از مشکلات معیشتی کارگران تا انتقاد به قانون افزایش سن و سابقه بازنشستگی
- شناسه خبر: 54379
- تاریخ و زمان ارسال: 8 اسفند 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

به گزارش خبرنگار ولایت، گردهمایی اعضای هیات مدیره انجمنهای صنفی کارگران استان با حضور سمیه گلپور رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور و استادیار دانشگاه الزهرا، وحید انتظاری مدیر کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان، شهرام انصاری مدیرکل تامین اجتماعی استان، مهدی عبدیان رئیس اتاق بازرگانی استان و جمعی از فعالان اصناف کارگری استان در سالن وکیلالتجار اتاق بازرگانی قزوین برگزار شد.
در این همایش برخی از نمایندگان تشکلهای کارگری چالشهای این قشر از جامعه را در زمینههای متعددی همچون: نرخ دستمزد، توزیع غیرعادلانه یارانههای حرفه، بیمه کارگزان ساختمانی، افزایش سابقه و سن بازنشستگی مطرح کردند که توسط مسئولان حاضر در این مراسم به مطالبات آنها پاسخ داده شد.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور در این گردهمایی اظهار کرد: در این کانون کمیتههایی به عنوان بازوهای فکری و اندیشهای داریم که مهمترین آن کمیته حقوقی و بیمه و درمان است و در این کمیته با بهرهگیری از ظرفیت استادان دانشگاهی و مدیران سابق و اسبق دستگاههای اجرایی مرتبط با حوزه کارگری سعی شده تا مطالبات جامعه کارگری به صورت تخصصی پیگیری شوند.
سمیه گلپور تصریح کرد: در حوزه حقوقی دو وکیل پایه یک داریم؛ پیش از آنکه لایحهای در حمایت از جامعه کارگری منتشر شود به لحاظ بنیانهای اصولی و حقوقی توسط این وکلا مورد نظارت قرار میگیرد و سعی میکنیم در چارچوب قانون و به دور از احساس فریادرس مسایل جامعه کارگری باشیم.
او با بیان اینکه دیگر موضوع دستمزد و درمان نباید همچنان دغدغه جامعه کارگری باشد؛ توضیح داد: وقتی صحبت از بیمه تکمیلی به میان میآید بیانگر آن است که بیمه پایه دارای نقص بوده، این نیز درحالی است که برای بیمه تکمیلی هم سقف تعیین میشود که منصفانه نیست زیرا حق درمان کارگر پیش از پرداخت حقوق و دستمزد او کسر میشود.
این فعال جامعه کارگری عنوان کرد: وقتی دولت مصوب کرد بخشی از مبلغ درمان جامعه کارگری باید به خزانه پرداخت شود پیگیر کارگران و شرکای سازمان تامین اجتماعی بودند که این مصوبه از سوی مجلس لغو شود.
گلپور با بیان اینکه انجمنهای صنفی کارگری شریک اجتماعی دولتها هستند؛ مطرح کرد: متاسفانه همواره از بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی به عنوان مستمریبگیر یاد میشود که این واژه معنای زیبایی ندارد و تحقیرآمیز به نظر میرسد. اینگونه واژهها باید به عناوینی چون سهامدار تغییر کند تا جایگاه و منزلت تلاشگران عرصه کار محفوظ باقی بماند زیرا به واقع هم کارگران با پرداخت حق بیمه سهامدار صندوق تامین اجتماعی هستند.
او با بیان اینکه نهادهای کارگری باید بتوانند در تعیین مقامهای ارشد کشور ایفای نقش کنند؛ افزود: چرا اکنون نباید مطالبه تشکلهای کارگری تعیین قضات تخصصی در دیوان عدالت اداری باشد که در حوزه کسب و کار و اشتغال احکام به صورت تخصصی صادر شود. ما انتظار داریم تشکلهای کارگری بتوانند در حوزههای تخصصی نقش برجستهای ایفا کنند تا شاهد آن نباشیم که دولتها مسامحهوار از مطالبات و عدم رضایتهای کارگران عبور کنند.
