از تامین زیرساختهای کشاورزی تا استفاده از تنوع منابع مالی در حوزه تولید
- شناسه خبر: 11284
- تاریخ و زمان ارسال: 28 فروردین 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
دشت قزوین آغازگر کشاورزی مدرن در منطقه است
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: به گفته استاندار قزوین به منظور بهرهگیری هرچه بیشتر از ظرفیتهای بخش کشاورزی امسال با جدیت موضوع استفاده از شرکتهای دانش بنیان و تامین زیرساختها در این حوزه را دنبال خواهیم کرد.
به گزارش خبرنگار ولایت، نشست هماندیشی استاندار با نخبگان، تولیدکنندگان، تشکلها و فعالان بخش کشاورزی با حضور علی رحمانی معاون اقتصادی، عطایی رئیس سازمان جهاد کشاورزی و در سالن باغستان قزوین برگزار شد.
تامین سوخت، گرانی نهادههای دامی، تامین منابع آبی، پرداخت تسهیلات ارزانقیمت، موانع زیست محیطی تولیدکنندگان و تسهیلگری در صدور پروانهها از جمله مطالباتی بودند که سوی فعالان بخش کشاورزی در این نشست مطرح کردند و از استاندار خواستار تحقق آنها شدند.
محمدمهدی اعلایی در این نشست اظهارکرد: در حوزه اقتصادی و فضای مزیتی استان، بخش کشاورزی جایگاه ویژهای دارد بنابراین اگر میخواهیم در حوزههای اجرایی خدمات شایستهای به مردم ارایه دهیم یکی از شاخصهای آن توجه بیشتر به حوزه کشاورزی است که باید با جدیت در دستورکار قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ساماندهی منابع آبی، ایجاد زیرساخت برای بهرهوری و صیانت از منابع آبی در دستور کار قرار گرفت؛ تصریح کرد: راهاندازی بازار آب از کارهای مهمی بود که سال گذشته در این زمینه کلید خورد که این طرح ظرفیت و تعامل بخش سنتی و مدرن را مهیا میکند و قرار است یک درصد آب کشاورزی در بازار آب دنبال شود.
استاندار قزوین با تاکید براینکه تامین زیرساختها در بخش کشاورزی از قوانین و مقررات گرفته تا امکانات و زیرساختهای مورد نیاز در این حوزه باید مورد توجه قرار گیرند و برای آنها برنامهریزی شود؛ عنوان کرد: در این راستا ایجاد دفتر مشترک آب و کشاورزی در حوزه نرم در دستور کار است که بهزودی اجرایی میشود.
استان قزوین در حوزه کشاورزی حرفهای زیادی برای گفتن دارد
این مسئول ابراز کرد: استان قزوین در عرصههای دامداری، طیور، کشاورزی و باغبانی دارای مزیتهای بسیاری است حرفهای زیادی برای گفتن دارد؛ تشکلهای بخش خصوصی نیز بسیار توانمند و شاخص هستند و از برترهای کشور هستند از اینرو میتوانیم برنامههای توسعهای قابل توجهی را در در استان پیادهسازی کنیم که برای کشور دستاوردهای خوبی به همراه داشته باشند.
استاندار قزوین با بیان اینکه امسال توجه ویژه به ظرفیتهای کشاورزی در اولویت برنامههای استان قرار دارد؛ مطرح کرد: اگر بخواهیم در افزایش تولید کشور ایفای نقش کنیم باید به حوزه کشاورزی اهمیت بیشتری دهیم؛ تشکلها نیز میتوانند در این راستا نقش موثری داشته باشند بنابراین انتظار داریم در هر حوزهای که گمان میکنید لازم است اصلاحی در فرآیندها روی دهد تا کارها تسهیل شود آن را منعکس کنید تا پیگیریهای لازم انجام شود.
اعلایی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید براینکه «نظام تامین مالی» در حوزه تولید بسیار حائز اهمیت است؛ بیان کرد: در شرایط فعلی کشور حوزه اقتصادی باید دنبال تنوع منابع مالی باشیم و تنها به بانک اتکا نکنیم زیرا اگر در این زمینه ابتکار و خلاقیت داشته باشیم میتوانیم با روشهای نوین به منابع مالی بیشتری دست پیدا کنیم و کارها را شتاب دهیم.
وی با بیان اینکه «زنجیرههای تولید» نیز در کنار تامین منابع مالی یساز حائز اهمیت هستند؛ توضیح داد: به نظر میرسد در این زمینه در حوزه اجرا زیاد اقدامات خوبی نداشتهایم و باید برای بهرهوری بیشتر از زنجیرههای تولید تصمیمات اساسی اتخاذ کنیم.
استاندار قزوین با تاکید بر ضرورت تشکیل جلسات تخصصی برای پیگیری مشکلات زنبورداران، زیتونکاران و دامداران یادآورشد: برای توسعه گلخانهها و ساماندهی شهرک نودهک نیز باید برنامه مدونی تدوین شود.
