امسال 45 واحد صنعتی راکد به چرخه تولید باز میگردد
- شناسه خبر: 19286
- تاریخ و زمان ارسال: 5 شهریور 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
مدیران واحدهای صنعتی نسبت به مردم استان مسئولیت اجتماعی داشته باشند
مریم بهبهانیفر
مقدمه:
استان قزوین در کاهش نرخ بیکاری نسبت به استانهای دیگر وضعیت مطلوبی دارد تا آنجایی که در بخش صنعت با کمبود نیروی کارگر روبرو هستیم و باید به عنوان یک ضرورت به آن توجه شود؛ مدیران واحدهای صنعتی نیز این دلنگرانی و دغدغه را اعلام کردهاند و از این رو تیم اجرایی استان در تلاش است تا با ارائه تسهیلاتی چون تامین مسکن کارگری و ایجاد بسترهای رفاهی برای نیروهای جوان، آنها را به اشتغال در واحدهای تولید ترغیب کند.
اینها برشی از سخنان «عزیزا… افضلی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می باشد» که به مناسبت هفته دولت به میز گفتوگوی روزنامه ولایت آمد. این مدیر اجرایی استان در این گفتوگو گزارشی از وضعیت سرمایهگذاری و آخرین دستاوردهای حوزه صنعت استان را در دولت سیزدهم ارائه کرد که با هم آن را میخوانیم.
n لطفا از مهمترین سیاستهای دولت سیزدهم در حوزه صنعت برایمان بگویید.
دولت سیزدهم با برنامهریزیهایی که انجام میدهد در تلاش است تا نیازهای مردم را در همه امور برطرف کند. خوشبختانه با حضور دولت سیزدهم و با وجود آنکه در جنگ تمامعیار اقتصادی هستیم و دشمنان در تلاش هستند بر پیکره اقتصادی کشور آسیب بزنند در این دو سال در عرصه اقتصادی شاهد اقدامات بسزایی از سوی دولت بودهایم. البته خدمات تلاشگران حوزه صنعت نیز در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور و تحقق شعار خودکفایی را نادیده نمیگیریم و یقین داریم اگر تلاش این فرماندهان اقتصادی نبود؛ چرخ اقتصادی کشور متوقف میشد. از اینرو فعالان اقتصادی را به عنوان فرماندهان حوزه جنگ اقتصادی میدانیم.
n آیا با حضور دولت سیزدهم در حوزه صنعت، تحولی روی داده است؟
با حضور دولت سیزدهم، شاهد رشد چشمگیر حوزه صنعت بودهایم و پیشرفت اقتصادی خوبی در کشور داشتهایم. در استان قزوین نیز در این مدت در حوزه سرمایهگذاری صنعتی و در عرصه تولید، رشد قابل توجهی را تجربه کردهایم.
n با روی کارآمدن دولت سیزدهم چه تحول و تغییر نگرشی در حوزه صنعت روی داده است؟
یکی از گامهای بلند دولت سیزدهم این است که تمام اتکاء کشور به توانمندی داخل باشد که این تغییر نگرش در حوزه صنعت یک خودباوری ایجاد کرده است. امروزه واحدهای صنعتی یاد گرفتهاند از مشکلات به عنوان یک مزیت استفاده کنند و این بهرهمندی موجب شده است به خودکفایی برسند و برای دستیابی به مواد و کالاهایی که به عنوان نیاز وارد میکردند؛ تلاش کنند و تامین کننده باشند. خوشبختانه شاهد هستیم بسیاری از فعالان عرصه تولید امروزه مواد اولیه تولید میکنند و در اختیار واحدهای صنعتی دیگر قرار میدهند.
n استان قزوین در حوزه صنایع فناورانه دارای چه وضعیتی است؟
در حوزه فناوری و دانش فناورانه درحال حاضر بالغ بر سه هزار و پانصد واحد صنعتی فعال در استان مستقر هستند که برخی از آنها به زیرمجموعههایی تبدیل شدهاند و از این حیث از استانهای سرآمد هستیم.
n مهمترین شاخص استان در حوزه صنعت چیست؟
شاخص استان قزوین در حوزه صنعت استقرار SME یا بنگاههای کوچک و متوسط است که واحدهای زنجیرهای در تامین ارزش افزوده و زنجیره ارزش هستند و توانستهاند یکدیگر را پوشش دهند. استان قزوین واحد صنعتی بزرگی مانند فولاد مبارکه اصفهان ندارد؛ ولی به جای آن واحدهای شاخص و واحدهای اساسی در زمینه تولید مواد اولیه و محصول نهایی شویندهها را دارد و در حوزه صنایع نساجی نیز از استانهای پیشتاز هستیم؛ در تولید انواع شیشههای فلوت، مظروف و ساختمانی هم از استانهای شاخص به شمار میآید.
