آیا قزوین آشیانه سیمرغ می شود؟
- شناسه خبر: 28660
- تاریخ و زمان ارسال: 28 دی 1402 ساعت 09:23
- بازدید :
محمدرضا مقدم
مقدمه
چهل و دومین دوره جشنواره بینالمللی فجر به دبیری مهدی حامد سقائیان، بهمن ماه سال جاری در تهران برگزار میشود.
هنرمندان قزوینی نیز همانند دورههای پیش در این رویداد هنری حضور دارند. امسال سه نمایش «کاپوتاژ» به کارگردانی مرتضی نجفی، «آریوبرزن» به کارگردانی حامد مکملی، «آتش عشق» به کارگردانی امیر رجبپور به نمایندگی از استان قزوین به جشنواره فجر راه یافتهاند.
همچنین در بخش هنرمندان توان یاب نیز نمایش «دوست ندارم خواب ببینم» به کارگردانی سعید چگینی و نویسندگی لیلا روغنگیر قزوینی موفق شد به جشنواره فجر راه یابد که در نوشتاری جداگانه به آن خواهیم پرداخت.
«کاپوتاژ» پس از نمایش خیرهکنندهای که در بیست و پنجمین جشنواره تئاتر استانی داشت موفق شد جایزه اکثر بخشهای این دوره از جشنواره را به خودش اختصاص دهد. جایزههای کارگردانی، نمایشنامهنویسی، بازیگر زن، بازیگر مرد و… به نمایش «کاپوتاژ» رسید تا هنرمندان این نمایش شبی خاطرهانگیز را در اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره تئاتر قزوین جشن بگیرند.
در ادامه مروری کوتاه خواهیم داشت به معرفی این سه نمایش:
نمایشی با موضوع تحکیم خانواده
کاپوتاژ
کارگردان: مرتضی نجفی
نویسنده: کامران شهلایی
«وقتی که بخواهید با خودروی پلاک ایران به کشوری دیگر سفر کنید اصطلاحا باید لب مرز خودروی خود را کاپوتاژ کنید. در واقع باید پلاک، نشانهگذاری و یا تعویض شود تا شما بتوانید به کشور دیگر سفر کنید». با این تعریف از واژه «کاپوتاژ» به بررسی این نمایش میپردازیم.
بازیگران نمایش: مرتضی نجفی، پیام نوروزی، شیما برناس، نکیسا ناپلئونی و سحر نجفی، دستیار کارگردان: سپهر اسلاممنش، منشی صحنه: ملیکا حیدریمنش، آهنگساز: فرامرز نصیری
مرتضی نجفی معتقد است: نمایش کاپوتاژ را هم مخاطب عام و هم مخاطب خاص میتواند تماشا کند. هر دو مخاطب ارتباطی را که لازم است میتوانند از این نمایش بگیرند و به دلیل قصه و مضمونی که دارد میتوانند با آن همذاتپنداری کنند. در کل میتوانم بگویم مخاطبینی که سنشان از سن قانونی گذشته باشد بیشتر میتوانند با نمایش کاپوتاژ ارتباط بگیرند.
این کارگردان «کاپوتاژ» را یک نماش با درون مایه اجتماعی میداند و میگوید: به نظر من نمایش کاپوتاژ به دلیل مضمون اجتماعیِ بهروزی که دارد میتواند مخاطب را همراه خود کند چون مبتلاشدگان به موضوع قصه کاپوتاژ در جامعه زیاد هستند و شاید در اطرافمان چنین موضوعی را زیاد تجربه کرده باشیم و یا اطرافیانمان درگیر این موضوع باشند.
نجفی تشریح میکند: «کاپوتاژ» بیشتر در مورد خانواده و تحکیم خانواده و روابط انسانها با هم، صحبت میکند. مهمترین نکتهای که در نمایشنامه کاپوتاژ به چشم میآید بحث قضاوت کردن است. چون ما در زندگی و اطرافمان خیلی قضاوت میکنیم. در مورد موضوعات و آدمهایی که در اطرافمان هستند ممکن است قضاوتهای مختلفی داشته باشیم که ناخودآگاه ممکن است این قضاوتها اشتباه باشند و وقتی ما درگیر این اشتباه میشویم تسلطمان بر اوضاع کمتر میشود و نمیتوانیم تصمیم درستی بگیریم. این قضاوتهای نادرست سبب بروز سوءتفاهم میشود چون قضاوت در موضوعی که هنوز تسلط کافی و مدرک کافی در مورد آن نداریم هرج و مرجی ایجاد میکند که باعث ایجاد بینظمی و از همگسیختگی در جامعه میشود.
روایتی از ایستادگی سردار هخامنشی در برابر اسکندر مقدونی
آریوبرزن
نویسنده و کارگردان: حامد مکملی
دو تکگویی که میتواند با یک تن و یا چند بازیگر به نمایش درآید…
روایت آریوبرزن، سردارِ نامی پارس و خواهرش یوتاب که به همراهِ یارانِ اندکش جانانه در برابر اسکندر میایستد و روشنک، دختری که دل به عشق سپرده و حالا شهر به شهر میخواند و معرکه میگیرد و هرچه نباید میکند تا از ظلمِ بیپایانِ حاکم بگریزد.
این نمایش پس از تایید متن، مورد بازبینی هیات انتخاب آثار بخش تازههای تئاتر ایران در چهل و دومین جشنوارهی بینالمللی تئاتر فجر قرار گرفته و از میان ۴۸ اثر، انتخاب و به همراه ۶ نمایش دیگر به این جشنواره راه پیدا کرد.
