انتظارات صنعتی قزوین از دولت چهاردهم
- شناسه خبر: 37433
- تاریخ و زمان ارسال: 30 خرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
آرش صالحی- در شرایطی این روزها موضوع چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری و بازار تبلیغات انتخاباتی داغ شده که در این میان اندیشیدن به مطالبات از رئیسجمهور و دولت آینده در ابعاد مختلف به ویژه اقتصاد، چندان جالب و جذاب به نظر نمیآید. در واقع اینجا در دوگانه «اهمیت/اضطرار» که همیشه جزو چالشهای اصلی مدیریتی بوده، قرعه به نام اضطرار خورده و به نظر میرسد بعد از انتخابات ریاستجمهوری همچنان کار با شعارهای نخنمای استان صنعتی و قطب کشاورزی و گردشگری ادامه یابد و البته از آنجایی که نگاه کارشناسی و موشکافانه مبتنی بر مطالبهگری و عدالتجویی برای برخی مسئولان اقتصادی هزینهزاست، همچنان تمایل بر این است که با یاری رسانههای خنثی بر طبل «چنین بودیم» و «چنین شدیم» کوفته شود؛ بیآنکه اثری از راستیآزمایی در وضعیت اقتصادی استان و نسبت آن با رکود حاکم بر بازار باشد. با این حال آنچه که زودتر میبایست در دستور کار قرار میگرفت، تبیین مدون نظام چالشها و مسائل اقتصادی استان برای مسیر دادن به دولت چهاردهم است.
نوسازی صنایع بر مبنای آمایش سرزمینی و ارزش افزوده
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه در تبیین استان قزوین ظرفیتهای اقتصادی گرفتار «فراوانیپسندی» شدیم، گفت: بیان متعدد اینکه این موضوع که حدود 3 هزار یا 4 هزار واحد صنعتی داریم، بیآنکه میزان درآمد و سودآوری آنها را با رقبای ملی، منطقهای و جهانی بسنجیم، چیزی جز بازی دادن اذهان مسئولان بالادستی برای راضی نگه داشتن آنها از شرایط نیست.
مسعود کثیریفر اضافه کرد: با توجه به شکلگیری شهر صنعتی و شهرکهای صنعتی متعاقب آن در دهههای قبل و مشکلاتی که در حوزه فرسودگی صنایع ایجاد شده، موضوع نوسازی صنایع باید نقطه عزیمت اصلی مسئولان اقتصادی دولت در استان قزوین باشد و در این زمینه نباید نگاههای مقایسهای و سنجش بهرهوری تولید را فراموش کنیم.
وی ادامه داد: البته در این میان موضوع اصلی ما شاید جایگزینسازی درست صنایع موجود با صنایع کمآببر، دوستدار محیط زیست و با ارزش افزوده بالا در بازار داخلی و صادراتی باشد و اگر قرار باشد سرمایهای در سولههای صنعتی حبس شود که در نهایت بیشتر از واردات یک محصول برای ما هزینه میبرد، تولید با چنین شرایطی فقط زیانده کردن اقتصاد ملی است.
مدیران صنعتی تحولگرا جایگزین محتاطها شوند
این کارشناس اقتصادی با ذکر اینکه تولید برخی محصولات مانند شیشه با فنآوریهای قدیمی به دلیل انرژیبری بالا و ارزش افزوده اندک سالهاست منسوخ شده است، گفت: اصولاً تولید محصولاتی از جمله شیشه به دلیل دمای ذوب بالا و انرژی زیادی که مصرف میکند جزو صنایع سبز محسوب نمیشود، اما ارائه بیدریغ انرژی یارانهای به چنین صنایعی در استان قزوین همچنان استمرار دارد.
کثیریفر افزود: بنابراین دولت چهاردهم باید در نخستین گام موضوع نوسازی و جایگزینسازی صنایع در استان قزوین را به سمت اجرایی شدن ببرد و نگاه حاکم بر مدیریت صنعتی استان قزوین که طی دهههای اخیر فقط به فکر حفظ وضع موجود بوده، باید به حاشیه برود و مدیران صنعتی با نگاه محتاط کاسبکارانه جای خود را به مدیران جسور و تحولگرا بدهند.
وی ادامه داد: بنابراین باید هرم مدیریت اقتصادی استان قزوین که در حال حاضر در دست مدیران سنتی است، متحول شود و مدیران متخصص و جسور جای آنها را بگیرند تا بتوان در بلندمدت به توسعه صنایع با استانداردهای روز جهان و حداقل منطقهای در استان قزوین امیدوار بود.
لزوم بهکارگیری مدیران اقتصادی مسلط به فضای تولید و صنعت
سجاد سلیمانی، دیگر کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به موضوع اهلیت و تجربه در حوزه تولید گفت: در فضای صنعت و تولید دو قشر داریم که یکی دنبال به جیب زدن سودهای کلان از تولید است که در نهایت دچار فساد اقتصادی شده و مجموعههای بزرگ صنعتی را دچار بحران میکند.
وی اضافه کرد: اما کسی که تولید را از صفر و از کارگاه کوچک شروع کرده و بدون رانت و سفارش خود را به تولیدکنندهای توانمند بدل کرده، بدون شک تولید و ارزشآفرینی در این حوزه را به آسانی رها نمیکند؛ بنابراین باید مدیران اقتصادی دولتی بهکارگیری شوند که فرق تولید واقعی و شوآف تولید را بفهمند.