در تولید قطعات خودرویی واحدهای شاخصی در استان قزوین مستقر هستند؛ در حوزه واحدهای تولیدکننده لوازم خانگی و واحدهای صنعتی که با استفاده از کانسارهای معدنی، تولید مواد اولیه و کاشی و سرامیک را انجام میدهند، واحدهای متعددی در استان داریم و در تولید این صنایع از استانها پیشرو به شمار میرویم. در صنعت فولاد نیز استان قزوین پیشتاز است. یک سوم از ظرفیت صادرات استان را هم صادرات کاشی و سرامیک و فولاد تشکیل میدهد.
n وضعیت پراکندگی و استقرار واحدهای صنعتی استان چگونه است؟
در استان حدود 18 شهرک صنعتی و ناحیه صنعتی و یک شهر صنعتی داریم؛ حدود یکهزار واحد تولید در این شهرکها و نواحی صنعتی وجود دارند و 800 واحد صنعتی در شهر صنعتی البرز مستقر هستند. مابقی واحدهای صنعتی استان نیز به صورت پراکنده در نواحی مختلفی استقرار دارند.
n چه عواملی سبب شده است که سرمایهگذاران، بیشتر قزوین را برای فعالیتهای اقتصادی خود انتخاب کنند؟
مهمترین عامل، موقعیت ژئوپلتیک استان است؛ چراکه به لحاظ استراتژیک در کریدور شمال به جنوب، غرب به شرق و نزدیکی به فرودگاه امام(ره) قرار دارد؛ همچنین راههای مواصلاتی که به عنوان شاهراه از استان عبور میکند و نزدیکی به فرودگاه پیام به عنوان فرودگاه لجستیک موجب شده است که سرمایهگذاران، استان را به عنوان اولین گزینه برای سرمایهگذاری انتخاب کنند و در آن مستقر شوند.
n در انتخاب سرمایهگذار چه اولویتهایی حایز اهمیت است؟
در زمینه انتخاب سرمایهگذاران بر اساس محوریت و رهبری استانداری، در صدد هستیم سرمایهگذارانی را انتخاب کنیم که به مسایل زیستمحیطی توجه جدی دارند از این رو اکنون یکی از اولویتهای استان در جذب سرمایهگذار ایجاد واحدهای سبز، هایتک و فناورانه میباشد.
n در زمینه پیوند صنعت و دانشگاه چطور؛ اقداماتی داشتهاید؟
ارتباط بخش صنعت با دانشگاه یکی از موضوعات مهمی است که در اولویتهای حوزه صنعت استان قرار دارد؛ ما تلاش میکنیم با این ظرفیت بتوانیم عارضهیابی کنیم و مباحث و مشکلات و موانع بخش تولید احصاء کنیم.
n برای ارتباط بخش صنعت و تجارت تاکنون چه اقدامی صورت گرفته است؟
ما بخش صنعت و تجارت را مکمل هم میدانیم و اعتقاد داریم واحد صنعتی زمانی موفق است که بتواند خوب بفروشد؛ در علم اقتصاد، فروش یا مارکتینگ علوم پایه است و میتواند به عنوان پیشران در بخش تولید کمک حال صنعت باشد؛ هرچند تولید، شاخصهای کیفی دارد؛ ولی باید بخش فروش را هم تقویت کند.
n با توجه به اینکه صنایع در استان آلایندگیهای بسیاری ایجاد کردهاند برای حل این معضل چه تدابیری داشتهاید؟
در این راستا توجه به صنایع پاک را در دستور کار قرار دادهایم؛ اقدامات مفیدی در این حوزه انجام شده است؛ مسئولان اجرایی نیز که در راس مباحث اقتصادی قرار دارند و به تولید توجه میکنند موضوع صنایع پاک را حایز اهمیت دانستهاند؛ برای تحقق این برنامه و از آنجایی که بخش قابل توجهی از انرژی برق استان در بخش صنعت مصرف میشود و مشکلاتی که در توزیع و تامین برق کشور روی میدهد از این رو موضوع ایجاد شهرک انرژی را دستور کار قرار دادهایم و در تلاش هستیم تا به سرانجام برسد.