اعلایی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر ورود شرکتهای دانشبنیانها به عرصه کشاورزی اظهارکرد: متاسفانه هنوز در بخش کشاورزی از ظرفیت دانش بنیانها استفاده نشده است درحالیکه این حوزه ظرفیتهای زیادی برای توسعه بخش کشاورزی دارد.
وی اضافه کرد: باید بستر بهرهگیری بیشتر از دیدگاه کارشناسان و جذب سرمایهگذاران در عرصه کشاورزی مهیا شود تا توسعه و افزایش تولید در استان رقم بخورد.
استاندار قزوین خطاب به تشکلهای بخش خصوصی گفت: فعالان این حوزه در کنار طرح مشکلات، راهکارهای کارشناسی خود را هم مطرح کنند.
اعلایی همچنین در این نشست از معاون اقتصادی خواست برای حل مشکل سوخت بخش کشاورزی، تسریع در اجرای طرح راهاندازی 9 سایت پرورش ماهی، رفع چالشهای محیط زیستی، پسابهای این حوزه و کاهش هزینه عوارض ساخت و ساز در دامداریها پیگیریهای لازم را هر چه سریعتر داشته باشد.
حمایت از حوزه دانشبنیان و توجه به بخش خصوصی در حوزه کشاورزی جدی تلقی شوند
در ادامه این نشست رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در سخنانی با تاکید بر حمایت از حوزه دانش بنیان و توجه به بخش خصوصی در حوزه کشاورزی اظهارکرد: بخش کشاورزی استان قزوین با بیش از چهار و نیم میلیون تن تولیدات کشاورزی در ۴۸۹ هزار هکتار اراضی، بر ظرفیتهای اقتصادی استان افزوده است و استان قزوین را در تولید ۱۶ نوع محصول کشاورزی در رتبههای اول تا ششم قرار داده است.
محمدحسین عطایی با بیان اینکه دشت قزوین آغازگر کشاورزی مدرن در منطقه است؛ تصریح کرد: با توجه به ظرفیتهای ویژه دشت قزوین و حضور تولیدکنندگان و کشاورزان فعال و در نظر گرفتن بیانات مقام معظم رهبری درباره حفظ و احیای آن، دشت قزوین میتواند در توسعه کشاورزی و تامین مواد غذایی کشور نقش مهمی ایفا کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین مطرح کرد: با بررسی شعارهای سال، از سال ۱۳۸۰ که توسط مقام معظم رهبری اعلام میشود به این نکته میرسیم که بیش از ۱۲ مورد از شعارهای سال مرتبط با حوزه کشاورزی است و مقام معظم رهبری چشماندازهای سال در بخشهای تولیدی، اقتصادی و فرهنگی کشور را در یک شعار کوچک در ابتدای سال اعلام میکنند و از این موضوع غفلت کنیم که تمامی عناوین به یکدیگر وابسته هستند به عنوان مثال؛ مهار تورم و رشد تولید به واسطه تولید دانش بنیان محقق میشود؛ چرا که همه این فعالیتها به یکدیگر متصل هستند و همدیگر را پوشش میدهند.
عطایی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی قزوین برای عبور از مشکلات و بازگشاهی گرههای موجود در مسیر تولید، شعار سال را در اولویت برنامههای خود قرار داده است؛ اضافه کرد: برای افزایش تولید و بهرهوری تعداد 14 طرح مهم را در دستور کار داریم که توجه به اجرای الگوی کشت، افزایش تولیدات گیاهی، توسعه کشت گلخانهای و اراضی شیب دار، تقویت سامانههای نوین آبیاری، توسعه کشت قراردادی، در اولویت برنامههای این سازمان قرار دارند که همگی نیز در مسیر تحقق شعار سال هستند.
وی ادامه داد: در حوزه تولیدات دام و طیور نیز با هدف افزایش بهرهوری، ساماندهی زنجیرههای تولید شیر، گوشت مرغ، گوشت قرمز، جوجهریزی و فعال کردن واحدهای نیمه فعال را با همکاری تولیدکنندگان و بخش خصوصی و پشتیبانی مدیران استان با جدیت دنبال خواهیم کرد.
این مسئول با اشاره به برنامههای حوزه بازرگانی و صنایع کشاورزی استان نیز مطرح کرد: در این حوزه افزایش ظرفیت باراندازها، بهرهگیری از مشارکت تولیدکنندگان و بازرگانان و هوشمندسازی نظارتها در سال جاری اجرا خواهند شد.
