از آخرین وضعیت جهش تولید مسکن تا تکمیل محورهای مواصلاتی و در دست ساخت استان
- شناسه خبر: 9876
- تاریخ و زمان ارسال: 14 اسفند 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
مریم بهبهانیفر
مقدمه:
با توجه به اینکه طرح جهش دولت با رویکرد تامین مسکن برای اقشار کم درآمد جامعه برنامهریزی شده و براساس این طرح قرار است؛ دولت ظرف مدت 4 سال تعداد چهار میلیون واحد مسکونی در کشور احداث کند که استان قزوین هم در این طرح 64 هزار واحد سهمیه دارد به منظور تشریح جزئیات این طرح دقایقی با «علی هاشمی، مدیرکل راه و شهرسازی استان» به گفتوگو نشستیم و در این گفتوگو علاوه بر تشریح آخرین وضعیت طرح جهش تولید مسکن در استان، موارد دیگری چون آخرین وضعیت پروژههای نیمه تمام در حوزه راهسازی، مصوبات سفر رئیس جمهور به استان و منطقه پرچالش عظیمیه نیز تشریح شد که خواندن آن خالی از لطف نیست……
ـ لطفا از آخرین وضعیت طرح جهش تولید مسکن در استان برایمان توضیحاتی بفرمایید.
در این طرح که از سوی دولت برای تامین مسکن قشر کم درآمد جامعه برنامهریزی شده، ساخت 64 هزار واحد مسکونی به عنوان سهم استان هدفگذاری شده است که باید ظرف مدت 4 سال احدث شود؛ البته این واحدهای مسکونی شامل: مسکنهای روستایی، مسکنهای خود مالکی، مسکنهای بافت فرسوده، مسکن دولتی و مسکنهای بخش خصوصی است؛ در واقع سیاست براین است که دولت تنها از ساخت مسکن حمایت کند.
ـ از این واحدهای مسکونی، ساخت چه تعدادی را اداره کل راه و شهرسازی استان متعهد شده است؟
توسط این دستگاه تاکنون برای ساخت 23 هزار واحد مسکونی قرارداد منعقد شده است؛ ولی عملیات اجرایی بیش از 3 هزار واحد مسکونی با وجود آنکه تامین زمین شده و پیمانکار آن مشخص میباشد هنوز آغاز نشده زیرا متقاضی موثر و دارای واجدالشرایط نداشته است. مابقی واحدها در قالب تولید مسکن دولتی در دست ساخت هستند که بیشترین آنها هم در شهرک مهرگان میباشد.
ـ در طرح جهش ملی مسکن و مسکنهای دولتی امکان خرید و فروش امتیازهای ثبتنامی وجود دارد؟
درحال حاضر پیش فروش امتیاز طرحهای اقدام ملی و نهضت ملی مسکن ممنوع است و تمامی امور مربوط به این طرحها، مطابق با دستورالعمل و قرارداد ابلاغی وزارت راه و شهرسازی میباشد؛ بنابراین خرید و فروش امتیاز این طرح توسط مشاوران املاک غیر قانون و اقدامی مجرمانه است و توصیه میشود شهروندان مراقب افراد سودجو باشند.
ـ در حوزه ساخت واحدهای مسکونی دولتی در صورت پشیمانی متقاضیان، آوردههای آنها عودت میشود؟
متقاضیان در صورت پشیمانی میتوانند انصراف دهند؛ اما بازگشت آورده آنها با تاخیر صورت میگیرد؛ چرا که ابتدا باید جایگزینی برای آنها تامین شود.
ـ عملیات اجرایی ساخت واحدهای مسکونی در زمینههای دیگر همچون مسکن روستایی و یا خود مالکین چطور؛ آیا در استان آغاز شده است؟
بر اساس آمارهای موجود حدود 30 هزار واحد مسکونی در بخش مسکن روستایی، بافت فرسوده و خودمالکین در دست ساخت میباشد و از آنجایی که این اقدامات در یک بازه زمانی 2 ساله صورت گرفته است اکنون به سیاستهای دولت در حوزه تولید مسکن نزدیک هستیم؛ خوشبختانه با اعتمادسازی صورت گرفته تعداد متقاضیان برای مشارکت در این طرح در حال افزایش است.