n برای تحقق شعار سال رهبری چه برنامههایی دارید؟
با تعاملاتی که در استان هست؛ اقدامات خوبی در دولت سیزدهم نسبت به حوزه صنعت و تولید انجام شده است؛ ولی برای رشد تولید که نتیجه آن به مهار تورم منجر میشود نیاز هست این برنامهریزیها انسجام بیشتری داشته باشد. امروزه یکی از چالشهای واحدهای صنعتی و موانعی که صاحبان صنعت اعلام میکند بحث زیرساختها است. در این راستا یکی از زیرساختهای وزارت صمت که بیشتر به شرکت شهرکهای صنعتی واگذار شده است؛ ایجاد زیرساختهای مناسب و متناظر با نیازهای بخش صنعت است که این دستگاه به خوبی این موضوع را پیگیری میکند. در استان ما هم این موضوع بیشتر دیده میشود؛ چراکه سرعت نرخ سرمایهگذاری نسبت به استانهای دیگر بیشتر است به همین دلیل باید خود را به این مرحله برسانیم تا از رشد سرمایهگذاری صنعتی باز نمانیم.
n یکی از چالشهای حوزه تولید موضوع آب هست؛ برای رفع این معضل چه برنامههایی دارید؟
در بخش تامین آب واحدهای صنعتی از محل پساب، اتفاقهای خوبی روی داده است و موضوع بازار آب با تاکید استاندار رقم خورده است؛ البته باید قدر آب را به خوبی بدانیم و آن را در جای مناسب استفاده کنیم؛ صنعت هم به این حوزه ورود کرده است و برای رفع این چالش برنامهریزیهایی در دست انجام دارد.
n استان قزوین ظرفیتهای معدنی خوبی دارد؛ لطفا گزارشی از آخرین وضعیت صنایع معدنی استان بفرمائید.
در حوزه صنایع معدنی یکی از رسالتهای ما این است که واحدهای صنایع معدنی را تقویت کنیم. هرچند استان قزوین، استانی معدنی شمرده نمیشود؛ ولی برخی از کانسرهایی که بیشتر در استان دیده میشود مانند سلیس اگر بررسی کنید خواهید دید استقرار واحدهای صنعتی ساخت شیشه علت آن سلیسی است که در استان قزوین به وفور یافت میشود.
در این زمینه ما هلدینگهای بزرگ، مجموعه سازمان زمینشناسی و شرکتهای هلدینگ معدنی را دعوت کردیم؛ ظرفیتهای بخش معدنی را معرفی و پیگیر هستیم که در حوزه فرآوری صنایع معدنی، سرمایهگذار جذب کنیم یا واحدهایی که امکان استقرار بخش صنعت آنها در استان وجود دارد و شاید ظرفیت مواد اولیه آنها در استان همجوار مانند زنجان هست؛ پیشنهاد دادیم واحدهای صنعتی خود را در استان قزوین به عنوان استان صنعتی و دارای کارگر ماهر مستقر کنند.
n اثربخشی صنایع در حوزه اشتغال چگونه است؟
استان قزوین در کاهش نرخ بیکاری نسبت به استانهای دیگر وضعیت مطلوبی دارد تا آنجایی که در بخش صنعت با کمبود نیروی کارگر روبرو هستیم و باید به عنوان یک ضرورت به آن توجه شود؛ مدیران واحدهای صنعتی نیز این دلنگرانی و دغدغه را اعلام کردهاند؛ از این رو تیم اجرایی استان در تلاش است تا با ارایه تسهیلاتی چون تامین مسکن کارگری و ایجاد بسترهای رفاهی برای نیروهای جوان آنها را به اشتغال در واحدهای تولید ترغیب کند در همین راستا برای ارایه آموزشهای مهارتی به جویندگان کار، تاکید داریم که اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی نسبت به این موضوع حساس باشد.
n استان قزوین چه ظرفیتهای تولیدی و اقتصادی دیگری دارد که ممکن است از آنها غفلت شده باشد؟
استان قزوین به لحاظ موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به پایتخت و بازار مصرف و بندر آزاد انزلی میتواند شرایط خوبی برای ایجاد یک منطقه لجستیک برای بخشهای شمالی و شمال غربی کشور ایجاد کند. اکنون تبیین این ظرفیت به صورت ویژه در دستور کار استان هست؛ مطالعات خوبی هم انجام شده است؛ ولی اقدامات عملی صورت نگرفته و وارد فاز عملیاتی نشده است.
