ایدههای دکتر آشوری باید سرلوحه قضات و دانشجویان حقوق قرار گیرد
- شناسه خبر: 44670
- تاریخ و زمان ارسال: 18 مهر 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

جوانان در زندگی هیچگاه ناامید نشوند
در این مراسم محمد آشوری که از او به عنوان «معلم عدالت» یاد میشود؛ با قدردانی از برگزارکنندگان این نکوداشت به بیان خاطراتی از دوران کودکی و نوجوانی خود که در قزوین سکونت داشت و چگونگی ایجاد انگیزه در خود برای تحصیل در رشته حقوق پرداخت.
او با تاکید براینکه جوانان در زندگی و برای رسیدن به هدفی که برای خود ترسیم کردهاند ناامید نشوند؛ تصریح کرد: زندگی فراز و نشیبهای زیادی دارد و هیچگاه نباید ناامید شد و باید همواره در برابر سختیها مقاومت کرد؛ چراکه همواره برای رفع مشکلات راهکاری وجود دارد.
آشوری با بیان اینکه در میان علوم، رشته حقوق به آیین دادرسی کیفری علاقه بیشتری داشتم؛ عنوان کرد: به طور معمول هر شهروندی روزانه با مسایل آیین دادرسی مواجه میشود و همین امر موجب علاقه من به این علم شد.
او با بیان اینکه «آزادی اراده» از موضوعاتی است که امروز باید به آن توجه کنیم؛ مطرح کرد: باید دید در انجام کارهایی که انجام میدهیم تا چه میزان اراده ما آزاداست؛ همچنین برای من سوالی وجود دارد که آیا «فرض برائت» یکی از اصول دادرسی کیفری است و باید رعایت شود و یا برعکس آن صحیح است.
این معلم عدالت همچنین با قدردانی از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری کشورمان برای برگزاری این نکوداشت؛ بیان کرد: دکتر سیمایی تاکنون با بزرگان علمی کشورمان در رشتههای مختلف دیدارهایی داشتهاند و در واقع سنتی را پایهگذاری کردند که بسیار ارزشمند است و امیدوارم این سنت تداوم داشته باشد تا احترام استادان و چهرههای علمی کشورمان همیشه محفوظ بماند.
دکتر آشوری شخصیتی علمی در عرصه علوم کیفری است
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در سخنانی در این آیین اظهار کرد: دکتر آشوری شخصیتی علمی و پژوهشگری برجسته در عرصه علوم کیفری کشور است که آثار مشعشع و برجستهای را از خود به یادگار گذاشته؛ ایشان شخصیتی جامعالاطراف و چند وجهی دارد؛ این چهره ماندگار کشورمان در حوزه آثار تالیفی، دارای تالیفات بسیاری هستند و از شاخصترین آنها میتوان به آیین دادرسی کیفری اشاره کرد که تاکنون 23 دوره چاپ شده و این بیانگر مبانی علمی ارزشمند در این کتاب است.
سعید حبیبا تصریح کرد: دکتر آشوری علاوه بر کتابهایی که در رشته و تخصص خود به رشته تالیف رساندهاند دارای مقالات متعددی نیز هستند که مجموعه مقالات ایشان تاکنون در سه جلد کتاب جمعآوری شده است و میتواند به عنوان منبعی بسیار غنی برای پژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد.
او با اشاره به اینکه آثار و برکات پژوهشهای دکتر آشوری برای همیشه در کشور ما برجای میماند؛ بیان کرد: از ویژگیهای بسیار برجسته دکتر آشوری این است که در «نهضت ترجمه» نیز دست بیضایی دارد و ترجمههای ایشان بسیار ارشمند است و نباید فراموش کرد که ترجمه به مراتب از تالیف سختتر است.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: دکتر آشوری علاوه برآثار و تالیفات ارزشمندی که به یادگار گذاشتهاند به دانشجو پروری، رشد و ارتقاء دانشجویان هم اعتقاد ویژهای دارند و ایشان از معدود استادانی هستند که به پایاننامهها و رسالههای دانشجویان خود رفرنس میدهند که بیانگر روح بلند ایشان است.
حبیبا با اشاره به اینکه دکتر آشوری علاوه بر کارهای پژوهشی در حوزههای اجرایی دانشکده حقوق و دانشگاه تهران نقشآفرینی بسیاری داشتند؛ عنوان کرد: ایشان مدتهای زیادی مدیر گروه جزا و جرمشناسی دانشگاه تهران بودند؛ معاونت اداری و مالی دانشکده حقوق و علوم سیاسی تهران نیز از سوابق درخشان این چهره ماندگار کشورمان است.
او یادآور شد: دکتر آشوری در حوزه تالیف ترجمه و امور اجرایی و کارهای پژوهشی کارهای ارزشمندی انجام دادهاند و همین موجب شده است که ایشان به شخصیت ویژهای تبدیل شود و بتواند نشان درجه دو علم را از رئیسجمهور دریافت کنند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه هدف از برگزاری این نکوداشت معرفی الگوهای علمی کشور به جوانان است؛ عنوان کرد: امیدوارم چهرههای شاخص و بزرگی مانند دکتر آشوری که به جهان و تمدن نگاه فلسفی دارند و از متانت و طبع بلندی برخوردار هستند همواره مانند ستاره در آسمان علم کشورمان بدرخشند.
دکتر آشوری عدالت دانایی را در جامعه اجرا کرد
پدر جامعه شناسی ارتباطات ایران نیز در این آیین با اشاره به ویژگیهای اخلاقی و علمی دکتر آشوری اظهار کرد: مسیری که من و ایشان طی کردیم بسیار به هم شباهت دارد و اغلب مشکلات ما مشترک بود.
