آشنا سخن آشنا نگه دارد
- شناسه خبر: 18568
- تاریخ و زمان ارسال: 24 مرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
فواید رازداری و خطاپوشی!
ا. امیر دیوانی
منه در میان راز با هر کسی
که جاسوس همکاسه دیدم بسی
«سعدی»
به خط و خال گدایان مده خزینهی دل
به دست شاهوشی ده که محترم دارد
«حافظ»
به شمشیرم زد و با کس نگفتم
که راز دوست از دشمن نهان به
«حافظ»
حدیث نگویم مگر به حضرت دوست
که آشنا سخن آشنا نگه دارد
«حافظ»
از چه رو برخی در هیچ شرایطی و به هیچ قیمتی راز سایرین را برملا نمیکنند؟! چه عاملی سبب میشود سخن دیگران را فاش نمیسازند و به بقیهی مردم در آن باره چیزی بر زبان نمیآورند؟ امکان دارد این سوال برای شمار زیادی از مردم پیش آید و یارای آن را نداشته باشند پاسخ قانعکنندهای برایش بیابند، ولی کارشناسان علل گوناگونی را در این خصوص بیان میکنند؛ مواردی که افراد را به رازداری تشویق میکنند تا سّر نگه دارند.
از جمله مهمترین دلایل حفظ راز، پایبندی به مسایل و موضوعات اخلاقی است و اینکه ایشان افشای راز را عملی خلاف اخلاق میشمارند. ضمنا چه بسا امکان دارد از بیم فرجام رازگشایی، از افشای آن بپرهیزند و هرگز راجع به آنچه که شنیدهاند، سخنی به میان نیاورند.
آنها از نظر مردم دلواپسند و نیز در مورد دیدگاه خود فرد گویندهی راز نسبت به خویشتن نگرانند و مایل نیستند داوری نادرستی دربارهشان صورت پذیرد. از همین روی، میکوشند راز را نزد خویشتن نگه دارند و پیرامونش سخنی نگویند.
از سویی دیگر رازداری موجب رشد شخصیت و احساس استقلال شخص هم میشود و به او انگیزهی فزونتری برای حفظ رازها میبخشد. سایرین نیز اعتماد بیشتری نسبت به وی خواهند داشت و در نتیجه دوستان بیشتری پیدا میکنند. بنابراین طبیعی است برای برخورداری از رضایت و همینطور کسب لذت فراوانتر و روابط دوستانه، افراد بخواهند رازداری را در خود بپرورند و آن را تقویت نمایند.
تو پیدا مکن راز دل بر کسی
که او خود نگوید برِ هر کسی
جواهر به گنجینهداران سپار
ولی راز را خویشتن پاسدار
«سعدی»
وصال او ز عمر جاودان به
خداوندا مرا آن ده که آن به
به شمشیرم زد و باکس نگفتم
که راز دوست از دشمن نهان به
«حافظ»
چنانچه در زمرهی اشخاصی هستید که قادر نیستید اسرارتان را با سایرین حفظ کنید و در پی فاش کردن رازتان از عمل خویش پشیمان میشوند، با خواندن 20 راهکار و به کار بستن آنها میتوانید ویژگی مطلوب رازداری را در خود رشد و توسعه دهید:
1ـ به یاد داشته باشید که ما همگان دارای نقاط ضعف و قدرتی هستیم، لذا نقاط ضعف خویشتن را برای هر کسی بازگو نکنید، چون امکان دارد دیدشان نسبت به شما عوض شود و یا در آینده از حرفتان سوء استفاده نمایند.
2ـ زمانی که نخستین دفعه به کسی برخورد میکنید، ضرورت ندارد تمام مسایل خصوصیتان را برایش بازگویی کنید. فقط راجع به مواردی که دانستنشان برای او لازم است صحیت کنید.
3ـ وقتی برای اولین مرتبه با کسی دیدار میکنید، سعی کنید بیشتر شنونده باشید، نخست نظرش را در مورد مسایل متفاوت جویا شوید و بعد نظرتان را بیان کنید.
4ـ هرگاه فکر میکنید احتمالا نتوانید اسرار دیگران را حفظ کنید، از آنان بخواهید رازهایشان را با شما مطرح نسازند. در این موقع ندانستن بهتر از دانستن است.