ـ قرار بود بخشی از این طرح که از آن به عنوان اقدام ملی مسکن یاد میشود در بهمن ماه به متقاضیان واگذار شود؛ چرا این سیاست در استان عملیاتی نشد؟
با توجه به اینکه طرح نهضت ملی مسکن از سیاستهای حاکمیتی و از برنامههای دولت است؛ این نگرش که تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن و افتتاح آن را از وزارت راه و شهرستاری و ادارات آن در استانها بخواهند باید اصلاح شود؛ چرا که با همراهی دستگاههای مرتبط درحال انجام است. اینکه در بهمن ماه موفق به افتتاح آن نشدیم علت آن عدم تامین زیرساختهای آب و برق از سوی دستگاههای خدماترسان بوده است.
ـ پس منظورتان این است که ساخت واحدهای مسکونی که وعده کرده بودید به اتمام رسیده است؟
بله، آن تعداد از واحدهایی که از سوی این دستگاه تعهد شده بود براساس برنامه به اتمام رسیدهاند و اکنون منتظر هستیم که زیرساختهای آب و برق آنها تامین شوند.
ـ در حال حاضر چه تعداد واحد مسکونی دولتی برای تحویل آماده هستند؟
حدود 300 واحد آماده تحویل هستند؛ تکمیل واحدهای دیگر را هم با جدیت پیگیر هستیم و برای بخشی از آنها تامین اعتبار صورت گرفته است؛ انتظار داریم دستگاههای خدماترسان آب و برق زیرساختها را هرچه سریعتر تامین کنند تا ما بتوانیم با هماهنگی دولت و استانداری نسبت به واگذاری آنها اقدام کنیم. در واقع اداره کل راه و شهرسازی برای تحویل واحدها آمادگی دارد و درصورتیکه دستگاههای خدماترسان زیرساختها را تامین کنند تا پایان سال اقدام به واگذاری این واحدها خواهیم کرد.
ـ طرح حمایت از مسکن کارکنان واحد صنعتی که از آن صحبت میشود؛ چیست؟
در این طرح، مدیران صنایع برای ساخت واحدهای مسکونی اقدام میکنند. قزوین هم اولین استانی است که به این طرح ورود کرده و متقاضی داشته است؛ تاکنون یک واحد صنعتی برای ساخت 250 واحد اقدام کرده است و قطعه زمینی برای اجرای این طرح در شهرک مهرگان اختصاص یافته است. تفاهمنامههای آن درحال انعقاد میباشد؛ پس از تکمیل مراحل انعقاد تفاهمنامه عملیات اجرایی آن بلاقاصله اجرایی میشود. منابع مالی اینگونه پروژهها توسط مدیران واحدصنعتی و براساس آورده اعضا تامین خواهد شد.
ـ صدور اسناد واحدهای مسکن مهر به ویژه شهرک مهرگان امروزه از دغدغههای مالکان این واحدها است و از آنجایی که واحدهای مسکن مهر به صورت وکالتی در حال خرید و فروش هستند و در آینده چالشهایی برجای خواهند گذاشت؛ آیا صدور اسناد برای این واحدها انجام خواهد شد؟
براساس شیوهنامه طرح، قرار بر این بوده است که اقساط زمینهای این واحدها براساس قیمت تمام شده و اجاره 99 ساله باشد؛ درحال حاضر برخیها تمایل دارند زودتر سند دریافت کنند از اینرو براساس ضوابط و مقررات باید قدر و السهم آنها از زمین با نرخ کارشناسی تعیین شود و مالکان سهم خود را به راه و شهرسازی پرداخت کنند تا انتقال سند برای آنها انجام صورت گیرد. افرادی هم که با مشکل پایانکار روبرو هستند موضوعات آنها درحال بررسی است و در تلاش هستیم که مسایل آنها برطرف شود.
ـ علت مشکل مالکان این منطقه در صدور سند چیست؟
بیشتر مشکلات آنها در زمینه استاندارد آسانسور است که شیوهنامههای آن پس از اجرای طرح مسکن مهر تغییر یافته است. در این راستا از اداره کل استاندارد خواستهایم که با رعایت موارد امنیت جانی با مالکان واحدهای مسکونی مهر همکاری داشته باشد تا گواهیهای لازم آنها صادر شود تا بتوانند پایانکار را دریافت و برای صدور سند اقدام کنند.