عطایی با شاره به اینکه در حوزه مشارکت هرچه بیشتر نیروهای انسانی و بخش خصوصی که مهمترین سرمایههای بخش کشاورزی محسوب میشوند تلاش میکنیم از ظرفیت بسیار ارزشمند تشکلها و اتحادیهها استفاده کنیم؛ عنوان کرد: گاهی اوقات بوروکراسی حاکم بر بخش دولتی موجب غفلت از بخش خصوصی میشود در این راستا از آنجایی 93 درصد از فعالیتهای کشاورزی در اختیار بخش خصوصی است برای تحقق اهداف تعیین شده تعامل با این بخش را در اولویت کارها قرار دادهایم؛ البته در این راستا نیازمند به حمایت استاندار، همکاری فرمانداری و بخشداریها هستیم تا بتوانیم از موانع موجود عبور کنیم.
تحقق فرمان رهبر با حذف قوانین دست و پاگیر محقق میشود
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قزوین نیز در این نشست اظهارکرد: برای تحقق فرمان رهبر مبنی بر «مهارتورم و رشد تولید» باید برخی قوانین دست و پاگیر اصلاح و موانع موجود در مسیر راه فعالان اقتصادی برداشته شوند.
مهدی بخشنده با بیان اینکه استفاده بهینه از منابع آبی موجود از موضوعات جدی در کشور است؛ مطرح کرد: با توجه به اینکه در حوزه کشاورزی بیشترین مصرف آب رقم میخورد باید برای بهرهگیری از منابع موجود و مصرف بهینه آب در این حوزه دقت بسزایی صورت گیرد تا بیشترین بهرهوری رقم بخورد.
وی عنوان کرد: در کشت محصولات کشاورزی باید اقلیم استان با دقت مورد توجه قرار گیرد و از کشت و تولید محصولات آب بر صرفنظر شود و به دستیابی بیشتر به ارزش افزوده بالاتر از طریق صادرات محصولات غیر نفتی توجه شود.
این مسئول ادامه داد: به جای تولید محصولات آببر مانند هندوانه باید واردات این محصولات در استان رقم بخورد و از منابع آبی موجود برای تولید محصولات نیازمند به آب کمتر استفاده شود.
بخشنده گفت: یکی از راهکارهای مهار تورم را عرضه مسقیم کالاهای تولیدی است که انتظار میرود در این راستا دستگاههای ذیربط با تولیدکنندگان همکاری داشته باشند.
بخشنده در دادمه سخنانش با انتقاد از اختصاص محدود منابع بانکی به بخش کشاورزی استان قزوین بیان کرد: با توجه به اینکه تورم بالا، تمدید پرداخت تسهیلات بانکی را به صرفه میکند از اینرو بسیاری از افراد منابع مالی را که در قالب تسهیلات از بانکها دریافت کردهاند، به نظام بانکی بازنگرداندند بنابراین امیدی برای پرداخت وامهای بانکی جدید وجود ندارد.
وی مطرح کرد: انتظار میرود بانکها پرداخت تسهیلات به واحدهای کشاورزی و دامی دارای نوآوری را در اولویت قرار دهند تا این واحدها بتوانند صنایع تبدیلی را در کنار واحدهای بزرگ خود ایجاد کنند.
این مسئول در بخش دیگری از سخنانش درباره ماشینآلات کشاورزی توضیح داد: همانگونه که در حوزه خودروی سواری ما شاهد اتفاقات خوبی نیستیم در حوزه کشاورزی هم شاهد هستیم که ماشینآلات و ادوات کشاورزی با کیفیت پایین و قیمت بالا به کشاورزان عرضه میشود و از سویی دیگر نیز برای واردات ماشینآلات کشاورزی دستهدوم محدودیت گذاشته شده است.
بخشنده اضافه کرد: کامیونهای دسته دوم در بازار اروپا بین 50 تا 60 هزار یورو قیمت دارد؛ قیمت این کامیون با حساب هر یورو 60 هزار تومان حدود 3 میلیارد و 600 میلیون تومان میشود؛ اما در بازار با قیمت 8 تا 10 میلیارد تومان یعنی حدود 2 تا 3 برابر قیمت واقعی به فروش میرسانند و این نشان میدهد در سال مهار تورم و رشد تولید دستهایی در کار است که واردات را محدود میکند.
وی مطرح کرد: امروز جلوی واردات «چاپر» را گرفتهاند و به نظر میرسد عدهای چاپر وارد کرده و امروز جلوی واردات آن گرفته شده تا قیمت چاپر بالا بماند به نظر ما این شرایط باید تغییر کند تا بتوانیم ماشینآلات کشاورزی را به شکل گسترده و بدون محدودیت وارد کنیم.
وی همچنین یادآورشد: واحدهای صنعتی استفاده از هوش مصنوعی در حوزه تولید به صورت گسترده استفاده کنند و هر واحدی به این مهم توجه بیشتری داشته باشد زودتر به قطار توسعه راه یافته است.
در ادامه نمایندگان فعالان بخش خصوصی دغدغهها و مطاالبات خود را مطرح کردند و خواستار رفع موانع تولید شدند./ی