«اردوگاه یانسآباد» احیا میشود؟
- شناسه خبر: 13329
- تاریخ و زمان ارسال: 2 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید : 13

آرش صالحی ـ صورت مساله احیا و تکمیل اردوگاه دانشآموزی شهیدبابایی که بیشتر به عنوان اردوگاه «یانسآباد» شناخته شده است، بیش از 4 سال است که روی میز مدیریت ارشد استان قزوین قرار دارد. با این حال به نظر میرسد موضوع احیای این اردوگاه و استفاده از آن به عنوان یک اردوگاه در سطح ملی این روزها جدیتر از گذشته شده و در سال جاری هم استاندار قزوین یکبار از این اردوگاه بازدید کرده و در جلسهای هم درباره راهکارهای احیای آن و مشارکت سازمان اوقاف و امور خیریه در این حوزه سخن گفته است. با این همه به نظر میرسد که احیای اردوگاه دانشآموزی یانسآباد نیازمند مشارکت اقتصادی بخش خصوصی هم هست و از طرفی هم بحث مولدسازی این اردوگاه برای احیا و ارتقای آن بیش از گذشته مطرح میباشد. موضوعی که مورد تاکید جدی محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در سفر اخیر خود به استان قزوین هم بود و رئیس قوه مقننه تاکید کرد که با وجود قانون مولدسازی بهانههای کمبود بودجه برای اجرای طرحهای عمرانی پذیرفتنی نیست.
سرانه فضای اردوگاهی قزوین یکسوم کشور است
آمارهای موجود نشان میدهد که سرانه فضای اردوگاهی به ازای هر دانشآموز در استان 2.34 متر مربع است، بنابراین سرانه فضای اردوگاهی در قزوین یک سوم استاندارد کشوری (6.73 متر) است. از همینرو ساخت و تکمیل اردوگاه تفریحی و آموزشی شهید بابایی در روستای یانسآباد شهرستان آبیک مهمترین برنامه اداره کل آموزش و پرورش قزوین در حوزه تقویت فضاهای اردوگاهی در استان قزوین است که با وجود اینکه احداث آن از سال 1383 شروع شده، هنوز به مرحله بهرهبرداری کامل نرسیده است.
یانسآباد برای دانشآموزان 3 استان قزوین، البرز و تهران قابل استفاده است
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به برخی ویژگیهای این اردوگاه گفت: اردوگاه شهید بابایی یانسآباد در 22 کیلومتری قزوین واقع شده است. 121هکتار وسعت دارد و دارای یک سالن اجتماعات 450 نفره و سالن ورزشی است.
نقی سیاهکالی مرادی با یادآوری اینکه اردوگاه یانسآباد در سال 1364 توسط وزارت نیرو تاسیس شده است، اضافه کرد: این اردوگاه که 121 هکتار مساحت دارد، در تاریخ 23 آذرماه 1382 در قالب یک توافقنامه میان وزارت آموزش و پرورش و وزارت نیرو به اداره کل آموزش و پرورش استان قزوین واگذار شد تا آن را به یک اردوگاه تفریحی برای اقامت 400 دانشآموز تبدیل کند.
وی با اشاره به قرار گرفتن اردوگاه شهید بابایی در کیلومتر 25 آزادراه قزوین ـ کرج گفت: این موقعیت جغرافیایی امکان دسترسی دانشآموزان 3 استان قزوین، البرز و تهران به این اردوگاه و استفاده از امکانات آن برای دانشآموزان قزوینی، کرجی و تهرانی فراهم میآورد.
سیاهکالی مرادی ادامه داد: این مجموعه همچنین دارای 50 سوئیت اقامتی، فضای ورزشی کودک، 1800 متر زمین چمن و تجهیزات آبیاری قطرهای و آبشار میباشد.
وی در پایان خواستار تسریع در روند تکمیل این اردوگاه شد تا دانش آموزان و فرهنگیان بتوانند از این ثروت بزرگ استانی بهره ببرند.
لزوم واگذاری بخشی از اردوگاه یانسآباد به بخش خصوصی
اما معاون سابق عمرانی استانداری قزوین سال 1399 درباره وضعیت اردوگاه شهیدبابایی یانسآباد گفته بود: هر ساله شاهد پیشرفت در پروژههای اردوگاه شهیدبابایی یانسآباد بودهایم که برخی از مشکلات آن صرفا با مدیریت صحیح و بدون نیاز به اعتبارات مالی قابل پیگیری است.
علی فرخزاد افزوده بود: نگهداری و تعمیر مجموعه اردوگاه یانس آباد نیازمند تدبیر است تا بتوان منابع آن را از طریق بخشخصوصی تامین کرد. از مجموع 106 هکتار زمینهای متعلق به این اردوگاه شایسته است 10 هکتار آن به بخش خصوصی واگذار شود تا از این طریق سایر هزینههای اردوگاه تامین شود و قانون نیز اختیار عمل در این زمینه را به دولت داده است.