گلپور با اشاره به اینکه برای احقاق حق جامعه کارگری باید با جدیت مطالبهگری صورت گیرد؛ گفت: سهجانبهگرایی درباره حقوق کارگران تنها یک شعار نیست و انتظار داریم به خوبی مورد توجه قرار گیرد.
او با بیان اینکه متاسفانه بانک رفاه به عنوان بزرگترین منبع مالی جامعه کارگری قرار است خصوصی شود و این تصمیم جامعه کارگری را نگران کرده است؛ اضافه کرد: جای سوال دارد که آیا بانک رفاه در گذشته دولتی بوده است که اکنون به خصوصی تبدیل شود؟ این نیز درحالی است که سالها سپری شده و سود این بانک به کارگران اختصاص نیافته و همواره دست دولت در جیب این بانک بوده است.
این فعال جامعه کارگری یادآورشد: در شرایطی که دولت به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است چطور میتواند بانک تخصصی جامعه کارگری را هم خصوصی کند.
گلپور با تاکید براینکه موضوع شرکای اجتماعی به واقع و عملیاتی مطالبهگری شود؛ ابراز کرد: جایگاه تشکلهای کارگری باید در شورای عالی اشتغال، شورای عالی کار، حفاظتهای فنی و شستا تعین شود و مشخص شود چرا شرکتهای تامین اجتماعی که حدود 600 واحد صنعتی کوچک و بزرگ هستند؛ اغلب زیاندهنده شدهاند.
او درباره موضوع اشتغال بانوان نیز مطرح کرد: دولت و سیاستگذارانی که نیمی از افراد جامعه خود را نبینند و برای آنها برنامه نداشته باشند یا در حوزه اشتغال آنها حرفی برای گفتن نداشته باشند محکوم به شکست میشوند بنابراین تاکید داریم که این قشر از جامعه در حوزه کسب و کار به خوبی مورد توجه قرار گیرند.
این فعال جامعه کارگری درباره افزایش سن و سابقه بازنشستگی نیز توضیح داد: این دغدغهها را از دیدگاههای متعددی همچون شرعی و فقهی بررسی کردیم در این زمینه نظرات مراجع را مطرح کردیم؛ متاسفانه در شرایطی که جامعه کارگری با چالشهای متعددی روبرو است این مطالبه هم بینتیجه ماند.
کارگران با برخورداری از انگیزه کافی برای کار میتوانند در رشد تولید اثرگذار باشند
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان نیز در این مراسم اظهارکرد: کارفرمایان از کارگران تنها انتظار دارند که در رشد تولید اثرگذار باشند که این نیز به گفته مقام معظم رهبری با برخورداری از کارگر با انگیزه و دارای روحیه انجام کار میسر میشود.
وحید انتظاری با بیان اینکه محیط کار برای کارگران باید از عدالت و انصاف برخوردار باشد در غیر این صورت انگیزه انجام کار در کارگر تقویت نخواهد شد؛ تصریح کرد: حقوق حقه کارگر باید به موقع پرداخت شود زیرا کارگر در محیط غیرایمن و فضایی که گمان کند به حقوق خود نخواهد رسید با انگیزه قوی به کار ادامه نمیدهد.
او با تاکید براینکه کارگر در فضای کاری خود باید احساس غرور و سربلندی داشته باشد؛ عنوان کرد: این احساس نیز با حرف و شعار در کارگر روی نمیدهد بلکه کارگر باید در جامعه ارزش، جایگاه و اثربخشی خود را به ویژه در زمینه رشد تولید به خوبی مشاهده کند. برای رسیدن به این هدف نیز که در جامعه کارگرانی متناسب با نیازهای کارفرمایان داشته باشیم و موجب رشد تولید شوند باید مطالبات آنها از سوی تشکلات کارگری مطرح و پاسخ داده شود.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه سخنانش در زمینه دستمزد کارگران بیان کرد: در دهه شصت با توزیع سایر اقلام مورد نیاز به صورت «کوپنی» معیشت مردم تامین شد و از آن پیچ تاریخی عبور کردیم. امروز همچنان جنگ ادامه دارد و تنها مدل آن تغییر یافته است و در حوزههای اقتصادی و واحدهای تولیدی میباشد. سرباز آن روز بسیجیان بودند و امروز کارگران ما سربازان جنگ هستند و تاکید دارم که باید با همان روشها معیشت جامعه کارگری تامین شود تا بتوانیم از این پیچ نیز عبور کنیم.