ـ مهرگان شهر جدید شده است؛ ولی نسبت به هیأت مدیره آن انتقادهایی وجود دارد این افراد با چه معیارهایی انتخاب شدهاند.
هیأت مدیره آنجا هنوز نهایی و معرفی نشده و تصمیم قطعی هم در این زمینه صورت نگرفته است. تنها تبدیل آن به شهر جدید به تصویب هیأت وزیران، شورای عالی معماری و شهرسازی کشور رسیده و برای آن تائیدیه شورای نهگبان اخذ شده است و درحال تعیین چارت اداری و ردیف استخدامی است.
ـ مهرگان برای تبدیل به شهرجدید شدن ظرفیت دارد؟
این منطقه فرصتهای زیادی برای توسعه دارد و با این تصمیم یک گام تا شهر مستقل شدن آن حرکت شده است. برخلاف آنچه هم گفته میشود؛ مهرگان شهرکی فقیرنشین نیست. وقتی منطقه جدیدی ایجاد میشود و برچسب کم برخورداری اقشار به ساکنان آن محدوده زده میشود با آسیب روبرو خواهد شد که اینها نگران کننده است. هنوز نیمی از مهرگان که خودمالک هستند شکل نگرفته است. بدون تردید پردیس قزوین، مهرگان است؛ چرا که بسترهای زیادی برای توسعه این محدوده وجود دارد.
لطفا از مصوبات سفر رئیس جمهور به استان و اعتبار اختصاص یافته از این محل به حوزه راه و شهرسازی استان برایمان بگویید.
در این سفر 1500 میلیارد تومان برای تکمیل 11 پروژه که دارای 50 درصد پیشرفت فیزیکی هستند به این دستگاه اختصاص یافته است؛ از این تعداد پروژه، 9 مورد آن با اعتبارات استانی و 2 مورد با اعتبارات ملی درحال اجرا هستند و تاکنون نیز 12 درصد از اعتبارات سفر تخصیص شده است.
ـ لطفا درباره آخرین تصمیماتی که برای منطقه عظیمیه لحاظ شده است برایمان توضیحاتی بفرمائید.
برای شهرک عظیمیه که دارای 180 هکتار است مصوبه سازمان ملی مسکن در زمینه تامین اعتبار هزینههای زیرساخت آن دریافت شده و در مرحله تعیین انتخاب پیمانکار است؛ در طرح اولیه و مربوط به این شهرک، خطوط اصلی آب و برق باید به سازمان ملی مسکن اعلام شود تا پس از بررسیهای لازم اجازه برگزاری مناقصه داده شود. در طرح اولیه این شهرک برآورد شده است که بیش از 1500 میلیارد تومان اعتبار برای تامین زیرساختهای آن نیاز هست.
ـ برای احیاء بافت فرسوده قزوین چه برنامههایی دارید؟
در اینباره مشوقهای 19گانه از سوی وزارتخانه برای ساخت و ساز در بافت فرسوده اعلام شده است تا این بافتها رونق بگیرند. سیاست استان هم احیاء بافت فرسوده بر اساس خواسته و نیاز عمومی مردم و مطابق با ضوابط بافت فرسوده است. در حال حاضر آمادگی داریم در این بافتها، پلاکهای موجود را با املاکی که در اختیار این دستگاه است تهاتر و نسبت به احیاء این بافتها اقدام کنیم.
ـ در بافت فرسوده هادیآباد چطور؛ برای احیاء این منطقه برنامهای دارید؟
یکی از بافتهای فرسوده و مورد توجه در قزوین، هادیآباد است که میتوانیم برای احیاء این محدوده سه روش پیاده کنیم؛ اول اینکه مالکان ملک را تحویل و زمین دریافت کنند و یا ملک را براساس قیمت کارشناسی با املاک در اختیار اداره کل راه و شهرسازی در مهرگان و محمدیه تهاتر کنند؛ همچنین مالکان میتوانند ملک خود را به قیمت کارشناسی به این اداره کل بفروشند.
