از چالشهای اجرای طرح گردشگری دریاچه «اوان» تا شکایتهای اداره کل محیط زیست
- شناسه خبر: 16754
- تاریخ و زمان ارسال: 27 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
قزوین در تعهدات اشتغال رتبه تخست کشور را کسب کرد
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار، بر مبنای میزان اشتغال ثبتشده در سامانه رصد اشتغال، در سال جاری 17/34 درصد از تعهد اشتغال استان محقق شده است و از این حیث قزوین رتبه نخست را در کشور دارد.
به گزارش خبرنگار ولایت، چهارمین نشست کارگروه اقتصادی استان با سه دستور جلسه شامل: گزارش سامانه رصد اشتغال استان، گزارش آخرین وضعیت عملکرد پرداخت تسهیلات تکلیفی تبصره 16 و گزارش طرح ساماندهی و مشکلات سرمایهگذاری دریاچه اوان با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار، فرماندار قزوین و مدیران عضو این شورا در سالن جلسات استانداری قزوین برگزار شد.
تحقق 34 درصدی تعهدات اشتغال استان در سالجاری
علی رحمانی در این نشست با بیان اینکه استان قزوین در حوزه رصد اشتغال مقام نخست را در کشور کسب کرده است؛ اظهارکرد: تعهد ثبت اشتغال استان در حوزه ملی 19 هزار و 17 نفر و تعهد مصوب در سطح استانی 20 هزار نفر است که در این نشست عملکرد دستگاههای اجرایی استان در این حوزه مورد بررسی قرار گرفت.
او تصریح کرد: باتوجه به بررسیهای تفکیکی صورت گرفته از وضعیت میزان تعهدات دستگاهها، بسیاری از آنها تعهد خود را ثبت کرده و مابقی دستگاههایی که تعهدشان کمتر از میانگین ثبت شده است باید وضعیت خود را به میانگین و بالاتر از آن برسانند تا بتوانیم رتبه نخست استان را در تعهدات اشتغال حفظ کنیم؛ چرا که قزوین جزو استانهای صنعتی، کشاورزی و تولیدی محسوب میشود و باید در حوزه اشتعال عملکرد شاخصی داشته باشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار عنوان کرد: برخی دستگاهها تعهد جزئی دارند که برای بهبود وضعیت یا باید تعهد خود را در 6 ماه دوم سال ثبت کنند یا اینکه تعهدات را بهگونهای تغییر دهند که وزارتخانه بتواند آن را در دستگاه تعهدات اشتغال ثبت کند؛ بر این اساس جای نگرانی در این زمینه نیست و اطمینان داریم که میتوانیم تعهدات اشتغال استان را بیشتر از توان خود ثبت کنیم.
این مسئول در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به سهم تعهد اشتغال هر کدام از شهرستانها گفت: بر این اساس تعهد اشتغال شهرستان قزوین 7 هزار و 381 نفر، تعهد اشتغال شهرستان البرز 3 هزار و 463 نفر، تعهد اشتغال تاکستان 3 هزار و 190 نفر، تعهد اشتغال بوئینزهرا 2 هزار و 815 نفر، تعهد اشتغال شهرستان آبیک 2 هزار و 78 نفر و تعهد اشتغال آوج هم 1073 نفر است.
این مسئول ابراز کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون در شهرستان قزوین 2 هزار و 826 نفر شغل ایجاد شده و بر این اساس تعهد اشتغالزایی در شهرستان قزوین بیش از 38 و 15 صدم درصد درصد محقق شده است.
رحمانی با اشاره به اینکه میزان تحقق تعهد اشتغال در شهرستان البرز 26 و 77 صدمدرصد است و در این شهرستان 927 نفر شغل جدید ایجاد و در سامانه ملی رصد اشتغال ثبت شده است؛ اضافه کرد: امسال در شهرستان تاکستان تاکنون یکهزار شغل ایجاد شده و میزان تحقق تعهد اشتغال این شهرستان از 31 و 32 صدمدرصد فراتر رفته است.
