از مجموعه داستان «سرگرم مردن» رونمایی شد
- شناسه خبر: 4363
- تاریخ و زمان ارسال: 22 آبان 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
مراد ابروهایش را بالا انداخت وآب دهانش را که قورت میداد پرسید: «شما قراره از من سوال بپرسین؟ سوالها سخته؟»
مرد چشمانش را به بالای قبر دوخت. بعد نفس عمیقی کشید و زیر لب زمزمه کرد: «این هم ول نمیکنه دیگه!»
مراد که حواسش به خاک ریختن مرد بیل به دست بود، پرسید: «من رو میگی؟»
ـ نه بابا… دارم به عجز و نالهی این یارو گوش میدم. ول نمیکنه، یه ساعته اینجا نشسته گریه زاری میکنه…
(قسمتی از داستان سرگرم مردن)
کتاب برای مخاطب نوشته میشود؛ بدون تردید این نکته را همهی نویسندگان و مخاطبین میدانند. در واقع نویسنده (منظور کسی است که با هدف و انگیزهی انتشار مینویسد) هنگام نوشتن، این مهم را به عنوان پیشفرضی مهم در حافظهی خود دارد. مخاطب نیز با خوانش متن (نه خواندن آن) در فرآیند نوشتن سهیم میشود. روشن است که برای رسیدن به چنین هدفی، میبایست به روشهای مختلفی، امکانِ دیده شدن کتاب فراهم گردد. یادآوری این نکته برای این است که در شرایطی که جامعه با آن روبروست، نگذاریم و یا نگذارند چراغ کتاب کمسو شود. شاید یکی از کارکردهای رونمایی همین باشد. آئینی که نه فقط به معرفی متن میپردازد؛ بلکه به خواندن و در سطحی عمیقتر میتواند به خوانش تبدیل شود.
در سالن آمفیتئاترِ مجتمع ارشاد، همراه مخاطبین و علاقهمندان، میزبانِ کتابی جدید به نام « سرگرم مردن» از نویسندهای جوان و خوش ذوق بودیم.
پویان تقیزاده متولد 1364 رودسر و ساکن قزوین است. وی در زمینهی پژوهش فلسفه ـ جامعهشناسی و همچنین به عنوان صدابردار در فیلمهای سینمایی و تلویزیونی فعالیت دارد؛ ازجمله فیلمهای او به عنوان صدابردار میتوان به «راز خط میخی، برنامه مجلهی برقی شبکهی 3، مستند حکمت رفیع شبکه 7 …» اشاره کرد. پویان تقیزاده با نوشتن در ماهنامهی مینوی خرد نویسندگی را شروع کرد. آثار او به غیر از این مجموعه داستان، «گزین گویهای فلسفی، از اینجا آمدهایم» میباشد.
نویسنده در «سرگرم مردن» به موضوعات مختلفی نظیر مرگ، خانواده، مردان تنها، طلاق و سایر مضامینی که نشان از معضلِ دنیای مدرن و استیصالِ امروز انسانهاست میپردازد. مولف با استفاده از لحن قصهگو و استفاده از طنز و کنایه؛ از روایت به روشهای مختلفی بهره برده است. به عنوان مثال، استفاده از روش خطی در ترکیب با عناصرِ سوررئالیسم؛ نقل با حضور نویسنده و به کارگیری صدای مستقیم مولف؛ روایت با استفاده از تکنیک بازگشت به گذشته و همچنین استفاده از عناصُر رئالیسم جادویی، باعث شکلگیری فرمهای مختلفی در داستانها شده است. پرهیز نویسنده از نامگذاری خاص در معرفی شخصیتهای داستان، نظیر «آقای دوست صمیمی، زن، مردِ چاق، پسر، هیولا، و…»، آن را به یک ویژگی در این مجموعه تبدیل کرده است.
در آغاز این نشست مطابق معمول، یکی از قصههای هزار و یکشب با صدای خوش مسعود مرادی خوانده شد. در ادامهی آن، ابوالفضل برزگر، سیمین السادات صدرایی، محمد آخوندی، رضا قدیانی (ویراستار کتاب)، حسن لطفی، و (نگارنده ـ مجید رحمانی) به شرح دیدگاههای خود پرداختند. این چند صدایی در خوانش کتاب که حاوی نظرات و نقدهای متفاوتی بود، میتواند به عنوان نشانهای مثبت در کیفیت داستانهای بعدی نویسنده موثر باشد. به گفتهی حسن لطفی (نویسنده و فیلمساز) نوع اندیشه و محتوای کتاب و لایههای داستانی آن باعث شده است تا پویان تقیزاده توقعش را بالا ببرد. وی با اشاره به این اتفّاق خوب در ادبیات داستانی گفت: «از عنصر خیال به معنای مبتذل استفاده نشده است؛ اما شاید در بعضی از جملات بتوان از کلمات جایگزین استفاده کرد. انواع سبکهای کلاسیک، مدرن و پست مدرن از ویژگیهای این مجموعه است».
ابوالفضل برزگر با اشاره به مفهوم سره از ناسرهی نقد و جهان دال و مدلول، از نثر سالم آن به عنوان یک مشخصه یاد کرد و گفت: «نویسنده با ارجاع به سینما، به آشنازدایی از تصویر ذهنی مخاطب از باورها و پندارهای ما از مرگ پرداخته است. این مجموعه با نامهایی که مرز خیال و واقعیت را میشکند، دنیایی تازه پیش رویمان میگشاید.».
سمینالسادات صدرایی نیز با نگاهی به تک تک داستانها گفت: «در مجموع نویسنده با محوریت قرار دادن روابط انسانی، تنهایی، جدایی و رنج آدمها، آن را به یکی از سرگرمیهای زندگی تبدیل میکند که مردن را از یاد میبرد».
اما به اعتقاد محمد آخوندی، گذشته از اینکه در داستانها تشبیهات جالبی به کار رفته است، بعضی از جملات آن غیرداستانی میباشد. به گفتهی وی رد پای زمان در داستانها مشهود است.
رضا قدیانی ویراستار کتاب، ضمن اشاره به نوشتن برای طبقهی متوسط و بُرد عمیقی که این روش به زندگی در دنیای مدرن میدهد؛ معتقد است که اگر ساختار متفاوت به نظر میرسد، دلیلش این است که نویسنده انواع سبکها را در رمان خوانده است. قدیانی گفت: «در ویرایش سعی کردم به نگرش نویسنده در دنیای داستان نزدیک باشم.».
در پایان، پویان تقیزاده با اشاره به مشکلات همیشگی نشر به حاضرین گفت: «سه سال طول کشید تا این مجموعه را نوشتم و شش سال طول کشید تا چاپ شد.». وی همچنین خاطرنشان کرد که در این کتاب به حماقت حمله کرده است.
مجموعه داستان سرگرم مردن با 330 نسخه در انتشارات مروارید به چاپ رسیده است.
آبان 1401