حامد مکملی میگوید: نمایش «آریوبرزن» با توجه به شیوه اجرایی که دارد از پیوند گسترده و محتوا محوری بین موسیقی، اجرا و طراحی کارگردانی برخوردار است.
نمایش «آریوبرزن» کاری از گروه «نگاه نو» است. بازیگران این نمایش عبارتند از: حامد مکملی، آیناز کاکاوند، میلاد شهرتی نائینی، مهیار هواسی، محمدمهدی تقوی، شبنم منتظری، فاطمه اسلامی، ماهان گلگلی و آرام شهسواری.
آهنگساز: فرامرز نصیری، طراح حرکت: حامد مکملی، طراح صحنه و مشاور کارگردان: مرتضی نجفی، طراح نور: امیر امیدیراد، طراح لباس: حامد مکملی و نیلوفر مهدیپور، طراح گرافیک: آرش باباخداوردی، طراحی و اجرای گریم: زهرا دیبامهر، دستیار کارگردان: اهورا مرادی، منشی صحنه: حنانه امینی، روابط عمومی: ثمینه ذوالقدریها، همکاران صحنه: فاطمه علمشاهی و پارسا رضایی، نوازندگان گروه موسیقی: یگانه مرئی، ریحانه مرئی، ماندانا کاکاوند، کیمیا جمشیدیکیا، ندا رحمانی، پویا میرزایی، مدیر اجرایی: محمد طاهرخانی، سرپرست گروه و مشاور کارگردان: محمد صمدی
نمایشنامه «آریوبرزن» پیش تر تحت عنوان کتابی با همین نام توسط حامد مکملی منتشر شده بود.
در بخشی از این نمایشنامه آمده است:
* آریوبرزن: ترسُم از مرگ نیست مادر؛ ترسُم از این است که بمیرم و پیمان شکنُم؛ بخوانند ترسُم این است که تاب نکنم و سرزمینُم پس از من برای همیشه در بند بماند؛ برای همیشه در افسوس آزادی.
* روشنک: وقتی مردای شهر، آدمِ موندن نیستن، باس پای موندن نامرداش پیر شد! آره، باس میرفتم… آخه اون مرد بود و من زن، اون باس میموند و من نه، اون باس راحت خلاص میشد و من یه عمر زیر دِین این تاریکی شب عذاب میکشیدم.
جدال بین آرامش و حیات
نمایش آتش عشق
نویسنده و کارگردان: امیر رجب پور
بازیگران: سمیرا مافی، محمد یغمایی، پدرام عطاپور، مهدی زاغی، رامان یاقوتی، هنرمندان خردسال: محمد رفیعی نژاد و آرتینا مجیدی
نمایش «آتش عشق» کاری از گروه هنر معاصر است. داستان این نمایش در مورد یک گروه از جوانهایی است که خودجوش به سراغ خاموش کردن آتش می روند.
امیر رجبپور میگوید: داستان این نمایش کاملا واقعی است. در شهر کردستان آتشسوزی زیاد رخ میدهد. یک سری انجمنهای مردمنهاد به صورت خودجوش در همین زمینه فعالیت دارند؛ وقتی که آتشسوزی رخ میدهد برای فرونشاندن آتش حتی خودشان را به خطر میاندازند. مدتی پیش در شهر مریوان، جنگلهای بلوط آتش گرفت و چهار جوان به عمق آتش زدند تا جلوی گسترش آتشسوزی را بگیرند.
وی در ادامه تشریح میکند: موضوع نمایش «آتش عشق» در مورد همین چهار جوان است. یکی از آنها تازه ازدواج کرده و بعد از ازدواجش، در جنگلهای مریوان آتشسوزی رخ میدهد. متاسفانه در این حادثه هر چهار جوان جان خودشان را از دست میدهند.
رجبپور در ادامه بیان میکند: نمایش «آتش عشق» یک کار دلی است. این اتفاق در سال 97 رخ داد و من خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم. تصمیم گرفتم این واقعه را تبدیل به یک داستان کنم تا به صورت نمایش اجرا شود.
کارگردان این نمایش میگوید: «آتش عشق» جدال بین آرامش و حیات است. من خیلی از آدمهایی را که در این انجمنها فعالیت میکنند از نزدیک دیدهام. آنها از صمیم قلب و با تمام توانشان تلاش میکنند که آتش خاموش شود. با وجود تمام آرزوهایی که دارند دل به آتش میزنند تا مهیب آتش را مهار کنند.
حتی میدانند که ممکن است دیگر برنگردند ولی این ریسک را میکنند و دل به آتش میزنند. در واقع آن عشق، عشقی است که آنها به درختان و طبیعت دارند و عشقی است که بعد از خاموش کردن آتش به آنها تزریق میشود.
رجبپور در خاتمه اذعان میکند: تشکر ویژه از موسسه نگارپیشه دارم که دوشا دوش ما در تلاش هستند که این اثر به اجرا در جشنواره فجر برسد. امیدوارم که نمایشدهنده شایستهای برای استان قزوین و شهر الوند باشیم.
دیگر هنرمندان این نمایش عبارتند از: طراح نور: فرید عبدا… بیگلو، مدیر تولید: عباس عطاپور، سرپرست گروه: کیوان حبیبی،
طراحی فضا و حرکت: امیر رجبپور، طراح لباس: سمیرا پورعابد، گرافیست: محمد عطاپور، دستیار کارگردان: امیر حسین حیدری و پدرام عطاپور.