n چه عواملی موجب شده است تا ایجاد منطقه لجستیک در قزوین جدی تلقی نشود؟
دولت نمیتواند به همه بخشها ورود پیدا کند و نیاز هست که از ظرفیت بخش خصوصی و مجموعههای بزرگ که در این زمینهها فعالیت کردهاند؛ بهره گرفته شود هرچند در دولت سیزدهم بهرهگیری از توانمندی بخش خصوصی به خوبی مورد توجه قرار گرفته است؛ اکنون اتاق بازرگانی یکی از محورهای فعالیتهای اقتصادی است و از ظرفیتهای این اتاق به ویژه در تعاملات بینالمللی استفاده میشود و خوشبختانه نگاه مسنجم و با برنامههای مدون در استان رقم خورده است و اطمینان داریم اگر از ظرفیت بخش خصوصی در استفاده از شرایط ویژه استان در سایر بخشهای اقتصادی استان بهره گرفته شود؛ قزوین میتواند در همه حوزههای اقتصادی شاخص و پیشرو باشد که این هم نیازمند پیوستهایی است و باید با رهبری استاندار این کار به صورت تکلیف دنبال شود و تنها بر روی کاغذ باقی نماند.
n آیا در بخش صنعت و اقتصاد از ظرفیتهای موجود در استان به خوبی استفاده شده است؟
در استان ظرفیتهای دانشگاهی خوبی وجود دارد؛ ولی این ظرفیتها به هم متصل نشدهاند و هریک جداگانه فعالیت میکنند در حالی که این مجموعهها باید با هم متصل شوند تا بتوانند همافزایی ایجاد کنند؛ متاسفانه مواردی داریم که واحد صنعتی مواد اولیه را از استانی دیگر وارد میکند در صورتی که واحدی در استان هست که همان مواد اولیهای را تولید و به استانهای دیگر صادر میکند.
n برای رفع این چالش چه پیشنهادی دارید؟
به نظر میرسد باید یک بانک اطلاعاتی منسجم از حوزه تولید و صنعت استان تهیه شود و تمامی واحدهای صنعتی هم مشارکت کنند تا خدمات و تولیدات موجود در استان معرفی شود؛ نیازسنجیها از همه دستگاههایی که در این زمینهها فعال هستند؛ جمعآوری شود و به عنوان یک بانک اطلاعاتی در بخش توانمندی و نیازها تبیین شود. این موارد میتواند به حوزه جهش تولید و رونق تولید کمک کند.
n بسیاری از فعالان عرصه کسب و کار نسبت به نرخ بهرههای بانکی انتقاد دارند؛ نظر شما به عنوان متخصص حوزه صنعت در این باره چیست؟
البته یکی از موضوعات مهم در حوزه اقتصاد، تامین منابع مالی مناسب است و باید نرخ بهرههای بانکی برای بخش مولد کشور نسبت به سایر حوزهها پایینتر باشد؛ دولتمردان هم با جدیت این موضوع را در دستور کار دارند. تامین سایر روشهای منابع مالی برای سایر واحدهای مولد در بخش تولید و خدمات باید به عنوان نیاز و ضرورت پیگیری شود به گونهای که نگاه واحدهای صنعتی و تولید ما تنها بانک محور نباشد و بانکها بنگاهداری اقتصادی نکنند و به بخش تولید با ویژگی بهتری نگاه کند.
اگر بتوانیم این مسایل را به حداقل برسانیم اینها میتوانند کمک کنند تا در زمینه اهداف تدوین شده به سرمنزل مقصود برسیم؛ به هرحال امیدوارم با رویکردی که در دولت سیزدهم ایجاد شده است، برنامههای تدوین شده به خوبی پیادهسازی شوند.