باقر ساروخانی تصریح کرد: دکتر آشوری دانشمند و استاد فلسفه است و عدالت دانایی و توزیع عادلانه دانش را در جامعه پیادهسازی کردهاند.
او با بیان اینکه یک استاد باید از علم بالایی برخوردار باشد؛ عنوان کرد: یک استاد باید بتواند دانش تولید کند سپس بتواند آن را به خوبی در کلاس درس ارائه و دانش خود را انتقال دهد که این ویژگی در دکتر آشوری به خوبی میدرخشد.
این چهره علمی کشورمان تاکید کرد: کمتر کسی هست که بتواند مانند دکتر آشوری اندیشه خود را با فصاحت انتقال دهد؛ ایشان همچنین در اخلاق برای همگان الگو هستند و بیشتر دانشجویان از ایشان خاطرات ارزشمندی دارند و برای دکتر آشوری احترام ویژهای قایل هستند.
آیینهای نکوداشت تنها تشریفات و صوری نباشد
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری کشور اظهار کرد: امیدوارم جوانان ما بتوانند آینده خود را براساس منش و رفتار استادان بزرگی چون دکتر آشوری ترسیم کنند.
جعفر کوشا با اشاره به انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاهها تصریح کرد: در اوایل پیروزی انقلاب به بهانه اسلامی کردن دانشگاهها بسیاری از استادان برجسته ما چون دکتر آشوری مورد ظلم و محدودیت قرار گرفتند؛ عدهای به دلایل نامشخصی میخواستند این استادان بزرگ را کنار بگذارند.
او با بیان اینکه استاد بودن، مولفههای زیادی دارد تنها تالیف و ترجمه یا تدریس نیست؛ عنوان کرد: یک استاد در رویارویی و احترام گذاشتن به دانشجو باید زبانزد باشد تا بتواند موجبات رشد و ارتقاء دانشجویان را رقم بزند.
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری کشور، مطرح کرد: یک استاد دانشگاه باید بتوانند مانند باغبانی به رشد دانشجویان کمک کنند تا آنها بتوانند در آینده به استادانی بزرگ تبدیل شوند.
کوشا با بیان اینکه نباید دانشجویان موجب آزار و اذیت قرار گیرند؛ تاکید کرد: استاد باید منش و رفتاری داشته باشد که دانشجو او را به عنوان الگو قرار بدهد.
او در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: چنانچه به واقع دوستدار بزرگانی چون دکتر آشوری هستیم نکوداشتهای آنها تشریفات و صوری نباشد بلکه باید بستری مهیا شود تا ایدهها و اندیشههای این استادان در جامعه پیادهسازی شود.
رئیس اسکودا با اشاره به اینکه وکیل؛ جزیی از عدالت قضایی است؛ بیان کرد: تجلیل از بزرگانی چون دکتر آشوری درواقع ایجاد استقرار دادرسی منصفانه است که متهم حق برخورداری از وکیل داشته باشد و تبصره ماده 48 نباشد. وکیل باید بتواند در تمامی فرایندهای دادگاه و پرونده متهم حضور داشته باشد.
کوشا تاکید کرد: جامعهای که میخواهیم بسازیم و عدالت را در آن مستقر کنیم باید ساختار، مجریان و استادان خوبی داشته باشد که بتوانند این اصول را اجرایی کنند؛ نباید اجازه داد که دانشجو در کلاس به دروسی گوش دهد و در جامعه موارد دیگری را پیادهسازی کند؛ البته این رفتارها از آنجایی نشأت میگیرد که گاهی دانشجو برای ارتزاق مجبور میشود تغییر جهش داشته باشد.
او همچنین با بیان اینکه همیشه باید در کارها تعادل وجود داشته باشد؛ تاکید کرد: امیدوارم ایدههای دکتر آشوری در زمینههای آیین دادرسی کیفری سرلوحه قضات قرار گیرد و دانشجویان در دانشکدههای حقوق با عدالت آشنا شوند و زمانی که در مقام بازپرس یا در دادگاه قرار میگیرند حقوق متهم را زیر پا نگذارند و توجه داشته باشند که دادرسی منصفانه و عادلانه، حق بشر است.
گفتنی است؛ دکتر محمد آشوری، چهره تاثیرگذار عرصههای حقوقی کشورمان در سال ۱۳۲۱ در قزوین پا به عرصه حیات نهاد و پس از طی دورههای مقدماتی وارد دانشکده حقوق، علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران شد. او در سالهای تحصیل در دانشکده توانست رتبه اول علمی را به خود اختصاص دهد و در سال ۱۳۴۳ دوره کارشناسی حقوق را به پایان رسانید. سپس برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، در فروردین ۱۳۴۴ به فرانسه اعزام شد و رشته تحصیلی علوم جنایی را برگزید. این مقطع را با رسالهای با موضوع «بازداشت موقت، مطالعهای تطبیقی» به راهنمایی پروفسور لواسور در دانشکده حقوق پاریس به پایان برد و در همین فاصله به اخذ دیپلم حقوق تطبیقی از دانشگاه استرازبورگ نائل شد. سپس در سال ۱۳۵۰ شمسی به تهران بازگشت. بلافاصله، تدریس در دانشگاه تهران را با درس «آیین دادرسی کیفری» آغاز نمود.
از تالیفات دکتر آشوری میتوان به آیین دادرسی کیفری در دو جلد، عدالت کیفری در سه جلد، جایگزینهای زندان یا مجازاتهای بینابین اشاره کرد./ی