این مسئول عنوان کرد: تعهد اشتغال شهرستان بوئینزهرا نیز در سالجاری 2 هزار و 815 نفر بوده است که تاکنون حدود 21 و 92درصد آن تحقق یافته و 617 فرصت شغلی در این شهرستان ایجاد شده است.
رحمانی با بیان اشاره به بیشترین میزان تعهد اشتغال محققشده در استان به لحاظ جمعیتی مربوط به شهرستان قزوین و از نظر درصد تحقق مربوط به شهرستان آبیک است؛ تشریح کرد: در شهرستان آبیک از 2 هزار و 78 نفر تعهد اشتغال تاکنون شاهد ثبت 877 شغل جدید در سامانه رصد اشتغال ملی بودهایم حدود 41 و 92 صدم درصد از تعهدات اشتغال این شهرستان محقق شده است.
رحمانی با اشاره به اینکه کمترین میزان تحقق تعهد اشتغالزایی به لحاظ جمعیتی امسال مربوط به شهرستان آوج و از نظر درصد تحقق مربوط به شهرستان بوئینزهرا است؛ بیان کرد: در شهرستان آوج از 1073 نفر تعهد اشتغال بیش از 23 و 58 صدم درصددرصد آن محقق شده و 253 فقره شغل جدید در این شهرستان به ثبت رسیده است.
استان قزوین در جذب تسهیلات تبصره 16 جزو پنج استان نخست کشور است
رحمانی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه استان قزوین در جذب تسهیلات تبصره 16 جزو پنج استان نخست کشور است؛ بیان کرد: مشکل برخی بانکها، عدم تخصیص اعتبار توسط اعتبارات ملی است که تخصیص آنها صفر بوده است؛ علت آن نیز مربوط به عدم تعهد دستگاهها در سطح ملی با بانک مورد نظر یا کمبود اعتبار در بانک بوده است که از اینرو تعهدات آنها اجرایی نشده است.
او تشریح کرد: امیدواریم در یک تا دو هفته آینده، تمام تعهدات استان را پرداخت کنیم زیرا تسهیلات تکلیفی میتواند جریان و شغل در مناطق محروم و فعالیتهای کوچک صنعتی و کشاورزی را فراهم کند.
سرمایهگذاری در دریاچه اوان 2 چالش دارد
این مسئول درباره سرمایهگذاری در دریاچه اوان مطرح کرد: سرمایه گذاری در این زمینه با دو چالش مواجه است یکی اینکه باید منافع جوامع محلی در آن دیده شود و از سویی دیگر موضوعات زیست محیطی و آب منطقهای باید درباره آن در نظر گرفته شود؛ البته موضوع آب منطقهای برطرف شده و لازم است موضوع زیست محیطی در طرح مجموعه گردشگری اوان حل شود.
رحمانی تاکید کرد: اگر محیطزیست درباره این طرح نظراتی دارد باید برای اصلاح طرح، پیشنهاد دهد و در صورت تصویب آن و با توافق همه طرفین از جمله محیطزیست، آب منطقهای، جوامع محلی و میراثفرهنگی به عنوان یک میثاقنامه اجرایی شود.
او ادامه داد: باتوجه به احتمال وجود ایرادات در طرح، موضوعاتی میان سرمایهگذار، محیطزیست و جوامع محلی مطرح بوده است و امیدواریم با اصلاح طرح و لحاظ کردن نظرات محیطزیست این امر محقق شود.
رحمانی همچنین یادآورشد: در حال حاضر در زمینه جذب گردشگر در منطقه الموت شرایط مناسبی داریم و این منطقه یک ظرفیت خوب برای گردشگری تاریخی و محور توسعه استان است؛ اما باید ملاحظات زیست محیطی، فرهنگی و منافع جوامع محلی در این طرح مورد توجه قرار گیرد تا یک منطقه گردشگری با ثبات در این مجموعه داشته باشیم.