ـ لطفا درباره احداث راه اصلی قزوین ـ رحیمآباد ـ کلاچای یا جاده بهرامآباد که از محورهای پرچالش استان است برایمان توضیح دهید که برای اصلاح آن چه برنامههایی دارید؟
طول کل این محور 141 کیلومتر میباشد که 72 کیلومتر آن در حوزه قزوین واقع شده است. عملیات اجرایی ساخت پروژه آن از سال 92 آغاز شده است و تاکنون عملیات خاکبرداری، خاکریزی، ساخت آبرو و تجهیز کارگاه آن انجام آن شده است. به جهت اصلاح هندسی و رفع نقاط حادثهخیز در جاده بهرامآباد، عملیات راهسازی به طول 5 کیلومتر در حدفاصل ورودی بوستان باراجین تا رودخانه میزوج در دست اجرا است که درحال حاضر دارای پیشرفت فیزیکی60 درصدی میباشد.
ـ چه میزان اعتبار برای تکمیل این پروژه نیاز است؟
برای تکمیل این پروژه 300 میلیارد تومان نیاز است و با برنامهریزیهای صورت گرفته در نیمه نخست سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
ـ لطفا درباره طرح احداث باند دوم بوئینزهرا ـ دانسفهان به سه راهی رحیمآباد برایمان توضیح دهید؛ پروژه این محور چه زمانی به اتمام میرسد؟
طول کل این محور 54 کیلومتر است و عملیات اجرایی آن از سال 1389 آغاز شده و تاکنون حدود 38 کیلومتر از مسیر مورد بهرهبرداری قرار گرفته است و زیر بار ترافیک میباشد.
ـ چه میزان از آن در دست اجرا است؟
امسال برای ساخت 8/14 کیلومتر از این مسیر قرارداد منعقد شده و عملیات اجرایی 1700 متر آن تعیین تکلیف شده است؛ در صورتی که شرایط جوی مساعد شود در مرحله آسفالت قرار میگیرد. پیشبینی میشود 6 کیلومتر از این پروژه به میزان 8/14 کیلومتر تا پایان تابستان سال 1402 تکمیل شود و زیر بار ترافیکی قرار گیرد. اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این مسیر که در دست احداث است 500 میلیارد تومان میباشد.
ـ درباره پروژه قزوین ـ الموت ـ تنکابن برایمان توضیح دهید؛ عملیات اجرایی آن به کجا رسید؟
محور قزوین ـ الموت ـ تنکابن شامل: 6 قطعه به طول حدود 164 کیلومتر است و از کیلومتر 25 اتوبان قزوین ـ کرج شروع شده است و با حرکت به سمت شمال در کیلومتر 62 از روستای شهرک الموت عبور میکند؛ مسیر در ادامه به سوی روستای گرمارود ادامه مییابد و در کیلومتر 164 به انتهای مسیر و به کمربندی تنکابن میرسد.
ـ لطفا از مزایای این محور برایمان توضیحاتی بفرمائید.
با توجه به اهمیت محورهای شمالی در شبکه راههای کشور، حجم بالای ترافیک سبک و سنگین راههای ارتباطی و ترافیک در راههای منتهی به شمال کشور در سال 1386 به دنبال سفر مقام معظم رهبری به استان قزوین در دستورکار قرار گرفت. احداث این مسیر موجب کاهش طول مسیر از 330 کیلومتر به 164 کیلومتر، کاهش زمان سفر از 6 ساعت به 3 ساعت، کاهش مصرف سالیانه سوخت، توسعه گردشگری در رودبار الموت، توسعه و بهرهبرداری منابع موجود در منطقه و توسعه زیربخشهای کشاورزی و دامداری، ساماندهی مناسب روستاهای منطقه الموت و تشویق و جلب توریست به منطقه، بهرهبرداری و راه اندازی معادن الموت که از معادن غنی در سطح کشور هستند؛ میشود.
ـ چه میزان از این پروژه عملیاتی شده است؟
در حال حاضر 55 در کیلومتر از 62 کیلومتر ابتدای مسیر یک لایه آسفالت اجرا شده است؛ پیشرفت فیزیکی کل پروژه نیز اکنون 51 درصد و پیشرفت فیزیکی 62 کیلومتر ابتدای مسیر 90درصد میباشد. پیشبینی میشود این 62 کیلومتر در بهمن 1402 تکمیل شود.
