با تقویت ظرفیتهای مناطق میتوان چالشهای اساسی جامعه را برطرف کرد
- شناسه خبر: 12712
- تاریخ و زمان ارسال: 23 اردیبهشت 1402 ساعت 08:00
- بازدید :

نخستین جشنواره روستایی و عشایری استان به کار خود پایان داد
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: نخستین جشنواره روستایی و عشایری استان قزوین با هدف معرفی ظرفیت و توانمندیهای روستاها در حوزههای گردشگری، تولید مواد غذایی و کشاورزی و صنایع تبدیلی کشاورزی به مدت چهار روز در محل دائمی شرکت نمایشگاههای بینالمللی قزوین برپا بود.
به گزارش خبرنگار ولایت، آیین افتتاح نخستین جشنواره روستایی و عشایری استان حمید ملانوری معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، بیتا… برقراری مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر کشور، محمد مهدی اعلایی استاندار، مهدی رجحانی معاون عمرانی استاندار، لیلا غریب مدیرکل روستایی برگزار شد.
احیاء و معرفی ظرفیتها و مزیتهای مناطق جدی تلقی شود
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در حاشیه افتتاح این نمایشگاه در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهارکرد: یکی از مهمترین موضوعاتی که در حوزههای مدیریتی باید به طور جدی دنبال شوند شناخت ظرفیتها، فرصتها و مزیتهای هر منطقه و معرفی واقعی آنها در سطح کشوری و بینالمللی است.
حمید ملانوری تصریح کرد: ایران در مناطق مختلف شهری و روستایی ظرفیتهای بزرگی در بخش کشاورزی، گردشگری، صنایع دستی، معادن، صنعت و سایر موضوعاتی دارد که مسئولین میتوانند مسائل اصلی جامعه همچون اشتغال، معیشت، اقتصاد، و موضوعات دیگر را برطرف و نشاط اجتماعی ایجاد کنند.
او بیان کرد: عمل کردن به سیاستهای اقتصاد مقاومتی و ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، همچنین توجه جدی به شعار و برنامهریزی دقیق در این مسیر و سیاستگذاری بر پایه منابع محلی میتواند مشکلگشای مسائل کشور باشد.
این مسئول اضافه کرد: برگزاری چنین نمایشگاههایی شاید نتواند همه استعدادها، ظرفیتها و توانایی استان یا منطقه را بیان کند؛ اما نمونهای از قابلیتها، ظرفیتها و توانمندیهایی است که در استانها وجود دارد.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور توضیح داد: این نمایشگاه فرصتی برای معرفی پتانسیل و ظرفیتهای روستایی و عشایری بود و در آن توانمندیهای نیروی انسانی در روستا معرفی شد که این موضوع میتواند ایجاد اشتغال کند و روستاها را در مسیر توسعه قرار دهد.
ملانوری مطرح کرد: در گوشه گوشهی این نمایشگاه اصالت، فرهنگ بومی و محلی، باورها، آداب و رسوم را دیدیم که این موارد در توسعه پایدار کشور نقش بسیار ارزندهای دارند؛ همچنین توجه به اصالتها، زیست بومها و باورهای منطقه میتواند نسل آینده را متوجه ظرفیتهای کشور کند و موجب نشاط اجتماعی شود.
او درباره اولویتهای معاونت دهیاریهای سازمان شهرداری و دهیاریهای کشور در مناطق روستایی عنوان کرد: در این معاونت به همراه قرارگاه جهادی پیشرفت همه جانبه در روستاها و در قالب سیاستهایی که وزیر و رئیس جمهور دارند به دنبال این هستیم که سه موضوع را در دوره جدید مدیریت روستا فعال کنیم.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور تشریح کرد: درآمد پایدار دهیاریها و نهادهای محلی در اداره امور روستا، توانمندسازی روستاییان و آموزش با سبکهای جدید برای اداره امور روستا به صورت مطلوب و مناسب و دیگر ایجاد زمینههای مشارکت در مناطق روستایی از موضوعاتی هستند که به طور ویژه در دستور کار قرار دارند.
این مسئول ادامه داد: امسال سبک جدیدی از حکمرانی روستایی را بر پایه مدیریت منابع داخلی روستاها را در دستور کار قرار دادهایم و در این زمینه نیز دورههای آموزش ویژه برای گروههای روستایی در نظر گرفتهایم.
ملانوری یادآورشد: رشته آموزشی جدیدی با عنوان رشته حکمرانی روستایی را با تفاهم با دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کردهایم که تاکنون هیچ دانشگاهی این رشته را ارائه نکرده است؛ ترم بهمن برای اولین بار در این رشته دانشجوی کاردانی جذب کردهایم و افرادی که دانشآموخته این رشته شوند میتوانند در هر سطحی و جایگاهی از جمله شورای اسلامی، بخشداری، دهیاری، شهرداری و مدیریتهایی که متصل به اداره روستا هستند فعالیت کنند و مدیریت روستاها را با سبک جدید برعهده بگیرند.
