آیین رونمایی «از سالنامه خوشنویسان استان قزوین»
- شناسه خبر: 32398
- تاریخ و زمان ارسال: 27 اسفند 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
گزارش: محسن دانشگرنژاد
در مراسمی با حضور مسئولان استان و مدیرعامل انجمن خوشنویسان ایران و جمعی از استادان، خوشنویسان، هنرجویان و علاقهمندان این هنر ملی از نخستین سالنامه ویژه خوشنویسان استان قزوین رونمایی شد.
استاد عباس پارس مهر دبیر کمیسیون پیشکسوتان با اشاره به پیشینه تاسیس این انجمن، فعالیتهای انجام شده در امر آموزش و نشر و ترویج هنر خوشنویسی را بسیار درخشان ارزیابی کرده و افزود: این سالنامه شناسنامهای در ثبت هویت و ابقای انجمن خوشنویسان قزوین است و با پدید آمدن این سالنامه، انجمن دارای سندی شد که برای همیشه در تاریخ خوشنویسی قزوین ثبت و ماندگار گردید.
وی افزود: از هنرمند خوشنویس محسن دانشگرنژاد صمیمانه تقدیر و تشکر میکنم که با هزینه شخصی خود چنین اثر فاخر و به یاد ماندنی را خلق کرد و با این کار عشق به خوشنویسی را باز تعریف نمود و عینیت بخشید.
در ادامه مدیرعامل انجمن خوشنویسان ایران گفت: هفتمین جشنواره دوسالانه خوشنویسی قزوین بسیار خوب برگزار شد. جا دارد از مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب حسین براتی و جناب امیر ملاحسنی دبیر این جشنواره تقدیر و تشکر کنم.
وی تشریح کرد: همچنین به دلیل برگزاری این دو سالانه از اعضای شورای انجمن خوشنویسان قزوین هم تقدیر و تشکر میکنم. فعالیتهای خیلی خوبی را در همه دورهها در انجمن خوشنویسان قزوین شاهد بودهایم. از دوره استاد ابوالحسن محصص مستشاری عزیز که تعصب، مهربانی و عدالت را به خوبی به ما یاد داد.
استاد موسوی در ادامه با ذکر خاطرهای تعصب و عرق استاد فقید محصص به خوشنویسی قزوین را تشریح کرد و اظهار داشت: این عِرق را ما هم باید داشته باشیم و در کنار هم بوده و فعالیتهایمان را به سمتی ببریم که همافزایی به وجود آورد. رقیبپرور باشیم. خوشنویس خوب داشته باشیم. بنابراین همه را به همت و تلاش بیشتر دعوت میکنم. این برنامه، برنامه بسیار خوبی است و یکی از فعالیتهای خیلی خوب در قزوین است و یک همدلی تمامعیار شکل میگیرد و همه ما خوشنویسان از روز تولد یکدیگر مطلع میشویم. علاوه بر اینکه حدود ۹۰ اثر خوشنویسی در این سالنامه چاپ شده است؛ یک خاطره بسیار به یادماندنی را رقم میزند. من این کار را خیلی پسندیدم و در همین جا باید بگویم که یکصد نسخه از این سالنامه را برای انجمن خوشنویسان ایران تهیه و برای همه استانهای کشور ارسال میکنم و اعلام خواهم کرد که این اقدام خوب در قزوین انجام گرفته و یک الگوسازی خوب برای سراسر کشور تدارک دیده شود و همدلیها تقویت گردد.
پس از صحبتهای استاد سیدحیدر موسوی، آیین رونمایی از سالنامه ۱۴۰۳ هجری شمسی ویژه خوشنویسان استان قزوین با حضور فرمانی؛ رئیس شورای شهر، امیر ملاحسنی معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، استادان سیدحیدر موسوی؛ عباس پارس مهر؛ علیاکبر پگاه؛ بابک البرزنیا؛ سعید زندی و محسن دانشگرنژاد در جایگاه و امضا یادمان این رویداد و تحت پوشش خبری صدا و سیمای استان انجام یافت.
در ادامه رئیس انجمن خوشنویسان قزوین، بابک البرزنیا گفت: از جناب دانشگرنژاد عزیز، مسئول کمیسیون فرهنگی انجمن خوشنویسان؛ تشکر میکنم که با حضور خود در این دوره در کمیسیون فرهنگی، رنگ و بوی خاصی به مقوله فرهنگی و هنری این انجمن بخشیده و با پدید آوردن این سالنامه آن هم با هزینه شخصی، برای انجمن خوشنویسان قزوین افتخار آفرید.
وی در ادامه با بیان خاطرهای از استاد امیرخانی، زیرساخت و سنگ بنای مستحکم را به عنوان عامل مهمی در درخشش و موفقیت انجمن خوشنویسان قزوین برشمرده و به تبیین جایگاه برتر این انجمن نسبت به سایر انجمنهای سراسر کشور پرداخت و افزود: این زیربنا توسط استاد فقید ابوالحسن محصص مستشاری بنیان نهاده شد و سپس فرزند ایشان دکترمهرزاد محصص مستشاری در حفظ آن کوشید. جناب زندی هم در دوره خود اقدامات شایستهای را به انجام رساند و بعد از آن استاد سید حیدر موسوی هم که این سکان را با درایت خاص خود به عهده گرفت و در حال حاضر هم که حقیر در خدمت جامعه خوشنویسی هستم.
در خاتمه دانشگرنژاد ضمن تشکر از حضور حاضران در این مراسم گفت: مصرعی زیبا هست به این مضمون: «هنر به چشم عداوت بزرگتر عیب است». این بدان معناست که هنر هر فرد میتواند به عنوان بزرگترین عیب او قلمداد گردد؛ اگر به چشم عداوت نگاه شود. بنابراین نگاه زیبا و مهرورزانه شما هست که به این اقدام انجام شده معنا میبخشد و اعتبار میدهد.