5ـ در صورتی که در جمعی حضور دارید و فکر میکنید ممکن است به علت حرفهای پیش آمده راز کسی را برملا کنید، بیدرنگ محل را ترک کنید.
6ـ سعی کنید در غیاب افراد در موردشان صحبت نکنید.
7ـ بدون آن که به کسی بگویید در یک انجمن خیریه عضو شده و فعالیت نمایید.
8ـ یک یا دو تن از افراد امین و مطمئن را به عنوان دوست صمیمی خود برگزینید و در مواقع لزوم مسایل محرمانهی خویش را با آنها در میان بگذارید.
9ـ چنانچه فردی در حضورتان عملی کرد که باورها و عقایدشان مغایر بود، این کار او را به دیگران بازگو نکنید.
10ـ در صورتی که فردی مطلبی را به شما گفت که نمیدانستید فاش نشدن آن برایش مهم است یا خیر، آن را برای کسی تعریف نکنید.
11ـ هنگام صحبت با کسی، بیشتر به گفتارتان دقت کنید و سعی نمایید پس از این حرفهایی را که دانستنشان برای شنوندهتان ضرورت ندارد، بر زبان نیاورید.
12ـ دربارهی آخرین باری که راز کسی را برملا ساختید، بیندیشید، بعد از انجام این کار چه احساسی داشتید؟ احساس خوشحالی یا پشیمانی و عذاب وجدان؟
13ـ دفعهی بعد که خواستید راز کسی را فاش سازید، به این موضوع فکر کنید که امکان دارد سایرین هم اسرارتان را فاش کنند. آیا این کار آنها را میپسندید.
14ـ هر آینه فردی خواست راز شخص دیگری را برایتان بازگو کند، به وی بگویید که علاقهای به شنیدن این مطلب ندارید و از وی بخواهید که کارش را تکرار نکند.
15ـ یکی از اتفاقاتی را که به تازگی برایتان روی داده است انتخاب کرده و سعی کنید تا سه روز در آن باره با کسی سخن نگویید.
16ـ در صورتی که با معضلی برخورد کردید، تنها در صورتی آن را با شخص دیگری مطرح سازید که بدانید میتواند به شما یاری دهد.
17ـ اگر در صحبت کردن عجول هستید، سعی کنید بعد از این پیش از حرف زدن تا شمارهی 10 بشمارید و سپس سخنتان را بر زبان آورید. این فرصت به شما امکان میدهد که بتوانید در مورد عواقب حرفی که میخواهید بزنید فکر کنید.
18ـ داشتن مشاوری که بتوانید در زمینههای مختلف از راهنماییهای وی بهرهمند شوید، شما را از طرح مسایل و مشکلاتشان با افراد آگاه بینیاز میسازد.
19ـ از اشخاص رازداری که میشناسید دربارهی چگونگی پرورش دادن این ویژگی مثبت سوال کرده و راهنمایشان را به کار بندید.
20ـ به جستوجوی مطالبی راجع به مزایای رازداری و مضرات فاش ساختن اسرار دیگران بپردازید تا با به دست آوردن اطلاعات و آگاهی درست، بیشتر به کسب این خصیصه مشتاق گردید.
هر چند شود دلت زخاموشی خون
زنهار مگو به هیچکس راز درون
آن را که بود مغز و خرد خاموش است
از کاسهی پر، صدا نیاید بیرون
«غنی کشمیری»
غم حبیب نهان به ز گفتوگوی رقیب
که نیست سینهی ارباب کینه محرم راز
«حافظ»
تو چندان سعی کن کز دل نیاید بر زبان رازت
ز مینا چون برآید باده در ساغر نمیماند
«صائب تبریزی»
«آنکه راز خود را پنهان میکند، کلید موفقیت را در دست دارد.»
«حضرت امیر (ع)»
«راز هنگام دوستی با کسی را در زمان دشمنی ابراز نمودن، دور از شهامت و اخلاق جوانمردی است.»
«حضرت صادق (ع)»
«سر بشکند در کلاه، دست بشکند در آستین!»
«مثل فارسی»