او درباره ساخت و ساز غیراصولی در مناطق روستایی گفت: براساس قانون مجری طرح هادی در روستاها دهیار و دهیاری است؛ ولی توان نیروی انسانی در نظارت و رسیدگی به تخلف ساخت و ساز اندک است که در این راستا اعلام کردهایم هر روستایی که نیاز به نظارت بر ساخت سازها دارد تقاضا کند تا مجوز صادر شود و نیرو برای دفاتر فنی دهیاریها جذب کنیم تا این نیرو به عنوان پلیس ساختمان و ناظر، ساخت و سازها را مدیریت کند.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ابراز کرد: درحال حاضر در راستای توانمندسازی روستاها و ایجاد درآمدهای پایدار برای دهیاریها، یکی از موضوعاتی که به طور جدی در زمینه سرمایهگذاری و توسعه مناطق روستایی مورد توجه است؛ موضوع گردشگری و تقویت صنعت توریست است که با توجه به جاذبههای طبیعی و تاریخی روستاها و توانمندیهایی که در زمینه صنایع دستی در روستاها وجود دارد؛ آمادگی داریم هر دهیاری که طرحهای درآمدزا ارایه دهد تسهیلات بانکی در اختیار آنها قرار دهیم؛ چنانچه بخش خصوصی نیز در حوزه سرمایهگذاری و توسعه مناطق روستایی ورود کند آنها را هم مورد حمایت قرار خواهیم داد.
ملانوری همچنین با بیان اینکه صنعت گردشگری از صنایع جدید و نوین دنیا است که میتواند اشتغالزایی پایدار، کم آب بر و بدون چالش برای حوزه محیط زیست ایجادکند؛ عنوان کرد: در کارگروه توانمندسازی روستاها و دهیاریها طرحهای مختلقف درآمدزایی در مناطق روستایی را سیاست گذاری کردهایم که یکی از رویکردهای جدی آن گردشگری روستایی است.
بخشی از شعار سال به واسطه روستاییان و عشایر میسر خواهد شد
مدیر عامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور نیز در حاشیه این آیین در گفتوگو با خبرنگاران اظهارکرد: در این صندوق کشاورزان ساکن شهرها و روستاها، همچنین روستاییان و عشایر از سن قانونی تا ۵۰ سال بیمه میشوند.
بیتاله برقراری با بیان اینکه جامعه هدف ما شهرهای با جمعیت زیر20هزار نفر است؛ تصریح کرد: آمار ناخالص جامعه هدف ما به طور کلی حدود ۳۰ میلیون است در صورتی که جامعه عشایری آماری بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر دارد و بخشی از آمار مربوط به روستاییان و مشاغل فصلی است؛ اما در مجموع آماری که ما داریم حدود ۹ میلیون نفر جامعه هدف است.
او با بیان اینکه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر از سال ۱۳۸۴ تاسیس شده و در این ۱۸ سال توانسته است ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر را بیمه کند؛ عنوان کرد: از زمان استقرار دولت آیتا… رئیسی آهنگ جذب بیمه در این صندوق افزایش یافت و اکنون بیش از ۵۳۰ هزار نفر را جذب کردیم که این آمار معادل سه الی چهار سال دولتهای گذشته است.
مدیر عامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور توضیح داد: جذب این صندوق در دولت فعلی شتاب چند برابری گرفت؛ سطوح درآمدی افراد تحت بیمه به بیش از ۶۰ درصد رسید؛ بیش از ۸۴ درصد تمدیدی بیمه روی داد و دولت بودجه ما را ۳ برابر کرد.
این مسئول ادامه داد: بودجه این صندوق سال گذشته یکهزار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بود که به چهارهزار میلیارد تومان افزایش یافت که این رقم نشان دهنده رشد ۱۶۰ درصدی است.
ملانوری با تاکید براینکه عشایر و روستاییان مولد، میراثدار فرهنگی، تضمین کننده امنیت غذایی کشور هستند؛ افزود: به تعبیر امام خمینی(ره) این قشر ذخایر انقلاب هستند؛ از هر حیث که نگاه کنیم میبینیم بخشی از شعار سال به واسطه روستاییان و عشایر میسر خواهد شد.
او مطرح کرد: افرادی که عضو این صندوق باشند مانند کارمندان، بازنشسته میشوند و حقوق خواهند گرفت؛ اگر از کار افتاده شوند حقوق از کار افتادگی و اگر فوت شوند بازماندگان آنها مستمری بازماندگان دریافت خواهند کرد.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور همچنین یادآورشد: اولویت امسال ما کفایت مستمری و ارائه خدمات بیشتر است و در این راستا در برخی استانها مستمری بگیران صندوق را تحت پوشش بیمه درمان تکمیلی قرار دادهایم و سعی داریم این برنامه را در سایر استانها عملیاتی کنیم.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان نیز درباره برگزاری این نمایشگاه اظهارکرد: جشنواره روستایی و عشایری استان با هدف معرفی ظرفیتها، توانمندیها، محصولات و فرهنگ عشایر استان به عموم مردم برگزار شد.
احمد خورگامی تصریح کرد: در این جشنواره ۱۹ بخش و ۱۴ ایل عشایری محصولات خود را در حوزههای صنایع دستی، دامی، کشاورزی، صنایع تبدیلی و روستایی، غذاهای روستایی، آثار تاریخی معرفی کرد. در روزهای برگزاری این جشنواره نیز با اجرای بازیهای بومی و محلی نیز پذیرای بازدیدکنندگان بود.
گفتنی است؛ در این نمایشگاه عشایر کوچنشین با برپایی سیاه چادرها، توانمندیها و محصولات تولیدی، خوراکی، دامی و کشاورزی خود را در معرض دید و فروش علاقمندان قرار دادند.
این نمایشگاه همچنین با اجرای بازیهای بومی و محلی، موسیقی سنتی، معرفی آثار تاریخی و مکانهای گردشگری همراه بود./ی