«ایراندخت» و «رامتین» مینوازند
- شناسه خبر: 29910
- تاریخ و زمان ارسال: 16 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :

محمدرضا مقدم
اشاره
هنرستان هنرهای زیبای قزوین امسال نیز همانند دوره گذشته با دو گروه پسران و دختران در سی و نهمین جشنواره موسیقی فجر حضور دارد. آمادهسازی و به اصلاح جمع و جور کردن یک گروه برای اجرای موسیقی کار دشواری است که «نوید وفانیا» در این دو سال گذشته با علاقه و تلاش مستمر در حال انجام آن است؛ با او به گفتوگو نشستیم تا شما مخاطبان فرهیخته را از آخرین وضعیت گروههای موسیقی دختران و پسران قزوین قبل از اجرا در جشنواره موسیقی فجر مطلع کنیم.
به امید موفقیت روزافزون برای تمامی هنرمندان نوجوان قزوین که با سعی و تلاش مجدانه توانستند افتخار اجرا در جشنواره موسیقی فجر را برای استان قزوین رقم بزنند.
n ابتدا در مورد حضور گروههای موسیقی هنرستان هنرهای زیبا قزوین در جشنواره توضیح دهید.
دو هنرستان هنرهای زیبای قزوین امسال در سی و نهمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با دو گروه در بخش غیررقابتی حضور خواهد داشت. هنرستان دختران با گروه ایرانی «ایراندخت» که متشکل از ۱۱ نوازنده است و هنرستان پسران با یک گروه کلاسیک دو نفره به صورت دونوازی ویولن و در واقع دوئت در جشنواره به هنرنمایی میپردازند.
n هنرمندان قزوینی در کدام بخش از جشنواره حضور دارند؟
حضور بچهها در بخش غیررقابتی و جانبی خواهد بود. البته حضور هنرستانها در بخش جانبی، طبق برنامه وزارت ارشاد و به صورت از پیش تعیین شده توسط انجمن موسیقی ایران صورت میگیرد و بر این اساس تمام هنرستانهای موسیقی کشور در بخش جانبی حضور خواهند داشت.
n از مراحل قبل از راهیابی به جشنواره بگویید.
هنرستانهای دختران و پسران قزوین در سال گذشته و در جشنواره سی و هشتم نیز حضور داشتند که بنده سرپرستی گروه پسران را بر عهده داشتم و استاد دولت زارعی نیز سرپرست گروه واحد دختران بودند. با شروع سال تحصیلی جدید، بنده سرپرستی هر دو واحد دختران و پسران را بر عهده گرفتم. در واحد دختران شروع به ایجاد دو گروه کردیم؛ یک گروه ایرانی تحت عنوان «ایراندخت» و نیز تشکیل یک ارکستر که در واقع ترکیبی از سازهای ایرانی و جهانی است و میتوان گفت که به نوعی ارکستر مجلسی تلقی میشود. با شروع تمرینات بچهها اجراهایی در سطح شهر قزوین داشتند که خوشبختانه بسیار مورد توجه قرار گرفت. در واحد پسران نیز یک گروه ایرانی و یک دوئت ویولن کلاسیک را تحت عنوان گروه «رامتین» برای معرفی به جشنواره آماده کردیم.
n تمرین گروه چه مدت ادامه داشت؟
بچهها از ابتدای سال تحصیلی شروع به تمرین نمودند که البته به صورت منظم دو ماه تمرین کردند. جشنواره موسیقی فجر امسال با استقبال بسیار خوبی مواجه شده و به دلیل اعلام آمادگی تعداد زیادی از گروهها از سراسر کشور برای حضور در بخش جانبی، انجمن موسیقی ایران اقدام به انتخاب گروههای برتر توسط هیات داوران سی و نهمین جشنواره نمود. طبق برنامه، ویدئوی قطعات مورد اجرا برای بازبینی به انجمن موسیقی ایران ارسال شد و پس از گذشت حدود یک ماه، گروههای راهیافته به جشنواره معرفی گردیدند و گروه ایرانی «ایراندخت» از هنرستان دختران و گروه کلاسیک «رامتین» از واحد پسران مجوز حضور در جشنواره سی و نهم را کسب کردند. بچهها به صورت منظم و با برنامه به تمرین میپردازند؛ ضمن این که طی یک برنامه از قبل تعیین شده، استاد سعید رضا دولت زارعی هم به عنوان استاد راهنما و نیز مسئول آموزش هنرستانها در اداره ارشاد قزوین، پس از راهیابی بچهها به جشنواره، به ما ملحق شدند و در تمرینات مشاورههای فنی و تخصصی بسیار خوبی به گروه ایرانی ارائه میدهند که کمال تشکر را از ایشان داریم.
n حضور دو گروه از قزوین در جشنواره موسیقی فجر را چگونه ارزیابی میکنید؟
هدف ما از حضور در جشنواره موسیقی فجر از چند جهت حائز اهمیت هست. اولا حضور بچهها در مهمترین رویداد موسیقایی کشور که قطعا تجربه بسیار خوبی خواهد بود. علت دیگر معرفی هنرستانهای هنرهای زیبای قزوین به جامعه هنری و موسیقی کشور و مهمتر از همه، معرفی به جامعه آموزشی استان است؛ چرا که اغلب مردم قزوین اطلاعی از وجود این هنرستانهای هنری در شهر و استان قزوین ندارند. بنابراین حضور بچهها در این فستیوال هنری و بازتاب خبری آن، از جهت معرفی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. علت دیگر هم ایجاد انگیزه و شور و نشاط و تلاش در هنرستان و در بین بچههای هنرمند برای رسیدن به این رویداد هنری است.