وی سپس اضافه کرد: جا دارد در اینجا از دکتر حسین مهرجردی؛ استاد برجسته تقویم و گاهشماری تشکر کنم که من دانش گاهشماری را از محضر ایشان آموختهام.
وی در بیان تعلیل ایده و اجرای این سالنامه بیان داشت: ما مدعی هستیم که قزوین پایتخت خوشنویسی ایران است و در واقع این میراثی است که از خوشنویسان متقدم قزوینی به ما رسیده است. ما وظیفه داریم این میراث را به نحو ممکن و به نحو احسن میراثداری کنیم و در راه تثبیت این عنوان از دل و جان بکوشیم. ایده و اجرای این سالنامه گامی در راه تثبیت عنوان «قزوین پایتخت خوشنویسی ایران» بوده است. ۲۲ مهر ماه برای جمعآوری آثار و اطلاعات مورد نیاز این تقویم فراخوان داده شد و تا ۲۱ آبان در مدت یک ماه این مهم به انجام رسید و با استقبال بسیار خوبی از طرف جامعه خوشنویسی استان مواجه شد. ۷۹ اثر خوشنویسی از خوشنویسان قزوینی به دست ما رسید؛ که به همراه ۹ قطعه خط از خوشنویسان متقدم قزوینی در مجموع ۸۸ اثر خوشنویسی در قالبهای قطعه؛ کتابت؛ سیاه مشق؛ چلیپا؛ سطر و خط تزیینی از خطوط نستعلیق، شکسته نستعلیق، ثلث، نسخ، کوفی و خط خیال، ابداعی استاد احمد ابوطالبیان؛ در این سالنامه که در واقع خود یک مرقع خوشنویسی هست؛ وجود دارد.
دانشگرنژاد اذعان کرد: استاد کمال سلیمانینیا به مثابه دبیر دبیرخانه، آثار ارسالی را ترتیب بخشیده و هماهنگیها را انجام داد. در اینجا فرصت را مغتنم شمرده و از این استاد تشکر و قدردانی میکنم. همچنین از جناب محمد برین که گرافیست این اثر بود و از برادرم جناب محمد حسن دانشگرنژاد که استاد من در خوشنویسی تا اخذ مدرک ممتاز بود و در این سالنامه مسئولیت ناظر چاپ را به عهده داشت؛ تشکر میکنم. در سالنامهها معمولا به رویدادها با یک نگاه سیاسی پرداخته میشود؛ ولی در این سالنامه برای نخستین بار محوریت با یک نگاه فرهنگی و هنری بوده است. از ۷۹ خوشنویس معاصر قزوینی که در این سالنامه، نام و اثرشان آمده است؛ ۶ خوشنویس: استادان ابوالحسن محصص مستشاری، ابراهیم بوذری؛ محمدرضا قنبری؛ نصرا… یزدی؛ احمد کامکاری و فریده شجاعی در قید حیات نیستند و زادروز و روز درگذشتشان در این سالنامه درج شده است. الباقی ۷۳ خوشنویس دارای مدارک استادی و فوق ممتازند و در حال حاضر در جریان خوشنویسی استان حضور دارند و دست به قلم هستند. بدیهی است، خوشنویسانی هم که دست به قلم نیستند و در جریان خوشنویسی قزوین حضور ندارند؛ بالتبع نام و اثرشان در این سالنامه مشاهده نمیشود. در مقدمه سالنامه نیز تاریخچه مختصری از هنر خوشنویسی ایران از دوره ساسانیان تا معاصر و همچنین تاریخچه مختصر انجمن خوشنویسان ایران و تاریخچه مختصر انجمن خوشنویسان قزوین را نوشتهام. روسای انجمن خوشنویسان قزوین را با ذکر مدت دوره مسئولیتشان در این انجمن، برای نخستین بار ثبت کردهام.
وی یادآور شد: 21 خوشنویس قزوینی دارای مدرک استادی و باقی خوشنویسان دارای مدرک فوق ممتاز هستند. از شخصیتهای فرهنگی و ادبی معاصر قزوینی که در قید حیاتند: زادروز دکتر مجابی؛ شاعر و طنز پرداز و استاد بهاءالدین خرمشاهی؛ نویسنده و حافظ پژوه در این سالنامه درج شده و مفاخر قزوینی مانند علامه محمد قزوینی؛ عماد الکتاب قزوینی؛ سرلشکر عباس بابایی، آیتا… محمود طالقانی؛ دکتر احسان اشراقی؛ دکترمحمد دبیرسیاقی؛ استاد ابوالحسن اقبال آذر قزوینی؛ دکتر قاسم انصاری؛ آیتا… ابوالحسن رفیعی قزوینی؛ عارف قزوینی و علیاکبر دهخدا در این سالنامه با درج زادروز و روز درگذشت یاد شدهاند. نکات جالب توجه هم از این سالنامه قابل استخراج است. به عنوان مثال: زادروز استاد عباس پارس مهر و استاد عمادالکتاب قزوینی در یک روز و در روز ۲۷ فروردین ماه است.
دانشگرنژاد خاطرنشان کرد: به رویدادهای هنری و فرهنگی در این سالنامه توجه ویژه داشتهام. به عنوان مثال هفته خوشنویسی که هفته ما خوشنویسان است؛ از سایر هفتهها متمایز گردیده و یا اینکه روز قلم و روز بزرگداشت شاعران و نویسندگان و اندیشمندان ملی دیده شده است. در یک کلام، تلاش کردهام یک سالنامه با رویکرد هنری، فرهنگی را به جای یک سالنامه صرفا با محوریت رویدادهای سیاسی ارائه بدهم.