n به نظر میرسد استان از ظرفیتهای مالیاتی واحدهای صنعتی برخوردار نیست؛ علت این موضوع چیست؟
بله، در حوزه بازرگانی یکی از مباحث اتاق بازرگانی درخواست از واحدهای صنعتی برای استقرار دفتر آنها در استان و انتقال پروندههای مالیاتی آنها به مرکز استان و محل استقرار واحد هست و همچنین استفاده از ظرفیتهای مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنعتی در استان در این راستا انتظار میرود واحدهای صنعتی، استقرار دفاتر خود را در مرکز استان یک اولویت برای سالجاری تعریف کنند و در این باره هرچه سریعتر هدفگذاری کنند تا استان هم از خدمات آنها استفاده کنند تاکید دارم که مدیران واحدهای صنعتی باید نسبت به مردم استان مسئولیت اجتماعی داشته باشند.
n به نظر شما این جابجایی و استقرار دفاتر واحدهای صنعتی در استان امکانپذیر خواهد بود؟
تلاش اتاق بازرگانی این است که به عنوان نقطه عطف بخش دولتی و خصوصی این رسالت را دنبال کند. یکی از موضوعات واحدهای صنعتی و تجاری این است که اختیارات استان در همه زمینهها برای همه دستگاههای اجرایی بالاتر باشد و نیاز نباشد دستگاههای اجرایی برای هر موضوعی به مرکز مراجعه کنند. یکی از چالشها در این زمینه بانکها هستند که در استان اختیارات آنها محدود است و واحدهای صنعتی که گردش مالی بزرگی دارند نمیتوانند در استان از حمایتهای بانکی برخوردار شوند. در استان بانکها برای ارایه خدمات محدودیت دارند از این رو مدیران برخی واحد صنعتی ناگزیر هستند کارهای مالی خود را در تهران انجام دهند که این مسایل باید تغییر کنند و اصلاح شوند. همه میدانیم در بخش اقتصاد زمان برای واحد صنعتی مهم است با توجه اینکه اکنون هم در جنگ اقتصادی هستیم؛ سرعت کار باید برای واحد صنعتی شتاب داشته باشد که با وجود محدودیتهای بانکی، اغلب کارها در استان به کندی پیش میروند.
n لطفا گزارشی از آخرین وضعیت و اقدامات ستاد تسهیل استان بفرمایید؟
ستاد تسهیل برای قانون رفع موانع و ایجاد تسهیلگری، کارکرد خوبی در استان ایجاد کردهایم. جلسات آن به صورت مستمر انجام میشود و همه مباحث پیش از کارگروه رسمی در کارگروه فرعی کارشناسی میشود و مصوبات را از طریق پیشنهادات در جلسه اصلی پیگری میکنیم موضوعاتی هم که لازم است؛ مطرح میشود.
n برای احیاء و بازگشت واحدهاتی راکد و نیمهفعال چه سیاستهایی تدوین کردهاید؟
برای تحقق این موضوع ستاد احیاء راهاندازی کردهایم که این ستاد برای امسال وظیفه دارد 45 واحد صنعتی را احیاء و به عرصه تولید بازگرداند. امسال برای این ستاد منابع مالی تعریف شده است و هر استانی هر چه فعالیت کند میتواند منابع جذب کند.
n مهمترین موضوع در این ستاد ضعفهای مدیریتی بوده است؛ لطفا در این باره توضیحاتی ارائه دهید.
در رصدهای انجام شده مدیران بیش از 40 درصد از واحدهای تولیدی استان علاقهای به فعالیت ندارند. واحدهایی هم هستند که مشکل حقوقی و قضایی دارند که آنها را به ستاد اقتصاد مقاوتی که در قزوین با ستاد تسهیل تعامل خوبی دارد؛ معرفی میکنیم. در زمینه سایر موارد نیز از سایر دستگاهها مانند بانک تامین اجتماعی مالیات استفاده میکنیم و تاکنون در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان تصمیمات خوبی اتخاذ شده است تا آنجایی که در سه ماهه اول امسال 5 واحد صنعتی راکد به تولید بازگشته است. هرچند اغلب سالها در بخش احیاء نتیجه مطلوب را در ماههای پایانی سال دیدهایم؛ چراکه برای بازگشت یک صنعت راکد به چرخه تولید نیاز به زمان دارد.
n آیا در سال گذشته احیاء و بازگشت واحد صنعتی به چرخه تولید داشتهایم؟
سال گذشته نیز همین میزان یعنی 45 واحد تولیدی در استان احیاء و با کمک همه دستگاههای به چرخه تولید بازگشتند؛ باید اذعان کرد در حوزه صنعت هیات حمایت از تولید هم داریم و درباره واحدهای مشکلداری چون تولیپرس که سه واحد در استان دارد و مجموعه هلدینگ داروگر هم که سه واحد در استان هست به صورت ملی پیگیری میشود. در مجموع دولت امکانات خوبی برای احیاء واحدهای صنعتی راکد و غیرفعال ایجاد کرده است که امیدواریم بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم.
