ایجاد دو هنرستان جوار صنعت در سال تحصیلی آینده
- شناسه خبر: 40337
- تاریخ و زمان ارسال: 15 مرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
گفتوگو ـ مرضیه قنبری: یکی از مهمترین رویکردها در ایجاد اشتغال پایدار و کاهش بیکاری، آموزش مهارت به دانشآموزان، متناسب با نیاز روز جامعه است.
در این راستا، توسعه و گسترش هنرستانهای فنی و حرفهای و کار و دانش به عنوان یک رویکرد اصلی در برنامه آموزش و پرورش قرار دارد.
در سطح استان نیز اقداماتی برای گسترش هنرستانهای فنی و حرفهای و کار و دانش صورت گرفته است اما اینکه چقدر این اقدامات توانسته جوابگوی دانشآموزان مشتاق به کسب این آموزشها باشد و یا چه رویکردهایی برای ارتقای سطح مهارت دانشآموزان این دورهها صورت میگیرد و همچنین برنامههای پیش روی آموزش و پرورش در این زمینه چیست…. از موضوعاتی است که با «ساسان شهری»، معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش درمیان گذاشتهایم. با ما همراه باشید…
n به عنوان سوال اول بفرمایید در حال حاضر به تفکیک دختران و پسران چه تعداد هنرستان در استان فعال است؟
ما در سطح استان ۶۸ باب هنرستان پسرانه و ۴۶ باب هم هنرستان پسرانه داریم.
n چه تعداد از دانشآموزان در هنرستانها مشغول به تحصیل هستند؟
حدود ۲۰ هزار هنرجو در هنرستانهای استان مشغول به تحصیل هستند.
n بیشترین متقاضیان رشتههای به تفکیک در هنرستانهای پسرانه و دخترانه کدام رشتهها هستند؟
در مدارس پسرانه بیشترین استقبال از رشتههای برق، الکترونیک، شبکه و نرمافزار، ماشینابزار، تاسیسات و مکانیک خودرو است و بیشترین متقاضیان رشتهها در مدارس دخترانه هم رشتههایی همچون طراحی و دوخت، شبکه و نرمافزار، گرافیک، تربیت کودک و صنایع شیمیایی میباشد.
n آیا تعداد ثبتنامکنندگان در شاخههای فنی و حرفهای و کار و دانش نسبت به سال تحصیلی گذشته افزایش داشته است؟
هرساله بر اساس برنامه توسعه سنواتی تعداد هنرجویان هنرستانها نسبت به سال قبل افزایش مییابد و مطابق برنامه توسعه سنواتی و تکالیف قانونی باید 50 درصد دانشآموزان دوره متوسطه دوم در هنرستانها تحصیل نمایند.
در هر حال حاضر هنرستانها مشغول ثبتنام میباشند انشاءا… تا هفته اول مهر ماه درصد جذب هنرجو در هنرستانهای استان مشخص خواهد شد.
n آیا این تعداد هنرستان جوابگوی نیاز استان است؟
خیر. با توجه به استقبال زیاد و علاقمندی دانشآموزان به تحصیل در رشتههای مهارتی و پیشبینی افزایش دانشآموزان در برنامه هفتم توسعه، نیاز مبرم به ساخت هنرستانهای جدید و ایجاد فضاهای کارگاهی در هنرستانهای فعلی بسیار ضروری است.
n در کدام مناطق کمبود داریم؟
در حال حاضر در مجموع ۱۱۴ هنرستان در استان وجود دارد و ما در مناطقی همچون شهرک مهرگان، شهر محمدیه، شهر الوند، شهر محمودآباد، شهرک ناصرآباد، منطقه پونک، منطقه راهآهن، تاکستان و شهر آبیک نیازمند واحد آموزشی دخترانه و پسرانه هستیم.
n برای ساخت و تجهیز هنرستانها چه میزان اعتبار مورد نیاز است؟
برای ساخت هنرستانها معمولا در مناطق (اشاره شده در سوال قبل) کمبود ساختمان هنرستان داریم تا یک باب هنرستان دخترانه و یک باب هنرستان پسرانه در بخش فنی و حرفهای و کاردانش ساخته شود.
اما در برخی از هنرستانهای استان، نیازمند ساخت فضاهای کارگاهی و سوله برای افزایش رشتهها و کیفیتبخشی آموزشی هستیم که در استان به تفکیک نواحی و مناطق استان نیازمند ۳۱ سوله کارگاهی به متراژهای ۲۰۰ متر به بالا و ارتفاع چهار متر میباشیم.