اجرای طرح ساماندهی منطقه نمونه گردشگری دریاچه اوان چالش مدیریتی دارد
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین نیز در این نشست درباره موانع و مشکلات پیشروی اجرای طرح ساماندهی منطقه نمونه گردشگری دریاچه اوان اظهارکرد: برای اجرای این طرح با ۲ چالش جدی مدیریتی روبرو هستیم که یکی شکایتهای محیطزیست و دیگری هم اختلافات بین جامعه محلی و سرمایهگذار این طرح بوده است که این 2 چالش دست به دست هم داده و اجرای این طرح را قفل کردهاند.
علیرضا خزائلی با بیان اینکه میخواهیم همه تلاشمان را به کار ببریم تا از این موانع رد شویم؛ ولی این اتفاق نمیافتد و مدام به دلایل مختلف دچار مشکل میشویم؛ تصریح کرد: در حوزه محیطزیست مشکل جدی ما تعداد بالای پروندههای مطروحه اداره کل میرات فرهنگی در محاکم قضائی است. تا چند سال گذشته و پیش از اینکه مدیرکل فعلی محیط زیست تشریف بیاورند غالباً موضوع شکایت بنده بودم و به همین خاطر استاندار وقت ورود پیدا کردند و گفتند مدیران از همدیگر شکایت کردند در حالیکه رئیس اداره شهرستان الموت مدام از من شکایت میکرد.
او اضافه کرد: در حال حاضر سرمایهگذار اجرای طرح منطقه گردشگری اوان، موضوع این شکایتها شده است؛ در این راستا ما انتظار داریم پیش از اینکه رسیدگی به این موضوع توسط یک مرجع بالاتر مانند فرمانداری یا استانداری طرح نشده و تعیینتکلیف نشده است؛ ادارهکل محیطزیست از ما یا سرمایهگذار شکایت نکند. متاسفانه این موضوع هیچگونه قابل جمع کردن نیست.
مدیرکل میراثفرهنگی و گردشگری استان قزوین با اشاره به اختلافات بین سرمایهگذار و جامعه محلی عنوان کرد: تنش این اختلاف در سفر هفته گذشته مهندس ضرغامی وزیر میراث به الموت هم مشاهده شد؛ البته استاندار دستور داد که فرماندار باید این چالش را برطرف کند. استاندار همچنین ورود دستگاهی، سلیقهای و خارج از چارچوب را به این موضوع ممنوع کرده است. وزیر میراث هم به بخشدار تاکید کرد که این موضوع را در منطقه حل کند.
خزائلی مطرح کرد: متاسفانه شکایتبازی در حوزه منطقه گردشگری دریاچه اوان در محاکم قضائی زیاد شده است و برای حرفهای کار کردن، فضایی وجود ندارد؛ گاهی نفوذ در برخی از دستگاهها و محاکم، جلوی کار را گرفته است.
او ابراز کرد: ما با سماجت و زحمت، 9 فضای اقامتی پیشساخته در کنار دریاچه اوان گذاشتیم. اما مشاهده کردیم که مقام قضائی الموت میگوید که شکایت داریم که این فضاهای اقامتی متناسب با سیما و منظر آنجا نیست. من هم معترض شدم و گفتم که سیما و منظر آنجا چه ربطی به محکمه قضائی دارد؟ درباره سیما و منظر، کارگروه زیربنایی داریم و چرا باید این موضوع در محکمه طرح شود.
این مسئول یادآورشد: هر ساله برای حوادث مربوط به قایقرانی در دریاچه اوان به دادگاه احضار میشویم در حالیکه مجوز قایقرانی بر عهده اداره کل میراث فرهنگی نیست.
خزائلی همچنین با اشاره به قانون حفظ حریم 150 متری تالابها یا دریاچهها عنوان کرد: هیچ ساحلی را ندیدهایم که تا شعاع 150 متری آن هیچ فعالیتی صورت نگیرد. در هر صورت نمیتوانیم هیچکاری انجام دهیم و متعدد باید پاسخگو باشیم. اگر شروط یادشده شدنی نیست؛ شعاع 150 متری را میبندیم و فنس بکشیم و هیچکس را راه ندهیم و صورتمسأله را پاک کنیم و بیرون از 150 متری شروع به کار کردن کنیم.
