و جایزه نقدی به سعید رنجبر برای نمایش «دریازدگی» تعلق گرفت.
موسیقی و افکت: در این بخش سه نمایش«وقتی صدای سوت می یاد سرت را بدزد»، «غروب غرب» و «داستانهای عامیانه» موفق به دریافت لوح تقدیر شدند. جایزه این بخش به رضا چگینی برای نمایش «رویداد و پاییز نگفته بود» تعلق گرفت.
طراحی صحنه: وحید عبدا… بیگلو برای نمایش «پاییز نگفته بود»
طراحی لباس: مرضیه پیری برای « داستانهای عامیانه»
ماسک و گریم: لوح تقدیر در این بخش به محدثه طاهرخانی برای داستان «داستانهای عامیانه» تعلق گرفت و حسین محمد حسنپور برای نمایش «غروب غرب» به عنوان برگزیده این بخش انتخاب شد.
نمایشنامه: جایزه این بخش به پویان اصغری برای نمایش «رویداد» تعلق گرفت.
طراحی نور: نیکان امیراحمدی برای «نمایش پاییز نگفته بود».
بازیگری زن: مرضیه گنجعلی برای نمایش «داستانهای عامیانه» مورد تقدیر قرار گرفت.
رتبه سوم: در این بخش هیات داوران دو انتخاب داشتند و لیلا کولیایی برای نمایش «پاییز نگفته بود» و آیناز کاکاوند برای نمایش «دریا زدگی» انتخاب شدند.
رتبه دوم: بیتا معصومی برای نمایش «دریازدگی» و نسیم مافی مقدم برای نمایش «هنر زنانه» انتخاب شدند.
رتبه اول: نسیم پاییزی برای نمایش «پاییز نگفته بود».
بازیگری مرد رتبه سوم: جایزه هیات داروان در این بخش به سه نفر تعلق گرفت. وحید امیر قاسمی برای نمایش «رویداد» و ایلیا رحمانی و کمال زارعی.
رتبه دوم: سعید چگینی برای نمایش «روی داد» و پژمان پیکانی برای نمایش «دریازدگی»
رتبه نخست: میلاد شهرتی برای نمایش «خوان و خون»
کارگردانی رتبه سوم: کمال زارعی برای نمایش «داستانهای عامیانه».
رتبه دوم: میثم ملازینل برای نمایش «دریازدگی».
رتبه اول: سعید چگینی برای نمایش «پاییز نگفته بود» .
در پایان با نظر هیات داوران دو نمایش «پاییز نگفته بود» به کارگردانی سعید چگینی و نمایش «دریازدگی» به کارگردانی میثم ملازینل به دبیرخانه جشنواره فجر معرفی شدند.