در موضوع تجهیزات هنرستانها نیز تاکنون بالغ بر ۱۲ میلیارد تومان وسایل و ادوات مورد نیاز کارگاههای هنرستانها خریداری شده است و بالغ بر دو میلیارد تومان اعتبار به حساب هنرستانها برای تامین اقلام ضروری واریز شده است؛ اما با توجه به تغییرات تکنولوژیها و تجهیزات بازار کار ضروری است که وسایل و دستگاههای جدید، مدرن و به روز تهیه و خریداری شود تا آموزشهای هنرجویان هنرستانها متناسب با نیازهای بازار کار باشد و با فراگیری مهارتهای جدید بتوانند اشتغالزایی و کارآفرینی داشته باشند.
n برنامهای برای افزایش تعداد هنرستانها دارید؟
بله. با عنایت به اینکه متولی ایجاد هنرستانهای جدید، اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس استان میباشد؛ با تشکیل جلسات متعدد و تبیین ضرورت موضوع در کمیته عمران، شورای آموزش و پرورش و مجمع خیرین مدرسه ساز تلاش شده است که هنرستانهای مورد نیاز مناطق ایجاد گردد.
لیکن معاونت آموزش متوسطه استان با رایزنی و نشستهای متعدد کارشناسی و تخصصی با شرکت شهرکهای صنعتی استان، مدیران عامل شرکتهای دولتی و خصوصی تلاش نموده است تا برای اجرای آموزش در محیط واقعی کار، نسبت به ایجاد هنرستانهای جوار شهرک صنعتی، جوار کارخانه، جوار اصناف و…. اقدام کند که در سال تحصیلی آتی برخی از این اقدامات عملیاتی خواهد شد.
n آیا در سال تحصیلی جدید به رشتههای موجود اضافه خواهد شد؟
رشتههایی همچون تعمیر ماشینهای سبک کشاورزی، برق، جوشکاری، تاسیسات در مناطق روستایی استان برای هنرستانهای پسران، رشتههای هنر فرش، دوختهای تزئینی برای هنرستانهای دختران مناطق روستایی از رشتههایی است که پیگیر ایجاد آن در هنرستانها هستیم.
و همینطور رشتههای فتو گرافیک، سراجی، مکاترونیک، تاسیسات سرمایشی، تاسیسات ساختمانهای مسکونی، متالورژی، معماری داخلی و…. در هنرستانهای جدید استان افزوده خواهد شد.
n میزان گرایش دانشآموزان متوسطه طی سالهای اخیر برای حضور در هنرستانها چگونه بوده است؟
در سالهای اخیر تمایل به تحصیل در هنرستانها افزایش یافته است به گونهای که افزایش رشتهها و افزایش آمار کلاسها پاسخگوی نیاز متقاضیان تحصیل در هنرستانها نبوده است؛ از طرفی افزایش مدت تحصیل در هنرستانها از دو سال به سه سال مشکلات سختافزارهای آموزشی را افزایش داده است.
n به نظر شما چه عواملی منجر به افزایش رغبت دانشآموزان به این رشته بوده است؟
دلیل این گرایش را میتوان در تنوع رشتههای مهارتی، افزایش مهارت، کارآفرینی، موفقیت هنرجویان استان در المپیادها، جشنوارهها و قبولی در مراکز آموزش عالی و افزایش کیفیت آموزشی عنوان کرد.
n با توجه به اینکه گفتید یکی از رویکردهای افزایش، هنرستانهای جوار صنعت است؛ میگویید که در این زمینه چه اقداماتی صورت گرفته است و یا چه برنامهای برای گسترش این هنرستانها دارید؟
در سال تحصیلی گذشته یک هنرستان جوار کارخانه بالینتک ایجاد شد و کلیه آموزشهای عمومی و مهارتی در محیط این شرکت صنعتی اجرا گردید، با بهرهگیری از تجربه گذشته، دو هنرستان جوار کارخانه برای سال تحصیلی آینده در نظر گرفته شده است که رشتههای خودرو و تهویه مطبوع و الکتروتکنیک و متالوژی را اجرا خواهند کرد.
همچنین یک هنرستان جوار شهرک نیز در برنامه عملیاتی شهرک کاسپین قرار گرفته است.