n از آنجایی که صاحبان صنایع با بانکها مشکل دارند چه روشهای دیگری برای تامین منابع مالی آنها وجود دارد؟
یکی از موضوعاتی که سال گذشته در حمایت از تولید مورد توجه قرار گرفت تامین منابع مالی زنجیرهای بود که برای نمونه در بخش قطعهسازان پیگیری شد تا به عنوان روش جایگزین تامین منابع مالی مورد استفاده قرار گیرد؛ روش دیگر استفاده از ظرفیت بنیاد تعاون سپاه و شرکت پیشگام که پشتیبانی مالی و سرمایهگذاری از واحدهای دانشبنیان را انجام میدهد و قرار است ما نیز مشارکت جدیتری داشته باشیم و این امکان هست که منابع مالی تامین شوند. در زمینه تامین منابع مالی واحدهای استفاده از ظرفیت خرید دِین از طریق بانکهای عامل از موضوعاتی است که در حال پیگیری است. ظرفیت استفاده از سفر رئیسجمهور برای تامین منابع مالی واحدهای صنعتی نیز از روشهایی است که درحال استفاده از آنها هستیم.
n در سفر رئیسجمهور به قزوین چه میزان اعتبار به حوزه صنعت استان اختصاص یافت؟
اعتباری که از این محل به استان اختصاص یافت 12 هزار میلیارد تومان بود؛ از همین رو واحدهایی معرفی کردیم تا بتوانند از این اعتبار استفاده کنند؛ البته فرآیند دریافت این منابع تا ابلاغ به بانکها، برای تخیصص و توجیه فنی و اقتصادی آنها نیاز به زمان هست که در مجموع اعتبارات خوبی از این محل دریافت شد.
n مشکلات واحدهای صنعتی با حوزه مالیات و تامین اجتماعی از کجا نشأت میگیرد و برای رفع آنها چه باید کرد؟
در زمینه تامین اجتماعی و حوزه مالیاتی گاهی عدم آگاهی و اطلاع مدیران صنعتی منجر به ایجاد مشکلات آنها میشود؛ تاکید ما بر این است که مدیران واحدهای صنعتی همیشه به روز باشند و از بخشنامههایی که دولت به عنوان تکلیف برنامه در دستور کار دارد آگاهی داشته باشند و آنها را مطالعه کنند؛ ظرفیت همه این موضوعات هست؛ اینها را در ستاد تسهیل مطرح میکنیم مدیران دستگاههای اجرایی مرتبط با حوزههای اقتصادی در استان همکاریهای خوبی داشتهاند و وظایف دستگاهها را به خوبی تبیین کردهاند. در حال حاضر شرایط واحدهای صنعتی برای همه دستگاهها ملموس است و تاکنون مورد خاص و لاینحل نداشتیم.
n برای صنایع نوپا و سرمایهگذاران جدید چه حمایتهایی دارید؟
برخی سرمایهگذارانی هستند که با منابع چندین میلیاردی ورود کردهاند ما آنها را ویژه میبینیم و خط ویژه مالی و حمایتی برای آنها در نظر میگیریم. واحدهای صنعتی داشتهایم که به استان ورود کردهاند و امکاناتی را طلب کردهاند و خواستهاند تا نسبت به سرمایهگذاریای که دارند و به دلیل نوسانات ارزی که هست ویژه دیده شوند؛ این کار هم انجام شده است. در زمینه صنایع دانشبنیان نیز توجه خاص به این واحدهای تولیدی داشتهایم.
n آیا برای تسهیلگری در حوزه صدور مجوزها نیز برنامههایی داشتهاید؟
یکی دیگر از موضوعات برای صنایع جدید این است که سعی کردهایم برای صدور جواز تاسیس و صدور بهرهبرداری، فرآیندها را روان کنیم. در حال حاضر ظرف مدت 40 دقیقه جواز تاسیس صادر میشود که در کشور بینظیر است؛ در پروانه بهرهبرداری هم به این همین میزان رسیدهایم و اکنون اگر دستگاههای مرتبط همکاری داشته باشند کمتر از یک هفته پروانه بهرهبرداری صادر میکنیم. در حال حاضر همدلی و یکرنگی میان دستگاههای استان هست و همین همافزایی موجب شده است واحدهای صنعتی ترغیب شوند تا قزوین، استان اول برای سرمایهگذاری آنها باشد و شرایط مطلوبتری نسبت به استانهای دیگر برای سرمایهگذاری داشته باشیم.