میراث فرهنگی در اجرای طرح گردشگری دریاچه اوان به تعهدات عمل نکرد
در ادامه این نشست مدیرکل حفاظت محیطزیست استان درباره شکایتهای این دستگاه از میراث فرهنگی اظهارکرد: اگر از شخص یا فرد خاصی شکایت میکنیم طبق قانون است و قانونگذار فصلالخطاب را مشخص کرده است.
سعیده خضیر تصریح کرد: از سال 1397 به صورت مکتوب 2 پرونده مستندات درباره مجموعه گردشگری اوان داریم و در این زمینه جلساتی هم برگزار کردیم و سوال این است که سرمایهگذار دنبال چیست؟ آیا باید همینطوری مجوز بگیرد و بیمهابا کار کند؟
وی اضافه کرد: حریم 150 متری حریم قانونی حفاظت از دریاچه یا تالاب اوان است و طبق قانون هر گونه ساختوسازی اجازه ندارد که در این حریم 150 متری انجام شود مگر اینکه این ساختوساز «تفرجگاهی گسترده» باشد که در واقع برای حفاظت از همان دریاچه است.
خضیر مطرح کرد: میراث فرهنگی کمکهای محیط زیست به اجرای طرح گردشگری دریاچه اوان را اجرا نمیکنند؛ قرار شده است برای شروع اجرای طرح منطقه نمونه گردشگری اوان که 15 هکتار وسعت دارد یک محدوده 5 هکتاری در اختیار میراث فرهنگی و سرمایهگذار قرار داده شود تا بتوانند در ادامه هم کارشان را پیش بروند.
او یادآورشد: برای اجرای این طرح در محدوده 5 هکتاری 4 تقاضا داشتیم که مدیران میراث اجرای آنها را تعهد کردند؛ ولی به هیچکدام از این 4 تعهد عمل نکردند در حالیکه اجرای این 4 مورد سخت نبوده است.
این مسئول با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست کمک کرد تا منطقه پیرامون دریاچه اوان جزو مناطق حفاظتشده قرار نگیرد که در این صورت یکبرگ هم نمیتوانست تکان بخورد؛ افزود: قانونگذار مطرح کرده است در حریم کیفی دریاچه نباید هیچ سازهای داشته باشیم؛ در اینباره هم مکاتبات مستمر، گفتگو و نشست با میراث داشتهایم، ولی این قانون اجرا نشده است. ما هم یکباره سازهها را جمعآوری نکردیم و جلسات و مکاتبات مختلف در این حوزه داشتیم.
خضیر همچنین ابراز کرد: اگر قرار است این جلسه به اینجا برسد که ما ورود نکنیم اشکال ندارد؛ اما حفاظت از دریاچه اوان به عهده ماست و نمیتوانیم از قانون هم عدول کنیم. از اجراکنندگان طرح گردشگری دریاچه اوان هم خواستهایم که پیوست محیط زیستی ارائه کنند تا بر سر این پیوست به توافق برسیم.
در حوزه گردشگری استان فرصتهای خوبی برای اشتغالزایی وجود دارد
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان نیز در این نشست اظهارکرد: در حوزه گردشگری استان فرصتهای خوبی برای اشتغالزایی و جذب گردشگر وجود دارد؛ ولی زیرساختهای لازم و مراکز اقامتی مورد نیاز موجود نیست که در این راستا میتوان از ظرفیت تعاونی سهامی عام برای ایجاد و توسعه هتل آپارتمان قزوین ـ الموت و تنکابن بهره گرفت.
عینا… کشاورز ترک همچنین تصریح کرد: در ایجاد اشتغال برخی از حوزهها را رها کردیم و سیاستگذاری برایشان نداشتیم. بعد واقعیتی هم هست که منطق تعهد اشتغال دادهشده منطق پول و تولید ناخالص داخلی است. یا این تولید ناخالص اتفاق میافتد و در کارمان به آن نپرداختیم و یا باید آسیبشناسی کنیم که چرا این تولید ناخالص داخلی در عدد اشتغال ثبتشده ما نیست. امسال میتوانیم در رصد اشتغال، شغلهای کاذب و شغلهایی که بیمه ندارند را هم رصد کنیم./ی