n آیا انتخاب گروه دختران برای بخش موسیقی ایرانی و گروه پسران برای بخش کلاسیک دلیل خاصی داشت؟
در هر دو واحد دختران و پسران دو گروه معرفی کردیم. در واحد پسران، گروه ایرانی و گروه کلاسیک و در واحد دختران گروه ایرانی و ارکستر. در واقع چهار گروه که بنابر تشخیص هیات انتخاب، دو گروه ایرانی دختران و کلاسیک پسران واجد شرایط حضور در جشنواره بودند. البته واقعا ارکستر واحد دختران از کیفیت بالایی برخوردار است. ارکستری متشکل از حدود ۴۰ نفر نوازنده و نیز گروه کر که البته طبق شنیدهها به دلیل تعداد زیاد نفرات این ارکستر و عدم امکان پشتیبانی به لحاظ فضای اجرا و ارائه تجهیزات سختافزاری در محل اجرا، شرایط حضور این ارکستر در جشنواره فجر فراهم نشد.
n چه قطعاتی توسط گروههای قزوینی در جشنواره اجرا میشود؟
قطعات مورد اجرا توسط گروه «ایراندخت» در دستگاه شور به صورت پیش درآمد، رِنگ و تصنیف و نیز دونوازی تار و تنبک و در گروه کلاسیک پسران به صورت اجرای چند کنسرتوی ویولن خواهد بود.
n اعضای گروه «ایراندخت» و «رامتین» را نام ببرید تا مخاطبان بیشتر با هنرمندان نوجوان قزوینی آشنا شوند.
گروه ایراندخت متشکل است از خانمها: ساغر و کوثر آقایی و پانیذ کریمی(سنتور). آتنا قلعهای، هما رمضانی (تار). هستی عسگری (بم تار) لاوین میراشه، نگار طاهرخانی(کمانچه). طناز یاری (قانون). باران زارعی و الهه مستوفی فرد (تنبک).
گروه کلاسیک پسران: سپنتا حاجیموسائی و سیاوش کشاورز (ویولن).
n سطح فنی دو گروه را چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به اینکه سرپرستی گروههای موسیقی هر دو واحد دختران و پسران را بر عهده داشتم و از نزدیک شاهد فعالیت بچهها بودهم، باید عرض کنم که در هر دو هنرستان پسران و دختران استعدادهای بسیار خوبی وجود دارد که از توانایی فردی و مهارتی بالایی در زمینه موسیقی برخوردار هستند و واقعا توانایی ارائه و اجرا و حضور در برترین رویدادها و فستیوالهای موسیقایی را دارند. کمااینکه در حال حاضر نیز تعدادی از آنها با بهترین گروههای موسیقی در سطح استان و گروههایی در خارج از استان همکاری دارند.
n امکانات هنرستان راضی کننده است؟
هنرستانهای هنرهای زیبای قزوین با کمبودهای فراوانی مواجه هستند. البته اداره ارشاد و آموزش و پرورش حمایتهای خوبی را از هنرستان داشتهاند ولی هنوز با سطح استاندارد فاصله زیادی داریم و باید تلاش شود تا این کمبودها برطرف شده و به حد قابل قبول برسیم. بنده به عنوان سرپرست گروهها در هر دو هنرستان، در هر اجرایی که بچهها داشتند تمام تلاش خود را انجام دادم تا هنرستانها را به مخاطبین و مسئولین معرفی نمایم تا علاوه بر شناخت مردم و دانشآموزانی که قصد ادامه تحصیل در این مراکز را دارند بتوانیم حمایت متولیان و مسئولین شهری را برای ارتقاء و پیشرفت این هنرستانها داشته باشیم.
n ضن تشکر از همراهی شما، در خاتمه بگویید آینده هنرستان هنرهای زیبای قزوین را چگونه میبینید؟
قزوین از دیرباز خاستگاه هنرمندان مطرح و بنامی در سطح کشور بوده و هست، هنرمندانی که در موسیقی کشور تاثیرگذار بودند. هنرستانهای هنرهای زیبا به عنوان یک مرکز آموزشی آکادمیک و رسمی و در واقع یک پتانسیل فرهنگی و هنری میتواند پرورش دهنده نسلهای آینده، هنر کهنشهر قزوین باشد و قزوین را به جایگاه اصلی و شایسته خود در زمینه هنر رسانده و اصالت و هنر این کهن شهر را به تمام کشور معرفی نموده و در آسمان هنر کشور بدرخشد. اما این مهم نیازمند برنامهریزی، تفکر و مساعدت و همیاری و همکاری تمام متولیان فرهنگی استان و نیز فعالین هنری است. تنها حمایت مالی و ارگانی نمیتواند رسیدن به این هدف را محقق سازد. همدلی و همکاری اهالی هنر یکی از مهمترین عوامل موفقیت در این زمینه است. بنده به عنوان کوچکترین فرد از اهالی هنر این شهر، از تمام مسئولین و متولیان مربوطه و نیز هنرمندان و فعالین هنر استان قزوین درخواست میکنم تا با همدلی و مساعدت، هنر این کهن شهر را یاری نموده تا آن را به جایگاه اصلی خود برسانیم.