اسناد مکتوب قدیمی نزد ما امانت هستند
- شناسه خبر: 33938
- تاریخ و زمان ارسال: 8 اردیبهشت 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
به گزارش ولایت، فاطمه صدر، معاونت پژوهش و منابع دیجیتال مرکز اسناد و کتابخانه گفت: سازمان اسناد از جمله سازمانهای فرهنگی، پژوهشی و آموزشی به حساب میآید که در ایران کمتر از سایر کشورهای دیگر شناخته شده است. این سازمان در عرصههای مراکز پژوهشی، خصوصا مراکز آرشیوی، اسنادی و کتابخانهای در جهان بسیار شناخته شده است.
قدمت تاسیس کتابخانهی ملی ایران به ۹۰ سال میرسد. یکی از اهداف اصلی کتابخانه ملی، جمعآوری منابع ایرانشناسی، اسلامشناسی و همچنین هر منبعی است که به زبان فارسی در هر نقطهای از دنیا وجود دارد.
وظیفهی مرکز اسناد و کتابخانه ملی، نگهداری میراث مستند و مکتوب کشور است.
وی افزود: این منابع هویت ایرانی ـ اسلامی مردم کشورمان را حفظ و مشخص میکند.
سرپرست معاونت پژوهش و دیجیتالسازی عنوان کرد: در کتابخانه ملی، نسخ خطی، چاپ نادر و سنگی و نفایس کشور نگهداری میشود. همچنین تمام منابع کاغذی منتشر شده؛ اعم از نشریات، اعلامیهها و کتابها باید بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی به این سازمان تحویل داده شود.
در بخش معاونت آرشیو ملی، کلیه سندهای ملی کشور نگهداری میشود.
صدر ادامه داد: اعضای حرفهای این سازمان در هیچ دانشگاهی نظیر ندارند و متخصصهای خاص این سازمان هستند.
این مسئول در ادامه توضیح داد: دیجیتال کردن منابع، یکی از راههای حفظ و نگهداری اسناد تاریخی است. در صورت مراجعهی پژوهشگران نیز، این نسخههای دیجیتالی به آنها عرضه میشود. با چنین اقداماتی تا حد ممکن از آسیبرسانی به نسخههای اصلی جلوگیری میشود.
منابع تاریخی و قدیمی ارزشمند از پستوی خانهها جمعآوری شود
صدر تاکید کرد: تقاضای ما این هست که در سایر استانها با همت و همکاری دستگاههای مختلف، منابع تاریخی و دارای قدمت از پستوهای منازل، زیرزمینها و کتابخانهها جمعآوری شده و به سازمان تحویل داده شود.
اسناد مکتوب کشور قاچاق میشوند
وی توضیح داد: سالیانه گزارشهای بسیاری به دست ما میرسد که حاکی از این است که عتیقهچیها و سفارتخانهها از طریق دلالها، منابعی ارزشمندی را در روستاها شناسایی کرده و با هزینهی بسیار اندکی این میراث مکتوب را از دسترس ما خارج میکنند.
درخواست ما این هست که ائمه جمعه و امام جماعتها مردم را از چنین مسائلی آگاه کنند و اطلاعرسانیهای لازم را انجام دهند تا چنین منابعی به سازمان اسناد تحویل داده شود.
چنانچه این اسناد برای شخصی دارای ارزش باشد، ما میتوانیم به صورت امانی از آن نگهداری کنیم و یا توسط کمیتهی خرید آن را خریداری کنیم.
اسناد مکتوب، نزد ما امانت هستند
آیتا… عابدینی گفت: اسناد و مدارک تاریخی میتواند تاثیر بسیار موثری داشته باشند و آبروی یک مملکت، مکتب و آیین را حفظ کنند.
وی تصریح کرد: نگهداری از اسناد و کتب، امانتی نزد ما هستند که باید برای هوش مصنوعی ابرقدرت حفظ شوند تا در این زمینه نیز نقشآفرینی کنند.
صدر در ادامه اظهار کرد: تقاضای ما این است که تاریخ شفاهی بزرگان و پیشکسوتانی که در عرصههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حضور داشتند اخذ شود تا برای جامعه ماندگار شود. ثبت و ضبط این تاریخ شفاهی از وظایف سازمان اسناد است.
پرورش هوش مصنوعی با دادههای سازمان اسناد و کتابخانه ملی
وی تصریح کرد: در حال حاضر معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری مرکز ملی فضای مجازی کشور، کلان پروژهای را در بحث منابع و دادههای زبان فارسی و مدلسازی آن بر هوش مصنوعی در دست اجرا دارند. سازمان اسناد نیز در این زمینه اعلام همکاری کرده تا با استفاده از منابع موجود در سازمان، هوش مصنوعی را با دادههای مناسب پرورش دهند.