این طراح صنعتی به واگذاریهای فاجعهآفرین صنایع به بخش خصوصی صاحب رابطه و رانت در دهه اخیر اشاره و تصریح کرد: یکی از کارهای دولت چهاردهم باید این باشد که در استان قزوین اثر چنین افرادی از صنایع پاک شود و جلوی واگذاریهای مشابه به افراد نااهل و صاحب روابط سیاسی گرفته شود.
سلیمانی با اشاره به حجم بالا و عمق ریسک در سرمایهگذاریهای تولیدی و صنعتی ادامه داد: کسانی که از دهه 70 تولید را در این کشور آغاز کرده و امروز به جایگاهی رسیدهاند، نباید با کسانی که به فکر یکشبه پولدار شدن در حوزه تولید هستند، اشتباه گرفته شوند و فقط مدیر اقتصادی دولتی که از جنس صنعت باشد، میتواند تفاوت آنها را بفهمد، نه مدیر دارای روحیه کارمندی و پشت میز نشین.
وی یادآور شد: با توجه به پیچیدگی کار در حوزه صنعت اگر مدیران اقتصادی استان قزوین صنعتگر و متخصص نباشند، به راحتی توسط کارخانهداری که روحیه بورسبازی و کاسبکاری باشد، دور زده میشوند و طوری از این استان سود کسب میکنند که در نهایت نفعی هم برای استان یا کشور نخواهد داشت.
این کارشناس تصریح کرد: بنابراین باید نخبههای حوزه تولید و صنعت با نگاه نظارتی و موشکافانه وضعیت تولید و صنعت در استان را زیر ذرهبین ببرند و در چنین شرایطی معلوم خواهد شد که عیار برخی موفقیتها در حوزه صنعت استان چقدر است و آیا اینها موفقیت هستند یا خسارت؟
دانشبنیانسازی واقعی به دانشبنیانسازی نمادین
یک کارشناس صنعتی هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به تفاوت سطح جدی صنایع دانشبنیان در برخی کشورها با صنایع دانشبنیان در استان گفت: اگر بناست به سمت دانشبنیان محور کردن اقتصاد و تولید حرکت کنیم، بسنده کردن به یکسری تولیدات نمایشی قطعاً بازی دادن مردم و خسارت زدن به کشور است.
محمد سیف با بیان اینکه امروز یکی از مشکلات ما در استان قزوین کمآبی و برداشت بالای آب در بخش کشاورزی است، افزود: بنابراین اینجا صورت مسئله معلوم است و باید تولید تجهیزات آبیاری مدرن که موجب کاهش جدی مصرف آب کشاورزی میشوند، در دستور کار استان قزوین قرار گیرد.
وی ادامه داد: اگر صحبت از دشت قزوین به عنوان دشتی زرخیز میشود، بنابراین باید صنایع کشاورزی مبتنی بر مزیتها و چالشهای این دشت را هم در کنار آن توسعه دهیم و در این حوزه هم نیاز کشور و منطقه را تامین کنیم و هم کشاورزی مکانیزه کمآببر و دانشبنیان را به نحو احسن پیادهسازی کنیم.
این کارشناس با بیان اینکه در حوزه احیای دشت قزوین به اصالت جلسه بیشتر از اصالت کار اعتقاد داریم، تصریح کرد: باید ببینیم در سالهای اخیر که همیشه شعار دشت قزوین سر دادهایم، چهقدر به رشد کشاورزی و کمآببر کمک کردهایم، چرا که پر کردن چاههای آب کشاورزی و سایر اقدامات سلبی در حوزه مدیریت هنر محسوب نمیشود.
سیف ادامه داد: بنابراین در حوزه صنعت و کشاورزی باید دولت چهاردهم به دنبال توسعه شرکتهای دانشبنیان واقعی باشد، نه شرکتهایی که محصولات مشابه خارجی را بدون اینکه تولیدشان توجیه اقتصادی داشته باشد، کپی میکنند. در واقع دانشبنیانها باید به سمت تولید محصولات مبتنی بر نیازها و چالشهای استان و کشور بروند.
وی با اشاره به پیشینه صنعتی قزوین در اقتصاد کشور تصریح کرد: علت اینکه قزوین نتوانسته در برخی حوزههای صنعتی به اندازه قدمت خود پیشرو و پیشتاز باشد، این است که مدیران دولتی با صنعتگران رودربایستی داشته و فکر میکنند با سختگیری تولیدکننده را فراری میدهند. بنابراین بخش نظارت بر کیفیت کار صنایع رها شده و باید نفع و زیان صنایع مستقر در قزوین مورد بازنگری قرار گیرد و در این حوزه باید انقلابی و شجاع عمل کرد.
نیاز دولت چهاردهم به واقعنمایی از حوزه صنعت قزوین
اما در شرایطی استان قزوین به نخستین روزهای کاری دولت چهاردهم نزدیکتر میشود که همچنان واقعنمایی از فضای اقتصادی و صنعتی استان همچنان مانند دهههای اخیر در سایه سیاسیکاریها نادیده گرفته میشود و به نظر میرسد همچنان پنهان کردن آمارها و واقعیتهایی که میتواند مدیران دولت چهاردهم را در تصحیح ریل اقتصاد صنعتی استان یاری کند، در دستور کار برخی مدیران چه در دولت و چه در بخش خصوصی باشد و در این میان، ورود کارشناسان متخصص برای بیرون کشیدن واقعیتهای غبارگرفته شاید بتواند حوزه تولید و صنعت را از ریل شعارها خارج کرده و وارد ریل واقعگرایی و پیشرفت مبتنی بر واقعیتها کند.