n برای افزایش و رشد تولید چه سیاستی دارید؟
یکی از موضوعاتی که در حوزه افزایش رشد تولید داریم استفاده از ظرفیتهای خالی واحدهای صنعتی است تا بتوانیم از افرادی که دارای بازار هستند و برند دارند؛ ولی واحد صنعتی فیزیکی ندارند کسب و کار آنها را از طریق واحد بدون کارخانه پیش میبریم.
n آیا برای نوسازی و بهسازی واحدهای صنعتی فرسوده هم اقداماتی داشتهاید؟
یکی از موضوعات مهم با سازمان گسترش نوسازی و بهسازی ماشینآلات واحدهای صنعتی استان هست. در این زمینه واحدهای زیادی داریم؛ ولی چون این منابع محدوداند در حال بررسی هستیم تا بر اساس اولویت برای آنها تصمیمگیری شود.
اگر بتوانیم براساس اولویتبندی، بهسازی و نوسازی انجام دهیم علاوه برآنکه در افزایش تولید و بهرهوری اثربخشی بسیاری خواهد داشت؛ مدیریت بهینه انرژی نیز انجام میشود و بهرهوری افزایش مییابد؛ هرچند یکی از مشکلات مهم در کشور تامین منابع مالی متناسب با اقتصاد صنعت است که چالشهای زیادی ایجاد کرده است.
n به نظر شما در حال حاضر اولویتهای سرمایهگذاری استان چیست؟
در استان باید به دنبال صنایع هایتک، پیشران و الکترونیک برویم که فناوری بالایی دارند و باید از صنایع آلاینده و نیازمند به انرژی زیاد دوری کرد. برای ما استقرار صنایع پاک و دانشبنیان و فناورانه در اولویت هست تا ارزش افزوده خوبی ایجاد کند و منابع طبیعی استان را هدر ندهد. دیگر به دنبال آن نیستیم تا به دنبال صنایعی باشیم که امکان استقرار آنها در مناطق محروم وجود دارد. اکنون استان قزوین در شرایطی است که میتواند سرمایهگذار انتخاب کند در حالی که این ظرفیت در استانهای دیگر وجود ندارد. در استان زنجیره صنایع لوازم خانگی را ایجاد کردهایم؛ در مجموع به دنبال صنایعی هستیم که ارزش افزوده داشته باشند و صنایع پاک و فناورانه باشند.
n لطفا بفرمائید طرح منطقه ویژه اقتصادی در چه مرحلهای هست و چه زمانی اجرایی خواهد شد؟
اجرای این طرح 500 هکتاری به شرکت شهرکها واگذار و مطالعات آن انجام شد تا وارد فاز اجرا شود؛ ولی تاکنون نهایی نشده است. این طرح ظرفیت خوبی برای استان خواهد بود؛ چراکه در جوار شهرک صنعتی خرمدشت هست و از آنجایی که شرکتهای هلدینگی در آنجا در حال ساخت هستند میتوانند با ظرفیت این حوزه مشکلات مواد اولیه و صادرات از ظرفیت این منطقه ویژه استفاده کنند مکانیابی خوبی هم برای آن صورت گرفته است و میتواند ظرفیت خوبی در استان ایجاد کند.
n در حوزه بازرگانی امسال چه هدفگذاری داشتهاید؟
در حوزه بازرگانی هدفگذاری ما برای امسال این است تا در بخش صادرات کالا به «باشگاه استانهای میلیارد دلاری» بپیوندد؛ در سال گذشته حدود 115 درصد از تکالیف استان در حوزه صادرات محقق شد. هدفگذاری استان سال گذشته در این حوزه نزدیک به 500 میلیون یورو بود که 547 یورو انجام شد؛ البته صادرات استان بیش از این میزان است و از آنجایی برخی محصولات استان از گمرکات دیگر استانها صادر میشود این تنها آمار صادرات گمرکات قزوین است.
n بیشتر صادرات استان چه محصولاتی بوده است؟
از این میزان یک سوم آن را محصولات فولادی انجام دادهاند که امیدواریم بتوانیم امسال در بخش صادرات به عدد یک میلیون دلاری برسیم که دور از انتظار نیست.