فرخزاد همچنین بیان کرده بود: 65 سوئیت تعبیهشده در این اردوگاه که برای هر یک صرف 150 میلیون تومان هزینه شده است که میتواند ظرفیت بهرهبرداری برای دانشآموزان، فرهنگیان، ورزشکاران و حتی گردشگران را داشته باشد و این فرصت فوقالعادهای برای بهرهبرداری بهینه از این اردوگاه بهصورت فرا استانی است. مدیران این مجموعه میتوانند با واگذاری بخشی از پروژه به بخش خصوصی منابع مالی قابلتوجهی را برای بهرهبرداری از پروژههای بر زمین مانده و نگهداری امکانات این مجموعه فراهم کنند.
سرمایهگذاری اوقاف برای تکمیل اردوگاه
اما استاندار قزوین در گفتوگو با ولایت با بیان اینکه یکی از بزرگترین بسترهای تعلیم و تربیت، اردوگاهها هستند که معمولا به عنوان ابزاری برای تکمیل فرایند تربیت استفاده میشوند، گفت: ما ظرفیت خیلی خوبی در استان در قالب اردوگاه شهیدبابایی داریم که هم در موقعیت جغرافیایی واقع شده، هم دارای مسافت کافی است و هم دارای زیرساختهای لازم؛ ولی به دلیل کمتوجهی، برخی از مستحدثات آن آسیب دیده و باید توجه بیشتری به آن شود.
محمدمهدی اعلایی اضافه کرد: در سفر ریاست محترم جمهور تکمیل و راهاندازی این پروژه در دستور کار قرار گرفت؛ تلاش میکنیم با تخصیص منابع مناسب و تغییر در کارکردها بهرهوری این مکان را هم برای آموزش هم برای پرورش و هم برای فرآیندهای تبیینی آماده کنیم.
نماینده عالی دولت در استان اظهار امیدواری کرد با تکمیل این پروژه، اردوگاه شهیدبابایی یانسآباد به یک قطب کشوری در پذیرش دانشآموزان و مهمانان در راستای رویدادهای بزرگ پرورشی و جهاد تبیین و حتی مسائل آموزشی شود.
طرح موضوع اردوگاه یانسآباد در جلسه وزیر ارشاد و رئیس اوقاف
استاندار قزوین همچنین با اشاره به طرح موضوع اردوگاه یانسآباد در جلسه وزیر ارشاد و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: در این جلسه تصمیم گرفته شد که سازمان اوقاف برای تکمیل اردوگاه شهیدعباس بابایی سرمایهگذاری کرده و این اردوگاه را از یک اردوگاه استانی به یک اردوگاه ملی تبدیل کند.
محمدمهدی اعلایی با تاکید بر لزوم تعیین چگونگی و میزان مشارکت سازمان اوقاف در تکمیل و توسعه اردوگاه دانشآموزی یانسآباد اضافه کرد: این اردوگاه قابلیت این را دارد تا علاوه بر ارائه خدمت به دانشآموزان استان قزوین به دانشآموزان سایر نقاط کشور و همچنین نهادهای فرهنگی و قرآنی هم خدمات ارائه دهد و محلی برای پذیرش فعالان فرهنگی در سطح ملی باشد.
وی با بیان اینکه اردوگاه یانسآباد زیرساختهای مناسبی ندارد، تصریح کرد: برای ایجاد زیرساختهای رفاهی و تفریحی در این اردوگاه نیاز به سرمایهگذاری زیادی است و در حال حاضر سازمان اوقاف بهترین گزینه برای انجام این سرمایهگذاری به شمار میرود.
آیینهای ملی میتواند در یانسآباد برگزار شود
استاندار قزوین با اشاره به نقش مهم اردوگاه شهیدبابایی یانسآباد در جذب گردشگر از سایر استانها ادامه داد: میتوانیم برگزاری بسیاری از مراسم و آیینهای ملی را به اردوگاه یانسآباد منتقل کنیم و از این طریق هم استان قزوین را به سایر هممیهنان بیشتر شناسانده و هم زمینه برای افزایش گردشگران را مهیا کنیم.
اعلایی همچنین با اشاره به ظرفیت مهم قانون مولدسازی داراییهای دولت برای افزایش نرخ بهرهوری از اردوگاه یانسآباد تصریح کرد: میتوانیم با استفاده از قانون مولدسازی بخشی از اردوگاه را در اختیار بخش خصوصی قرار داده و از این طریق به رشد اردوگاه کمک کرده و این اردوگاه را به یک اردوگاه در سطح ملی تبدیل کنیم.
لزوم مولدسازی اردوگاه یانسآباد
با این همه به نظر میرسد که مولدسازی اردوگاه یانسآباد و واگذاری بخشهایی از آن به بخش خصوصی میتواند موجب جهش سرعت طرح احیای این اردوگاه شود و اگر حضور همزمان بخش خصوصی و اوقاف برای احیای این اردوگاه فراهم شود، میتواند در یک بازه زمانی کوتاه این هدف راهبردی را در حوزه توسعه فضای اردوگاهی استان محقق کرد.