انتظاری همچنین خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی به نظر میرسد شورای عالی کارگر به جای افزایش دستمزد بخش قابل توجهی بن غیرنقدی به کارگران اختصاص دهد زیرا تا زمانی که کوه آتشفشان تورم فعالیت دارد با افزایش مزد مشکل معیشت کارگر برطرف نمیشود و قدرت خرید کارگر تغییر نخواهد کرد.
مشکلات معیشتی کارگران ایجاد مشاغل غیرقانونی را افزایش میدهد
رئیس اتاق بازرگانی قزوین نیز در این نشست اظهار کرد: دولت، کارفرما و کارگر در محیط کسب و کار باید در کنار هم باشند؛ به طور حتم هرجای کار دارای ایراد باشد حوزه دیگر هم آسیب میبیند.
مهدی عبدیان با بیان اینکه تاکنون همواره دولتها موجب ایجا چالش شدهاند؛ تصریح کرد: متاسفانه افرادی که در دورههای مختلف در کشور ما روی کار آمدهاند با قوانین و دستورالعملهای خود که گمان میکردند اثربخش است موجب چالشهایی شدهاند و به سازمانهای خود نیز آسیب وارد کردهاند.
او درباره موضوع حقوق و دستمزد کارگران بیان کرد: اگر معیشت کارگر تامین نشود آسیبهای اجتماعی و مشاغل غیرقانونی نیز افزایش پیدا میکنند. در این راستا باید با وحدت و همدلی تلاش شود تا در جامعه شرایط بهتری برای کارگران مهیا شود.
مشکلات کارگران تخصصی بررسی شوند
رئیس انجمنهای صنفی کارگران استان نیز در این مراسم اظهار کرد: اگر تلاش و همبستگی تشکلهای کارگری نبود هنوز در زمینه موضوعات و وظایف اولیه جامعه کارگری هم به نتیجه نرسیده بودیم.
علیاکبر سیارمه تصریح کرد: با وحدت و انسجام ایجاد شده میان تشکلهای کارگری توانستیم در زمینه شعار سهجانبهگرایی که فرصتی برای تعامل میان کارگر، کارفرما و دولت در راستای حقوق حقه نهادهای کارگری گام برداریم و به نتایجی دست پیدا کنیم.
او با بیان اینکه برای رسیدن به هر هدفی ابزاری لازم هست؛ عنوان کرد: با همدلی و همافزایی میتوانیم برای تقویت و شکوفایی استان گامهای بلندی برداریم و نقش خوبی ایفاء کنیم.
این فعال جامعه کارگری توضیح داد: وقتی سال 69 قانون کار تصویب و اجرایی شد یکی از دستاوردهای آن تشکیل همین انجمنهای صنفی بود که محقق نیز شد. از آن زمان ما به دنبال ایجاد همبستگی و دستیابی به اهداف عالی چون حقوق از دست رفته اقشار آسیبپذیر و جامعه کارگری بودیم.
سیارمه با اشاره به اینکه به کار جمعی اعتقاد دارم؛ تاکید کرد: اگر حقوق تمامی شرکای اجتماعی شامل: کارگر، کارفرما و دولت به خوبی دیده نشود هیچگاه کارگران به حقوق واقعی خود دست پیدا نخواهند کرد.
او یادآور شد: مسایل و مطالبات حوزه کارگری باید به صورت کارشناسی و تخصصی بررسی شوند و درباره آنها تصمیمگیری صورت گیرد که به نتایج مطلوبی منتج شوند./ی