n چه راهکارهایی برای رونق حوزه بازرگانی استان دارید؟
در سایر مسایل بخش بازرگانی استقرار دفاتر واحدهای صنعتی میتواند در بخش واردات، صادرات و تجارت رونق ایجاد کند. ایجاد پایانههای صادراتی تخصصی کشاورزی و کالاهای صنعتی میتواند در بخش مبادلات تجاری استان شرایط خوبی ایجاد کند؛ اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری در دستور کار ما هست؛ امسال با مدیران اقتصادی به روسیه سفری خواهیم داشت و به 15 کشور هدف شامل: کشورهای همسایه، حاشیه خلیج فارس، CIS، آسیای مرکزی و میانه و کشورهایی آفریقایی که وزارت صمت تعیین کرده است زمینههای جدیدی هستند که میتوانیم در حوزه رونق بازرگانی استان بر آنها تمرکز داشته باشیم. دفتر نمایندگی خارجی استان همکاری خوبی با حوزه صنعت و اقتصاد استان داشته است؛ نشستی هم با سفیران قزوینیالاصل صورت گرفت و قرار شد مستمر و فصلی انجام شود و ظرفیتهای آن کشورها توسط سفیران معرفی شود و ما بتوانیم از بازرگانان آنها دعوت کنیم. مشارکت در نمایشگاههای بینالمللی که در ایران یا در کشورهای دیگر توسط سازمان توسعه و تجارت برگزار میشود از موضوعاتی است که برای تقویت بازاریابی و مارکتینگ محصولات تولیدی استان از آنها بهره خواهیم برد.
n آیا در زمینه بازاریابی و حفظ بازارهای بینالمللی از بازرگانان حمایت میکنید؟
ما همواره در تلاش هستیم اگر مدیر یک واحد صنعتی و یا بازرگانی، بازاری را برای عرضه محصولات پیدا میکند از طریق رایزنهای بازرگانی وزارتخانه در کشورهای دیگر تسهیلگری و کمک کنیم تا موانع را برای آنها برطرف نماییم. نباید فراموش کنیم که نیازهای بازار به صورت مستمر تغییر میکند و رفتارهای مصرف کننده و شرایط حاکم بر اقتصاد جهان نیازها را تغییر میدهد در این میان ما باید از تاثیر شرایط جهانی برای کشورهای هدف صادراتی به نفع بخش صادرات و واردات بهره بگیریم.
n برای برندسازی محصولات تولیدی چه برنامههایی دارید؟
با جدیت در حال پیگیری میز تخصصی کشمش هستیم و تلاش میکنیم که معرفی محصول کشمش استان به خوبی انجام شود. همچنین با توجه به اینکه دومین تولیدکننده زیتون هستیم و این ظرفیت به خوب ارایه نشده است باید این ظرفیتها را احصاء، معرفی و از آنها به خوبی استفاده کنیم. از سویی دیگر برای برندسازی محصولات تولیدی قزوین با یک هلدینگ بزرگ مارکتینگ نشستی برگزار کردیم تا قزوین در حوزههای مختلف مطرح شود. در حوزه برندینگ همچنین قرار شده است از ظرفیت این شرکتها استفاده کنیم و از آنجایی که برندینگ و مارکتینگ هرینه زیادی دارد اگر خوشههای صنعتی پای کار بیاید میتوانند محصول مشترکی را با نام مشترک و برند تولید کنند. اگر این کار را انجام دهیم در حوزه بازاریابی و برندینگ، موفقیتهای خوبی بدست میآوریم. اگر این همافزایی ایجاد شود میتوانیم به نتایج خوبی برسیم.
n با توجه به اینکه استان ظرفیتهای تولیدی زیادی دارد آیا میتوانید برای ایجاد بازارچه عرضه مستقیم کالا اقداماتی داشته باشید؟
سازمان صمت آمادگی دارد تا از ظرفیت واحدهای صنعتی استفاده کنیم تا بازارچه عرضه مستقیم در استان ایجاد شود؛ اما تامین زمین برای این کار وظیفه شهرداریها است. این موضوع را هم بارها در ستاد تنظیم بار مطرح کردهایم؛ علاوه براین نیز آمادگی داریم در استان توریسم گردشگری در بخش صنعتی ایجاد کنیم که در دستور کار سازمان صمت استان هست.