ـ اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این پروژه چه میزان است؟
برای تکمیل حدفاصل کیلومتر صفر تا 62 که در حوزه استان قزوین است 600 میلیارد تومان اعتبار نیاز میباشد.
ـ لطفا درباره طرح سه راهی محور دانسفهان ـ شامیشاپ برایمان توضیح دهید این پروژه اکنون در چه وضعیتی است؟
طول کل این محور 31 کیلومتر است که اتصال دو کریدور جنوب و جنوب شرق به کریدور شمال و شمالغرب را تسهیل میسازد. عملیات اجرایی آن از سال 1380 آغاز شده است؛ این مسیر بهجز 7 کیلومتر آن، تعریض و به بهرهبرداری رسیده است. حدود 4 کیلومتر آن اکنون در دست اجرا و در مرحله ایمنسازی و نصب علائم ایمنی است. امسال برای 1800 متر این پروژه قرارداد منعقد شده است و در دست اجرا میباشد.
ـ چقدر پیشرفت فیزیکی دارد و چه میزان اعتبار برای تکمیل آن نیاز هست؟
پیشرفت فیزیکی کل پروژه اکنون 56 درصد میباشد؛ اعتبار مورد نیاز برای تکمیل طرح 25 میلیارد تومان است.
ـ احداث بزرگراه تاکستان ـ رزن چه خواهد شد؟
این محور از راههای ارتباطی بسیار مهم غربی کشور به استانهای قزوین، گیلان و تهران میباشد. طول کلی طرح 124 کیلومتر است که حدود 89 کیلومتر آن در استان قزوین و 35 کیلومتر دیگر در استان همدان واقع شده است. محدوده استان همدان به بزرگراه ارتقا یافته و حدود 80 کیلومتر واقع شده در استان قزوین نیز به همین نحو انجام شده است.
ـ چه میزان از این پروژه عملیاتی شده است؛ تکمیل آن چه میزان اعتبار نیاز دارد؟
ـ1300 کیلومتر این محور در حوزه استان قزوین است که سال 1400 تکمیل و افتتاح شد و درحال حاضر تنها 7 کیلومتر و در حدفاصل شهر آوج تا انتهای حوزه استحفاظی استان قزوین باقیمانده است که اکنون پیشرفت فیزیکی این طرح 92 درصد میباشد؛ اعتبار مورد نیاز برای تکمیل آن 400 میلیارد تومان است.
ـ لطفا درباره بهسازی محور تاکستان ـ آقچهکند ـ نیکویه هم برایمان توضیح دهید؛ درحال حاضر تردد در این محور به سختی صورت میگیرد.
طول کل این محور 30 کیلومتر است که عملیات اجرایی آن از سال 99 آغاز شده و این طرح در دوقطعه اکنون در حال اجرا است که قطعه اول به طول 1600 متر تکمیل شده و حدود 5 کیلومتر نیز در دست اجرا است و دارای با پیشرفت فیزیکی 30 درصد میباشد. احداث این پروژه کاهش طول مسیر شمال و شمالغربی کشور به جنوب و جنوب غربی کشور را به همره خواهد داشت و همچنین منجر به افزایش ایمنی و کاهش چشمگیر تصادفات خواهد شد؛ اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این طرح نیز 300 میلیارد تومان است.
ـ برای تکمیل و احداث بزرگراه محمدیه ـ آبیک چه برنامهای دارید؟
در سال 90 موضوع احداث باند دوم محمدیه ـ آبیک تامین اعتبار و در سال اول مطالعات و اجرای این طرح آغاز شد. طول کل مسیر 39 کیلومتر میباشد که 16 کیلومتر آن محور به بزرگراه تبدیل شده و 23 کیلومتر باقیمانده است. در حال حاضر 4/7 کیلومتر دیگر در دست اجرا میباشد. این محور از لحاظ تامین ارتباط میان شهرهای محمدیه، آبیک، شهرصنعتی البرز، الوند و مراکز صنعتی و کشاورزی مجاور و ساماندهی حجم ترافیک از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این طرح 155 میلیارد تومان است.